łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka miękkiego masła Wszystkie składniki wrzucamy razem do miski i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Będzie trochę klejące. Przykrywamy szmatką i zostawiamy w ciepłym miejscy na godzinę. Niech wyrasta. Po tym czasie wyrabiamy ciasto przez kilka sekund (żeby je odgazować) i dzielimy na 8 części. Formujemy kulki i pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut(...)papierem do pieczenia i spłaszczamy lekko dłonią. Zostawiamy pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia. Pieczemy przez 20-25 minut (do zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 230 stopni. Prawda, że proste? :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis
Marder&Marder Manufactureteż, które przepisy zainteresowały Was najbardziej. Prym wiodły: Leśny Mech (7 zgłoszeń), Hummus zarówno klasyczny jak i z jabłkiem (5 zgłoszeń), Pudding z nasion chia (4 zgłoszenia) i Ciasto marchewkowe (również 4 zgłoszenia). Niestety nie obyło się bez drobnych oszust i kilku nagięć regulaminu, ale o niemiłych rzeczach nie będziemy mówić. Mam nadzieję, że wszyscy z Was dostali moją(...)publikację w najlepszych magazynach kulinarnych. Minimalizm i dynamika, którą uchwycił Michał, prezentując, to proste danie jest według mnie niesamowita. Fruwające nitki cukinii i kawałki orzechów są czymś, co powaliło mnie na kolana. Ogromy szacunek! NAJLEPSZA INTERPRETACJA Kolejną laureatką jest Agata Moryson ze swoim Ciastem marchewkowym . Jak sama mówi, to jest jeden z najczęściej powtarzanych przez nią przepisów. Agata oszołomiła
Food SquareMiałam zamrożone białka po wypiekach z tłustego czwartku więc upiekłam babkę. Babeczka w dwóch kolorach, kakaowo-waniliowa. Prosta, smaczna, idealna do herbatki. składniki: 1 szklanka białek szczypta soli 1 szklanka cukru 100 g masła 1,5 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao aromat/esencja waniliowa Składniki przygotować wcześniej aby były(...)dodać kakao a do drugiej odrobinę aromatu waniliowego. Foremkę na babkę ( u mnie o średnicy 20 cm z kominkiem) natłuścić masłem i posypać tartą bułką. Do przygotowanej foremki przełożyć ciasto, ja nakładałam na przemian jasna-ciemna-jasna-ciemna. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec do suchego patyczka, ok 35-40 minut, funkcja góra-dół. Przed podaniem
Monia miesza i gotujeCiasto na naleśniki:1 jajko1/2 szklanki jogurtu naturalnego1 szklanka mąki pszennej1/2 szklanki otrąb pszennych Kupiec1,5 szklanki mleka2 łyżki olejuszczypta soliFarsz:główka sałaty rzymskiejpuszka kukurydzy2 mango, obrane i pokrojone w paski400 g piersi z kurczaka3 łyżki oliwy z oliwek1/2 łyżeczki ostrej papryki1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka mieszanych suszonych ziół1 łyżeczka(...)currysól i pieprzDzisiaj coś w stylu zdrowe, nie musi być nudne. Proste do wykonania naleśniki z mąki razowej, są doskonałą alternatywą dla wrapów, które nie zawsze mamy pod ręką. Oczywiście jeżeli lubimy tego typu dania z sosami, można śmiało je dodać. Polecam szczególnie czosnkowy lub gyros.Najpierw przygotować ciasto na naleśliniki. Do miski wbić jajko roztrzepać, wlać jogurt, olej
