Prosty biszkopt bezglutenowy z równie banalnym połączeniem jesiennych owoców, czyli jabłek i gruszek, które "skąpałam" w cytrynowej galaretce. Ciacho wyszło bardzo smaczne, biszkopt mięciutki i nie suchy, do którego idealnie wkomponował się słodki mus owocowy. Składniki: 75 g mąki jaglanej 75 g mąki z tapioki (można zamienić na ziemniaczaną) 3 jajka 60 g cukru kokosowego (można zamienić(...)sokiem z cytryny. Na pierwszy blat wyłóż większą połowę masy owocowej, przykryj drugim blatem i wyłóż pozostałą część musu. Na wierzchu możesz dodać posiekane kawałki zciętego wierzchu. Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin (ok. 2-3), aby galaretka całkowicie stężała. Wartości odżywcze całego ciasta: energia: 1700 kcal białko: 32 g tłuszcz: 21 g węglowodany
Zdrowie na języku :PPuszysty biszkopt z masą śmietanową, i pierniczkami typu Katarzynki. Efektownie wyglądające i proste w przygotowaniu, znakomite dla smakoszy pierniczków. Składniki Ciasto: 25 dag masła 4 jajka 1/4 szklanki miodu 1/4 szklanki esencji z herbaty 2 szklanki mąki 10 dag cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 przyprawa do piernika 1 starta marchewka Masa pomarańczowa: kostka masła 2 kisiele pomarańczowe
Podróż w kulinariaczym tylko chcecie. Na wierzchu zamiast kratki może być kruszonka albo beza. Taka tarta, gdzie mamy praktycznie tylko kruche ciasto i owoce, doskonale uwydatnia ich smak i... Tak, to jest smak lata . I dzieciństwa, kiedy to takie właśnie proste smaki królowały w kuchni Babci. Najpyszniejsze. Polecam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWarstwowa sałatka z tuńczykiem, kukurydzą, szczypiorkiem, jajkami, serem żółtym i krakersami, która ciekawie wygląda i pysznie smakuje. Idealna na imprezę, święta lub piknik. Prosta do przygotowania i efektowna. Trochę przypomina ciasto… Prawda? Najlepiej się ją kroi po nocy spędzonej w lodówce, krakersy wówczas miękną. Polecam Składniki: 30 krakersów 2 puszki tuńczyka w kawałkach „Princes
Oryginalny smakCiasto z jogurtem i dodatkiem kakao jest kolejną prostą i szybką w wykonaniu propozycją, dzięki jogurtowi ma delikatny smak i wilgotną konsystencję. W przepisie wymieniam jogurt naturalny, ale przygotowywałam już to ciasto z jogurtem owocowym, pitnym lub zwykłym i równie dobrze smakuje. Jogurtowy murzynekSkładniki:1,5 szklanki mąki2/3 szklanki cukru2 łyżki kakao2 jajka150g jogurtu naturalnego1 łyżeczka proszku do pieczenia1
Smakołyki Berenikiuczciwym w stosunku do was, sprawdziłam, czy ciasto wychodzi wyrabiane ręcznie. Wychodzi. Można śmiało robić i konsumować najlepsze tarty, babeczki i ciasteczka. Prosty przepis na tartę wiśniową na formę do tarty lub tortownicę 24 cm. Kruche ciasto: 300 g mąki krupczatki 200 g masła pokrojonego na małe kawałki 100 g cukru 1 jajko 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany. Mąkę wysypujemy(...)ściągamy obciążenie i podpiekamy jeszcze 10 min. Na podpieczone ciasto wykładamy wiśnie. Pozostałe ciasto wałkujemy i wycinamy z niego paski, które układamy na wiśniach. Smarujemy paseczki jajkiem i wkładamy do piekarnika na 15 min. Temperatura 180 stopni. Tartę podajemy po wystudzeniu i oprószamy cukrem pudrem. Post Prosty przepis na tartę wiśniową pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenuczciwym w stosunku do was, sprawdziłam, czy ciasto wychodzi wyrabiane ręcznie. Wychodzi. Można śmiało robić i konsumować najlepsze tarty, babeczki i ciasteczka. Prosty przepis na tartę wiśniową na formę do tarty lub tortownicę 24 cm. Kruche ciasto: 300 g mąki krupczatki 200 g masła pokrojonego na małe kawałki 100 g cukru 1 jajko 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany. Mąkę wysypujemy(...)ściągamy obciążenie i podpiekamy jeszcze 10 min. Na podpieczone ciasto wykładamy wiśnie. Pozostałe ciasto wałkujemy i wycinamy z niego paski, które układamy na wiśniach. Smarujemy paseczki jajkiem i wkładamy do piekarnika na 15 min. Temperatura 180 stopni. Tartę podajemy po wystudzeniu i oprószamy cukrem pudrem. Post Prosty przepis na tartę wiśniową pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenWyjątkowo pyszny i banalnie prosty w przygotowaniu deser – pieczone jabłka z dżemem wiśniowym z orzechami, może stanowić lekką przekąską w ciągu dnia lub wspaniały podwieczorek
