proste ciasto - 15398 przepisów (strona:858/1027)

BABECZKI BROWNIES Z MALINAMI 95

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

Słodkie zapomnienie
PUSZYSTA BABKA SEROWO-CYTRYNOWA 124

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

Słodkie zapomnienie
Rozpływający się w ustach, portugalski cynamonowy ryż na mleku 159

Czy macie takie danie, które smakiem i aromatem zabiera Was w podróż do słodkich dni dzieciństwa, choć nie macie wspomnień kosztowania go...? To mój ulubiony

Gotowanie to kochanie
Jedna z dziesięciu. Ricotta. 125

Deszcz, który budzi mnie w jesienne poranki . Jego koncert na parapecie zatrzymuje mnie w łóżku na dłużej. Jeszcze mocniej niż zwykle czuję wtedy ciepło i opiekę domu. 3. Ciepłe ciasto , a najlepiej lekko podpieczone brzegi. Nic bardziej nie smakuje ze szklanką zimnego mleka. 4. Letnie wieczory na tarasie , gdy otuleni ciepłym wiatrem stajemy się widownią gwiezdnego teatru i słuchamy(...)piany z ricottą to już wpadłam po uszy! I muszę Wam powiedzieć, że naprawdę świetnie ulokowałam swoje uczucia. Was też gorąco namawiam do tego zakochania:)  Danie jest niezwykle proste, lekkie, świetnie smakuje na ciepło, jak i na zimno. Może być podane jako przekąska, lunch, część lekkiej kolacji. Idealne na zakończenie lata!  PIECZONA RICOTTA Z POMIDORAMI

KUCHARNIA
Ciasteczka zbożowe 156

ciastek, czekolady, galaretek, nic słodkiego, dosłownie nic. Wszystko wyjedli, do tego nic nie powiedzieli, a z przyjemnością coś by się przegryzło słodkiego do kawy. Mam jednak sprawdzony, szybki i prosty przepis na ciasteczka zbożowe, których głównym składnikiem jest musli, a tego u mnie w domu nigdy nie brakuje. Mam też spore zapasy otrąb granulowanych z owocami: truskawkami, czy też śliwkami(...)truskawkami 1/2 szkl. cukru 50 g masła lub margaryny 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Składniki wrzucamy do misy robota z hakiem. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, ciasto dosyć luźne. Ciasto nabieramy łyżką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w małych odstępach, gdyż ciastka lekko urosną. Nie robimy kulek, nie formujemy ciasteczek jakoś specjalnie. Mogą mieć

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowe tahini (pasta sezamowa) - jak zrobić i do czego wykorzystać? 220

koktajli oraz smoothie - nadaje im orzechowego posmaku. Ja bardzo lubię koktajl zrobiony z banana z dodatkiem ok. 2 łyżek tahiny, 2 suszonych daktyli oraz kefiru.  Jako dodatek do ciast i ciasteczek, np. zamiast masła orzechowego. Ja wykorzystałam tahiny do przygotowania zdrowych domowych krówek z dodatkiem suszonych daktyli .  Jak zrobić domowe tahini (pastę sezamową)?  Składniki (na niecałe

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak straciłam szacunek do samej siebie. I boskie brownie z powidłami, na pocieszenie 190

również został złapany w pułapkę. I tak sobie siedzieli i wzywali pomocy. Śmieszyło mnie to ogromnie (pominę cały wywód na temat skomputeryzowanego społeczeństwa, które nie radzi sobie z całkiem prostymi problemami), dopóki w zeszły czwartek nie okazało się, że jestem jedną z nich.Właściwie nie powinnam się do tego głośno przyznawać, bo z pewnością stracę cały szacunek, jaki kiedykolwiek(...)miałam idealnego pocieszacza. Upiekłam go dzień wcześniej dla C., żeby poprawić mu humor po wypadku. Poza tym od upieczenia pierniczków (moje pierwsze nadziewane!) miałam ogromną ochotę na tego typu ciasto. Mocno czekoladowe, ciężkie, intensywne. Koniecznie z dużą ilością powideł. Przepis znalazłam na niezawodnych Moich wypiekach, oczarował mnie on prostotą - wszystko wystarczyło wymieszać łyżką, przełożyć do formy i upiec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
MUFFINY PIERNIKOWE Z POWIDŁAMI 164

