Niezwykle prosty , smaczny i zdrowy deser , który tym razem pełni dodatkowo rolę.......... dekoracyjną. Na co dzień deser podaję w szklanych miseczkach, ale odświętnie można pokusić się na przygotowannie go w sposób nieco odmienny ...... Składniki: /2 porcje/ 2 jabłka po 2 łyżki grubo pokrojonych bakalii /migdały, orzechy włoskie, / rodzynek, żurawiny. 2 łyżki miodu
Zakamarki mojej kuchnimała łyżeczka herbaty Matcha cukier puder, lub ksylitol , lub syrop z agawy ( słodzicie czym chcecie, trzeba posłodzić do smaku po prostu) 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: No to tu będzie prosty temat. Żelatynę namoczyłam w minimalnej ilości wody. Do miski wrzuciłam tofu i zmiksowałam go porządnie. Dodałam sok z cytryny i słodziłam. Czym? Ja słodziłam cukrem pudrem, bo akurat to miałam
Blondynka Gotujezakończenie weekendu mam dla Was prosty przepis na ciasteczka z orzechami. Akurat dobra porcja energii na rozpoczęcie nowego tygodnia. Miękkie, świeże, nie muszę chyba mówić, że idealne do kawy :) Składniki (na 15 ciasteczek) 250g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 75g płatków owsianych 50g dowolnych orzechów 100g cukru 50ml oleju 2 jajka
pink envelopeŚwietna zupa krem ze słodkich ziemniaków z dodatkiem zielonej fasolki. Jeżeli uda Wam się upolować w sklepie kilka batatów zachęcam do przygotowania takiej zupy. Prosty przepis na rozgrzanie się jeszcze szare popołudnia. Składniki 1,5 l bulionu warzywnego 3 łyżki oliwy 0,5 kg słodkich ziemniaków 2 ząbki czosnku 200 g zielonej fasolki, mrożonej świeży tymianek sól, pieprz
pink envelopemoim domu funkcjonuje pojęcie "studenckiego obiadu." Używa go mama, kiedy przyrządza coś, szybkiego, prostego i najczęściej z groszkiem z puszki:) Tak to jest, że czasem nasz obiad wynika z prozy życia- tego co zostało w lodówce, półfabrykatów w spiżarni i piętnastu minut, które mamy na ugotowanie i zjedzenie posiłku. Może nie jest to wyszukane jedzenie, ale miło wypełnia żołądek
les mirabellessię nie zda- ślimaki były pierwsze. Cukinie! Oczywiście plony trzeba było zużyć, dlatego przygotowałam eksperymentalny sos do wspomnieniowego makaronu- bo smakiem nawiązywał trochę do naszych wakacji. Był też prosty- w sam raz na pourlopową zamułę i remontowaną kuchnię. SOS POMIDOROWY Z TUŃCZYKIEM I CUKINIĄ DO MAKARONU 1 średnia (ok 400g) cukinia (nasza!) 1 puszka kawałków tuńczyka w oliwie
les mirabellessię było naprawdę wiele o psach i ich zwyczajach dowiedzieć. Mam nadzieję, że to nie ostatni taki piknik! (na fejsbuku możecie zobaczyć jak Piknik wyglądał) Po takich emocjach tylko prosty, lekki obiad (szczególnie po Kill Grillu...)- na zakończenie posta zapowiedziany cukiniowy makaron. MAKARON Z CUKINII Z SZYNKĄ, ORZECHAMI I CAMEMBERTEM 2 średniej wielkości cukinie 4-5 plasterków szynki
les mirabelleszajrzeć. Wiem tylko, że na mój wtorkowy poranek wpływ był bardzo negatywny- tylko dzięki sprawnemu ogrzewaniu nie musiałam skrobać szyb. Ale już niezadowolenia nie dało się w taki prosty sposób usunąć i zostało ze mną. Do wiosny. Trzeba jednak sobie jakoś radzić. Od konQbka dostałam ciepłe bamboszki z futrzastym pomponem, zaczęłam poranne picie kakaowej yerby i przeprosiłam się z czapką
