Jeśli lubicie kalafiora, to polecam takie jego gotowanie.W domu nie ma nieprzyjemnego zapachu, a samo warzywo jest delikatne i świetnie się nadaje jako ciepła, przekąska, czy składnik zimnej sałatki. Składniki: _________________________ 1 kalafior około 1,2 kg 3/4 szklanki mleka 3 łyżeczki masła 3 łyżki bułki tartej szczypta soli świeży tymianek Przygotowanie: _________________________ Kalafiora umyć, podzielić na różyczki i wrzucić do garnka
Gosia gotujeTradycyjne naleśniki z białym serem i rodzynkami, nigdy nie są złe. Uwielbiam je jeść na ciepło ze szklanką zimnego mleka, czy na zimno jako przekąskę. Zawsze robimy ich więcej , by następnego dnia odsmazyć na masełku...polecam. Ciasto na naleśniki- składniki: 200 g mąki pszennej 2 jajka 150 ml mleka 100 ml gazowanej wody mineralnej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta
Gosia gotujewielbicieli cukini, takich jak ja, proponuję prostą i szybką przekąskę bez zapiekania. Warzywo jest jędrne, ale bardzo mięciutkie, więc idealnie się zawija, efektownie wygląda i równie dobrze smakuje. Składniki: 2 małe cukinie sól i pieprz 1 łyżka suszonego tymianku 1 łyżka masła olej Farsz: 250 g sera mozzarella 1 łyżeczka kaparów 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę pieprz
Gosia gotujejuż wspominałam wielokrotnie, na moim stole często goszczą sałatki a moja ulubiona, sałatka caprese co najmniej raz w tygodniu. Dzisiaj na przekąskę przygotowałam sałatkę z zielonej sałaty i pieczonej piersi kurczaka.Trochę ją podrasowałam kilkoma drobiazgami i wyszła pychota. Składniki: 1 główka sałaty (u mnie maślana i rzymska pół na pół) 10 listków bazyli
Gosia gotujepolecam gotowanie jej z dodatkiem mleka i cukru.W domu nie ma nieprzyjemnego zapachu, a samo warzywo jest delikatne i świetnie się nadaje jako ciepła, przekąska, czy składnik zimnej sałatki. Składniki: 1 kg brukselki 3/4 szklanki mleka 3 łyżeczki masła 3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru kilka gałązek szczypiorku kilka listków bazylii Przygotowanie: Brukselkę przebrać, umyć
Gosia gotujeKuleczki " rafaello" z sera pleśniowego to świetna przekąska na imprezę, spotkanie w gronie znajomych czy sylwestra. Smaczne, estetyczne i co najfajniejsze zaskakują, bo do złudzenia przypominają słodkie łakocie. Składniki : 2 serki pleśniowe bez dodatków ( u mnie brie) paczka wiórek kokosowych łyżka kwaśnej gęstej śmietany Sposób przygotowania : Ser pokroić w kostkę i przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub czosnku.Przełożyć
Gosia gotujeCzyli bułeczki drożdzowe z anchois, oliwkami i karmelizowaną cebulką. Pyszna przekąska zarówno na ciepło jak i po wystygnięciu. Nie jest to kulinarna bajka dla każdego, bo znam sporo osób, które nie lubią oliwek, cebuli czy anchois. Dla mnie to jednak połaczenie idealne, bo wszystkie elementy tego dania uwielbiam. Zapraszam zatem po przepis. Potrawę tę można również wykonać w formie jednego
Gosia gotujeOsoby zaglądajace na mojego bloga mogą zauważyć, że zdjęcie przewodnie stanowią składniki do sałatki caprese, szybkiej i cudownej przekąski. Nie jest to bynajmniej przypadek, gdyż robię ją bardzo często. To mój sałatkowy faworyt, pyszny posiłek gotowy w 5 minut. Składniki: Jedna kulka mozzarelli 2 pomidory garść listków bazylii kilka czarnych oliwek do dekoracji oliwa 1/3 łyżeczki musztardy francuskiej
Gosia gotujewersjach z wiśniami, brzoskwiniami i śliwkami. Oceny były przeróżne, jednak mi najbardziej smakowało z wiśniami i śliwkami. Możecie je przygotować z waszymi ulubionymi owocami. Ciasto nadaje się na deser, przekąskę, do kawy, do mleka i do pracy. Jest świetne, proste w przygotowaniu i całkiem fit :) Lubimy takie desery! A owoce mogą być mrożone, teraz trochę słabo ze świeżymi wiśniami
Niezły Młynekjarmuż bowiem można podgrzać na chrupiąco. Chipsy z jarmużu można smażyć, jednak zdecydowanie zdrowiej jest upiec je w piekarniku. Ja uwielbiam je na bardzo ostro – idealne jako przekąska. Moim zdaniem lepsze niż zwykłe chipsy, których nie lubię. A o ile zdrowsze! Jak je zrobić? Najlepiej doprawić je suchymi przyprawami według waszego gustu – oprócz wymienionych w przepisie można użyć
Poezja smakutypowe, nudne desery i słodycze będące bombami kalorycznymi. Co to, to nie! Znajdziecie tutaj proste, szybkie, zdrowe, lekkie i w dużej mierze dietetyczne przepisy na śniadania, desery lub przekąski. Jako, że zwracam uwagę na walory smakowe, ale także na kaloryczność i właściwości zdrowotne posiłków, proponowane przeze mnie pyszności z pewnością nie zaszkodzą waszej linii (oczywiście w rozsądnych ilościach
Chocolate Muffin BlogChrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, z kawałkami suszonej żurawiny i pełnymi zdrowia orzechami włoskimi. Małe słodkości, w sam raz do popołudniowej kawy lub jako przekąska na drugie śniadanie. Uwaga! Takie pyszne, a takie zdrowe :) Składniki na ok.48 sztuk: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki cukru brązowego 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki posiekanej żurawiny
Chocolate Muffin BlogZielono, zdrowo i dietetycznie! Brokuły zapieczone z serem mozzarella są idealne na lekką kolację po treningową lub jako niskokaloryczna przekąska. Czy może być coś lepszego niż warzywa na ciepło z ciągnącą mozzarellą i aromatycznymi przyprawami? :) Składniki: 150 g brokułów (mrożonych lub świeżych) 4 plastry mozzarelli oregano, suszone pomidory, bazylia Dużą ilość wody zagotować z dodatkiem pół łyżeczki soli. Wrzucić
Chocolate Muffin Blogowsianymi, orzechami włoskimi i żurawiną posypane cynamonem to pyszny deser idealny na chłodne wieczory. Składa się wyłącznie z naturalnych składników, które cudownie łączą się tworząc niezwykle apetyczną i szybką przekąskę :) Gorąco polecam :) Składniki : 2 duże jabłka 5 łyżek płatków owsianych 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka posiekanej suszonej żurawiny 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki płynnego miodu Jabłka umyć. Odkroić
Chocolate Muffin Blogdługo a dodatek mleka i orzechów tylko potęguje ten efekt i dostarcza ponadto nienasyconych kwasów tłuszczowych. Polecam zwłaszcza gdy trzeba wyjść na kilka godzin i nie będzie możliwości na przekąskę. Składniki: -płatki owsiane (około 2/3 szklanki) -garść rodzynek -garść orzechów włoskich -łyżeczka miodu lub cukru -szklanka mleka Przygotowanie: Płatki i rodzynki zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i zostawiamy na przynajmniej
Tanie przepisy studenckie