bloga Jak pączek w maśle . To najprostsze z możliwych bułki pszenne. Proste i zwykłe, bo takie właśnie najlepiej pasują do grillowanej kiełbasy. Nie będziemy się bawili we wstępne rozczynianie drożdży. Sprawdziłem - nie trzeba. Bułki i bez tego wychodzą doskonałe. Zatem wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Ciasto powinno być idealnie elastyczne, w ogóle
Marder&Marder ManufactureWykwintne, nie musi oznaczać czego trudnego, nieosiągalnego, ekstrawaganckiego i horrendalnie drogiego. Wystarczy nadać odrobinę finezji, aby coś, co wydawałoby się mało eleganckie, zyskało na statusie
W kuchni Karmel-itkifaszerować organizm chemią kiedy można jej w bardzo prosty sposób uniknąć. Tak oto pewnego dnia postanowiłam zrobić kandyzowany imbir sama. Przepis nie jest skomplikowany i pozwala uzyskać dużą ilość wybornego, domowego, kandyzowanego imbiru bez żadnych ulepszaczy! Możecie go bardzo długo przechowywać, stosować do wszelkich ciast, ciasteczek, lodów czy też po prostu jako dodatek do herbaty. Nie zapominajcie o jego leczniczych
maniapieczeniaKochani witam Was w Nowym Roku 😁. Echh jak ten czas szybko leci, a my wracamy z nowymi przepisami. Dzisiaj serwujemy pyszną warstwową lasagne ze szpinakiem i
Niezły Młynekdziś mam dla Was kolejna porcję przyrządzoną w troszkę inny sposób. Ciasto oczywiście również nie wymaga pieczenia , dlatego nadaje się dla tych z Was , którzy nie lubią długo przesiadywać w kuchni. Chrupiące herbatniki przełożone delikatnym i niesamowicie smacznym kremem budyniowym napewno znajdą wielu wielbicieli! Zobaczcie jakie to proste! SKŁADNIKI: KREM : * mleko – 500 ml * żółtko – 2 szt * mąka
Ostra na Słodkoktóre nie mają żadnych wartości odżywczych, a za to mnóstwo cukrów prostych. Wobec takiej alternatywy zdecydowanie lepiej samemu coś przyrządzić dla maluchów. Świetnie się na to nadają rożki z owocowym nadzieniem. Idealne na słodką przekąskę do szkoły, czy pracy. A i na podwieczorek przy kawie perfekcyjne. Składniki: Ciasto: · 2,5 szklanki
Kolizje Smakównaprawdę w dobrych cenach Kiedy tak pachniało w kuchni duszonymi jabłuszkami, a żołądek zaczęła ściskać ochota na małe co nie co, nie pozostało nam nic innego jak upiec prostą i naprawdę smakowitą szarlotkę Do kawki czy herbatki takie ciacho będzie jak znalazł Składniki: - 500 g mąki - 200 g masła - 150 g cukru pudru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżki śmietany 18% - 1,5 kg jabłek - cynamon, cukier Do robota wsypujemy przesianą mąkę i cukier puder. Następnie wrzucamy po kolei inne składniki i miksujemy do ich połączenia. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Jedną częścią wykładamy formę i na ciasto dajemy jabłka starte na tarce o grubych oczkach (odciśnięte z soku). Jabłka posypujemy cukrem i cynamonem. Na wierzch dajemy
Kuchenne Wariacjeramach prowadzonej kampanii uświadamiającej o roli cukrów prostych w naszym życiu postanowiłam przedstawić wam ciastka, które zachwycą was nie tylko wizualnie ale i smakowo. Ten przepis w szczególności polecam wszystkim zapracowanym mamom, które dbają o żywienie swoich pociech i nie ograniczają im słodyczy do zera. Oczywiście wszystko z umiarem. Chcecie więcej informacji na temat cukru i jego roli(...)odwiedzenia strony www.uczymyjakslodzic.pl W kilku słowach o samych ciastkach. Z wierzchu i od spodu kruche a w środku struktura najlepszego biszkoptu połączona z piaskową konsystencją ciasta ucieranego. Nie wiem jak to lepiej ubrać w słowa. Miękkie i aromatyczne z wyraźnie wyczuwalnym smakiem malin i kontrastującym kwaskowym cytrusowym posmakiem. Poezja wśród wszystkich ciastek. Relatywnie mała ilość cukru uwypukla
vaniliowoczekoladowaLekki deserek, w sam raz na letnie dni, kiedy nie chcemy włączać piekarnika. Leśne jagody zatopione w galaretce i maliny w lekkim, owocowym kremie to prosta i smaczna propozycja na małe co nie co :) SKŁADNIKI: 1 galaretka agrestowa 1 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki jagód 200g malin 1/3 szklanki cukru 250g serka mascarpone 1/2 szklanki kremówki 30% 1 łyżka(...)stężałą galaretkę z jagodami wylać odrobinę kremu malinowego. Ułożyć maliny i zalać pozostałym kremem. Powciskać biszkopty i zostawić do całkowitego stężenia. Przechowywać w lodówce. Smacznego :) Kategoria: Bez pieczenia , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Desery , DLA DZIECI , Serniki na zimno , SŁODKO Tagged: galaretka , jagody , kremówka , maliny , mascarpone