Świat Domowej Kuchnijednych to dość orientalna nazwa... jak więc sobie wyobrazić coś takie orientalnego? Zabieram Cię w podróż do dzisiejszego meksykańskiego świata . Zamknij oczy i poczuj chrupiący opór, ciepłego ciasta. Dalej rozpływający się, jeszcze ciepły ser, niczym lekko rozkołysane jezioro. A w nim pełnia barw, smaków i aromatów. Podczas kulinarnego dryfu natkniesz się na delikatność szynki, słodkość pomidora, goryczkę oliwki(...)przepis :) JAK PRZYGOTOWAĆ GUACAMOLE Podam Wam też bardzo szybki i prosty pomysł na domowe tortille. Z podanych proporcji wyjdą nam 2 placki. Składniki : 1 szklanka mąki, 1/2 szklanki gorącej wody, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, oregano. Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy, zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy wodę lub podsypujemy ciasto mąką, tak by ciasto swobodnie odchodziło
Mój Smak na Życiemąki pszennej 40 g masła w temperaturze pokojowej 200 g miodu 2 jajka 1 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do pierników Wszystkie składniki ciasta wymieszaj ze sobą. Powstałą kulkę zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 30 minut lub do lodówki na całą noc. Do wykonania ciasteczek
kuron.com.pljest banalnie prosta, poradzą sobie z nią nawet ci, którzy w kuchni nie grzeszą obyciem! Drodzy Panowie, czy Wasze Panie lubią kwiaty? Ale kwiaty szybko więdną.. Te zostaną szybko skonsumowane, a pamięć o nich pozostanie na dłużej niż kolejny bukiet róż, które lada chwila opadną. Gwarantuję zadowolenie i kto wie.. ;) Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego
MamaOskarkasobotę, bo z niewiadomych przyczyn, zawsze po obiedzie mamy ochotę na ciasto, a nie ma nic lepszego niż domowy wypiek.Galette to pochodząca z Francji rustykalna tarta o zawiniętych brzegach. Wiosną uraczyłam Was wersją z rabarbarem i truskawkami, dziś sięgnęłam po jesienne śliwki. Wykorzystałam również bardzo prosty przepis na masę migdałową, który zaczerpnęłam z receptury na Galette des Rois, tartę(...)może ze 3 torty, które mi smakowały. Gdy byłam dzieckiem Mama kupowała mi na urodziny tort lodowy, a gdy podrosłam, tartę z budyniem i owocami, która była moim ulubionym ciastem. I tak mi jakoś zostało. Galette ze śliwkami i masą migdałową przepis własny czas przygotowania: 2 godz. Składniki: na kruche ciasto: 200 g przesianej mąki pszennej
Chilli Czosnek i OliwaPyszny biszkoptowy torcik z masą truskawkową, bitą śmietaną, karmelem i czekoladą! Omonomonnn! ;-))) Ten torcik jest banalnie prosty w wykonaniu, nie zajmuje wiele czasu, dzięki użyciu mrożonych truskawek samodzielnie zrywanych z krzaczków na polu, smakuje rewelacyjnie. Od razu człowiekowi przypomina się lato i słońce, którego ostatnio jak na lekarstwo. Jeśli nie czujecie się zbyt mocni w wypiekach, to ten torcik jest(...)śmietanki 36% - 2 łyżki kajmaku Śmietankę ubij na najwyższych obrotach, aby się rewelacyjnie ubiła, powinna być schłodzona przez minimum 12 godzin w lodówce. Dodawaj porcjami kajmak. Masę wyłóż na ciasto. Z pozostałego kajmaku za pomocą rękawa cukierniczego wykonaj kleksy lub różyczki, całość posyp startą czekoladą! Ciasto smakuje najlepiej schłodzone, tak też powinno być przechowywane tj. w lodówce. Życzę smacznego
