proste przepisy - 3500 przepisów (strona:83/234)

Ryż z soczewicą. Wyprawa do Indii. 137

kuchni różnych smaków, warto zaglądać do książek z przepisami, czasem zerknąć na programy kulinarne czy po prostu zajrzeć na naszego bloga :) Im bardziej rozmaita kuchnia, tym przyjemniej się gotuje. Proste i łatwe przepisy to jest klucz do dobrego jedzenia. Pamiętajcie o tym ! Bawcie się dobrze :) i miłego weekendu

vegetanie
Risotto z warzywami. 144

Skąd wzięło się risotto? Niektórzy twierdzą, że to Marco Polo przywiózł pomysł na risotto (podobnie jak na makaron i pierogi) z Chin. Ale to nie do końca prawda. Pilaw - prosty w przygotowaniu i pożywny „protoplasta” risotta istotnie pochodzi z Chin, ale do Włoch dotarł raczej z Bliskiego Wschodu za pośrednictwem włoskich wojowników biorących udział w wyprawach krzyżowych(...)potraw oraz używanych do nich przypraw. Zasadniczą różnicą wskazującą na włoski charakter risotta jest dodawane do niego wino - muzułmanom nie dodają wina. Info z  www.travelmaniacy.pl Nasza potrawa to prosty sposób przystosowany do naszych warunków. Ryż do risotto niestety nie jest powszechny w naszym kraju i nie wszędzie można go dostać. Szczególnie w małych miejscowościach, tak więc

vegetanie
Zielone kluski śląskie. 128

podstawa żywienia, makarony wszelkiego rodzaju, kluski czy pierogi hihi. Uwielbiamy mączne produkty plus całe mnóstwo warzyw :) Dziś w naszym menu: zielone kluski śląskie z warzywnym gulaszem. Proste, smaczne, a to tego efektownie wyglądające zdrowe jedzenie :) Co Wy na to ? Jak wam się podoba ? Zielone kluski śląskie z warzywami : (4 osoby) Składniki do klusek : 1 kg ziemniaków 2 żółtka

vegetanie
Szpinakowe poduszeczki z czerwonym kalafiorem 117

pewno będzie Wam smakować. Nasz dzisiejszy pomysł to super smaczne poduszeczki z ciasta jak na kopytka, ze szpinakiem i do tego czerwony kalafior.  Czerwony kalafior zapytacie ? Hmmm prosta sprawa. Do ciasta naleśnikowego, w którym jest smażony dodaliśmy jednego świeżego buraczka :) Żeby dopełnić smak i kolorystykę dania podaliśmy do tego tzatziki. Wyszło super i smak jest bardzo ciekawy. Zobaczcie

vegetanie
Ciasteczka z serem camembert i chutney-em :) 110

sera typu camembert będzie idealny. Do tego dołożymy jakiś ostry sos i surówkę, i obiad gotowy :) Zobaczcie jak sobie z tym poradziliśmy. Okazało się, że to mega proste danie do zrobienia w 40 min. Super :) Nie trzeba spędzać godzin w kuchni. Nie wszyscy to lubią. Ciasteczka mogą być też super przekąską na przyjęcie, a nie tylko na obiad

vegetanie
Pieczarki z ryżem i chipsy domowe:) 181

małe kawałki, pomidora kroimy w kostkę, a oliwki dodajemy w całości. My zrobiliśmy do tego sos z oliwy, musztardy, octu balsamicznego oraz oregano i pieprzu. Przygotowanie sosu jest proste. Do miseczki wlewamy 3-4 łyżki oliwy, dodajemy 1/2 łyżki ostrej musztardy, kilka kropel octu balsamicznego, zioła i pieprz. Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej emulsji i wylewamy na sałatkę

vegetanie
Eintopf ziemniaczany z dodatkami. #wege 237

zawiera wyłącznie warzywa w swoim składzie. Lubimy takie dania, bo są idealnym wyjściem kiedy nie masz chęci na zastanawianie się nad wyszukanymi daniami rodem z dobrej restauracji. Poza tym prosta wiejska kuchnia jest zawsze super smaczna. My za takimi daniami przepadamy. Zobaczcie co przygotowaliśmy tym razem. Wege eintopf z ziemniakami, papryką, cieciorką i innymi dodatkami. (4 osoby) Składniki

