czekolady; i rewelacyjnie smakuje o każdej porze dnia :-). Można się zakochać w tym prostym, ucieranym wypieku, uzupełnionym o pyszną śmietankową masę i posypanym tartą skórką pomarańczy. Dziś u mnie pachnie naprawdę cudownie! Babka kawowa z kremem makowym. Składniki na keksówkę 40 cm. Ciasto (składniki temperatura pokojowa): 2 szklanki cukru 4 jajka 40 dag mąki pszennej tortowej łyżeczka proszku
Poezja Smaków - blog kulinarnyciastem– odpowiednio dobrany produkt jest podstawą. Ziemniaki obieramy, odważamy potrzebną ilość. Obrane kroimy na jednakowej wielkości kawałki, co pozwoli na szybkie i równomierne ugotowanie*. Zalewamy wrzątkiem, solimy wodę i gotujemy pod uchylonym przykryciem do miękkości. Odcedzamy, zdejmujemy przykrycie i stawiamy garnek ponownie na niski gaz – mieszając, odparowujemy pozostałą na ziemniakach i w garnku wodę. Równanie tutaj jest proste(...)pochłonąć mąkę i się nią oblepić, a sama mąka stanie się niewidoczna. Rozgrzewamy na patelni olej rzepakowy – warstwa powinna sięgać poniżej połowy wysokości kotleta. Łyżką odmierzamy sobie porcję ciasta i dopiero teraz używamy rąk – toczymy kulkę, panierujemy ją w mące lub tartej bułce, spłaszczamy między dłońmi na wysokość około 1,5-2cm i od razu wkładamy gotowego kotleta
Karo in the KitchenKupiłam sobie w końcu formę z kominkiem do babki. Nie była to rzecz taka prosta, bo w UK można kupić tysiące foremek do.... muffinek... do tart.. i innych tradycyjnych angielskich wypieków. Ale udało mi się znaleźć w internecie fajną stronkę ze sprzętem AGD. Trzymałam tylko kciuki, aby forma doszła do świąt. I udało się! Wczoraj kurier przyniósł foremkę(...)masę z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Do miski z mąką dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, ubite jaja i tłuszcz, mieszając energicznie przez ok 10min drewnianą łyżką. Ciasto powinno być lśniące i dokładnie połączone wszystkie składniki. Na powierzchni powinny pokazywać się pęcherzyki ciasta - znak, że ciasto jest dobrze wyrobione. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ja korzystam
Walijskie Pichceniepiwko;) A do piwka polecam te super proste i szybkie paluchy serowe:) Do tego keczup lub ulubiony sos i let's the weekend beginn ;D Uwaga! 30 czerwca następuję likwidacja Google reader. Dlatego już teraz serdecznie zapraszam do śledzenia mojego bloga poprzez Bloglovin :) Inspirację znalazłam tutaj ( klik ) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego ser żółty papryka chilli w proszku keczup Piekarnik
My simple kitchenUwielbiam muffiny! Za mnogość kombinacji smakowych, za to, że są banalnie proste w przygotowaniu, za to, że zawsze się udają i nigdy się nie nudzą. Hmm... Czyżby...? No dobrze, może nie znudziły, ale odrobinę przejadły. Takie sobie zwykłe muffiny, bez elementu zaskoczenia. Postanowiłam więc przejść na wyższy poziom, i upiec cupcakes, czyli po prostu babeczki z kremem. Górą(...)wyjdzie - najpierw wyszła mi kruszonka, która stopniowo zmieniała się w ciasto o odpowiedniej konsystencji. Moje obawy były bezzasadne - ciasto wyszło delikatne i leciutkie, niemal rozpływające się w ustach. Pycha!Do pomarańczy z rozmarynem pasowała mi biała czekolada, więc pożyczyłam przepis na krem od Limonki. Banalnie prosty i pyszny, smakujący cudownie białą czekoladą. Mega słodki, w połączeniu z babeczkami sprawił
Pożeraczka, czyli raz adobrzepół na pół, jednak ja, tylko tym razem, polałam go polewą kakaową (przyczyna jest prosta - dziecię wyjadło czekolady). Do środka często wkładałyśmy coś "na wypełnienie", kiedy za wiele masy zostało wyjedzone z miski - ptasie mleczko, banany, pasek galaretki, truskawki, brzoskwinie. W każdej wersji ciasto jest nieziemskie. Polecam zrobienie go na święta - zachwyci każdego! Składniki: KREM: 1 litr mleka, najlepiej
Cakes By Kejtherbarniki, ja poszłam w klasykę i spód jest z biszkoptów. Sernik przygotowałam w tortownicy o średnicy 24 cm. Zdecydowałam się jeszcze na galaretkę, z dwóch powodów: dla moich dzieci ciasta mogło by nie być, ważne, że jest galaretka, a poza tym trzeba było przykryć to, że sernik jest krzywy (ciiiii… ;) ). Składniki: 1 kg sera na sernik (może być
Ciastkozercyjest mega prosty i przede wszystkim bardzo smaczny! Składniki : * biszkopt z tego przepisu * 2 wiśniowe galaretki * szklanka kompotu wiśniowego * 450g wiśni * 400ml kremówki * 200g mascarpone * cukier puder * pół tabliczki czekolady Przygotowanie : Biszkopt przekroić na pół. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku. Wymieszać z kompotem oraz wiśniami i wylać na biszkopt. Przykryć drugą połową ciasta. Kremówkę ubić
