Ciasto proste, wilgotne, nie wymaga wielkiego nakładu pracy a i tak ładnie się prezentuje :) A jak siostry Anastazji to już wiadomo,że smaczne. Więcej chyba nie muszę dodawać :) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 6 jabłek 1 1/2 szklanki cukru 4 jajka 1 szklanka posiekanych orzechów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa: 3 żółtka 3 łyżki(...)szklanką cukru. Białka ubijam z resztą cukru na sztywną pianę. Dodaję jabłka z sokiem, który się wytworzył, posiekane orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180° na 35-45 minut. Upieczone odstawiam do wystygnięcia . Sok z ananasów odlewam i zagotowuję. Żółtka
Ciasteczkowy Potwórwłaścicieli wodą źródlaną. Jeszcze dwa tygodnie i będą truskawki. A na razie muszę się obejść bez lokalnych truskawek. Ale te z południa też nie są złe. Dodałam je do prostego ciasta wraz z białą czekoladą. Posypałam nią górę ciasta i utworzyła się pyszna karmelowa lekko chrupiącą skorupka. Ciasto nie wymaga użycia miksera. W cieście jest jedno jedyne jajko, które znalazłam
Posadzone i zjedzoneDzisiaj jest moje małe święto, a przy okazji ten wpis jest wpisem trzechsetnym :) Z tej podwójnej okazji częstuję Was ciastem prostym, lecz pysznym. Przepis na nie znalazłam tam >klik!< Od tego czasu robiłam je wiele razy i za każdym razem znikało zbyt szybko, aby zrobić zdjęcia. Tym razem postanowiłam upiec(...)świeżych drożdży , 3 łyżki cukru , 250 ml mleka , 100 ml oleju , szczypta soli , 2 jajka . Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej , cukier puder do posypania . Przygotować ciasto: Drożdże rozetrzeć z cukrem aż się rozpuszczą. Dodać podgrzane lekko mleko i około 1/3 mąki. Wymieszać i odstawić na około kwadrans do podrośnięcia. Dodać resztę składników
Codzienna kuchnia niecodziennaUwielbiam takie ciasta. Proste do wykonania, szybkie, a przy tym przepyszne, wilgotne, pachnące, mięciutkie. Idealne do kubka gorącej herbaty, gdy za oknem zimno i ponuro. 220 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka cynamonu 75 g zmielonych migdałów 100 g drobnego cukru do wypieków 2 duże jajka 50 g płynnego(...)olej. Po uzyskaniu jednolitej masy wsypujemy przesiane suche składniki i mieszamy (w jednym kierunku), tylko do połączenia. Do formy o średnicy 23-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Wystudzone posypujemy cukrem pudrem. Źródło
Smaki Na Talerzujakieś ciacho na weekend. A przy tym świetnie się bawić :) Dziś zapraszamy Was na ciacho, które upiekła moja współlokatorka Agnieszka :) Ja tylko wykonywałam rozkazy (tfu, ja tylko pomagałam ;)). Ciasto proste, szybkie i pozwalające na różne wariacje: począwszy od rodzaju użytych owoców, na przyprawach skończywszy. Aga jednak nie pozwoliła mi dodać cynamonu, kardamonu, skórki z cytryny, ale Wy jak najbardziej(...)małymi porcjami dodajemy przesianą przez sitko mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia. Jabłka obieramy ze skórki, dzielimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Dodajemy do ciasta, dokładnie mieszamy. Wylewamy ciasto na blachę posmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą, pieczemy w piekarnika nagrzanym do temperatury 170 °C przez około godzinę. Za pomocą patyczka sprawdzamy czy ciasto jest
W kuchni KatieKolejna porcja słodkości. A w roli głównej?- brownie czekoladowe z kajmakiem i orzechami. Ciasto proste i szybkie w przygotowaniu. Przyrządzałem je na wielkanocne łasuchowanie. Ale możecie je również przygotować na inne rodzinne okazje lub po prostu do filiżanki kawy. Czas przygotowania: 75 min. Składniki na formę 32x22 cm Koszt przygotowania 23,00 zł SKŁADNIKI: 200 g czekolady(...)Margarynę ucieramy z cukrem i aromatem waniliowym. Do masy dodajemy pojedynczo jajka, cały czas ucierając. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Wszystko miksujemy na gładką masę. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na 40 min. Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia. Orzechy oraz migdały siekamy i prażymy na patelni
kulinarnyJaBardzo smaczne i delikatne ciasto, proste i szybkie do przygotowania. Często je robię gdy mam mało czasu, idealne na deser do kawy. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30 % 4 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy(...)ubijamy na sztywno, dodaj cukier puder wymieszany z śmietan-fixem. Masę wykładamy na upieczony biszkopt.Na śmietanie układamy maliny.Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody, tężejące wylewamy na poukładane maliny. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia
Bajeczna KuchniaCIASTO Z BUDYNIEM I MALINAMI Bardzo proste szybkie oraz uniwersalne ciasto kruche. - Proste ponieważ wszystkie składniki mieszamy razem w jednym naczyniu. - Szybkie wystarczy ciasto wyrobić dłońmi nie używamy miksera, nie chłodzimy ciast w lodówce przed upieczeniem, nie podpiekamy spodu. - Uniwersalne ciasto idealne jest do klasycznej szarlotki, sernika a także
