Zapiekana kasza orkiszowa 215Tyle dobrego z kaszy jaglanej ostatnio było, że się inne kasze zaczną obrażać ;) Uwielbiam kaszę orkiszową. Jest delikatna, lekko słodkawa o orzechowym smaku. Dobrze pasuje do
Kucharzyca
Muszle taco z łososiem wędzonym 221Muszle taco to nic innego, jak chrupiące placki kukurydziane uformowane na kształt muszli. Może nawet nie muszli tylko łódeczki. Tacos jest bardzo popularnym daniem meksykańskim, aczkolwiek
mojewypiekiinietylko
Jak zjeść papaję 326Dojrzałe owoce papai ( melonowca właściwego) są pomarańczowe lub ciemnożółte, o lekko słodkim i lekko korzennym smaku. Jadalne są całe owoce, skórka, miąższ i okrągłe, czarne
SzczyptaSmaQ
BURRITO Z PALUSZKAMI RYBNYMI 159Jak już nie raz Wam pisałam w swoim gotowaniu uwielbiam inspirować się kuchniami światami i daniami z podróży, które już za mną, albo które dopiero na
Ostra na Słodko
Surówka z białej rzepy i marchewki 173Jest w Waszych warzywniakach biała rzepa?. U mnie czasami bywa, chociaż nie za często więc jak już ją upoluję to robię różne surówki, bo oprócz
Apetyczna babeczka
Pasztet drobiowy z pieczarkami. Pasztet z udek kurczaka. 227Bardzo smaczny i aromatyczny a przy tym niedrogi i łatwy w wykonaniu pasztet. Doskonały na zbliżające się Święta i na co dzień. Polecam :) Składniki ( na
Kuchnia z widokiem na ogród
Marynowane śledzie 240Od połowy grudnia do końca Karnawału to czas kiedy w naszym domu niepodzielnie króluje śledź ! Pojawia się na naszym stole w różnych postaciach
Kulinarne przygody Gatity
Szparagowe trzy po trzy 202szparagi, ale okazało się, że zamiast tego nadał tartaletkom pazura i sprawił, że stały się dużo bardziej wyraziste. Całość smakowała nam ogromnie - idealne na przystawkę przed uroczystym obiadem, wieczorną przekąskę na ciepło lub lekki lunch, podane z sałatą. Szparagi nie giną, ale idealnie współgrają z serem, delikatną masą jajeczno-śmietanową (trzeba uważać, żeby jej nie przesolić) i chrupiącym, kruchym ciastem(...)szparagi, przekrojone na pół. Na wierzch pokruszyć ser. Zalać masą jajeczną. Piec w 180 st. C. przez 20 minut, aż masa się zetnie. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego! Przygotowaliście już ciasta na World Baking
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pieróg z kapusty z łososiem wędzonym 223Lubicie kapustę? Ja ją uwielbiam w każdej postaci i dziś chcę podzielić się z Wami przepisem na ten pyszny, prosty pieróg/placek kapuściany z łososiem wędzonym
Smaki Armine
Filet z morszczuka po kaszubsku 207Ryba po kaszubsku to smażony filet rybny w aromatycznej pomidorowej zalewie. Przepis od lat praktykowany w mojej kuchni,doskonale sprawdza się na różnych uroczystościach rodzinnych oraz
Kolorowa kuchnia Elki
Hummus z pieczonym czosnkiem i suszonymi pomidorami 172I pomyśleć, że jeszcze kilka lat temu ta pyszna potrawa nie była obecna w mojej kuchni. Dzisiaj to aż nie do uwierzenia, ponieważ miseczka z humusem
Moja Mama Gotuje
Szybki letni deser 272jednak czasem to po prostu silniejsze ode mnie. Hmpf... Nic się jednak nie marnuje - w końcu zawsze coś się wymyśli. Czasem po prosu pochłonie się je ot tak, jako przekąskę w czasie oglądania filmu na przykład. Częściej jednak nachodzi mnie pomysł, i owoce lądują w ciastach i deserach. Mniam. Tym razem inspirację znalazłam w Cheesecakes baked and chilled wydawnictwa(...)ramionka i zeszła mi skóra z nosa, Ptysia na spacerach biegała cała dzika, a C. obtarł sobie stopy w sandałach... Później kilka dni szaro-ponurych, i choć nie było zimno, to brak słonka zdecydowanie nam doskwierał... Teraz znów cieszymy się ciepłymi promykami, i planujemy dzień na plaży. Żeby tylko słonko nie zrobiło psikusa
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny z gotowanym jajkiem i mini kabanoskami 206Przepis autorski (mój). Jestem baaardzo zadowolona z tych muffinków, ponieważ powstały przypadkowo i były jedną wielką improwizacją. Wyszły takie pyszne, że ostatnio piekę je co drugi
Di gotuje
Puszyste placki z jabłkami 493Polska złota jesień to najlepszy czas na nasze pyszne polskie jabłka. Dziś zapraszam Was na puszyste placki z jabłkami. Czy Wam też kojarzą się z
Kulinarne przygody Gatity
Paszteciki z grzybami 153Paszteciki z grzybami to świetna przekąska na świąteczny stół. Bardzo dobrze sprawdzą się również jako finger food na imprezę np. sylwestrową. Do farszu wykorzystałam różnego rodzaju grzyby - suszone, pieczarki białe i brązowe, a także boczniaki i shitake. Dlatego też jest on bardzo grzybowy i aromatyczny. Chrupiące ciasto i kremowy, grzybowy farsz o intensywnym ziołowym aromacie to idealne danie na każde(...)ułożyć na nim pierożki. Pierożki posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika. Paszteciki piec przez około 20 minut, lub do czasu aż będą rumiane. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego
Codzienne Gotowanie