przekąski na zimno - 3108 przepisów (strona:5/208)

Rolada szpinakowa z maślakami 183

posiekaną natką pietruszki. Roladę rozwijamy, wierzch smarujemy serem feta. Następnie rozkładamy na całości usmażone grzyby. Ciasno zwijamy w rulon. Kroimy w plastry. Roladę możemy podać na ciepło lub jako zimna przekąska.  Podajemy z sosem czosnkowo chrzanowym (jogurt wymieszamy z chrzanem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem). #Ambition A dla moich Czytelników specjalna niespodzianka na zakupy w  internetowym sklepie Dajar

VioletoweKucharzenie
Cukiniowa "lasagna" 116

Piekłam około 35 minut w 190 stopniach. Na ostatnie 10 minut włączyłam górną grzałkę z funkcją grilla by ładnie przypiec wierzch dania. Świetnie smakuje zarówno na ciepło i jako zimna przekąska. Równie pysznie smakować będzie bez szynki, jeśli wolicie wersję bezmięsną. Pichceniomaniowe niebo w gębie

Pichceniomania
Rolada serowa z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami. 189

gdzieś po drodze mi "wyszły". W lodówce była szynka parmeńska oraz suszone pomidory w zalewie. I tak  pod wpływem chwili powstała moja rolada. Doskonale sprawdzi się jako zimna przekąska. Polecam. Składniki: 400 g sera żółtego w kawałku kilka plastrów szynki parmeńskiej kilka kawałków suszonych pomidorów z zalewy Wykonanie: Ser w folii gotować na małym ogniu przez około 30 minut

zadanie-gotowanie
Śniadaniowe "muffiny" jajeczne 159

problemu. Z powodzeniem masę jajeczną można przygotować wieczorem, a upiec dopiero rano. Oszczędność czasu ogromna. Muffiny doskonale smakują na ciepło, na pierwsze śniadanie, ale również doskonale sprawdzą się jako zimna przekąska na drugie śniadanie. Drugim ważnym plusem, poza szybkością przygotowania, jest możliwość kombinowania z dodatkami. Dziś muffiny z szynką, jutro z pieczarkami, kolejnym razem z gotowanym brokułem... Wariantów smakowych jest

kolorowotorcikowo
Hummus. 122

Jeżeli ciecierzyca to obowiązkowo hummus. Podstawowymi składnikami tej pasty, oprócz wspomnianej ciecierzycy, są czosnek, oliwa, sok z cytryny, tahini (pasta sezamowa) oraz kmin rzymski. Podawana jest jako zimna przekąska z chlebem pita czy warzywami. Oczywiście modyfikacji przepisu i samego sposobu podania jest już wiele. Ale to dobrze, bo uważam, że w kuchni trzeba być kreatywnym. Mój hummus świetnie dopełniał

zadanie-gotowanie
Hummus thats all 149

dzień ! Hummus – pochodząca z Libanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej, znana również w kuchniach kaukaskich. Wytwarzana jest z nasion ciecierzycy pospolitej. Występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem  pita , ale zasadniczymi składnikami są zawsze  ciecierzyca , ugotowana i utarta, zmiażdżony  czosnek ,  tahini  (pasta  sezamowa ),  oliwa

Lajtkraft food intolerance
Wytrawny sernik ze śledziami 163

resztek. Nietypowy, wytrawny sernik bez pieczenia. Zostało mi parę kawałków śledzia . Za mało, żeby postanowić na stół ale w sam raz na wytrawny sernik. Taki śledziowy cheesecake to pyszna zimna przekąska na Sylwestra. Danie można przygotować wcześniej, a przed podaniem już tylko udekorować. Taki wytrawny sernik przypadnie każdemu do smaku. Wytrawny sernik Składniki: okrągła forma o średnicy 20 cm Spód

codojedzenia
Tradycyjny schab ze śliwką 186

Tradycyjne danie świąteczno-nieświąteczne. Pyszny na gorąco, jako danie główne lub następnego dnia, jako zimna przekąska na kanapki. Prosto, acz wykwintnie. Pychota. 1kg świeżego schabu wieprzowego ok. 15 sztuk suszonych śliwek szklanka bulionu warzywnego 1 spora cebula pieprz, sól olej do smażenia Schab płuczemy i wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem. Jeśli jest na nim dużo tłuszczu, warto go nieco skroić

