też wspólnego ogniska i opowieści pełnych grozy, które części damskiej reprezentacji spędziły sen z powiek ;) Tematem przewodnim były oczywiście smaki lata. Królowały owoce i warzywa, dania lekkie, od tych prostych po bardziej skomplikowane. Nie zabrakło też przetworów, do których "wpadły" m.in. cudowne lokalne mirabelki z przydrożnych gospodarstw. Jednym z piękniejszych momentów było wspólne wypiekanie chleba, chwila magiczna, która(...)wielkiej radości powędrowała z uczestnikami do domu. O obfite prezenty zadbała także firma Dr.Oetker , która po raz pierwszy towarzyszyła naszym warsztatom. Dzięki niezawodnym kuchennym "pomocnikom" nasze ciasta, chleby i brioszki wyrastały i piekły się dosłownie jak na drożdżach. Miłośnicy konfitur, które "gotują się same" wracali hojnie obdarowani produktami Dr.Oetkera, wśród których znalazły się nie tylko te już uznane
KUCHARNIAkremem jajecznym, który moja teściowa robi od lat. Rustykalna masa jajeczno-maślana, która przypomina starodawne kremy, jest ubijana bardzo długo na parze, dlatego jest całkowicie bezpieczna. Składniki są proste – z pewnością dostaniemy je w każdym sklepie. Tortu nie trzeba nasączać i co istotne jest bez dodatku mąki. Składniki: 250 g maku (1 i 3/4 szklanki) 220 g cukru(...)delikatnie mieszając łyżką. Przekładamy całość do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 55-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gotowe ciasto studzimy i kroimy tak, aby uzyskać 3 jednakowe blaty makowe. Gdy ciasto stygnie możemy przygotować krem. Masło wyjmujemy z lodówki. Metalową miskę umieszczamy na garnku z lekko gotującą się wodą
Poezja smakuCzas czytania: 4 min Syrop z sosny to jeden z najpopularniejszych przepisów, jakie wyszukiwane są w maju. I nic dziwnego, bo maj to jednym moment w
SprawdzonaKuchnia.plMielone kotlety z zasmażanymi buraczkami to klasyk. Nie znam chyba dziecka, które nie lubi ‘mielonków’. Kanapka z mielonym to sztandarowe danie zabieganych. My jako dorośli mielone
Karo in the Kitchenlepimy coś na kształt dużego batona (wymiary mniej więcej: 25 cm długości, 6 cm szerokości i 2 cm wysokości). Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzałki góra-dół) i pieczemy ciasto 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy na kratkę do ostygnięcia. Po jakichś 20 minutach kroimy na kawałki o szerokości około 1-1,5 cm. Kawałki te ponownie układamy na blasze(...)kuchni Łucja z Fabryka Kulinarnych Inspiracji Małgorzata z Po prostu Marghe Jola z Nasze życie od kuchni Emma z eMMa kreatywna Olga z Cukry proste Ewelina z Stylowa kuchnia Magdalena z Czary -gary w kuchni Danusia z Moje wypieki i nie tylko Magda z Z miłości do słodkości Agata
Moje domowe kucharzenierozwiązać. Sukcesem moim zdaniem jest tutaj umiejętność dojścia do kompromisu. To było kilka słów o tym, jak się nie pozabijać, a jak zatrzymać motyle? Odpowiedz też jest wg mnie prosta. Zadaj sobie pytanie czy potrafisz wytrzymać bez ukochanej osoby, tzn. wyobrazić sobie, że żyjesz bez niej. Jeżeli odpowiesz nie, to znaczy, że ją kochasz i nie potrzebujecie miliarda dowodów(...)lubiliśmy wędrować oraz poznawać nowe miejsca. Tak nam zostało do dziś. Skoro się już rozpisałam powinnam też wspomnieć dlaczego do akcji dołączam właśnie taki przepis. Jest on prosty, ale jakże obrazujący dwie nasze osobowości. Po pierwsze, oboje jesteśmy fanami kuchni orientalnej, więc to miało być motywem przewodnim dania. Po drugie Orient i Francja niewiele mają ze sobą wspólnego
