przekąska - 23005 przepisów (strona:300/1534)

Paluszki serowe z sosem meksykańskim 142

Paluszki serowe z sosem meksykańskim to cudowna przekąska, którą uwielbiają chyba wszyscy nasi znajomi. Pyszny, ciągnący się ser, chrupiąca panierka i do tego obłędny sos meksykański – pikanto-słodki z prawdziwych pomidorów i papryki. Co prawda paluszki serowe z sosem meksykańskim wymagają nieco przygotowań (za to nieskomplikowanych) i niektórych może kusić, żeby kupić gotową mrożonkę, ale uwierzcie

Pociąg Do Kuchni
Carpaccio z tuńczyka 106

Pyszna przekąska.  Składniki 200 g świeżego tuńczyka roszponka suszone pomidory w oleju marynowany imbir kapary oliwa extra vergine sól pieprz   Przygotowanie   Filety z tuńczyka pokroiłem na cienkie plasterki. Aby ułatwić krojenie można tuńczyka włożyć do zamrażarki na 2 godziny ( można wykorzystać już gotowe pokrojone ). Plasterki tuńczyka ułożyłem na talerzu. Dodałem roszponkę, pokrojone suszone pomidory, kapary, marynowany imbir

R'n'G Kitchen
Quesadillas z chili con carne 189

serem, chorizo, łosoś, hummus, co tylko chcemy. Następnie całość jest zgrzewana, bądź pieczona w piekarniku lub na patelni i podawana na gorąco. Jest to świetny pomysł na obiad, czy przekąskę. Składniki: - kilka placków tortilli (dłużej pieczonych na patelni) - chili con carne - tarty żółty ser (np. piórko 3%) *opcjonalnie: tarty parmezan Jeżeli nie używamy zgrzewarki, ani patelni - nagrzewamy piekarnik

Be Fit Be Strong
Boczek pieczony majerankowo-czosnkowy. Domowa wędlina. 150

Boczek pieczony w majeranku i czosnku piekę kilka razy do roku, bardzo go lubimy. Obowiązkowo pojawia się na święta. Miękki, aromatyczny, doskonały jako domowa wędlina na kanapki, jako przekąska. Tym razem już zamarynowany boczek posypałam przed samym pieczeniem dodatkowo papryką wędzoną, zyskał bardzo na smaku. Polecam :) Składniki - ok. 1 kg boczku surowego - 3 ząbki czosnku - majeranek - papryka wędzona mielona - sól

Kuchnia z widokiem na ogród
Sezamki 113

Sezamki Danie Słodkie przekąski Kuchnia Bez glutenu , Słodkości , Wege Porcje 20 Porcje 20 Składniki 200 g sezam 200 g ksylitol 2 łyżki woda 1 łyżka miód opcjonalnie Sposób przygotowania Na suchej patelni prażymy sezam. Często mieszamy, żeby się nie przypalił. W rondelku gotujemy ksylitol z wodą. Gdy masa zbrązowieje zdejmujemy z ognia, dodajemy do niej sezam i miód i dokładnie

Kucharzyca
Kiełbaski w cieście francuskim z sosem majonezowo-chrzanowym i keczupem. 238

Bardzo lubię mieć w lodówce gotowe ciasto francuskie. Można z niego wyczarować smaczne danie, szybka przekąskę, czy przystawkę. Ja dzisiejsze kiełbaski wykorzystałam właśnie jako przystawkę do żurku, który został mi po świętach. Sos majonezowo-chrzanowy i keczup dodał im nieco pikanterii i całość stanowiła fajne, sycące danie. Polecam :) Składniki - 8 cienkich kiełbasek - płat gotowego ciasta francuskiego - 2 łyżki keczupu

Kuchnia z widokiem na ogród
Jak zrobić domową, zdrową tortillę? 478

quesadillas lepiej, gdy są twardsze. By uzyskać miękkie placki - dodamy więcej oleju i wody oraz będziemy trzymać je krócej na patelni. Tortille z tego przepisu możecie użyć również do przekąski a'la tacos , tortilli z tofu a'la kurczak oraz mini wrapów . Na zdjęciach placki do quesadillas, które wkrótce podam z chili con carne. Składniki: - 250g mąki pszennej, żytniej

Be Fit Be Strong
Rolada serowa (z kurczakiem i pieczarkami) 186

razy ją robiłam. Nadzienie można modyfikować, ale dla mnie rolada w tej wersji jest najsmaczniejsza - taka delikatna i doskonale połączona smakowo.  Idealnie sprawdzi się jako zimna lub ciepła przekąska. Wbrew pozorom - samo jej przygotowanie jest banalnie proste, a efekt po prostu super. (Forma o wymiarach około 24 x 28 cm) 1 pierś z kurczaka (ok 350g) 2 jajka

Di gotuje
Camembert smażony w panierce orzechowo-sezamowej 169

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Pyszna przystawka, która może być początkiem wykwintnego obiadu lub stanowić samodzielną przekąskę. Rewelacyjnie komponuje się z dodatkiem żurawiny.   1 camembert Panierka: 1 małe jajko + 1 szczypta soli 15-20g orzechów (u mnie brazylijskie, makademia, pekan i włoskie) 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka bułki tartej Dodatkowo: masło/olej do smażenia Orzechy drobno

Di gotuje
Rolada serowa (z kurczakiem i pieczarkami) 147

razy ją robiłam. Nadzienie można modyfikować, ale dla mnie rolada w tej wersji jest najsmaczniejsza - taka delikatna i doskonale połączona smakowo.   Idealnie sprawdzi się jako zimna lub ciepła przekąska.  Wbrew pozorom - samo jej przygotowanie jest banalnie proste, a efekt po prostu super.   (Forma o wymiarach około 24 x 28 cm) 1 pierś z kurczaka (ok 350g

Di gotuje
Pascha migdałowa z wiśniami i czekoladą 115

albo do ciasta, albo doniczka, ostatecznie nawet plastikowa butelka po napoju przekrojona na pół (chodzi o tę połowę z dnem :P) Pascha migdałowa z wiśniami i czekoladą Danie Słodkie przekąski Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 6-8 Porcje 6-8 Składniki 500 g twaróg chudy 200 g ksylitolu lub innego słodziwa 5 żółtko ugotowane 120 g masło 2 łyżki śmietana

Kucharzyca
Tartaletki wiosenne z awokado, czosnkiem i serem feta, z dodatkiem brukselki i kiełków 125

Wiosenna przekąska z kruchego ciasta i jedwabistego farszu z awokado i sera feta - na wielkanocnym stole prezentuje się pięknie. Można przygotować jedną większą tartę, ale można też pokusić się o mniejsze, takie na jedną porcję. Kruche ciasto jest bardzo delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Koniecznie musi być zrobione z masła, wtedy uzyska właśnie tę delikatna kruchość i wspaniały smak

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jajka w szynkowych kubeczkach 197

Bardzo smaczne i efektowne jajka w szynkowych kubeczkach. Do galaretki dodałam marchewkę oraz groszek, dzięki którym poniższa przekąska na zimno jest jeszcze bardziej syta. Jeżeli nie macie pomysłu, co przygotować na Wielkanoc to zachęcam do przyrządzenia terriny z serków wiejskich lub szynki z serkiem chrzanowym w galarecie .  Składniki na 4 galaretki: 4 jajka ugotowane na twardo 6 plasterków szynki

Ugotować
Keks wytrawny z żółtym serem, salami i oliwkami Calamata Jumbo 172

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój).  Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, świetnie smakuje i kusząco pachnie. Idealnie sprawdzi się na pyszne śniadanie, czy zwykłą przekąskę. Keks doskonale zaspokoi każdy głód, ponieważ jest sycący, a najlepszy - jeszcze ciepły. Można go upiec w formie babeczek lub podwajając proporcje - w większej keksówce. Składniki są idealnie dopasowane, a sam keks

Di gotuje
Krakersy wieloziarniste 103

Krakersy wieloziarniste Danie Przekąski Kuchnia Bez glutenu , Wege Porcje 10 porcji Porcje 10 porcji Składniki 1/2 szklanki pestki słonecznika 1/2 szklanki nasiona siemienia lnianego 1/2 szklanki płatki orkiszowe 1/2 szklanki mąka gryczana 3 łyżki olej rzepakowy 3 łyżki sezam 1 łyżeczka kminek 1 łyżeczka tymianek 1/2 łyżeczki mielony kmin rzymski 1/2 łyżeczki kolendra mielona 1/2 łyżeczki sól 200 ml woda

Kucharzyca

Proponowane wyszukiwania