proste ciasto - 15398 przepisów (strona:389/1027)

"Canestrelli" - włoskie kruche ciasteczka (Canestrelli liguri) 132

dziurk ą w  środku , kwiatków  popularnych w Ligurii. Cech ą  charakterystyczn ą  ciasteczek jest dodanie do ciasta skórki cytrynowej, wanilii, ugotowanych żółtek oraz brak proszku do pieczenia. Ciasteczka tak banalnie proste w przygotowaniu a jednocześnie niezwykle smaczne, maślane, kruche, pachnące cytryn ą  i wanili ą . Polecam serdecznie ;):) SKŁADNIKI(...)miksujemy z zimnym masłem i mąką ziemniaczaną. Dodajemy cukier puder, 4 ugotowane żółtka, ziarna z laski wanilii, otartą skórkę z 2 cytryn oraz szczyptę soli.  Ciasto dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 1 cm. Wycinamy

La grande e la piccola cuoca
Naleśniki black end white z owocami 171

Możecie także puścić wodze fantazji i na ich bazie przygotować własne kompozycje ,może z truskawkami , bananem lub mango ? " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : ciasto naleśnik white : 4 szklanki wody 4,5 szklanki mąki 1 jajko 1 opakowanie cukru waniliowego farsz white : 1-2 gruszki cukier waniliowy szczypta mielonego kardamonu szczypta imbiru 2 łyżeczki cukru

Ogrodnik w podróży
" niemożliwe ciasto" 164

gotowania. W rezultacie mamy piękny deser warstwowy, a goście są bardzo zaintrygowani i proszą o następny kawalek . To takie proste i takie pyszne! Można podawać z filiżanką dobrej kawy i możemy cieszyć się o każdej porze dnia. Składniki ciasto: 3 jajka 1/3 szklanki kakao 5 łyżek oleju 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1/6 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki

w mojej kuchni
Serdelki z serem i boczkiem w cieście francuskim. 200

skojarzenia tu chodzi, a o pomysł na całkiem ciekawą i naprawdę bardzo smaczną przekąskę. Przekąskę sporządzoną z bardzo prostych i dostępnych pod ręką składników. Właściwie - jaką przekąskę? Taka jedna paróweczka, to całe śniadanie lub kolacja! :) Składniki: 1 paczka ciasta francuskiego 6 serdelków (grubych parówek) 6 plastrów żółtego sera 6 plastrów boczku sos pomidorowy lub keczup 1 jajko Wykonanie: Ciasto

zadanie-gotowanie
Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem i brokułami 160

wymyślne danie, jednak w przygotowaniu jest dość proste. Z pewnością wprowadzi powiew świeżości do waszej kuchni i urozmaici nieco popołudnie. Pomysł tym razem zawdzięczamy naszemu ulubionemu 11-latkowi, Adaśkowi czas: 1 h 20 min ilość: 4 osoby składniki: 1 brokuł 2 piersi z kurczaka mozzarella mini (kulki) 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 ząbki czosnku suszona bazylia Knorr przyprawa

Ania i Marcin gotują
Świąteczny łosoś pieczony w cieście francuskim z duszonym porem z curry 226

tylko wyglada niezwykle dekoracyjnie ale i smakuje doskonale.Losos zapieczony w chrupiacym francuskim ciescie-to klasyk. Jest to danie niezwykle proste i szybkie ,a dzieki formie bardzo wykwintne,idealne po prostu na wyjatkowe okazje iswieta.Szybkie,bo uzylam gotowego ciasta francuskiego z rolki ze sklepowej lady chlodniczej.Wybor ciast jest juz tak duzy,ze mozemy bez problemu kupic np. jak domowe przygotowane

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb Tartine 116

różnych blogach, szukając pomysłów na jakiś nowy chleb. Podchodziłem jednak do niego jak pies do jeża. Luźne ciasto, składanie w misce, pieczenie w garnku żeliwnym - to wszystko mnie, piekącego dotychczas dosyć proste chleby (zazwyczaj w formie), trochę odstraszało. Niepotrzebnie! Okazuje się, że nie taki diabeł straszny, jak go malują :)  Pierwsze trzy chleby(...)temperaturze pokojowej, czy w lodówce). Składa się na to: 8-12 godzin na fermentację zaczynu, potem pół godziny na autolizę (powoduje lepsze wchłanianie wody przez mąkę, dzięki czemu ciasto jest bardziej elastyczne), 3-4 godziny pierwszej fermentacji, 3-12 godzin wyrastania w koszyku i ok. 45 minut pieczenia. Proporcje składników na 1 bochenek o wadze ok. 0,95 kg. Zaczyn

Przepisy na domowy ser i chleb
Brokuły w cieście francuskim 253

chcę ponownie pisać że jest to bardzo szybka i prosta do zrobienia przekąska która świetnie smakuje zarówna na ciepło jak i na zimno, napiszę tak : poniżej są wypisane składniki, zerknij na nie  i poczuj ten smak który zakosztujesz jak tylko przygotujesz sobie tą przekąskę. Składniki :  ciasto francuskie 250 g brokułu 5 pomidorków koktajlowych 4-5 dużych plastrów