Smakowite Daniapojawi się sporo przepisów z ich wykorzystaniem. W planach są bułki słodkie i domowej roboty dżem, ale najpierw coś błyskawicznego i naprawdę pysznego - ciacha z ciasta francuskiego z serkiem i truskawkami. Mega proste do zrobienia, ale tak dobre, że trudno uwierzyć, że ich zrobienie zajmuje dosłownie chwilkę. ;) Ciastka francuskie: ok. 200 g serka naturalnego np. Vitello z Biedronki(...)łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 200 g truskawek 1 opakowanie ciasta francuskiego - 300 g Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i przekładamy do miseczki. Do miseczki wkładamy serek, wsypujemy cukier puder oraz ekstrakt z wanilii (możecie też użyć cukru pudru i odrobiny cukru wanilinowego lub lepiej - domowej roboty cukru waniliowego), całość dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie wyjmujemy na blat i kroimy
Cooking Monsterciasto to kwintesencja letnich wypieków. Szybkie i proste w przygotowaniu. Lekkie i nie bardzo słodkie. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 16 łyżek oleju 8 łyżek wody 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 750 g malin cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Maliny umyć i zostawić na sicie żeby odciekły
Anioły w kuchniCiasto z kremem twarogowo-malinowym, morelami i galaretką Dziś mam dla Was przepis na kolejne pyszne ciasto. Ciasto, które powstało pod wpływem chwili z dostępnych w domu składników. Pyszne i proste w przygotowaniu. A do tego pięknie prezentuje się na stole. Ciasto z kremem twarogowo-malinowym, morelami i galaretką. Idealne do filiżanki ulubionej kawy lub herbaty. Spróbujcie
Słodkie okruszkiskórkę i sok z cytryny. Mieszamy do połączenia się składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na sam spód wylewamy trochę ciasta. Następnie układamy ciasto o kształcie królika jednej po drugim (tak aby powstała linia prosta królików od początku formy do jej końca). Na koniec wylewamy pozostałą ilość ciasta. Pieczemy ciasto przez 40 minut w temp. 170 st. Na babkę
Kuchnia w oparachskórkę i sok z cytryny. Mieszamy do połączenia się składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na sam spód wylewamy trochę ciasta. Następnie układamy ciasto o kształcie królika jednej po drugim (tak aby powstała linia prosta królików od początku formy do jej końca). Na koniec wylewamy pozostałą ilość ciasta. Pieczemy ciasto przez 40 minut w temp. 170 st. Na babkę
Kuchnia w oparachSzarlotka to jedno z najbardziej znanych i lubianych w Polsce ciast, jednak czy wiecie gdzie tkwi sekret pysznej szarlotki? Odpowiedź jest prosta, w gatunku jabłek. Ja do szarlotki użyłam złotej renety, zwanej królową jabłek. Ciasto: - 500 g mąki pszennej - 250 g masła - 1 jajko - 2 żółtka - pół szklanki cukru pudru - łyżka cukru wanilinowego - 3 łyżki śmietany - 1 łyżka
Receptura smakuCiasto przygotowałam wczoraj do dzisiejszej kawy z koleżanką. Mam nadzieje że będzie smakowało. Proste ale efektowne i słodkie a to najważniejsze. W końcu to ciasto! Składniki : * 3 jajka * pół szklanki cukru * szklanka mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia * cukier waniliowy * 4 jabłka * 2 łyżki cukru trzcinowego * łyżeczka cynamonu * ulubiona galaretka * 200ml
Magiczne Życie MartyWygląd mojego ciasta odbiega trochę od pierwowzoru Już tłumaczę Wam dlaczego. Podczas przekrajania ciasta coś poszło nie tak Jeszcze nigdy nie przekroiłam ciasta aż tak krzywo XD Trzeba było je ratować, aby było chociaż trochę proste, stąd też i na zdjęciach widoczna jest dodatkowa, cienka warstwa ciasta pomiędzy pianką. Nie sugerujcie się tym, no chyba że też
PatiGotuje