przekąska - 23005 przepisów (strona:941/1534)

Śledzie po kaszubsku z chili 43

Śledź po kaszubsku z chili Dlaczego po KASZUBSKU??? Nie wiemy… poszukiwania w sieci spełzły na niczym. Wszyscy wiedzą, co to jest “śledź po kaszubsku

Tajemnice Smaku
Wystrzałowa tequila z granatem 68

Wystrzałowa tequila z granatem Jest sylwester, jest zabawa! My z petard nie strzelamy, ale z granatów tak… Składniki TEQUILA granat sól lub cukier zmrożone kieliszki

Tajemnice Smaku
Gravlax w Buraczkach – Marynowany Surowy Łosoś 55

GRAVLAX W BURAKACH _ MARYNOWANY SUROWY ŁOSOŚ Gravlax to potrawa tradycyjna dla kuchni skandynawskiej. Tłumaczenie jest trochę mroczne, bo grav oznacza grób, lax – łosoś, czyli, tak

Tajemnice Smaku
Sałata Frisee z góralskim wędzonym serem 64

Oscypek to rodzaj twardego, solonego i wędzony owczego sera. Zimą sery sprzedawane pod Tatrami to w większości gołki, scypki, uscypki, sery góralskie, czyli takie “oscypki

Tajemnice Smaku
Sałatka rukola z góralskim wędzonym serem i gruszką 74

Sałatka rukola z góralskim wędzonym serem i gruszką Składniki rukola 2 łyżki startego sera wędzonego typu oscypek gruszka 1 łyżka soku z cytryny – do skropienia

Tajemnice Smaku
Sałatka z buraczkiem, roszponką, olejem lnianym i serowym warkoczem 80

Sałatka z buraczkiem, roszponką, olejem lnianym i serowym warkoczem . Sałatka z dodatkiem buraczka to nasz kolejny pomysł na danie z wykorzystaniem oscypka. W tym przepisie obsmażyłyśmy

Tajemnice Smaku
Owsianka w słoiku z kiwi, mango i granatem 87

Owsianka w słoiku z jogurtem, z chia i z owocami Owsianka w słoiku to pomysł dla zabieganych na szybkie i zdrowe śniadanie. Szybkie, bo przygotowane poprzedniego

Tajemnice Smaku
Pasztet z pistacjami i Calvadosem 58

Pasztet z pistacjami i Calvadosem Smażony pasztet z wątróbek drobiowych, flambirowany z Calvadosem. Dodatek pistacji wzbogaci zarówno smak wątróbek, jak i konsystencję, ponieważ dodajemy je na

Tajemnice Smaku
Sałatka z granatem i rozetkami sera Tete de Moin 59

Sałatka z granatem i rozetkami sera Tete de Moin Ser Tete de Moin* – Głowa Mnicha – to szwajcarski ser, który w XII wieku zaczęli wytwarzać

Tajemnice Smaku
Śledzie w zalewie octowej z gorczycą 68

Śledzie w zalewie octowej z gorczycą Przepisów na śledzie jest chyba milion. Każdy ma swoje gusta smakowe i swoje sprawdzone pomysły, czyli swoje „tajemnice smaku” na

Tajemnice Smaku
Czekoladowe naleśniki z serkiem waniliowym i bananami z rumem 60

Czekoladowe naleśniki z serkiem waniliowym i bananami z rumem Czekoladowe naleśniki , to deser zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Wszystko zależy od dodatków z jakimi

Tajemnice Smaku
Słoik z kaszą jaglaną, borówkami, jogurtem i śliwką 67

  Kasza jaglana przez lata zapomniana, dziś przeżywa wielki renesans. Bardzo dobrze, bo posiada mnóstwo właściwości prozdrowotnych: wzmacnia, poprawia krążenie, oczyszcza jelita, likwiduje stany zapalne, jest

Tajemnice Smaku
Zupa rybna w kociołku 65

Zupa rybna w kociołku Zupę rybną według tego przepisu możemy przygotować nad ogniskiem w kociołku, jak i również w domu, w garnku. Wybór gatunków ryb i

Tajemnice Smaku
Sałatka Tete de Moine z rukolą, orzechami i winogronami 50

Sałatka Tete de Moine z rukolą, orzechami i winogronami Ten wyjątkowy ser jest jednym z naszych faworytów, pisałyśmy już o nim wcześniej . Dla przypomnienia jednak słów

Tajemnice Smaku
Walentynki i śniadanie od serca 57

Walentynki i śniadanie od serca 14 luty, dzień świętego Walentego, patrona zakochanych. Ideą Walentynek jest świętowanie miłości, niestety tak naprawdę zrobiło się świętem hipermarketowych gadżetów. My

Tajemnice Smaku