https:KKuchniaMniamczekałam, aż mama postawi na stole moje ukochane ciasto. A potem były już tylko zachwyty i ... prośba o kolejny kawałek. Teraz to ja stoję za blatem kuchennym i przygotowuje sernikowe pyszności dla moich pociech. Dziś zaserwowałam im śmietankowy sernik na zimno z galaretką i owocami. Mój sernik jest delikatny i prosty w wykonaniu. Nadaje się znakomicie do kawy lub herbaty(...)zapewniam, że Wasi goście nawet się nie zorientują ;) Jeśli jednak wolelibyście pyszny sernik na bazie sera twarogowego polecam Wam przepis na "Brzoskwiniowo-ananasowy sernik na zimno" . Wykonanie jest równie proste, a do tego sernik zachwyca mnóstwem soczystych owoców. Spróbujcie - idealny na deser lub przyjęcie. Zostawiam Was z dwoma przepisami. Smacznego. Składniki: (na blachę o średnicy 24 lub mniejsza
Słodkie okruszkiprzygotować na 2 a nawet na 3 dni przed podaniem (wtedy jest najsmaczniejszy). Można zatem przygotować go sobie wcześniej by później mieć czas na inne potrawy. Sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu, wszystkie składniki mieszamy w jednej misce. Mus również nie sprawia większych trudności. Przygotowujemy go tylko z dwóch składników. Polecam przepis ze względu na jego prostotę i oczywiście(...)duża puszka mleka skondensowanego 3 całe jajka (dałam same białka, następnym razem dam całe jajka) 3 łyżki likieru Amaretto lub innego aromatu (można tez wykorzystać np. aromat waniliowy do ciast lub zwykły cukier wanilinowy) Mus czekoladowy 300 ml śmietanki kremówki 36% ok. 200-250 g czekolady gorzkiej (można dodać pół na pół z czekoaldy mlecznejj) rum do smaku (opcjonalnie) Przygotowanie
coolinarnastrefa.blogspot.comwyjątkowo prosta szarlotka, która sposobem przygotowania nawiązuje do modny teraz szarlotek sypanych. Polecam! Składniki: 1 kg kwaśnych jabłek 500 g mąki pszennej(3 szklanki) 240 g cukru(1 i 1/2 szklanki) 10 g kaszy manny (1 łyżka) 10 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka) 3-4 żółtka Mąkę przesiewamy. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia i żółtka. Zagniatamy ciasto. Ciasto
Ciasta z tradycjamiCzarne porzeczki to jedne z moich ulubionych letnich owoców. Wiem, że nie każdy je lubi, bo są kwaskowate, ale idealnie komponują się z deserami czy jako dodatek do ciast. Przy okazji warto pamiętać, że są bardzo bogatym źródłem witaminy C, zawierają jej cztery razy więcej niż pomarańcze. W kuchni robione są z niej też przetwory na zimę w postaci dżemów(...)Witamina A – 230 IU Witamina E - 1 mg Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference Czarna porzeczka na blogu koktajl z czarnej porzeczki biszkoptowe ciasto z porzeczkami domowy kisiel z czarnej porzeczki dietetyczny jogurtowiec na zimno sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki ------------------------------ ------------------------------- Semifreddo z czarną porzeczką Czas przygotowania: Proporcje na keksówkę Składniki: 3 białka
Kulinarne przygody Gatitygruszką. Dla mnie rewelacja. Do tego żółta polewa i solone orzeszki z rodzynkami. Co prawda do Wielkanocy jeszcze troszkę czasu, ale warto zaplanować co zamierzamy przygotować. Może właśnie takie proste ciacho? 2,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1,5 łyżki kakao 1 szklanka cukru 125 ml oleju 1,5 szklanki mleka(...)porcjami dodajemy do mokrych, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Masę przelewamy do foremki o wymiarach 12*23 cm. Gruszkę obieramy, kroimy na pół a następnie na plasterki. Utykamy w ciasto. Całość pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40 minut. Polewa: Cukier puder ucieramy z odrobiną wody (musi być gęsty), dodajemy barwnik. Polewamy ciasto, na środku układamy mieszankę studencką
VioletoweKucharzeniemasło,wbijamy jajka- bełtamy, odstawiamy na min pól godziny, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy sól i mąkę, mieszamy łyżką, odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Gotowe ciasto przekładamy do prodiża. Rabarbar obieramy ze skórki, posypujemy obficie cukrem, taki rabarbar układamy wciskając w wierzch ciasta. Z mąki , cukru i masła robimy kruszonkę, posypujemy ciasto. Pieczemy ok 35 minut
Z Majeczką w kuchni