sposoby, a dziś chciałam się z Wami podzielić przepisem na grzanki z figami i serem brie z tymiankową nutką. Są pyszne i bardzo łatwe do przygotowania. Wspaniałe jako przekąska, drugie śniadanie lub lekki lunch. I bajecznie kolorowe. Grzanki z figami i serem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 podłużna ciabatta 2 świeże dojrzałe figi 1 opakowanie serka brie
Kulinarne przygody Gatitytęsknię miesiącami. Jednym z nich jest słodki smak świeżych fig. Zjadam je na surowo, ale najbardziej lubię z dodatkiem sera pleśniowego i dobrej wędliny. 20 minut w piekarniku i przekąska gotowa :) Składniki : świeże figi (przynajmniej 2 na osobę) wędlina ser z niebieską lub zieloną pleśnią (np. gorgonzola lub lazur) olej Włączyć piekarnika na 200 stopni. Blachę polać odrobiną (naprawdę malutko
Weekendy w domu i ogrodzieDziś dzień chłopaka, więc postanowiłam przyrządzić (prócz tarty, ale o niej wkrótce) szybką i pyszną przekąskę, na jeden kęs dla mojego mężczyzny. Powiecie mi, że dzień mężczyzny jest 10 marca, lecz nie świętujemy go tak powszechnie jak 30 września, więc niech już tak pozostanie. Mój smakosz uwielbia banany i masło orzechowe, wobec tego chciałam przyrządzić pyszny deser z tych dwóch
Be Fit Be StrongBatoniki owsiane z bakaliami to pomysł na szybką, smaczną i zdrową przekąskę na słodko. Poniższe batoniki to w głównej mierze płatki owsiane wymieszane z posiekanymi orzechami, rodzynkami i żurawiną. Przed podaniem batoniki możecie udekorować rozpuszczoną mleczną czekoladą. Składniki na formę 20 x 20 cm*: 2 płaskie szklanki płatków owsianych 130 g bakalii (mieszanka orzechów laskowych, migdałowych i rodzynek
UgotowaćZostała Wam resztka pieczywa? Mi tak :) A przecież nie wyrzucę, zwłaszcza że sama je piekę. Po wczorajszym grzybobraniu mam m.in. maślaki. Kilka chwil i pyszna przekąska na zaspokojenie pierwszego głodu gotowa. Składniki : kromki czerstwego pieczywa obrane maślaki bez trzonków sól olej masło Pieczywo wrzucić do tostera. Na patelni rozgrzać olej z masłem. Ułożyć na patelni maślaki spodem kapelusza do dołu
Weekendy w domu i ogrodziespacer lub piknik. Muffinki na bazie kaszy jaglanej są bardzo smaczne - lekko wilgotne, słodkie (z powodu marchewki i żurawiny) oraz bardzo aromatyczne. Jeżeli dbacie o swoją sylwetkę, szukacie słodkich przekąsek idealnych do transportowania bądź nie możecie jeść glutenu - to poniższe muffinki przypadną Wam do gustu. Przepis dodaje do akcji kulinarnej "Twój zdrowy lunchbox z Marwit". Składniki na 12 muffinek
UgotowaćSuszone owoce zawierają dużą ilość błonnika, dzięki czemu mogą stanowić smaczną, zdrową przekąskę. Dlatego warto mieć w domu spory zapas suszonych jabłek, gruszek, truskawek, które można dać dziecku do szkoły lub zabrać ze sobą do pracy Jednocześnie ich wykonanie nie jest ani zbyt kosztowne, ani pracochłonne. Po co więc kupować gotowe produkty, skoro niewielkim nakładem można przygotować w domu suszone
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasparzyć,dokładnie umyć,ściąć ok 1/3 góry i wydrążyć miąższ ze środka. Napełnić pomidory sałatką,ułożyć na półmisku na listkach sałaty,wierzch posypać krojonym szczypiorkiem. Efekt to super pyszna przekąska,świetnie dekoruje stół ale i pysznie smakuje. Miąższ z pomidorów oczywiście zagotowałam,użyłam blendera i powstał koncentrat pomidorowy,który z pewnością w każdej kuchni jest niezbędny. Smacznego