Fabryka pomysłówDziecko wnosi radość w nasze życie. A jego narodziny są doskonałą okazją, by tę radość okazać. Mężczyźni, prości w swej naturze, czynią to w dość tradycyjny sposób. I najczęściej nie później niż w dobę po narodzinach. Najpierw muszą dojść do siebie po szoku poporodowym. Niezależnie od długości czy szerokości geograficznej świeżo upieczeni tatusiowe cieszą się tak samo. Nie ma znaczenia(...)soli tymianek (wg uznania) 2 łyżki oliwy Parówki i pomidory ponacinałam, ułożyłam na skropionej oliwą tacy do zapiekania i wstawiłam na 15min. 200st. do piekarnika. W tym czasie przygotowałam ciasto: połączyłam mąkę, mleko, jajka, tymianek, sól, dodałam starty ser i suszone pomidory. Wymieszałam. Kiedy parówki się podrumieniły, wyjęłam tacę i zalałam je przygotowanym ciastem. Na wierzchu ułożyłam krążki cebuli
bastalenarazem już w chłodniejsze miejsce. Jeśli trzymaliście na lodówce lub koło grzejnika, połóżcie zakwas na kuchennym blacie. Dlaczego nie trzymamy już zakwasu w tamtym ciepłym miejscu? Odpowiedź jest bardzo prosta. Po kilku dniach nasz zakwas nabrał wigoru, więc zbyt wysoka temperatura mogłaby spowodować jego "przerośnięcie". Dlatego też w tym dniu ilość dodanej do zakwasu wody jest zmniejszona(...)wysychał. No dobrze... wstawiłem zakwas do lodówki, bo nie zamierzałem kolejnego dnia go użyć, ale teraz- po tygodniu, chcę znów upiec chleb. Mogę od razu dodać go do ciasta z przepisu? A może lepiej najpierw go dokarmić lub ogrzać? Właśnie tak! Zakwas należy wyjąć z lodówki, ogrzać do temperatury pokojowej (2-3 godziny) i dokarmić. Wystarczy kilkoma łyżkami
Nastoletnie WypiekanieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Słodkie zapomnienieTo zdecydowanie jeden z najelszpszych serników jakie jadłam, jeśli nie najlepszy! Ma wszystko co kocham w sernikach - jest ciężki, ale kremowy, pachnie wanilią, czuć w nim
DefinicjaSmakuWielkanoc coroz to bliżyj i trza sie pomału 1 brać za jedzynie, kerego 2 niy moge zabrakn ōńć przi świōntecznym fajrowaniu 3 . Za starego piyrwy we
Chop w kuchniwłaściwie jej bloga Save the magic moments , poznałam przypadkiem. Ot, gdzieś jakiś link, w który kliknęłam, bo akurat temat mnie zainteresował. Okazało się, że Madzia, choć nie o ciastach pisze, potrafi czytelnika przyciągnąć na tyle, że ma ochotę zostać dłużej. Po jakimś czasie okazało się, że jest tak samo zwariowana na punkcie książek, jak ja. Gdy więc postanowiła zorganizować akcję(...)musiał zająć się dziećmi, gdy jego żona wyjechała w podróż służbową. Poprzedniego dnia zapomniał kupić mleka, czym prędzej więc przed śniadaniem udał się do sklepu. Niestety, droga nie była prosta; napatoczyli się na niej profesor Steg, czyli podróżujący w czasie dinozaur, królowa piratów, wumpiry i śluzowate stwory. Czy Tacie uda się wrócić i nakarmić dzieci, które powoli tracą nadzieję
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Szybkie , puchate, wilgotne oraz cudnie pachnące cynamonem, czy coś więcej potrzeba od pączków :D Krótko
Słodkie zapomnienieChleb gryczany Bardzo długo wzbraniałam się przed zrobieniem własnego chleba. Wydawało mi się to zajęcie żmudne i wymagające anielskiej cierpliwości (przy chlebie na zakwasie z pewnością
Moje QulinariaŁopatka wieprzowa podawana z kluskami gotowanymi na parze Dobry obiad to taki, który pozostawia po zjedzeniu chęć zjedzenia jeszcze jednej porcji, tak było z tym daniem
Kuchnia na wzgórzu