Kuchenna Kontrrewolucya
Tortilla ze szparagami 167

razem danie zostało zaplanowane, miałam po prostu chęć na tortillę ze szparagami. Wyszło smaczne i sycące danie. Smaczne i ciepłe i zimne. Dobre jako danie główne, ale też jako zimna przekąska na towarzyskie spotkanie. Polecam! składniki 200 g zielonych szparagów 200 g ziemniaków 1 cebula 1/2 czerwonej długiej papryki  drobno pokrojona 80 g  ciecierzycy 5 jajek

Stare Gary
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i mozzarellą 693

mnie - doskonałe połączenie... Danie proste, ale eleganckie. Sprawdzi się jako niedzielny obiad, a także jako zimna przekąska na imprezę. Warto przyrządzić w większej ilości :) Składniki (dla 2 osób): 2 pojedyncze piersi kurczaka 4-5 suszone pomidory (np. w oleju) 60g mozzarelli natka pietruszki 6 plasterków szynki parmeńskiej,szwarcwaldzkiej lub wędzonego boczku sól i pieprz Przygotowanie: Filety umyć i oczyścić

Piąty grzech główny
Ryby na kwaśno 67

Ryby na kwaśno doskonale sprawdzą się jako zimna przekąska nie tylko w okresie świątecznym. Można wzbogacić nimi zbliżające się karnawałowe przyjęcia, gdyż wspaniale pasują do różnego rodzaju alkoholowych trunków:) Do przepisu możemy użyć ryb świeżych lub mrożonych. Czas przygotowania nie obejmuje okresu leżakowania ryb w przyprawach

Milion Smaków
Vol-au-vent z serem brie i orzechami włoskimi 97

efekt umieściłem właśnie w vol-au-vent, mimo, że raczej takiego połączenia się w restauracjach nie spotyka. Efekt jest godny polecenia ;) Danie może służyć jako gorąca lub zimna przekąska, a nawet - jak w moim przypadku - jako śniadanie i dobry początek dnia

Milion Smaków
Pasta z ciecierzycy a'la hummus 163

teraz na stałe wejdzie do mojego menu, gdyż jest smaczna, zdrowa i bardzo sycąca.  Przygotowałam z niej pastę a'la hummus. Zasadniczo hummus występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem pita, ale podstawowymi składnikami są zawsze ciecierzyca, ugotowana i utarta, zmiażdżony czosnek, tahini - czyli pasta sezamowa, oliwa i przyprawy a wszystko razem dokładnie wymieszane. U mnie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Faszerowane pomidory – jak je zrobić. Kilka prostych przepisów. 152

stole. Można rozłożyć je na talerzykach, udekorować i już mamy całkiem efektowną i wcale nie taką pracochłonną przystawkę. Jak zrobić w kilka minut faszerowane pomidory? Na szybko. Idealne jako zimna przekąska, stylowa dekoracja stołu na imprezę. Oto kilka prostych i zarazem smacznych pomysłów. Pomidory faszerowane chlebem. Przygotowanie 5 minut. Pieczenie 20 minut. Potrzebne nam będą: 4 kromki chleba razowego

MODA NA BIO
Humus z suszonymi pomidorami i ziarenkami Słoneczne pola 117

arab. – ciecierzyca ) – pochodząca z Libanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej, znana również w kuchniach kaukaskich . Wytwarzana jest z nasion ciecierzycy pospolitej . Występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem pita , ale zasadniczymi składnikami są zawsze ciecierzyca , ugotowana i utarta, zmiażdżony czosnek , tahini (pasta sezamowa ), oliwa i sok z cytryny , przyprawy , niekiedy pietruszka oraz kmin rzymski

Sama słodycz i szczypta chili