proste przepisy - 3500 przepisów (strona:41/234)

Dżemowiec (szybki oszukany piernik) 219

Dżemowiec to bardzo proste i szybkie ciasto. Jest miękkie oraz wilgotne i bardzo długo zachowuje swoją świeżość. Ciasto to nazywane jest też "szybkim piernikiem" bo przypomina go wyglądem i smakiem jednak nie zawiera miodu a ciasto jest wilgotne i raczej bliżej mu do murzynka. Dla nas właśnie to ciasto jest takim świątecznym piernikiem bo za tymi

Monia miesza i gotuje
Bezglutenowe ciastka świąteczne z musli i chia 184

bezglutenowego musli i chia. Użyłam mojej własnej mieszanki musli w której znalazły się płatki kukurydziane, płatki z brązowego ryżu, kasza gryczana preparowana, rodzynki i kawałki suszonych moreli. Bardzo proste do wykonania i rewelacyjne w smaku. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: 190 g roztopionego masła 140 g bezglutenowego musli z owocami ( u mnie miks własny) 100 g bezglutenowych płatków

Kuchnia bezglutenowa
Tarta z tuńczykiem, kukurydzą i groszkiem w sosie pomidorowym 163

wersji sprawdzi się doskonale na świątecznym stole, bo jest z rybą, a przy tym wygląda efektownie zarówno w całości jak i w przekroju. Do przygotowania jest prosta, szybka (nie licząc czasu chłodzenia ciasta, ale można je sobie przygotować wcześniej) i oczywiście bardzo smaczna.  Smak można wzbogacić, dodając na przykład suszone pomidory czy paprykę. Składniki: Ciasto

Kolorowy Przepisownik
Makowe z wiśniami 2323

Świąteczne ciasto makowe od serca z sercami dla rodziny. Ciasto jest bardzo dobre i proste do zrobienia. Zachwycimy nim rodzinę, znajomych. Biszkopt makowy: 6 jaj wielkość M 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g maku 2/3  szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej pianka: 600 ml śmietany kremówki 30 % 1 galaretka wiśniowa

wesoła kuchnia
Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska 185

przed przyrządzeniem. Następnie formujemy z nich równej wielkości kotleciki, które spłaszczamy dłonią. Pieczemy na grillu lub smażymy na patelni grillowej z każdej strony do uzyskania odpowiedniego koloru. Pyszna, prosta i zdrowa - najlepsza sałatka na świecie! Żałuję, że nie udało mi się zdobyć nigdzie sera sirene, który jest absolutnie wyśmienity. Wygląda trochę jak nasz biały ser, ale ma zupełnie

Cooking Monster
Cynamonowe frytki z jabłek, kruche pierogi z bananem i nutellą, tort „zupa” 187

Przygotowałam więc cynamonowe frytki z jabłek, z dipem jogurtowo – waniliowym, kruche pierogi z nadzieniem bananowo- czekoladowym oraz tort „zupa z kluseczkami” :). Pierogi jak i frytki z jabłek, są bardzo proste i szybie w przygotowaniu, cudownie pachną i długo nie poleżą na talerzu, polecam…     Cynamonowe frytki z jabłek z jogurtowym dipem   Składniki: 3 duże twarde jabłka

Mała Cukierenka
Staropolski tort orzechowo-kawowy 291

jego receptura jest np. w książce „ W staropolskiej kuchni i przy kuchennym stole ” (Maria Lemnis, Henryk Vitry). Ja wykorzystałam sam pomysł na biszkopt orzechowy i przełożyłam tort prostym kremem kawowym – bowiem kawa i orzechy to doskonałe połączenie. To też jedne z ulubionych składników małża. A to właśnie z okazji jego 30 urodzin powstał torcik. Można zrezygnować

Poezja smaku
Tortilla z makaronem i tuńczykiem 240

philadelphia. Na to położyłam plasterek wędliny. No i kolejno składniki :) Ile i jak kto chce :) zawijamy. Ja korzystam z instrukcji na opakowaniu i zawijam w folię. No i gotowe. Proste prawda

