przekąski na zimno - 3108 przepisów (strona:162/208)

NALEŚNIKOWE ROLADKI Z PASTĄ ŚLEDZIOWĄ – idealne na imprezę! 283

Lato to zawsze czas większej ilości imprez, wesel, zabaw ze znajomymi do białego rana czy też posiadówek przy grillu. Bardzo często nie mamy pomysłów, co podać

Ostra na Słodko
Jak przyrządzić młode marchewki 216

Karmelizowane marchewki to jeden ze sposobów na przyrządzenie tego warzywa. Uwielbiam karmelizowane marchewki zwłaszcza latem, kiedy marchew jest niezbyt wyrośnięta i soczysta. Daruję sobie jej obieranie

codojedzenia
Chrupiąca smażona przekąska z kabanosem 257

Chrupiąca smażona przekąska z kabanosem Prosta, szybka chrupiąca przekąska idealna na każde przyjęcie. Polecam Wam tak przygotowane kabanosy na zbliżającego się Sylwestra. Wystarczy do nich podać

Słodkie okruszki
Pieczone pierogi z plantanami i brokułami 197

Składniki na ciasto : - 6 szklanek mąki zytniej pełnoziarnistej  - 150 ml gorącej wody  - 6 łyżeczek masła  Składniki na farsz : - 1 plantan zielony  - brokuły

Szkrab Je Sam
Zapiekana kasza orkiszowa 191

Tyle dobrego z kaszy jaglanej ostatnio było, że się inne kasze zaczną obrażać ;) Uwielbiam kaszę orkiszową. Jest delikatna, lekko słodkawa o orzechowym smaku. Dobrze pasuje do

Kucharzyca
Muszle taco z łososiem wędzonym 196

Muszle taco to nic innego, jak chrupiące placki kukurydziane uformowane na kształt muszli. Może nawet nie muszli tylko łódeczki. Tacos jest bardzo popularnym daniem meksykańskim, aczkolwiek

mojewypiekiinietylko
Jak zjeść papaję 306

Dojrzałe owoce papai ( melonowca właściwego) są  pomarańczowe lub ciemnożółte, o lekko słodkim i lekko korzennym smaku. Jadalne są całe owoce, skórka, miąższ i okrągłe, czarne

SzczyptaSmaQ
BURRITO Z PALUSZKAMI RYBNYMI 139

Jak już nie raz Wam pisałam w swoim gotowaniu uwielbiam inspirować się kuchniami światami i daniami z podróży, które już za mną, albo które dopiero na

Ostra na Słodko
Surówka z białej rzepy i marchewki 157

Jest w Waszych warzywniakach biała rzepa?.  U mnie czasami bywa, chociaż nie za często więc jak już ją upoluję to robię różne surówki, bo oprócz

Apetyczna babeczka
Pasztet drobiowy z pieczarkami. Pasztet z udek kurczaka. 210

Bardzo smaczny i aromatyczny a przy tym niedrogi i łatwy w wykonaniu pasztet.  Doskonały na zbliżające się Święta i na co dzień. Polecam :) Składniki ( na

Kuchnia z widokiem na ogród
Marynowane śledzie 215

Od połowy grudnia do końca Karnawału to czas kiedy w naszym domu niepodzielnie króluje śledź ! Pojawia  się na naszym  stole w różnych  postaciach

Kulinarne przygody Gatity
Szparagowe trzy po trzy 179

szparagi, ale okazało się, że zamiast tego nadał tartaletkom pazura i sprawił, że stały się dużo bardziej wyraziste. Całość smakowała nam ogromnie - idealne na przystawkę przed uroczystym obiadem, wieczorną przekąskę na ciepło lub lekki lunch, podane z sałatą. Szparagi nie giną, ale idealnie współgrają z serem, delikatną masą jajeczno-śmietanową (trzeba uważać, żeby jej nie przesolić) i chrupiącym, kruchym ciastem(...)szparagi, przekrojone na pół. Na wierzch pokruszyć ser. Zalać masą jajeczną. Piec w 180 st. C. przez 20 minut, aż masa się zetnie. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego! Przygotowaliście już ciasta na   World Baking

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pieróg z kapusty z łososiem wędzonym 181

Lubicie kapustę? Ja ją uwielbiam w każdej postaci i dziś chcę podzielić się z Wami przepisem na ten pyszny, prosty pieróg/placek kapuściany z łososiem wędzonym

Smaki Armine
Filet z morszczuka po kaszubsku 184

Ryba po kaszubsku to smażony filet rybny w aromatycznej pomidorowej zalewie. Przepis od lat praktykowany w mojej kuchni,doskonale sprawdza się na różnych uroczystościach rodzinnych oraz

Kolorowa kuchnia Elki
Hummus z pieczonym czosnkiem i suszonymi pomidorami 151

I pomyśleć, że jeszcze kilka lat temu ta pyszna potrawa nie była obecna w mojej kuchni. Dzisiaj to aż nie do uwierzenia, ponieważ miseczka z humusem

