proste ciasta - 17526 przepisów (strona:483/1169)

Chlebek dyniowo-daktylowy z pomarańczą (bez cukru) 135

mojego aparatu został naprawiony, mogę więc zaprezentować na blogu nowy, apetyczny przepis :) Banalnie prosty w przygotowaniu chlebek dyniowo-daktylowy z aromatem pomarańczy, czyli zdrowe i pożywne ciacho bez cukru, idealne na śniadanie, czy podwieczorek dla dzieciaków (moje dziecię wcinało aż się uszy trzęsły). Dzisiejsze ciasto to taka zimowa wersja mojego  chlebka jabłkowo-cukiniowego z oliwą . Dzięki suszonym daktylom

Chilli Czosnek i Oliwa
Czeburek idealny 174

też nie jest zła. Tylko trzeba ją dobrze przyprawić. Polecam - jest to naprawdę pyszne danie a proste. Czebureki powinno się jeść rękami na początku delikatnie nagryzając róg pieroga - w środku jest dużo sosu z mięsa. Wyssać sos i zajadać się resztą. Ciasto powinno być chrupiące i mieć bąbelki powietrza. Mięsko uduszone w środku pieroga jest przepyszne - aromatyczne i delikatne

sierotka maRysia w kuchni
Babka na mleku skondensowanym 250

Dzisiaj, jeszcze na chwilkę przed świętami, proponuję Wam następną prostą, smaczną i wilgotną babkę, tym razem o lekko karmelowym smaku.  Jednocześnie już dzisiaj Życzę Wam spokojnych, radosnych i oczywiście sytych świąt Wielkiej Nocy! My spędzamy je tym razem poza granicami Polski :). Składniki: 250 g mąki tortowej, 250 g masła, 100 g cukru, 200 ml słodzonego skondensowanego mleka(...)Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mleko skondensowane i dalej ucierać. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia - dodawać partiami do masy na przemian z jajkami stale ucierając. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 - 55 minut ( do suchego patyczka). Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem

Nie tylko w kuchni
Prosta i pyszna szarlotka bezglutenowa 180

szarlotką i nie powiedział, że jest z mąki bezglutenowej, to bym nie zauważyła różnicy. Naprawdę jest pyszna i prosta do wykonania. Dodam, że to moje pierwsze cisto bezglutenowe jakie upiekłam. Póki co skorzystałam z gotowych mieszanek bezglutenowych przeznaczonych do pieczenia ciast, ale dopiero się wdrażam w temat, więc  Continue Reading

Głodni Wrażeń - fit przepisy
Domowa czekolada ” Blok „ 332

Domowa czekolada „Blok „ Nie jestem cukiernikiem i już w tym wcieleniu nim nie zostanę . No cóż, nie zwalania mnie to jednak z wyrobu łakoci

Ogrodnik w podróży
Ciasto z czereśniami + film 175

Ciasto ucierane z czereśniami z dodatkiem płatków migdałowych to doskonała propozycja na każdą okazję. Świetnie smakuje również z wiśniami i truskawkami,  jest bardzo proste w przygotowaniu zawsze się udaje i szybko znika ze stołu. składniki na tortownicę 23 cm 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g płatków migdałowych 4 jajka 1/2 szklanki cukru(...)szklanki oleju 50 dag czereśni cukier puder do posypania ciasta przepis Białka oddzielamy od żółtek a następnie przekładamy do miski i ubijamy na sztywną pianę stopniowo wsypując cukier. Do ubitych białek dodajemy żółtka oraz olej, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, całość dokładnie miksujemy. Na końcu do ciasta dodajemy płatki migdałowe i wszystko razem łączymy. Ciasto przekładamy do tortownicy posmarowanej

Smakowite Dania
Bezglutenowe ciasto z truskawkami i rabarbarem 145

postacią więc BRING IT ON! Jeśli tylko smakowało Wam poprzednie ciasto to tym bardziej się nie zawiedziecie i tym. Ciasto jest niesamowicie delikatne i migdałowe. Rozpuszczone truskawki tworzą razem z rabarbarem świetną parę. I jak zwykle przygotowanie jest niezwykle proste, potrzeba tylko dobrego blendera. Poniżej wszystkie składniki: Spód: 1 szklanka mąki migdałowej 3 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego(...)szklanki miodu lub innego słodzidła szklanka migdałów 2 łyżki tapioki kilka łodyg rabarbaru 1 ½ szklanki truskawek szczypta soli laska wanilii Przygotowanie spodu: Wszystkie składniki dokładnie blendujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Rozkładamy je na spód foremki o wymiarach 19cm x 19cm. Przygotowanie warstwy górnej: Wszystkie składniki oprócz truskawek i rabarbaru blendujemy. Wylewamy uzyskane ciasto na wcześniej ułożony spód w foremce. Rabarbar