ClauditteMissCooking
Brownies z kaszy jaglanej 212

kolejną „ Zdrową Środę ” przygotowałam brownies z kaszą jaglaną, słodzone miodem, bez cukru. Poleciła mi je moja bratowa :) i dziękuję. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i bardzo proste. W smaku nie za słodkie, bardzo wilgotne, czekoladowe. Płatki migdałowe i orzechy przypieką się z wierzchu i będą przyjemnie chrupały. Bardzo polecam…. (inspiracja ze strony kaszomania )     Brownies z kaszy

Mała Cukierenka
Najlepszy obiad na szybko, czyli makaron z awokado. 396

Dziś chciałabym podzielić się z Wami jednym z moich ulubionych przepisów na odżywczy obiad. Pewnie wiecie, że uwielbiam posiłki, które spełniają trzy warunki: są proste, szybkie i oczywiście zdrowe. Ten obiad wpisuje się w moje upodobania idealnie! Świetnie się sprawdza, kiedy mamy mało czasu, ale nie chcemy porzucać naszych zdrowych nawyków. No i ta piękna, intensywnie zielona barwa

Powiedz dietom nie
Kanapka z awokado i jajkiem w koszulce 158

Hoho! Dawno nic nowego nie wpadło na bloga! A szkoda:< Wszystko przez nawał pracy, który miałem... Mam nadzieję, że teraz wszystko się zmieni! :) Na dobry początek proste śniadanie Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Krem z pieczonym bakłażanem, sosem berneńskim i jajkiem poche 185

Puszysty krem na bazie pasztetu z indykiem firmy  Profi ,  z dodatkiem pieczonego bakłażana, suszonych pomidorów i kaparów to prosta w przygotowaniu i tania przekąska z nutami śródziemnomorskim, a podana z sosem berneńskim i jajkiem poche zmienia się w wyszukane danie. Część składników siekamy zostawiając widoczne i wyczuwalne kawałki warzyw, nadając potrawie rustykalny charakter, dodajemy świeżą gałązkę

SzczyptaSmaQ
Zasmażane buraczki do obiadu 266

jeść na okrągło – nieważne czy na ciepło, czy na zimno. W tym przepisie nie ma nic niezwykłego – takie buraczki robi moja mama i moim zdaniem takie proste są najsmaczniejsze. Cały smak zależy od jakości buraków – warto mieć sprawdzone. Ja najbardziej lubię podłużną odmianę. Zasmażane buraczki do obiadu: 1 kg buraków (polecam te podłużne, u mnie

Poezja smaku
Lazania z mięsem i szpinakiem - poczuj włoski klimat! 161

apetycznego wyglądu i wspaniałego smaku. Jeśli nie masz pod ręką parmezanu, sprawdzi się na przykład gouda.  Teraz pora na sos beszamelowy. Choć na pozór jego przygotowanie wydaje się proste, wymaga odrobiny wprawy. Podgrzewanie składników na niewielkim ogniu i bardzo dokładne rozprowadzenie mąki pomoże Ci jednak uzyskać idealnie gładką konsystencję. Sos beszamelowy to dla wielu smakoszy niezbędne dopełnienie

Moja smaczna kuchnia
Fasolka konserwowa MEXICO! 253

masą rzeczy było fascynujące. Ale, powiem Wam, że moim ulubionym przedmiotem ( z którego miałam szóstkę ;-))) była mikrobiologia żywności. Nie ma lepszej dziedziny nauki, która uzmysławia człowiekowi tak wiele, uczy prostych rzeczy i edukuje raz na całe życie. Oglądanie pod mikroskopem pączkujących drożdży może być fascynujące. Uczenie się o procesach, pasteryzacji czy fermentacji. Ale nic nie przebije zajęć gdzie badaliśmy

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania