Składniki: Na ciasto: (na około 12 sztuk) 1 jajko 2 łyżki cukru szczypta soli 1 szklanka maślanki 1 łyżka oleju 1 szklanka mąki 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: Olej do smażenia Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem i solą na puszystą pianę, dodać maślankę, olej dalej chwilkę ubijać. Następnie dodać mąkę z sodą oczyszczoną i wymieszać. Ciasto najlepiej przygotować(...)złoty kolor. Formować niewielkie placuszki. Na drugą stronę odwracać, gdy pojawią się pęcherzyki powietrza. (Można podawać oprószone cukrem pudrem, albo polane polewą czekoladową, ale nawet bez tego szybko znikają). Smacznego
My sweet a lifetego doszedł udar Teściowej, wróciła do domu, wymaga całodobowej opieki. A więc, sami rozumiecie. Dziś mój ulubiony zestaw, twaróg i ukochane maliny, świeże i pachnące. Kluski, łatwe i szybkie w wykonaniu, nie trzeba nawet sobie brudzić rąk. 200 g twarogu półtłustego jajko łyżka cukru waniliowego 2 - 3 łyżki mąki ziemniaczanej Sos: szklanka malin miód do smaku Twaróg wkładamy(...)litry wody z łyżeczką soli. Łyżeczką nabieramy porcje ciasta i wkładamy do wrzątku. Woda nie może się kłębić, powinna ledwo mrugać. Gotujemy 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Maliny zagotowujemy, a następnie miksujemy, gdy lekko ostygną słodzimy miodem, według smaku. Podajemy z gorącymi kluseczkami. I tym sposobem mamy prosty, zdrowy posiłek, dla łasuchów lub koneserów
Dieta moja pasjapyszny owocowy deser do popołudniowej kawy. Bardzo prosta do przygotowania, nawet nie potrzebujesz foremki, Ciasto możesz ukształtować wg własnej fantazji. Tarta składa się z trzech warstw. Kruchego ciasta z mąki orkiszowej, gdzie połowę stanowi mąka pełnoziarnista, masy marcepanowej - aromatyzowanej amaretto i ułożonych na niej gruszek. Chrupiaca, owocowa, pyszna! Składniki na ciasto: 250 g mąki orkiszowej 125 g masła(...)łyżka ksylitolu+1/2 łyżeczki cynamonu zmielony ksylitol do obsypania Wykonanie: mąkę wymieszać z cukrem i solą, posiekać z masłem na małe okruszki, następnie dodać jajko i zagnieść szybko gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny marcepan rozdrobnić lub zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Umieścić w kielichu blendera, dodać mleko, amaretto i zmiksować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Chleb o egzotycznie brzmiącej nazwie "Hokkaido Milk Toast". Dla mnie bardzo podobny do naszej polskiej chałki. Bardzo smaczny, delikatny i puszysty o pięknym maślanym zapachu. Polecam bo jest prosty i szybki do zrobienia. Źródło przepisu: en.christinesrecipes.com Składniki na foremkę 25x10 cm: 340 g mąki pszennej, użyłem typ 480 54 g cukru 5 g soli 6 g mleka pełnotłustego(...)śmietankę, jajko i kleik z mąki - Tang Zhong (przestudzony do temperatury pokojowej ). Dodaj sól, cukier, mleko w proszku i drożdże. Dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę i wyrób dokładnie ciasto (15-20 minut), aż będzie gładkie i sprężyste. Następnie dodaj przestudzone do temperatury pokojowej masło i wgniataj w ciasto, aż się wchłonie. Przykryj i zostaw do wyrastania
Przepisy na domowy ser i chlebBardzo szybkie i bardzo proste kruche ciasteczka. Przepis otrzymałam od znajomej, i musiałam prędziutko wypróbować, bo rekomendacja: robi sie szybko i są pyszne - jest dla mnie zawsze najlepszą rekomendacją :)) Możemy przygotować je z dowolnym nadzieniem: dżemem, powidłami, marmoladą czy nutellą. Mięciutkie po upieczeniu, i takie same na drugi dzień. Gorąco polecam! Aaa... i nie przejmujcie się, że robiąc(...)cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy Dodatkowo: na nadzienie: 1 słoik dżemu lub powideł do posmarowania: białka (od żółtek) do posypania: cukier Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, aż do połączenia się. Formujemy kulę, zawijamy w folię spozywczą i wkładamy do lodówki w celu schłodzenia (ok. 1h). Po wyjęciu rozwałkowyjemy na prostokąt. Ucinamy długie paski. Na każdy
Walijskie PichcenieDomową masę makową do ciast można wbrew pozorom przygotować bardzo szybko gdy kupimy zmielony już mak. Zaoszczędzimy wtedy sporo czasu na mielenie. Taka zrobiona w domu nie ma sztucznych konserwantów i możemy do niej dodać takie składniki jakie lubimy, np. orzechy, migdały, skórki kandyzowane, rodzynki itp. Tak przygotowaną masę możecie wykorzystać do wszelkiego rodzaju makowców, drożdżówek, babeczek itp. Filiżanka(...)smaku 1/2 szkl grubo siekanych orzechów włoskich 1/3 szkl drobno siekanych migdałów 1/2 szkl kandyzowanych skórek i owoców Do miski przełożyć wszystkie składniki, dokładnie wymieszać. Prawda, ze banalnie prosta