Magiczne Życie Martyjakoś ich kształt przypomina mi właśnie monety. Jak nadajemy kształt ciasteczku? Odrywamy kulkę ciasta, wielkości mniej więcej orzecha włoskiego, kilka razy toczymy ją w dłoniach, aby wyrównać krawędzie i rozpłaszczamy przy użyciu widelca. I cała filozofia bicia ciasteczkowych monet. A mi takie proste, klasyczne ciastka kruche kojarzą się z dzieciństwem, kiedy to w sklepach nie było słodyczy, więc(...)żółtka 100 g cukru pudru 250 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki śmietany (opcjonalnie) Sposób przygotowania Ze wszystkich składników zagniatamy szybko ciasto. Jeśli nie chce się lepić, dodajemy ciut więcej śmietany. Ciasto owijamy folią i wkładamy na 30 min do lodówki. Odrywamy kawałki ciasta, toczymy w kulę i rozgniatamy widelcem. Pieczemy na złoty
Mieszam w GarnkuParę dni temu późnym wieczorem oglądałam stary odcinek programu EWA GOTUJE, w którym pani Ewa robiła grzebyki z ciasta kruchego....tak mi smaka narobiła , że na drugi dzień musiałam zrobić i ja...proste do zrobienia ...i bardzo smaczne...ja jako nadzienie dałam frużelinę malinową ..a do grzebyków herbatka z syropem waniliowym ..Tylko jeść .. i popijać(...)ciągle wynajduje coś nowego, pysznego i zdrowego.. 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. kwaśnej śmietany 1 margaryna 1 cukier waniliowy marmolada lub dżem [ frużelina malinowa ] Składniki na ciasto posiekać nożem. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkować cieniej niż na pierogi na stolnicy posypanej mąką. W miarę możliwości uformować prostokąt
Moje domowe kucharzeniezbędnego pośpiechu, zbliżać się do upragnionego finału, bo to cudownie wyostrza apetyt. 4. Wyrabianie ciasta, elastycznego jak ciastolina, jest niebywale kojące, cudownie ogrzewa dłonie i towarzyszą mu unoszące się wokół delikatne opary białego wina. Poezja! 5. Są bezkonfliktowe. Ich przygotowanie jest proste i nie wymaga wielkiej wprawy. Na żadnym etapie nie czyhają trudności, które przy wielu innych(...)fakt smażenia na oleju - przecież nie używamy ich nagminnie, a same empanadillas nie opływają tłuszczem i wcale nie są ciężkostrawne. Polecam! EMPANADILLAS Z TUŃCZYKIEM /na 20 sztuk/ CIASTO 300 g mąki 25 g masła 25 g smalcu 100 ml białego wytrawnego wina 100 ml wody 1 łyżeczka soli Wodę z winem podgrzać w rondelku. Dodać masło i smalec
KUCHARNIAnożem do uzyskania konsystencji kruszonki, następnie dodać rozczyn, nie musi być wyrośnięty, wszystko razem zagnieść w kulę, chwilę to trwa, podsypywać mąką, by się nie kleiło. Tak wyrobioną kulę ciasta włożyć do woreczka foliowego, włożyć na półkę do lodówki, najlepiej na noc. Na drugi dzień ciasto wyjąć z woreczka, odkrawać po kawałku, rozwałkować dość cienko, podsypując mąką, wykrawać odwróconym, najlepiej
kgwjanczewojednym z programów były to las i ciasto francuskie). Na przygotowanie wszystkiego uczestnicy mają określony czas, jednak do studia przychodzą już przygotowani; listę zadań dostają bowiem z wyprzedzeniem. Spodziewałam się czegoś absolutnie fantastycznego. I choć niektóre z przysmaków zrobiły na mnie wrażenie, to inne wywołały lekkie zdumienie. Tak proste i oczywiste na taki konkurs...? Mogliby się, moim zdaniem(...)Michelin, przygotowywał desery dla słynnego D'Angleterre, a obecnie ma swoją cukiernię w Kopenhadze) oraz Ronnie Holmen (nowy szef cukierniczy w Odense Marcipan), również wyrażają swoje rozczarowanie prostotą wykonanych ciast. Z drugiej strony program oglądam razem z C., który nie może się nadziwić, jak oni to wszystko robią... Domyślam się więc, że na widzach, którzy z branżą cukierniczą nie mają
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWielkanoc już tuż tuż, więc przyszedł i czas na świąteczne przepisy. Jako pierwszy proponuję proste babeczki, które mogą zarówno stanowić ozdobę stołu jak i być wspaniałym dodatkiem do koszyczka. Puszyste, wilgotne i mocno cytrynowe, takie są właśnie te babeczki. Na ich wykonanie wystarczy 30 minut, a później tylko udekorować po swojemu i gotowe! Składniki (na 12 sztuk mini(...)pomocą łyżki, aż masa stanie się jednolita.Metalowe formy na babeczki wysmarować olejem i oprószyć mąką. Jeśli używacie silikonowych wystarczy kropla oleju i bez oprószania. Do każdej foremki wlać ciasto do 3/4 wysokości. Piec 20-25 minut w 180ºC. Po wystudzeniu wyjąć i udekorwać np. lukrem.Lukier królewski:1 białko, ok. 40 g (najlepiej postarzone przez noc w lodówce
Food Square