Mechanik w kuchni
Babka na oleju babci Basi 166

trochę mąki i tak na przemian , aż do wykorzystania produktów, Dwie foremki ( ja miałam o wymiarach 30 x 9 cm ) lub jedną większą natłuścić i posypać bułką tartą Wlać ciasto do form , ja zostawiłam trochę ciasta i dodałam (2 łyżeczki ) kakao ., Można dodać mniej , nie będzie tak ciężkie ciasto i ciemne ! Na wierzch ciasta wylałam masę kakaową Babki piekłam

Pysznosci Babci Basi
EKLERKI TOFFI Z BORÓWKAMI 129

Moje pierwsze podejście do ciasta parzonego uznaje za zakończone sukcesem ! Nie przypuszczałam nawet że ptysie czy eklerki są tak proste do zrobienia a całość wykonania zajęła mi nie więcej niż godzinę J Jako nadzienie użyłam budyniu toffi ale można użyć innego smaku lub wypełnić ciastka ulubionym kremem ! Szybki deser na dwa kęsy(...)Borówki amerykańskie PRZYGOTOWANIE: 1.W rondelku podgrzewamy mleko, pokrojone masło, cukier i sól.  Doprowadzamy do wrzenia. 2. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy energicznie, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek a masa zrobi się gładka. 3. Garnek zestawiamy z ognia i studzimy. 4. Do masy dodajemy po jednym roztrzepanym jajku, bardzo dokładnie mieszając po dodaniu każdego. Mieszamy, aż masa stanie

Marcepanowa kuchnia
Jeżyny i krem budyniowy 241

obrodziły jak nigdy.  Dla mnie najlepsze są takie prosto z krzaczka, ale ja w ogóle lubię owoce w ich naturalnej postaci. Nie gardzę jednak ciastami i deserami owocowymi.  Najbardziej lubię takie proste, szybkie w przygotowaniu słodkości. Toteż u mnie przepis łatwy i prawie ekspresowy. Na tyle szybki, ze Viki nie zdążyła wyjeść wszystkich jeżyn. Na delektowanie się(...)można sobie poradzić. Tarta jest jeszcze smaczniejsza gdy możemy zajadać się nią w miłym towarzystwie :-)     Tarta z jeżynami i kremem budyniowym składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 500g jeżyn 1 budyń waniliowy 300ml mleka 125ml śmietany kremówki 1 utrwalacz do śmietany 1 łyżka miodu wykonanie: Ciasto francuskie wyciągamy z opakowania, składamy na pol i lekko wałkujemy  Można też

Przysmaki Karolki
Babka limonkowa (bez miksera) 140

wymaga użycia miksera, wystarczy drewniana łyżka A co jest atutem tej babki? Jej niepowtarzalny smak i aromat. Już podczas pieczenia po kuchni unoszą się piękne zapachy. Owoc limonki nadaje ciastu zupełnie innego charakteru – słodycz i orzeźwienie. Spróbujcie. Polecam Wam moją limonkową babkę do codziennej kawy lub herbaty, jak i od święta.     Składniki: 1 szklanka mąki pszennej tortowej

Słodkie okruszki
Pizza z kolorową cukinią 90

pięknie komponuje się z kolorem czerwonym i zielonym. Pizza z cukinią, cebulą, aromatycznym sosem pomidorowym z ziołami, taka prosta i taka pyszna! Drugą zamroziłam, będzie na kolejny obiad! Nie mogę się doczekać! Pizza z kolorową cukinią / 2 średnie pizze Składniki: ciasto na pizzę 400 g pomidorów w całości z puszki 3 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego oregano

Moja smaczna kuchnia
Nadziewany chlebek drożdżowy 92

Przepis na to drożdżowe ciasto znalazła w jednym z czasopism kulinarnych. Zaciekawiło mnie, ponieważ po raz pierwszy widziałam przepis na ciasto drożdżowe, w którym praktycznie wszystko się miksuje. Doszłam do wniosku, że skoro jest tak proste i szybkie do wykonania to szkoda go nie wypróbować. Jako farsz posłużyło mi to co akurat miałam w lodówce. Były to przede(...)Idealnie sprawdzą się zarówno warzywa świeże, jaki i mrożone, czy tak jak w moim przypadku marynowane. Możecie eksperymentować także z mięsami, grzybami, czy różnymi rodzajami serów. Gwarantuję Wam, że ciasto jest tak neutralne, że każdy pomysł się sprawdzi. Nadziewany chlebek drożdżowy Składniki: Ciasto: 2 jajka 10 dag świeżych drożdży łyżka cukru 75 ml oleju 200 ml mleka około

PatiGotuje
Sernik na zimno z oczkiem 229

Sernik na zimno z oczkiem Sernik na zimno, prosty i pyszny deser bez pieczenia. Mam nadzieję, że w takie upalne dni, nikt nie odmówi takiego deseru. Składniki: 1. warstwa 600 g sera tłustego 200 g jogurtu naturalnego 2 galaretki agrestowe 3/4 szkl gotowanej wody Dodatkowo :   herbatniki w polewie czekoladowej - 170 g 2. warstwa 400 g sera tłustego(...)zmiksować, wyłożyć na masę agrestową, schłodzić w lodówce. Ułożyć na środku markizy orzechowe, a za nimi przy brzegu, resztę herbatników czekoladowych. Wierzch zalać musem truskawkowym, odstawić do całkowitego stężenia. Ciasto jest najlepsze na drugi i trzeci dzień, aż zmiękną ciastka. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src

Kuchnia Danusi