vegetanie
Ryżowe wafelki z nadzieniem serowym. 139

był o niebo lepszy od poprzedniego roku. Niektórzy z Was na pewno są na długim sylwestrowym weekendzie, więc to idealny moment, aby pobawić się trochę więcej w kuchni. Dzisiaj proste i super smaczne śniadanko, a także przekąska na nadchodzące karnawałowe imprezy.   Wafelki ryżowe z serowym nadzieniem o smaku mięty i kolendry. Składniki: 1 opakowanie wafli ryżowych

vegetanie
Kotlety ryżowe i fasolka szparagowa w pomidorach. 114

dobrze mieszamy i wyrabiamy na zwartą masę. Panierkę my zawsze robimy z bułki tartej wymieszanej z otrębami. Smażymy kotlety na złoto. Następna pozycja to fasolka szparagowa w pomidorowym sosie. Prosta sprawa ! Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy fasolkę. Chwilę ją przesmażamy, żeby lekko zmiękła. Następnie wlewamy całą passatę i i dusimy do miękkości. Dodajemy jeszcze sporą

vegetanie
Tarta ze szpinakiem 188

Proste, szybkie i smaczne to chyba najlepsza rekomendacja dla tarty ze szpinakiem. 2 opakowania ciasta francuskiego 400-500 g szpinaku w liściach mrożonego lub świeżego 200 g fety 200 g twarogu półtłustego 2 jajka Szpinak podsmażyć na maśle, odcisnąć nadmiar płynu. Do wystudzonego szpinaku dodać pokrojoną fetę, twaróg, dwa całe jajka. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na wyłożoną

Humanistka w kuchni
Pieczarkowy omlet 135

jednym ze sklepów nabyłam większe ilości tych smacznych grzybów. Zastanawiając się wieczorem co z nich można zrobić, pierwszą myślą jaka przyszła mi do głowy był oczywiście omlet. Ta prosta potrawa bardzo szybko zniknęła ze stołu... Ten omlet różni się troszkę swoją strukturą od tradycyjnych, które wykonuję. Ale jest równie pyszny i sycący. Składniki: 4 jajka 1 duża pieczarka

Słodkie okruszki
Gotowanie to nasza pasja. 139

Wydaję się nam, że wychodzi nam to bardzo dobrze, być może się wydaje ale nam bardzo smakuje i znajomym, których częstujemy naszymi potrawami. Staramy się z dziewczyną gotować bardzo proste i nie trudne do wykonania potrawy a zarazem pyszne i przede wszystkim zdrowe. Postanowiliśmy od pewnego czasu, że będziemy sobie zapisywać nasze przepisy, gdyż metodą prób i błędów

Sprawdzone przepisy kulinarne
Śniadaniowe wariacje z melona, czyli sałatka z grzankami z parmezanem. 151

Bardzo lubię lekkie śniadania. Poza moja ulubioną owsianką, proste, delikatne smaki, przewidziane na początek dnia, są szczególnie moimi faworytami. Dziś wariacja z melona, ekspresowa sałatka, bez filozofii, która oddaje to co ma najlepsze. Czego użyłem: -kawałek białego melona pokrojonego w kostkę -dwie łyżki kukurydzy -kawałek żółtego sera pokrojonego w kostkę -szynka wędzona gotowana, kawałek pokrojony w kostkę -majonez

BaRepas
Łosoś w Galarecie z Warzywami w wersji mini 272

Nawet bardzo smacznie! Pracy było niewiele, cho ć  przyznam się, że układanie warzyw w galaretkach to dla mnie koszmar! Nie dlatego, że nie potrafię, bo to jest prosta sprawa, tylko ja jestem mało cierpliwa i dla mnie to trochę irytująca robota        :) Spokojnie, przez to,  że lubię takie lekkie galaretki robię je czasami

Blondynka Gotuje
Hiszpańska paella 352

zapraszam na moją wersję jednego z najbardziej znanych dań kuchni hiszpańskiej paellę. W Hiszpanii z paellą jest trochę jak u nas z bigosem - ilu kucharzy tyle przepisów. Ja proponuję prostą wersję z mięsem kurczaka i dorszem, ale oczywiście można opcjonalnie wzbogacić ją o różnorakie owoce morza, dzięki czemu danie nabierze jeszcze bardziej śródziemnomorskiego charakteru. Do przygotowania dania użyłem

Wyprawy kulinarne