Domowe tortille, są tak proste w przygotowaniu, że nie ma sensu biegać i szukać po sklepowych półkach. Ciasto podobne do ciasta pierogowego więc naprawdę nic trudnego. Warto zrobić sobie dzień wcześniej i szczelnie zabezpieczyć w worek foliowy, przechowywać w lodówce. Po wyjęciu z lodówki włożyć na chwilę do mikrofali to ułatwi zwijanie. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej
Delicious Titbitsobowiązkowa pozycja w menu. Ten, wymyślony wczoraj przeze mnie, jest oczywiście wegański i bezglutenowy. A do tego nie zawiera cukru, jest banalnie prosty, tani i szybki w przygotowaniu! Składniki (blaszka 25 x 25 cm): SPÓD (ciasto półkruche): - 1/2 szklanki kaszy jaglanej - 1 szklanka mleka roślinnego - 1 łyżka syropu z agawy/klonowego itp. - 1/2 szklanki mąki ryżowej
Smakuje zdrowoZnacie ciasto zebra ? Jestem pewna, że tak bo to dość znany wypiek. Znany bo prosty do przygotowania i poradzi sobie z nim nawet początkująca w kuchni osoba. Taka babka w paski jest dobra na zwykły podwieczorek, ale może też być ozdobą wielkanocnego stołu . Pierwszą zebrę upiekłam wieki temu stawiając swoje pierwsze kroki w mojej kuchenne przygodzie i poza nią naprawdę
Smaczna PyzaWitajcie :) Przy sobocie zapraszam na pyszną Chatkę, zachcianka moich dzieci :) Za pewne dobrze znacie ten ciasto deser, ale Tym którzy go jeszcze nie robili powiem że jest przepyszny, prosty w przygotowaniu i wystarczy tylko kilka składników.Do masy serowej dodałam Śliwellę w czekoladzie Eterno. Serdecznie zapraszam do wypróbowania i życzę Wam miłej soboty :) Składniki : 63 herbatniki duże
Sama słodycz i szczypta chiliwanilinowy lub 1 łyżka cukru domowego skórka otarta z 1 sparzonej cytryny olej do smażenia (lub sklarowane masło ) Wykonanie: Jest bardzo proste. Wszystkie skłądniki mieszamy w misce. Możemy to zrobić np. rózgą. Odstawiamy, aby ciasto "odpoczęło" na ok. 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy niewielką ilość masła na patelni i smażymy niewielki, ogrągłe placuszki z onu stron
Walijskie Pichcenieoliwą, lekko ponownie wyrobić i uformować w kulę. Odstawić przykryte ściereczką na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości ciasta). Ciasto rozwałkować w prostokąt (długości kiełbasy przekrojonej tak, by ułożyć ją w linii prostej). Pieczarkę pokroić w plastry. Na dłuższym brzegu placka ułożyć kiełbasę, plastry pieczarki oprzeć o kiełbasę. Zwinąć w miarę ściśle w roladkę
Weekendy w domu i ogrodziePyszna, krucha tarta z jabłkami zatopionymi w śmietankowej masie pachnącej wanilią... Wprost rozpływa się w ustach! Szybka, prosta i z łatwo dostępnych składników. Często gości w naszym domu, kiedy potrzebuję ciasta na szybko, bo mają wpaść goście. Przepis zaczerpnięty z programu Pascala Brodnickiego "Po prostu gotuj" z małymi modyfikacjami. Składniki: 20 g cukru pudru 4 jajka
MyCookBook.plupiekłam ich ponad pięćdziesiąt sztuk, każdy mógł sobie powróżyć z ciasteczka nawet kilka razy. Poniżej prezentuje przepis, który wyszperałam na blogu kotlet.tv, bardzo prosty, szybki i przede wszystkim sprawdzony. Papierki z wróżbami nie przyklejają się do ciasta ani nie są utłuszczone, w smaku delikatnie słodkie, może tylko troszkę za twarde, trochę jak herbatniki, więc idealne do herbatki. Ciasteczka z wróżbą
Przepysznik - BLW i nie tylkoprzeciągu roku mamy ich tak mało. Hmmm, ale dość już o upałach i pogodzie.. dziś zapraszamy Was na szybkie i proste jagodzianki (na samą myśl uśmiecha się buzia i cieknie ślinka, prawda? :)) Dlaczego ciasto drożdżowe? Bo w taki upał drożdże podniosą nasze ciasto ekspresowo szybko! W drożdżowym cieście możemy ukryć niemal wszystkie owoce - inwencja twórcza zależy już tylko
Symfonia SmakówJeszcze miksować i na końcu dodać zmielone migdały i tartą marchewkę. Dokładnie wymieszać. Foremki na muffiny wyłożyć papilotkami i przełożyć do nich ciasto. Piec w 190 stopniach przez 30 minut. I gotowe. I smaczne. I proste :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail
Marder&Marder Manufacturemleka 300 ml wody 30 g roztopionego masła 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 10 g drożdży instant Wykonanie jak zwykle proste. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i intensywnie wyrabiamy przez 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne i nie lepiące się do dłoni. Wkładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę
Marder&Marder Manufacturebyło co oznacza, że należy dodać taką ilość mąki, że gdy wrzucimy kluskę na gotującą się wodę ona się nierozpadanie. Jest to dość prosty sposób weryfikacji czy ilość mąki jest odpowiednia. Z doświadczenia mogę napisać, że ciasto powinno być zwięzłe i klejące tak ze ciężko się miesza. Gdy już wyrobimy ciasto to trzeba te kluski ugotować. Do gotującej osolonej wody
Kulinarna PatilogiaSzkoda, bo można z nich skomponować dania, które mają wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Ostatnio w restauracjach można coraz częściej spotkać kwiaty bzu w cieście. Jeśli chcecie spróbować zrobić je sami w domu to przepis jest naprawdę prosty. Pamiętajcie, że lepiej zbierać kwiaty bzu z daleka od drogi mocno uczęszczanej przez samochody
Milion SmakówKasza manna z ricottą; borówkami i miodem Niby proste, a jakie pyszne, w sam raz po porannej słodyczy w postaci pieczenia ciast xd Od rana w kuchni, choć pieczenie już wczoraj zaczęłam, bo najlepiej się przecież piecze w nocy, przynajmniej to moja pora. Choć w tym roku tych świąt jakoś nie czuje, to i tak cieszę się
More food, love and dreams