Niespełnione zdolności kulinarneCześć Wszystkim! W związku z wiadomościami i Waszymi zapytaniami o przepisy na sprawdzone i szybkie przekąski lub startery do posiłków, podam Wam przepisy na 3 z moich ulubionych. Dodam tylko, że niekoniecznie tylko tzatziki do podpłomyków, ale każda także salsa, sos czy też chutney będzie świetnym dodatkiem do tzw. macy. Same tzatziki z kolei nie tylko do podpłomyków, ale również
Kuba GotujePrzekąska albo obiad wybór należy do Was :) Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 1 opakowanie paluszków krabowych (surimi) - 1/2 papryki czerwonej - oregano - majonez - keczup Przygotowanie: Ciasto francuskie kroimy w kwadraty. Na każdy kwadrat kładziemy odrobinę majonezu, połówkę paluszka krabowego, plasterek papryki oraz szczyptę oregano. Wierzch skrapiamy kroplą keczupu i całość zawijamy w ruloniki. Pieczemy je w 180 C przez około
Zainspirowana w kuchniKokosanki to małe, słodkie przekąski – idealne do kubka gorącej kawy. Z wierzchu chrupiące, a w środku – miękkie. Kokosanki przygotujecie w niecałą godzinę. Ponadto jestem pewna, że przypadną Wam do smaku :) Jeżeli macie ochotę na inne kokosowe smakołyki to zachęcam do przygotowania kulek o smaku bounty lub owsiano-orzechowych . Składniki: 1 opakowanie wiórków kokosowych (200 g) 1/2 szklanki brązowego cukru
Ugotowaćbajeczne, cudowne, na szczęście rodzinka podziela mój zachwyt, więc będą u nas gościć dość często, dotychczas były już dwukrotnie. Wszak jesień i zima długa, a takie ciacho to świetna przekąska na drugie śniadanko, zarówno do szkoły jak i do pracy, a także w domu do kawki lub herbatki. Tradycyjnie bez dodatku białego cukru, bez pszenicy. Ksylitol można zastąpić cukrem trzcinowym
Smaczne ZdroweWczoraj, wraz ze znajomymi z roku świętowaliśmy moje urodziny. Przygotowałam przekąski, ciasteczka z drażetkami (podzielę się z Wami przepisami w najbliższym czasie), tartę z białą czekoladą i tartę na spodzie z ciasteczek HIT z kremem śmietankowo-kajmakowym . Mam nadzieję, że nikt nie kłamał i wszystkim naprawdę bardzo smakowało. Dawno tak dobrze się nie bawiłam i wkrótce liczę na powtórkę
Be Fit Be Strongsuchych traw, poprzeplatanym słodko pachnącym wrzosem, dorodnymi kiśćmi jarzębiny i owocami dzikiej róży. Niestety bez grzybów, bo susza nie odpuszcza. Zawsze zabieramy ze sobą jakąś przekąskę, bo nie ma nic przyjemniejszego od odpoczynku na miedzy, w cieniu rozłożystego klonu, jarzębiny, czy dzikiej jabłoni. Na taką okoliczność często piekę bułeczki drożdżowe, bo są one poręczne, podzielne
Rozpustne gotowaniejednak nie trzeba jechać do Włoch, by móc nimi się zajadać – błyskawicznie możemy przyrządzić je w domowym zaciszu! Są świetnym pomysłem np . do pomidorowej zupy , albo jako imprezowa przekąska! Owinięte prosciutto zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Polecam! SKŁADNIKI: ( 25 szt ) * mąka pszenna – 150 g * ciepła woda – 90 ml * oliwa z oliwek – 2 łyżeczki + dodatkowo do posmarowania
Ostra na Słodko