Smakołyki Asideser zachwyci każdego . Jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu . Połączenie pysznego kremu i kokosu daje niesamowity efekt smakowy . składniki na 4 porcje 1 szklanka mąki pszennej 3 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 200g wiórków kokosowych 3/4 kostki margaryny 2 opakowania krakersów garść płatków migdałowych przepis Mleko łączymy z cukrem ,mąką i cukrem waniliowym .Następnie(...)rozkładamy krakersy a na nie kładziemy grubą warstwę masy. Następnie układamy drugą warstwę krakersów i obficie smarujemy masą kokosową . Wierzch wygładzamy i posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi . Ciasto odstawiamy do schłodzenia
Smakowite Daniazałatwień w urzędzie więc obiad musiał być na szybko. W sumie pomysł na dzisiejsze jedzonko podsunął mi wczoraj dziadek. Pampuchy, paruchy, kluski na parze czy parzaki to kilka z wielu określeń tych przepysznych drożdżowych bułeczek;) Oczywiście można kupić je w sklepie a w domu tylko ugotować ale są tak dziecinnie proste, że wstyd nie przyrządzić ich samemu. Smakują(...)Wykonanie: Z połowy mleka, drożdży i 2 łyżeczek cukru robimy rozczyn, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy wyrośnięte drożdże, mąkę resztę mleka i wyrabiamy ciasto. Mąkę należy dodawać stopniowo bo może się okazać, że wystarczy jej mniej. Ciasto jest dobrze wyrobione gdy odchodzi od ręki. Na końcu do ciasta dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy
Krakowskie smaki Aniróżnymi posypkami takimi jak mak, czarnuszka, sezam i równie ziołowa taka jak mieszanka bazylii, czosnku oraz suszonych pomidorów. Ciasto jest proste i wdzięczne do zrobienia. Ciasto i całą resztę wykonałam z dziewczynkami zabawa przednia, każda chce wyrabiać ciasto rozsypać mąkę, posypać posypkę no cóż sprzątanie zostaję pozostaję już dla mnie, ale takie chwilę są BEZCENNE. Więc tak można spędzić(...)rozmącone jajko do smarowania do posypania np. mak, sezam, czarnuszka, parmezan, ulubione zioła, sól różowa (wedle naszego uznania ) Świetnie pasują z sosem np. koperkowym, który robi się bardzo szybko mieszając jogurt grecki ze świeżym koperkiem, świeżo zmielonym pieprzem, solą można również dodać ząbek startego czosnku. SPOSÓB WYKONANIA : - drożdże rozkruszamy dodajemy cukier oraz 3-4 łyżki mleka letniego - odstawiamy
Basia w kuchniwilgotne. Zgodnie z tym co Dana pisała, chleby rosły bardzo szybko. Może nie tak szybko jak u Autorki przepisu, ale znacznie szybciej niż zwykle. Moje chleby rosły trochę dłużej niż 2 godziny, co jest zupełnie przyzwoitym wynikiem. Ale najważniejsze, że są proste do zrobienia i bardzo, ale to bardzo smaczne! Jeżeli chcecie więcej informacji na temat(...)szara reneta, 320g wody. Umyte jabłko zetrzeć ze skórką na dużych oczkach tarki do jarzyn. Połączyć z pozostałymi składnikami, przykryć i pozostawić na 12-14 godzin w temperaturze pokojowej. Ciasto właściwe: 895g zaczynu, 380g mąki żytniej typ 720, 240g mąki pszennej typ 750, 310g wody z solą (dałam 4 łyżeczki soli) 2 garście posiekanego zielonego owsa, lub inne zioła ( użyłam
Stare GaryOstatnio nadwyrężona pisaniem prac do szkoły (prac których i tak praktycznie nikt nie czyta - a napisać trzeba) zbuntowałam się i poszłam smażyć placki. Namieszałam co miałam
peggiwkuchniSzybki deser, poprawiający humor :) Może komuś innemu też poprawi humor ? Składniki (6 dużych naleśników): Naleśniki: - 200 g mąki pełnoziarnistej, 50 g mąki krupczatki - 0,5 l
Corner With RecipesDodajemy całe jajka, przesianą mąkę tortową, ziemniaczaną oraz sól. Wyrabiamy ciasto (można troszkę podsypać mąką, ale niekoniecznie). Z gotowego ciasta formujemy wałeczki, kroimy na porcje (można również odrywać porcje ciasta), spłaszczamy tworząc placuszki i formujemy kule. Układamy na ściereczce i przykrywamy. Wrzucamy na lekko posolony wrzątek. Gotujemy 4 minuty od chwili wypłynięcia knedli na wierzch. Gotowe wyjmujemy łyżką cedzakową(...)sosu. Gotujemy mieszając, jak kisiel – do chwili zgęstnienia. Używamy do knedli, lodów, deserów… i nie tylko. Knedle z truskawkami polecam nie tylko dla miłośników dań na słodko. Proste i szybkie w przygotowaniu zachwycą nawet wybrednych smakoszy. Gorąco polecam i życzę smacznego. Knedle z truskawkami dodaję do wydarzenia „Błyskawiczny piątek 16. czerwca 2017 r.” Wydrukuj przepis The post Knedle
mojewypiekiinietylkojest bardzo czekoladowy ale niezbyt słodki. Ciasto to jest bardzo proste w wykonaniu. Gorzka czekolada w polewie świetnie pasuje do słodkich kandyzowanch pomarańczy. Jeśli chcemy aby to ciasto było bardzo słodkie trzeba dodać cukru do polewy. Przepis podany do upieczenia mazurka w blaszce 21x26 cm. Składniki na ciasto: 250 g mąki 150 g masła 100 g cukru pudru(...)przez sito, dodać kakao, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Dodać chłodne masło wyciągnięte około 15 minut wcześniej z lodówki, posiekać i rozetrzeć palcami z mąką. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 min. Ciasto rozwałkować na placek większy od wielkości formy. Placek przyciąć do wymiarów formy, przełożyć do formy
Mama Gotuje