SMYKWKUCHNIIdealne ciasteczka owsiane z nutką cynamonu i migdałami, podczas pieczenia których pyszny zapach będzie się roznosił na całą kuchnię. Pyszne, smaczne, słodkie, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu takie właśnie powinny być! Zapraszam! Składniki: 100 g masła 2 jaja 70 g brązowego cukru 4 łyżki otrębów pszennych Szklanka mąki owsianej 2 szklanki płatków owsianych 100 g migdałów Łyżeczka(...)ubijając kolejno dodajemy jaja. Do masy jajeczno-maślanej dodajemy otręby, mąkę owsianą, płatki owsiane, posiekane migdały i cynamon, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do lodówki na 30 min. Otrzymane ciasto dzielimy na 12 mniej więcej równych części. Każdą część spłaszczamy i wykładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez
Kuchnia Łukaszamoże upiec się duży naleśnik, a byłoby szkoda... Z tego mojego ciasta smaczne byłyby bułeczki :)Chleb piekli również : Akacjowy blog Bajkorada Co mi w duszy gra Eksplozja smaku Fabryka Kulinarnych Inspiracji Healthy Craving Konwalie w kuchni Kuchennymi drzwiami Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Nieład mAlutki Proste potrawy Nasze życie od kuchni Smakowe kubki Stare gary Sto kolorów kuchni UgotujmyTo.pl
Proste PotrawyMoja mama zawsze piekła to ciasto na Dzień Mamy, dlatego nie mogło go zabraknąć i u mnie;) Jest bardzo proste a niesamowicie smaczne i kojarzy mi się z dzieciństwem... Lekki biszkopt, pyszny krem i galaretka z truskawkami, czego chcieć więcej:) Biszkopt: 5 jajek, szkl. mąki ziemniaczanej, 2 czubate łyżki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, szkl. drobnego cukru(...)ucierać ok. 15 min). Truskawki rozgnieść widelcem i dobrze odsączyć na sicie. Zasypać cukrem, wymieszać i bardzo powoli dodawać do kremu, by masa się nie zważyła. Kremem przełożyć ciasto. Wierzch: 500g truskawek, 2 galaretki truskawkowe. Owoce umyć, przepołowić i rozłożyć na wierzchu ciasta. Galaretkę rozpuścić w 3 szkl. gorącej wody. Tężejącą galaretką zalać owoce. Schładzać najlepiej całą
Z miłości do słodkościkolorowej tarty, napisałam mu, że ja też wymaluję swoja tartę, no i wymalowałam ;). Tarta ze szparagami to super szybka, bardzo prosta i pyszna propozycja na kolację, tarta z zielonymi szparagami, szynką wędzoną i tartym serem mozzarella. 1 opakowanie ciasta francuskiego kilkanaście cienkich zielonych szparagów 3 kopiaste łyżki śmietany 18% 1 jajko 2 łyżki sera tartego mozzarella 1 duża szczypta
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszne, bezglutenowe ciasto z cukinii z dodatkiem marchewki. Bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne. Aromatyczne, wilgotne, pachnące korzeniami. Dzieciaki wsuwały aż miło :) Nie jest zbyt słodkie, nie kruszy się i po 2 dniach nadal jest bardzo smaczne :) Proste i szybkie w wykonaniu, nie wymaga użycia miksera. Inspiracja od Pincake z bloga Trochę inna cukiernia. SKŁADNIKI: 1 i 1/2 szklanki(...)wymieszaj mąki z sodą i przyprawami, a następnie dodaj mleko, oliwę , miód i wymieszaj - wystarczy drewnianą łyżką. Cukinię dobrze odciśnij z wody i dodaj wraz ze starta marchewką do ciasta. Delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 1 godzinę. Piecz do tzw. suchego patyczka. ciasto studź
Kuchnia bezglutenowazaplanowałam do zrobienia. Ze względu na wspomniany brak czasu - tort był prosty, szybki, ale i wszystkim smakował. Niestety nie zdążyłam zrobić porządnych zdjęć, a i w trakcie uroczystości - jak na złość wyładowała się bateria w aparacie. Pozostało mi jedynie kilka fotografii z telefonu oraz kawałek ciasta, które jest widoczne powyżej. Jednak na końcu postu dołączyłam kiepskiej jakości zdjęcia i filmik
Di gotuje