także pozytywna energia. Dodatkowo, jest to jedna z niewielu certyfikowanych organicznych restauracji w Niemczech. Spędziłam tutaj jedno popołudnie, a towarzyszyła mi miska Kalifornijska – ponoć najpopularniejsza ze wszystkich. Bardzo prosta kombinacja, którą bez problemu przygotujecie też w domu – frytki z batata (jak dla mnie odrobinę za mało chrupiące, ale dobrze przyprawione), awokado w sezamie (super pomysł!), cytrynowa komosa ryżowa(...)bardzo smakowała mi tu kawa. Jako, że dobrze toleruję owies (w małych ilościach), zamówiłam cappuccino na mleku owsianym, jednak dostępne są też inne mleka roślinne. Dodatkowo zjecie tu bezglutenowe ciasto tiramisu, są też bezglutenowe ciastka i brownie (podawane na ciepło) z lodami. Uwaga! Podobnie jak w większości lokali, nie można tu płacić kartą. Jest za to internet, ale za skorzystanie
Fill The BowlNikodemki - ciasteczka czekoladowo-bananowe z orzechami i wodą różaną Wyjątkowe ciasteczka, na specjalne zamówienie! Nikodemki - ciasteczka czekoladowo-bananowe z orzechami i wodą różaną to "prezent" z
Moje Qulinariatego zmusiły. Przepis, który wam prezentuję jest po prostu I D E A L N Y ! Znalazłam go na blogu pracowniawypiekow.blogspot.com delikatnie zmieniłam i voila! Chałka jest mięciutka, delikatna, prosta w przygotowaniu i bardzo długo zachowuje świeżość - robiłam ją 5 dni temu, a do tej pory jest tak samo miękka, nie czerstwieje ani się nie psuje (!! Ważne(...)początek roztapiamy masło i studzimy (nie może być ono gorące bo poparzymy sobie ręce przy zagniataniu). Drożdże wkładamy do miski (najlepiej do tej w której potem będziemy już robić ciasto) i zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy do czasu aż się rozpuszczą. Następnie dosypujemy 850 g mąki (CZYLI NIE CAŁĄ KTÓRA JEST NA TEN PRZEPIS PRZEZNACZONA), sól i cukier. Wszystko mieszamy
Jedzeniomania, ale w koncu i to nam sie udalo. Gdy juz pelne zadowolenia siedzialysmy na swoich miejscach i przegladalysmy karte dan okazalo sie, ze czeski wcale nie jest tak prostym jezykiem jak do tej pory sadzilysmy. Wiekszosc dan w karcie brzmiala dosc obco, do tego wszystko bylo napisane piekna, gotycka czcionka. No i w tym momencie nasz wybor padl(...)bulki odkrawamy skorke, zas reszte kroimy na drobna kostke i podsmazamy na masle. W misce mieszamy make, sol, proszek do pieczenia, jajko i wode mineralna. Mieszamy tak dlugo az ciasto zacznie odchodzic do lyzki. Dosypujemy podsmazona bulke, dokladnie mieszamy. Przykrywamy sciereczka i dstawiamy na pol godziny. Po tym czasie z ciasta formujemy dwa walki (knedliki) Gotujemy je pol godziny
Przysmaki KarolkiMuffiny są puchate i wilgotne, i jak zwykle bardzo szybkie w wykonaniu. Propozycja nie tylko na Halloween, choć w takiej odsłonie dziś je proponuję :) Normal
Słodkie zapomnieniePogoda jest, jaka jest. Czyli trochę słońca, trochę deszczu, a do tego wiatr, który rozwiewa poły kurtek, szale i niepokorne warkocze. Mimo wszystko, ilość światła i
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieczone warzywa oraz, najważniejsze, surówki i kiszonki, kapustę kiszoną, natkę pietruszki, marchew (która poprawia również wzrok), selery, cykorie, dynię, cebulę, czosnek, cytrynę, grejfruty i MIÓD. Należy unikać białego pieczywa, ciast, słodyczy, cukru oraz jak najmniej używać soli. Z przypraw ziołowych najlepsze będą tymianek, bazylia, kminek, majeranek, rozmaryn, estragon, ziołowy pieprz, gorczyca (pół łyżeczki gorczycy popitej wodą poprawia trawienie, działa żółciopędnie(...)smaku. Miód lipowy pachnie i smakuje jak lipa, jest wyborny, ale i dzięki gorącej pogodzie jest jak "koncentrat mineralno - witaminowy". MIÓD jest stężonym roztworem cukrów, głównie prostych, jak glukoza i fruktoza, enzymów, kwasów organicznych, soli mineralnych, białek, związków azotowych, witamin, olejków eterycznych (zapachowych i smakowych), barwników, , a z pierwiastków soli, potasu, wapnia, żelaza, magnezu, srebra, baru, chromu