Moja Mama Gotuje
Szybki letni deser 255

jednak czasem to po prostu silniejsze ode mnie. Hmpf... Nic się jednak nie marnuje - w końcu zawsze coś się wymyśli. Czasem po prosu pochłonie się je ot tak, jako przekąskę w czasie oglądania filmu na przykład. Częściej jednak nachodzi mnie pomysł, i owoce lądują w ciastach i deserach. Mniam. Tym razem inspirację znalazłam w Cheesecakes baked and chilled wydawnictwa(...)ramionka i zeszła mi skóra z nosa, Ptysia na spacerach biegała cała dzika, a C. obtarł sobie stopy w sandałach... Później kilka dni szaro-ponurych, i choć nie było zimno, to brak słonka zdecydowanie nam doskwierał... Teraz znów cieszymy się ciepłymi promykami, i planujemy dzień na plaży. Żeby tylko słonko nie zrobiło psikusa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny z gotowanym jajkiem i mini kabanoskami 163

Przepis autorski (mój). Jestem baaardzo zadowolona z tych muffinków, ponieważ powstały przypadkowo i były jedną wielką improwizacją. Wyszły takie pyszne, że ostatnio piekę je co drugi

Di gotuje
Puszyste placki z jabłkami 473

Polska złota jesień to najlepszy czas na nasze pyszne polskie jabłka. Dziś zapraszam Was na puszyste placki z jabłkami. Czy Wam też kojarzą się z  

Kulinarne przygody Gatity
Paszteciki z grzybami 112

Paszteciki z grzybami to świetna przekąska na świąteczny stół. Bardzo dobrze sprawdzą się również jako finger food na imprezę np. sylwestrową. Do farszu wykorzystałam różnego rodzaju grzyby - suszone, pieczarki białe i brązowe, a także boczniaki i shitake. Dlatego też jest on bardzo grzybowy i aromatyczny. Chrupiące ciasto i kremowy, grzybowy farsz o intensywnym ziołowym aromacie to idealne danie na każde(...)ułożyć na nim pierożki. Pierożki posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika. Paszteciki piec przez około 20 minut, lub do czasu aż będą rumiane. Podawać na ciepło lub na zimno.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Gofry orkiszowe z pieczonymi burakami, fetą i dipem jogurtowym 200

pieczonymi burakami posypanymi tymiankiem, serem feta i pysznym dipem jogurtowym, to zdecydowanie idealna, a zarazem wykwintna przekąska, którą możemy poczęstować swoich gości. Oczywiście nie musimy się ograniczać do samej przekąski. Tak przygotowane gofry będą równie pyszne na podwieczorek lub śniadanie. Polecam Wam gorąco ten przepis, bo takie zestawienie jest przepyszne. Do upieczenia gofrów wykorzystałam moją gofrownicę firmy MPM. Wpis bierze(...)buraków i kilka kawałków fety. Na całość nałożyć kleks dipu jogurtowego. Przed podaniem gofry posypać natką pietruszki, opcjonalnie udekorować świeżą gałązką tymianku. Gofry można podawać na ciepło lub na zimno. W obu wersjach są równie smaczne. Uwagi: Jeżeli zależy Wam na podaniu gofrów na ciepło, to jest na to kilka sposobów. Najprościej przygotować farsz i dip wcześniej zostawiając buraki posypane

Passions hobbies life
Sałatka z komosą ryżową, rzodkiewką i awokado 153

Już w starożytności, naturalne oleje były ze swoich niezwykłych właściwości, część z nich zostało naukowo dowiedzionych. W starożytnym Egipcie ziarna pszenicy, kojarzone były z misteriami poświęconymi

Moja Mama Gotuje
Frittatine di pasta- cudownie smaczna przekąska z makaronu 236

które ciężko przestać jeść. Przygotowanie jest proste, lecz dość czasochłonne, choć może nie tyle samo przygotowanie, co chłodzenie, na które musimy znaleźć czas. Jeśli skusicie się na przygotowanie tej przekąski przygotujcie następujące składniki: 250 g makaronu, najlepiej bucatini, czyli po "naszemu" takiego grubszego spaghetti ;) 250 g gotowanej szynki, może być konserwowa 300-400 g zielonego groszku, najłatwiej sięgnąć po mrożony(...)pozbawić frittatine nadmiaru tłuszczu. Ja przygotowałam także wersję z bułką tartą, ale chyba bardziej smakują mi te wyłącznie zanurzone przed smażeniem w cieście. Najlepsze są gorące, ale na zimno też nie tracą ani krztyny ze swych walorów smakowych

Pichceniomania
Tarta z tuńczykiem. 211

     Pokochałam tarty wytrawne, najbardziej te na cieście francuskim. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, ale najważniejsze jest to, że są pyszne. Dzisiaj

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania