szczypiorkiem. Pewnie zauważyliście, że jestem ogromnym fanem kremowych serków i twarożków. Dlaczego? To proste. Jeśli mamy w lodówce serek można przyrządzić wszystko. Od pysznych dipów, po desery i torty. Na słodko i na słono. Nawet goście, którzy nie jedzą mięsa, skuszą się na przekąskę z sera. Chociaż wyjatki oczywiście się zdarzają. Jeśli szukacie przepisów
dolcevitainmykitchenZapraszam dzisiaj na wiśniowe przetwory. Na początek niezwykle proste wiśnie w cukrze: wiśnie - dowolna ilość, wypestkowana cukier- 3 łyżki na słoik od dżemu Do słoików wkładamy
Humanistka w kuchniPrzepis autorski (mój). Serniczek jest przepyszny i niezwykle prosty w przygotowaniu. Kusi swym delikatnym smakiem i lekką nutą chałwy. Uwierzcie, że te pozornie błahe połączenie
Di gotujePrzepis na biszkopt równy, dość wysoki i puszysty który będziecie mogli wykorzystać do stworzenia przeróżnych ciast oraz tortów. Składniki na tort. 24 cm 5 jajek 3/4
Gotowanie...to proste !została zamknięta wczoraj, jest konkretna, przy czym nie będę się trzymać konkretnej kolejności, więc także dość elastyczna. Desery są przeróżne, zarówno całkiem proste, jak i nieco bardziej wymagające, skomplikowane, czy nietypowe. Dla przykładu zamierzam przygotować między innymi tort Sachera, Lawa cake, pianki Marmellows i Joconde cake. Na dziś wyznaczyłam pierwszy dzień projektu, bo po co czekać? Przygotowałam jeden z najprostszych
Przepysznik - BLW i nie tylkowtykając świeczki między maliny można z łatwością przekształcić je w okazały tort urodzinowy, którym bez problemu możesz wykarmić większą liczbę gości. Tort prezentuje się bardzo efektownie, przez co może sprawiać wrażenie pracochłonnego, w rzeczywistości jest bardzo prosty. To ciasto, jak każde z dodatkiem kakao, ma wyrazisty czekoladowy akcent i konkretną fakturę nieco jednak przełamaną świeżością malinowej konfitury. To ona sprawia
Roślinna - blog wegańskiDziś przedstawię mój sposób na bardzo proste przygotowanie puree z dyni. W sezonie przygotowuję sporą ilość, dzielę w około 250 g porcje, każdą
Rozpustne gotowanieJak w tytule torcik wykonałam na imieniny mojej Mamuśki ;) Prosty torcik o smaku cappuccino z ganache i masą cukrową. Boczna dekoracja wykonana lukrem królewskim :)
Pudełko rozmaitościHej! Dziś prezentuje Wam przepis na banalnie proste i znane każdemu kruche ciasteczka, jedne z moich ulubionych:)) Składniki: 300 g mąki 1 jajko 1 łyżka proszku
Cukier&Puderrobić muffiny. Szybkie, bezproblemowe, każdemu smakują. Mniej kręcą mnie minimuffiny, które trzeba upychać w tych minipapilotkach... Co czasami wcale nie jest takie proste. Niemniej, zdarza się, że podejmuję wyzwanie.Tym razem motywacją stała się reszta kremu od tortu (któremu nie zdążyłam zrobić zdjęć, a szkoda, bo wyszedł naprawdę smaczny; ale... Co się odwlecze... Taki dobry był, to zrobię jeszcze raz, może
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBardzo ładnie się prezentuje, jest prosty w przygotowaniu, a dzieciakom sprawia ogromną frajdę. Wykorzystałam przepis na biszkopt rzucany - niezawodny, lekki i puszysty :) Składniki: *na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru (szklanka o pojemności 250 ml) 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli * do nasączenia: szklanka słodkiej herbaty z cytryną * na krem(...)wysokości około 50 cm. Wstawiłam ciasto ponownie do piekarnika i studziłam przy uchylonych drzwiczkach. Gdy ciasto wystygło przekroiłam je na 3 blaty (wierzchnią warstwy wykorzystałam jako spód tortu, zaś spód ciasta - jako wierzch tortu). Schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywno z cukrem pudrem. Powstałym kremem przełożyłam blaty ciasta, każdy z nich nasączając herbatą. Wierzch i boki tortu również posmarowałam kremem