PaleoLife
Ciastka "Niebo w gębie" 172

Kilka dni temu przypadkowo odkryłam przepis na (dotychczas) najlepsze ciasteczka! Koniecznie musicie zrobić. Nadal banalnie proste ale tym razem niebanalnie pyszne! No i inne w smaku niż te z płatków owsianych. Polecam jeśli ktoś nie lubi smaku płatków owsianych (kosmita!) :* SKŁADNIKI 130g jogurtu greckiego miód/stewia/słodzik/białko (wedle uznania, gdy chcecie słodszy smak, ja dodaje miodu(...)pieczenia i sodą. Dodać cukier/miód/biało.  Wsypać wiórki kokosowe żurawinę  i rodzynki, dokładnie wymieszać łyżką (można rękoma).  Pokruszone płatki kukurydziane przełożyć do miseczki. Ciasto jest dosyć klejące, dlatego nabieramy je łyżeczką, przekładamy do miseczki z płatkami kukurydzianymi i dłońmi, dociskając płatki kukurydziane do ciasta, formujemy kuleczki.  Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

fitolarun.blogspot.com
Słomka ptysiowa 135

można ją w bardzo prosty sposób przygotować w domu :D Składniki: 1 szklanka wody 100 g masła 1 szklanka mąki 4 średnie jajka szczypta soli Dodatkowo: gruby cukier  Przygotowanie: Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli, po czym energicznie mieszając wsypać mąkę i mieszać aż ciasto będzie bardzo gęste i zaczynie odchodzić od ścian garnka. Ciasto odstawić

Malinowo w kuchni
Różki francuskie z jabłkami, twarogiem i orzechami włoskimi 125

kupne. Dzisiejszy przepis jest dla osób, które nie lubią spędzać godzinami w kuchni. Proste w przygotowaniu różki francuskie nadziane jabłkami, twarogiem i obsypane orzechami włoskimi to smaczna przekąska dla niezapowiedzianych gości. Polecam! :)     Składniki: (na 12 sztuk)   Różki: 1 arkusz (275 g) ciasta francuskiego (polecam domowej roboty ) 2 jabłka 100 g twarogu półtłustego 1 łyżka cukru

Nastoletnie Wypiekanie
Wielkanocna babka drożdżowa 185

również na takie :) Jest to moja pierwsza, samodzielnie wykonana babka drożdżowa, z której jestem niezwykle dumna. Sam przepis jest bardzo prosty, a kluczem do idealnego wypieku jest przestrzeganie kilku zasad, które wymienię poniżej. Zasady, których należy przestrzegać, aby ciasto drożdżowe zawsze się udało: Podczas wykonywania ciasta unikamy przeciągów - ciasto opadnie. Nie dodajemy więcej drożdży niż jest w przepisie - będą wyczuwalne

Chocolate Muffin Blog
Najłatwiejszy sernik 568

upiec z podwójnej porcji. Piankowy, delikatny sernik rozpływa się w ustach. Piekłam go już kilka razy bo przepis jest bardzo prosty, to sernik dla leniwych, dla tych, którzy mają akurat mało czasu, albo dla tych, którzy nie umieją piec ciast. W niczym nie ustępuje sernikom pieczonym długo z dużej ilości składników, gdyż smakowo niczym od nich nie odbiega. Piotrek miał

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pudding chia z owocami 140

Dzisiaj bardzo prosta, bardzo sezonowa i w dodatku bardzo zdrowa propozycja. Na blogu już nie raz mieliście do czynienia z nasionami szałwii hiszpańskiej czyli potocznie nasion chia, które to ostatnimi czasy podbiły serca niejednej osoby, w tym moje. Chia dodaję do wielu rzeczy, ale najcześciej(...)owsianki, jaglanki, ciasteczek czy robię puddingi. To takie słodkie desery, które będąc na diecie mogą zastąpić nam, przysłowiowy kawałek ciasta do kawy, czy też sprawdzą się w roli zdrowych śniadań. Są też fajną, ciekawą alternatywą dla dzieciaków, żeby w prosty sposób przemycić im troszkę zdrowszych produktów. Mój pudding jest oparty na sezonowych produktach takich jak czereśnie, śliwki,jeżyny czy borówka

SMYKWKUCHNI
Clafoutis z czereśniami 212

Clafoutis to francuski deser składający się z czereśni zalanych naleśnikowym ciastem, które zapieka się w piekarniku i podaje na ciepło, posypując cukrem pudrem. Na pewno napotkaliście się już na wersję z innymi owocami, np. jagodami lub truskawkami. Ja jednak pozostaję przy klasycznej wersji tego deseru :) Deser ten jest bardzo charakterystyczny w smaku. Trochę jak pudding, trochę(...)gruby naleśnik. Jest raczej zbity i ciężki, mogłoby się wydawać, że trochę zakalcowaty. Bardzo smaczny i prosty do przygotowania. Najlepszy na ciepło, tuż po wyjęciu z piekarnika. Polecam!     Składniki: (na formę o średnicy ok. 23 cm)   Ciasto: 2 duże jajka 1/3 szkl cukru szczypta soli 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki wiśniówki 100 g mąki

Nastoletnie Wypiekanie