Naturalna Kuchniaktórymi przyjdzie nam się zetknąć będą dalsze. Do tego będziemy mocno ograniczeni ładownością. Dlatego potrzebujemy nowego rozwiązania. Ostatnio bardzo modne są koktajle z białka owsianego wzbogaconego zielonymi warzywami, cukrami prostymi, tłuszczami, witaminami i dodatkami smakowymi. Gość, który to wymyślił, zapewniał, że będzie to doskonały pokarm dla astronautów, bo mało zajmuje i dostarcza wszystkiego czego trzeba. Póki co, stał się(...)wrzenia, aby powstał nam gęsty sos. Dodajemy do niego przyprawy i trochę sosu sojowego, mieszamy wszystko z warzywami i wkładamy do słoików. Z wody i mąki robimy lejące się ciasto, z którego smażymy cienkie naleśniki. Kimchi kładziemy do naleśników, a te rolujemy. Kroimy na mniejsze kawałki i podajemy
Kryzysowa Książka KucharskaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Słodkie zapomnienieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnienieJak sie tak spōmna 1 , jake bōło 2 moje ulubiōne jedzynie za bajtla 3 , to na zicher 4 bōły to buchty u ōłmy 5 Albiny, a
Chop w kuchninajbardziej zniechęcają nas zbyt długie przygotowania posiłków. Sama z gotowych potraw sięgam po dobrej jakości sery. Bardzo cenię sobie markę Almette. Alemette to bardzo dobre jakościowo sery o prostym składzie i całkowicie naturalnych składnikach; produkowane są także z naszego polskiego mleka. Serki są pełne witamin, ale są też źródłem pełnowartościowego i łatwostrawnego białka, które powinniśmy uzupełniać. Pamiętam(...)łyżka octu białego. Przygotowanie: Scones - w misce wymieszaj mąkę z cukrem, solą oraz proszkiem do pieczenia. Ubij jajko z mlekiem i roztopionym masłem i wymieszaj z mąką. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie uformuj z ciasta kulki wielkości piłeczki do golfa, a następnie delikatnie je spłaszcz. Za pomocą pędzelka posmaruj je żółtkiem
Poezja Smaków - blog kulinarnyLetnie ,koperkowe placki z młodych ziemniaków i cukinii Oczywiście młode ziemniaki W końcu to wiosna , prawie lato więc najlepszy czas na wykorzystanie nowalijek , a czy jest
Ogrodnik w podróżySezon na dzikie jeżyny w pełni, więc warto wykorzystać je do przygotowania przetworów, deserów i wypieków, ponieważ są zasobne w wiele składników odżywczych i witamin. Ja
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaZwyczajowo flambirowane (od franc. flambé) przed podaniem, czyli skrapiane sowicie Grand Marnier albo likierem Curaçao i podpalane. Taki płonący półmisek wygląda zjawiskowo i bardzo wykwintnie, można zatem w bardzo prosty sposób zachwycić i zaskoczyć swoich gości, niczym w prawdziwej, francuskiej restauracji. Istnieje kilka wersji historii powstania przepisu, jedna z nich mówi, że Crêpes Suzette są wynikiem błędu czternastoletniego pomocnika kuchennego(...)masa będzie gładka, a na wierzchu pojawi się pianka, dodać po łyżce mąkę i proszek. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, na wolnym ogniu, bez tłuszczu. Wylewać po jednej wazówce ciasta i rozprowadzić po całym dnie patelnii. Crêpes Suzette 8 naleśników 3 łyżeczki miodu 250ml soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego, 2-3 sztuki) skórka starta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka pomarańczowego
Przepysznik - BLW i nie tylko