Kulinarny Pamiętniklekkie i orzeźwiające ciasto do wypróbowania zanim skończą się truskawki! Przepis pochodzi z super książki "Domowe wypieki" autorstwa Joanny Niedobeckiej. Znajdziesz tu przepisy na wszelkie słodkości, całoroczne i sezonowe: torty malinowe, karmelowe i czekoladowe, w kształcie pociągu czy ula, serniki orzechowe, kajmakowe i dyniowe, ciasta straciatella, makowce i szarlotki, florentynki, muffinki i ptysie, bezy i zapiekany deser lodowy. A jeśli(...)warto. Jasne przepisy zawsze pod ręką. Z książki poczyniłam przepyszne i lekkie ciasto. Zniknie w oka mgnieniu. Jest proste w przygotowaniu. W oryginale ciasto ma kształt prostokąta o wymiarach 35 x 24 cm, u mnie ma ono kształt tortu o średnicy 27 cm. 1 szklanka to 250 ml tortownica ma średnicę 27 cm Składniki na biszkopt 6 świeżych wiejskich
Z Kuchni Do KuchniChciałam przypomnieć kluski leniwe, w wielu domach dzisiaj zapomniane. A przecież są proste w zrobieniu i pyszne w jedzeniu. U mnie wersja z cynamonem i jogurtem
Humanistka w kuchniJeden z przepisów, na które zwracam szczególną uwagę. To jest tort, który szykuje się błyskawicznie. Nie musisz piec warstw, ponieważ używasz andrutów (oblatów). Krem jest bardzo prosty do zrobienia. Dodatek wiórków kokosowych sprawia, że torcik wygląda i smakuje obłędnie. Polecam gorąco! Czas przygotowywania: do 30 minut Ilość porcji: torcik o średnicy 15 cm Składniki: • 12 sztuk
AniaGotuje.plNiesamowity sernik o smaku bardzo zbliżonym do Wedlowskiego ptasiego mleczka. Idealne również jako tort. To jedno z ciast, które zaskoczyło nawet mnie samą :-) - bez pieczenia - bez spodu - bez glutenu - prosty i szybki Ps. Kto jeszcze nie próbował najpopularniejszego w sieci przepisu na Śnieżny Puch ? :-) Czas przygotowywania: około 40 minut Czas chłodzenia: minimum 4 godziny Ilość
AniaGotuje.plświetnych zestawień- tęczowa sałatka, sałatka z grillowanymi warzywami i komosą. Napoje i koktajle - warzywne, owocowe i mieszane pyszności. I wisienka na torcie, czyli desery i wypieki ( i mój hit - piernik buraczany!). Wszystkie potrawy "Kolorowej kuchni roślinnej" są proste w przygotowaniu i , co ważne, sporządzone z ogólnodostępnych naturalnych składników. Nie znajdziecie też tutaj białej mąki, białego ryżu i produktów wysokoprzetworzonych
Moje Kuchenne RewelacjeCreme Patissiere jest kremem uniwersalnym i prostym w wykonaniu. Występuje jako nadzienie tart, tarteletek, rogalików... a także jest podstawą niektórych kremów do tortów. W uproszczeniu można powiedzieć, że jest to "budyń". Niektórzy używają budyniu w proszku zamiast przyrządzić samodzielnie krem. ciasto: 300 gram mąki, 200 gram zimnego masła, 100 gram cukru pudru, 3 surowe żółtka, skórka otarta z jednej cytryny
królestwo garówSkładniki: 10 dkg orzechów włoskich 10 dkg migdałów 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 kg mielonego twarogu 3 dkg drożdży 2 łyżki mleka 1 szkl cukru
Luźna Kuchniadobrych chęci można zrobić także z czekolady plastycznej (tu przepis) lub z masy cukrowej (np. tej domowej). Moje jeże posadziłam na prostych czekoladowych babeczkach z dodatkiem kremu z twarożku, świetnie nadadzą się jednak także na dekorację jesiennego tortu czy ciasta.Składniki na babeczkiSkładniki na krem+zielony barwnik spożywczyDo dekoracji:marcepanczekoladaczekoladowa posypkaBabeczki przygotowujemy według przepisu. Ważne, żeby całkiem ostygły przed nałożeniem
Ciastkozercy