RAROSSAUcierane ciasto z aronią... Gorzki smak aronii pod słodką kruszonką. Idealne dla osób nie lubiących zbyt słodkich ciast. Proste i szybkie w wykonaniu. Zapraszam! Sposób przygotowania: 1,5 szklanki mąki pszennej; 1 szklanka mąki ziemniaczanej; 1 szklanka białego cukru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 4 jaja; 250 g margaryny; 300 g aronii (u mnie mrożona) + mąka pszenna do oprószenia(...)dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać. Przygotować kruszonkę. Do miseczki wsypać mąkę, cukier i margarynę i rozetrzeć palcami na kruszonkę. Blachę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Ciasto wyłożyć na blachę, na wierzch ułożyć owoce oprószone mąką, a na owoce wysypać kruszonkę. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez
Gospodyni MiejskaCiasto proste i szybkie, do kawy Zebra SKŁADNIKI: jajka - 5 szt cukier - 3/4 szkl kakao - 2 łyżki(...)wyczerpania składników. Piec w nagrzanym piekarniku do 160 stop, przez 20 minut. Następnie podkręcić piekarnik do 180 stop. i piec jeszcze przez ok.30 minut. Ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script
Kuchnia Danusiżółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm. Odciąć nadmiar ciasta i wstawić do lodówki na minimum 30 min. Przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C . Piec przez 20 min. Na patelnię wsypać cukier i wlać wodę. Gotować do momentu, kiedy zacznie lekko brązowieć. Wtedy dodać pokrojony(...)beza się zrumieni. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Smacznego :) ♥ Dziękuję za wspólne pieczenie ♥ Angelika Kasiak http://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/…/drozdzowe… Dorota Owczarek http://doowa.blogspot.com/…/ciasto-na-maslance-z… Magdalena IC Proste ciasto z rabarbarem http://www.slodkieokruszki.pl/proste-ciasto-z-rabarbarem/ Bożena Mk http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/…/babka… Gosia Es http://marcepanowykacik.blogspot.com/…/dzem-z-rabarbaru… Joanna Seta-Pryjomska http://grunttoprzepis.blogspot.com/…/atwe-ciasto-z… Dorota Wójcicka http://daktylewczekoladzie.blogspot.com/…/ucierane… Kategoria: A-Z SŁODKO , Bezy
https:KKuchniaMniamMoja rodzina jak i ja uwielbiamy takie ciasto , a że jest sezon na śliwki i jest ich pełno w sklepach , pomyślałam że dawno nie piekłam takiego ciasta , proste a przy tym bardzo smaczne , fajnie smakuje do pysznej kawy zapraszam serdecznie . Składniki ( na tortownicę 32 cm ) 2 szklanki mąki tym 405 8 jajek 1 szklanka cukru(...)mamy nasze cisto dobrze utarte dodajemy nasze wcześniej ubite białka i delikatnie łyżką łączymy naszą masę jajeczną z białkami tak aby nie stracić puszystości . Jak już mamy ciasto gotowe , tortownicę wykładam papierem do pieczenia i lekko smaruję masłem , następnie wylewam ciasto a na wierzch ciasta wykładam śliwki i jagody , i wstawiam do rozgrzanego piekarnika na grzanie góra dół
Mój SmakMało na moim blogu w ostatnim czasie słodyczy więc postanowiłam Wam dzisiaj nieco osłodzić poniedziałkowe przed południe, żeby dobrze zaczął się Wam tydzień. Ciasto proste w wykonaniu, każdy sobie poradzi z wypiekiem biszkoptowych blatów, a do tego już tylko rozpuścić galaretki, utrzeć masę maślaną i gotowe!. Przepis na dużą blachę 25x35 cm. Blat orzechowy: - 10 dag orzechów włoskich drobno(...)pieczenia 1. Żółtka ubijamy mikserem z cukrem, wanilią i mlekiem do białości. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z ciastem, delikatnie mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 170 C piekarniki ok 30-35 minut. Blat ciemny: - 10 dag mąki pszennej - 10 dag cukru
Apetyczna babeczkawypieków na naszym rodzinnym stole Wielkanocnym. Co roku pieczemy z mamą na Wielkanoc tą pyszną babkę, a czasami nawet nie jedną! Baba drożdżowa nie zalicza się do ciast prostych w przygotowaniu, bo jej zrobienie zajmuje czasami do 3 godzin, ale uwierzcie mi, że jeden raz do roku można poświęcić 3 godzinki na przygotowanie takiego cuda. Zapraszam do wypróbowania(...)dodajemy sól, mieszamy. Następnie do mąki dodajemy żółtka z cukrem i raniej przygotowany rozczyn, krótko wyrabiamy. Po tym dodajemy roztopione masło i zagniatamy przez ok. 20 min na elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny, lecz ja najczęściej zostawiam ciasto do wyrośnięcia na całą noc. Do wyrośniętego ciasta dodajemy rodzynki (można zamoczyć w rumie
Kuchnia ŁukaszaMieszamy wszystko np. łyżką. 4. Formujemy kuleczki. Nie jest to proste, ciasto się klei, dla ułatwienia można zwilżać ręce wodą. 5. Rozgrzewamy ok. 1 litr oleju i smażymy pączki partiami, same się obracają. Przed wrzuceniem na olej ponownie je "kulam", ponieważ się trochę rozpadają, rozklejają, więc przed wrzuceniem na rozgrzany tłuszcz trzeba je ponownie formować. Ale warto
Kawa z mlekiem