Koktajl dobry o każdej porze. Czy to na śniadanie, czy drugie śniadanie, jako przekąska, podwieczorek lub gdy najdzie ochota na coś, takie coś słodkiego. Zabrać możemy go do pracy, w podróż, na wypad za miasto. Koktajl, to niekończące się możliwości - raz na mleku, raz na kefirze, maślance, innym razem tylko z owoców, z sokiem, wodą, nawet herbatą ! Pożywny lub lekki
kolorowotorcikowoutrzymującą świeżość? Ja jestem na tak i mam nadzieję, że Wy też będziecie :) Możecie zapomnieć o nudnych kanapkach na które dzieci nie chcą patrzyć, a tym bardziej o niezdrowych przekąskach. Jestem pewna, że goframi dzieciaki będą zachwycone tak samo jak była nimi moja dwulatka i my. Głównym składnikiem jest…zupa :) Tak, tak do tego taka kupna ze sklepu która
Mienta blogDzisiaj mamy coś na słodko. W sklepach półki uginają się od śliwek, więc szkoda by było ich nie wykorzystać do przygotowania pysznej, słodkiej przekąski. Dzięki dodaniu jogurtu muffinki nie są suche i nawet po kilku dniach są pyszne jak świeże, chociaż wątpię, aby u kogoś zostały one tak długo. Najczęściej znikają prawie natychmiast. Muffinki to fajnie babeczki, ponieważ można łatwo
KasiaiKrzysiu.plFigi pieczone i ser kozi to naprawdę doskonałe połączenie. Wyraźny i ostry smak sera równoważy słodycz świeżych fig. Ta przekąska najlepiej smakuje podawana na ciepło, wręcz na gorąco, od razu po wyjęciu z piekarnika, kiedy ser jest jeszcze lekko płynny
Milion Smakówkiedyś ktoś powiedział jarmuż to taka kapusta dostępna przez cały rok a do tego pyszna i zdrowa. Zajadajmy jarmuż pod każdą postacią a czipsy chrupmy jako przekąskę, zdrową na dodatek. Zajadajmy na zdrowie. Czipsy z jarmużu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesklepowych, jednak o niebo zdrowsza. Orzechy nerkowca, włoskie, rodzynki i suszone śliwki to samo zdrowie. Dodatkowo w batonikach są płatki owsiane, które w ogóle nie są wyczuwalne. Tego typu przekąska to świetny sposób by przemycić do naszej diety odpowiednie składniki mineralne i witaminy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jest to również idealne źródło ważnego w naszej diecie
Mango PapajaSurówka pomidorowo - ogórkowa z nutką bazylii i czosnku to smaczna przekąska w ciągu dnia lub pachnący dodatek do kolacji, obiadu, czy mięsa z grilla. Składniki: 4 pomidory 3 małe ogórki gruntowe 1 duża czerwona cebula ząbek czosnku pół czubatej łyżeczki suszonej bazylii sól pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy
Smak mojego domuSałatka z pomidorów wspaniała na przekąskę i do obiadu Składniki • 5 pomidorów • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • sól • pieprz • kilka łyżek oleju • kilka listków natki pietruszki Sposób przygotowania 1. • Pomidory pokroić na mniejsze kawałki • Cebulę pokroić w małą kostkę • Czosnek zetrzeć na drobnej tarce • Natkę pietruszki posiekać • Wszystko razem wymieszać doprawić solą pieprzem
W królestwie smaków Beatyużyteczną . Dawano ją na kanapki, smażono skwarki , dodawano do zup, zastępowała kotlet schabowy a moja mama smażyła ją w mundurkach . Inaczej mówiąc w cieście naleśnikowym . Szybka i łatwa przekąska . Składniki 1/2 szklanki mleka( kefiru lub zsiadłego mleka) 1/2 szklanki wody 1 jajko 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli mortadela Sposób wykonania Mortadele pokroić na grube
Eli Gotowaniejeśli schab wychodzi wilgotny i dobry , to dlaczego z inny mięsem ma być inaczej. Musze powiedzieć że wynik był zaskakujący . Wyszła naprawdę smaczna . Do tego fasolka i wspaniała przekąska gotowa. Składniki na 4 porcje 2 pojedyńcze piersi kurczaka 1/2 kg fasoli szparagowej ( kolor obojętny lub może być wymieszany) 1 łyżka masła 1/2 litra mleka 1 szklanka wody 1 cebula
Eli Gotowanieulubionych warzyw .Dodaje ją do zup, smarze z niej placuszki tarte, w cieście naleśnikowym, w całych płatach, faszeruje. To ostatnie lubię najbardziej i moja rodzinka też . Dodatkowo to szybka przekąska i lekka. W sam raz na lekką kolacje. Składniki 3 szt cukinij 15 dkg mięsa mielonego 1 puszka kukurydzy 1 cebula 1/2 szklanki wody lub bulionu bazylia,majeranek sól
Eli GotowanieWracam do ulubionego , może lepiej praktycznego , ciasta francuskiego . Jak już kiedyś pisałam , przekąski z tym ciastem sa łatwe ,szybkie i przyjemne. Dzisiaj też coś takiego przedstawię. Przepis na farsz powstal z tego co było w lodówce , niestety wybór miałam prawie żaden . Czyli pieczarki i jajka . Solo to było tego za mało żeby posmarować płat ciasta . Dlatego musiałam połączyć . Wyszło
Eli Gotowaniejest to bardzo szybkie w wykonaniu . A ponieważ jestem trochę wygodnicka to szukam dań łatwych ,szybkich i smacznych . Owszem - nieraz mam wenę na gotowanie i wtenczas zasypuje rodzinkę różnymi przekąskami ,wynalezionych w jakiś książkach . Ale ostatecznie i tak smakuje im to co sama wymyśle lub po modyfikacji dość sporej. Wracając do jajka to był czysty przypadek . Składniki 2 porcje
Eli Gotowaniekuchenki.Z gotowym plackiem wracało się na podwórze i razem jedliśmy. Z biegiem lat trochę zmodyfikowałam nasz przepis i piekę je do dziś . Są nie zastąpione w podróży jako przekąska, na wycieczce ,gdy nie ma chętnego by wyskoczyć po świeże pieczywo. Są świetne na ciepło i na zimno. Składniki 1 szklanka mąki 1 łyżka oliwy 1/2 szklanki gorącej wody
Eli GotowanieOLIWKOWY CHLEBEK to wspaniały ,lekko wilgotnawy , wprost idealny na przekąski . Taki mniam-mniam , jak moja wnuczka mówi . Po wyciągnięciu z pieca, zawsze muszę go ukryć . W innym przypadku nie doczekałby wystygnięcia . Składniki 80 dkg mąki 650 lub 750 20 dkg mąki żytniej 300 g oliwek bez pestek 700 ml mleka 1/3 kostki drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka
Eli Gotowanie