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions

Słodkie zapomnienie
Jak elegancko udekorować tort? 119

Klasyk wśród wypieków. Bohater wielu przyjęć, w tym urodzin, ślubów, chrzcin i nie tylko. Przygotowywany na cieście biszkoptowym, przekładany kremem lub bitą śmietaną, wykończony lukrem bądź masą cukrową, piętrowy albo płaski – zawsze dopasowany do okazji i niezmiennie pyszny. Jednak smak tortu to nie wszystko. Ważna jest również odpowiednia jego dekoracja, która podkreśli wzniosły charakter uroczystości. Podpowiadamy, jak szybko i łatwo(...)dekorowania wszelkiego rodzaju wypieków, w tym tortów. Wśród innych ozdób, takich jak polewa czekoladowa czy lukier plastyczny, krem maślany wyróżnia wyjątkowo delikatna konsystencja. Dzięki niej jest on dziecinnie prosty w użyciu, świetnie rozprowadza się na powierzchni tortu i pozwala na tworzenie wzorów z pomocą rękawa cukierniczego. Potrzebne składniki: 4 białka 200 g cukru 250 g miękkiego masła opcjonalnie – barwniki spożywcze

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Ziemniaczane kotlety ze szczypiorkiem 137

Ziemniaczane kotlety ze szczypiorkiem Zdarza się mi nieraz rozpędzić i ugotować do obiadu zbyt dużo ziemniaków , a że jestem wielkim przeciwnikiem wyrzucania jedzenia , zawsze czuję potrzebę

Ogrodnik w podróży
Prosta babka dwukolorowa 164

Jeden z zaległych przepisów, który musiał czekać na swoją kolej. Wspaniała puszysta dwukolorowa babka. Bardzo prosta w wykonaniu i po u pieczeniu szybko znika. Polecam. Przepis pochodzi z tej strony . Składniki na formę z kominem: 1 szklanka mąki pszennej ¾ szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 4 jajka cukier waniliowy 250 g masła(...)cukier waniliowy. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo na przemian ze schłodzonym tłuszczem do masy jajecznej cały czas miksując. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki mąki. Formę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Dno foremki wypełnić najpierw

Na słodko lub wytrawnie
Nieoczywiste bułki ze szczypiorkiem i śmietaną 115

Kulinarne impresje to wrażenia, które powstają wokół drobnostek składających się na całość przeżyć. Na początku czerwca mają one kolor wyraziście zielony. Tak powstają impresje pełne wiosennej

KulinarneImpresje.pl
Syrnik koko-wiśnia (Sernik kokosowo- wiśniowy) 141

Piyrsze 1 skojarzynie ze koko to je kura i po prołwdzie 2 tyn syrnik tyż ze kurōma 3 moł 4 co wspōlnego, bo dołwo 5 sie

Chop w kuchni
Pavlova - idealny lekki deser dla Biało-Czerwonych! 183

miłością do bezy, proponuję dzisiaj przymierzcie się do przygotowania na niedzielny deser pavlovej. Jakoś z lekkim lękiem do niej podchodziłam, a okazała się jednym z prostszych w przygotowaniu ciast-nieciast. Pavlova jest przedmiotem sporu między Australijczykami  a Nowozelandczykami. Każdy z nich twierdzi, że wywodzi się właśnie z ich  kraju. Podobno pierwszy raz tak wypieczoną(...)całą noc. Rano delikatnie zsuwam na naczynie, na którym będzie podawana.  Jest wspaniale chrupka z zewnątrz, a w środku czeka delikatna jak chmurka pianka. Przygotowanie kremu jest proste. Na sztywno, na najwyższych obrotach ubijam mocno schłodzoną śmietankę. Można dodać cukier puder lub pominąć. Następnie już łyżką spokojnie wkręcić w śmietanę porcjami serek. Zresztą serek też można sobie darować

I tu będę miała takie te
Mufinki waniliowe 184

Mufinki...proste i szybkie do zrobienia...dodatkiem do mufinek była laska wanilii .. wyskrobane nasionka i laska dodane do mleka.Mleko ..a potem i mufinki pysznie pachniały...i oczywiście smakowały.Przepis podpatrzyłam  tutaj. 2 szkl. mąki pszennej typ 450 1/2 kostki masła lub pół szkl. oleju 3/4 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl. mleka 2 jajka(...)również wlać go w tym momencie. Na sam koniec dodać  jajka. Całość miksować na średnich obrotach miksera, aż do uzyskania gładkiej konsystencji kwaśnej śmietany [ ja wymieszałam łyżką] . Ciasto wlewać do 3/4 wysokości foremek - powinno go wystarczyć na 12 średnich ciastek. Waniliowe muffinki pieczemy 15 minut w piekarniku podgrzanym do 180 stopni. Dwie minuty przed końcem warto włożyć wykałaczkę

Moje domowe kucharzenie