Dzisiaj postanowiłam zrobić do kawy coś prostego i smacznego. W sumie jest to pierwsze ciasto bananowe mojego autorstwa, nie przepadam za bananami. Niestety moja awersja do tych owoców nie została przerwana przez to ciasto, chyba nawet się utwierdziłam w swoim przekonaniu, że dziwnie smakują:) Mojemu łasuchowi bardzo smakowało ciacho, stwierdził, ze jest wilgotne i mocno bananowe ,no też mi zachęta
ciastkarnia na kruchym spodziemoje ręce trafiła reklama Winiary dotycząca cudownych ciast w proszku. Tak patrzyłam na Torcik na zdjęciu i zastanawiałam po co jeść jakiś śmieciowy proszek jak można coś tak prostego zrobić samemu? Na prawdę rozumiem, że nie każdy może robić panna cottę czy tiramisu itp. więc istnienie takich "proszkowych smakołyków" jestem w stanie zrozumieć (pomijam aspekty zdrowotne
ciastkarnia na kruchym spodziewykonany w 1906 roku w Haugesund dla królowej Maud ( stąd jego nazwa) i króla Haakona, kiedy to odwiedzali oni wspomniane miasto. Deser jest bardzo prosty i szybki w przyrządzaniu myślę więc, że wam się spodoba. Składniki na 4 pucharki: 5 żółtek 5 łyżek cukru 2 łyżeczki żelatyny 0,5 l śmietany
ciastkarnia na kruchym spodzieNastępne danie jakie chciałybyśmy zaprezentować jest prosty przepis na zupę krem z zielonego groszku . Bardzo smaczna, sycząca i szybka w przygotowaniu. Naprawdę warto spróbować! Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 2 Puszka zielonego groszku Cebula 2 ząbki czosnku 0,5 litra bulionu ( lub w razie konieczności kostka rosołowa drobiowa) garść startego żółtego sera Najpierw obieramy cebulę, kroimy w paski
Kolizje SmakówDzisiaj chciałyśmy zaprezentować Wam przepis na wyśmienite bułki zapiekane z farszem. Jest to przepis niezwykle prosty, choć nieco czasochłonny. Jednak na jego przygotowanie naprawdę warto poświęcić trochę czasu. Bułki są idealne zarówno na śniadanie,obiad, jak i kolację. Zapraszamy zatem do gotowania. Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 4 bułki ( ja użyłam dwóch zwykłych i dwóch razowych
Kolizje SmakówDziś prosty i bardzo szybki przepis na wyśmienity sos do makaronu. Robi się go niezwykle szybko, a jest fantastyczny w smaku. Jego kremowa konsystencja sprawia, że doskonale pasuje praktycznie do każdego typu makaronu, a szynka i suszone pomidory nadają mu unikatowy smak. Za polecenie Nam tego wspaniałego przepisu podziękowania należą się Oli :) Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji
Kolizje SmakówNastępną naszą propozycją jest przepyszny trójbarwny sernik na zimno. Sernik ten jest bardzo prosty w przygotowaniu, a przy tym niezwykle smaczny. My dodałyśmy do niego brzoskwinie i galaretkę truskawką, jednak zarówno owoce, jak i smak galaretki można dowolnie zmieniać. Jedynym minusem przygotowania jest czas potrzebny na związanie sernika nim nałożymy następną warstwę. Czas przygotowania: 5h( gdyż pomiędzy nakładaniem warstw należy
Kolizje SmakówJako, że uwielbiamy szpinak, a święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami postanowiłyśmy przedstawić Wam przepis na jajka zapiekane ze szpinakiem. Jest to bardzo prosty, fajny przepis. Jedynym minusem jest czas oczekiwania, gdy jajka z naszym szpinakiem są w piekarniku. Czas przygotowania: 20 minut + 20 pieczenia Ilość porcji: 3 Składniki: 3 jajka miska szpinaku 1 łyżeczka rozrodbnionych orzechów włoskich 70ml śmietany
Kolizje Smakówdumnie powędruje do kościoła trzymając święconke w ręce. Jednakże dobrze wiemy, że nie każdy ma talent plastyczny, czas i cierpliwość do ozdabiania jajek. Specjalnie dla takich osób podajemy bardzo prosty i mało pracochłonny sposób by uniknąć nerwów związanych z tworzeniem pisanek. Składniki: jajka łupiny od cebuli pietruszka lub inne zioło liściaste rajtuzy lub cienkie skarpety :) Do jajek przykładamy nasze
Kolizje Smakówupalne dni jak dzisiaj, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, myślimy raczej o czymś chłodnym... Nasza propozycja to tęczowy sernik na zimno. Bardzo prosty w zrobieniu, efektowny w wyglądzie i wspaniały w smaku. Tęczowy, gdyż poszczególne warstwy ubarwiłyśmy barnikami spożywczymi, dzięki czemu sernik jest niezwykle kolorowy. Nic tylko zajadać! Przygotowanie: około 4h (pracy przy serniku jest niewiele, długie
Kolizje SmakówProsty i szybki przepis na obiad po dniu ciężkiej pracy, kiedy nie mamy ani czasu, ani siły gotować? Nic prostszego. Wystarczy trochę ugotowanego kurczaka i zbiór niemalże przypadkowych składników z lodówki. U nas była to cebula, czosnek, groszek i śmietana. Całość doprawiona oregano i podsypana zółtym serem. Efekt? Powalający! Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 20 minut Składniki: Puszka zielonego
Kolizje SmakówSzybki i prosty w przygotowaniu torcik bezowy z malinami. Idealny na impreze, gdy twój grafik jest załadowany i na nic nie masz czasu. Jest smaczny i leciutki, więc na te upały w sam raz :) Ilośc porcji: 1 torcik Czas przygotowania: 15 min Składniki: 3 gotowe spody bezowe 330 ml kremówki 1 łyżka cukru pudru opakowanie malin ( w zależności jak bardzo
Kolizje Smakówznane nam proporcje słodkości, ale też odrobinę miłości. Jednak by w chłodne wieczory delektować się np. konfiturą morelową, za jej przyrządzenie trzeba zabrać się już dzisiaj. Oto bardzo prosty przepis na pyszne konfitury morelowe. Czas przygotowania: 2,5h Ilość porcji
Kolizje Smakówśliwki. Postanowiłyśmy połączyć te dwie rzeczy w efekcie czego powstał przepyszny drożdżowy przekładaniec ze śliwkami. Mięciutki, wilgotny, rozpływający się ustach, po prostu kulinarne cudo!:) a przy tym całkiem prosty w przygotowaniu. Składniki: Na ciasto: 3/4 szklanki mleka 50g drożdży 2/3 szklanki cukru pudru 3 szklanki mąki 2 łyżki kefiru 5 żółtek łyżeczka skórki startej cytryny 1/2 kostki masła Przełożenie
Kolizje SmakówByły już tradycyjne pierogi ruskie, a teraz naszedł czas na pierogi z mięsem. Ciasto robi się dokładnie tak samo, za to napełnia innym środkiem. Jest on równie prosty w przygotowaniu jak do pierogów ruskich, nie zajmuje wiele czasu, a efekt jest powalający. Zresztą sami spróbujcie! Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: dla 4 osób Składniki: 500g mięsa mielonego Cebula
Kolizje Smaków