les mirabellesaromatów. Nie da się tego przepisu przyspieszyć- trzeba gnudi dać czas na poleżakowanie w mące, inaczej kluski nie będą miały tej pysznej otoczki. Z drugiej strony przepis jest banalnie prosty i zepsuć to danie mogą tylko złej jakości składniki. Jeśli jednak spędzicie ze swoim gnudi opowiednio dużo czasu, potraktujecie je z należnym namaszczeniem, odwdzięczą się delikatnym wnętrzem i smakiem, który
les mirabellespagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Wegański przepis od Anki-nieweganki:) (od siebie dodałam oliwki). Mega prosty, zdrowy (mnóstwo cennego likopenu) i szybki sposób na makaron - mój ulubiony od paru lat. Trzeba tylko pamiętać, aby nie rozgotować makaronu (ma być al dente) bo inaczej wyjdzie zupa pomidorowa… Składniki
Qlinarnie i QlinarnieMoże komuś się przyda na następny sezon zimowy. Przetestowany, prosty i dostępny. Główny składnik to starty lub rozdrobniony blenderem imbir. Dodajemy go do soku pomarańczowego lub kompotu owocowego. Mieszamy dwa główne składniki i gotowe. Na 1 szklankę soku daję 2 łyżeczki startego imbiru-to wersja hard core; kto wrażliwy na pikantne smaki, lepiej zacząć od mniejszej dawki. Piłam regularnie
Qlinarnie i Qlinarniebardzo prosty i smaczny deser jadłam kiedyś ... w Wiedniu - borówki wiozłam 12 godzin w autokarze, ale przetrwały bez szwanku. I pomyśleć, że wtedy w 2003 roku mleko kokosowe było trudnym do zdobycia i drogim „wynalazkiem”... {Pozdrowienia dla Ani F., Łysej i Naji:)} P.S. Smakuje na ciepło i na zimno. Składniki: 1 puszka mleka kokosowego opcjonalnie: kilka łyżek brązowego cukru/s
Qlinarnie i Qlinarnieleśny, drzewiasty aromat – całkiem przyjemny. Przyznam się, że bez cukru żołędziówki nie wypiję, posłodzona – smakuje zdecydowanie lepiej. Nie pasują mi do niej natomiast mleko ani śmietanka. Proces parzenia jest prosty, ale bardziej praco- i czasochłonny niż w przypadku tradycyjnej kawy (przypadkiem nie zaparzajcie jej w kawiarce – dzieją się z nią wtedy dziwne rzeczy…). Relacja cena-jakość: bardzo dobra. Kawa
Qlinarnie i QlinarnieGranola wg tego przepisu wystarcza na wiele posiłków, przygotujesz ją bardzo szybko i oczywiście możesz dowolnie zmieniać przepis. Masło orzechowe można kupić lub szybko i w bardzo prosty sposób zrobić wg tego przepisu . Składniki (na 1 porcję): kilka łyżek granoli 1-2 łyżeczki masła orzechowego 1/2 szklanki ciepłego mleka zwykłego lub roślinnego opcjonalnie: 1/2 startego jabłka + 1/2 łyżeczki cynamonu Przepis
Qlinarnie i QlinarnieCarbonara bez kremówki! O tak! Jest pyszna! Przepis bliski oryginałowi? Nie wiem. Wiem tylko, że Włosi nie jedzą Carbonary ze śmietanką. Polecam przepis, jest równie szybki i prosty jak ten, z kremówką! Carbonary nie da się nie lubić. Nie ma takiej opcji. W każdym bądź razie nie znam nikogo kto nie lubi tego dania. Moje dziecko mogłoby jeść Carbonarę codziennie
Blondynka Gotuje