prosta zupa - 3675 przepisów (strona:57/245)

Zupa pietruszkowa. 111

rusz jeszcze zrywa się śnieżyca. W takich okolicznościach klimatycznych, nasze prababcie na wzmocnienie organizmu, serwowały stary dobry rosołek. A Irańczycy mają na to smaczną i bardzo prostą w przygotowaniu zupę pietruszkową. Idealną na okres rekonwalescencji. Rozgrzewającą po jakimś mało sympatycznym przeziębieniu, tak u progu wiosny. W rzeczywistości ta perska zupa pietruszkowa, to taki nasz rosołek. Tylko że zielony

MODA NA BIO
Domowa zupa ogórkowa 119

Tradycyjna zupa ogórkowa jest prosta i smaczna, króluje w prawie każdym domu. Uwielbiam ją, mogę jeść codziennie. Składniki: 3 litry wywaru mięsnego 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 5 ziemniaków 8 ogórków kiszonych sól, pieprz 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki pszennej 0,5 szklanki śmietany 18% pęczek kopru Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, ścieramy na tarce(...)grubych oczkach, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, zalewamy wywarem, gotujemy do miękkości warzyw. Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do zupy, gotujemy przez kilka minut. Zupę zagęszczamy mąką rozrobioną w zimnej wodzie, dodajemy śmietanę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawiamy do smaku, dodajemy posiekany koperek

Bajeczna Kuchnia
Zupa krem z cukinii 193

szpinaku i mięty, dzięki czemu zupa ma piękny zielony kolor i niepowtarzalny smak. Zamiast mięty możemy także użyć świeżej bazylii, wedle upodobań.  Przepis na tę zupę jest bardzo prosty. Potrzebujemy (składniki na 3 porcje): 2 cukinie 1 cebula 1 średni ziemniak garść liści szpinaku 2 ząbki czosnku kilka łyżek jogurtu greckiego 2 szklanki wywaru z warzyw(...)dodać czosnek, dusić przez chwilę (nie za długo, czosnek może stać się gorzki). W wywarze warzywnym gotować około 15 minut ziemniaki i cukinię, dodać szpinak, cebulę i czosnek. Odrobinę zupy zmieszać z jogurtem, następnie dodać do zupy (dzięki temu nie zważy się). Dodać liście mięty, odrobinę soli i pieprzu, zblendować wszystko. Podawać na ciepło lub zimno

Powiedz dietom nie
Ryżanka (rosół z ryżem) 220

pozostawia je w rosole." Moja wersja jest na szybko, ale równie smaczna. Jednym słowem ryżnaka jest szybkim rosołkiem zasypanym ryżem. Do tradycyjnego rosołu - ryż najlepiej ugotować oddzielnie (nie zagęści zupy i nie spowoduje zmętnienia jego koloru). mięso drobiowe na wywar około 130g ryżu ( użyłam Basmati z Kuchni świata )  2 marchewki 1 pietruszka spory kawałek selera 6 cm pora(...)bulionową (opcjonalnie), liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodać pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, selera i pora). Cebulę opalić nad płomieniem aż do przypalenia się skórki (dokładnie nie obierać). (Ten prosty trik zapewni zupie złoty kolor i niepowtarzalny aromat.) Około 15 minut przed końcem gotowania wrzucić opłukany ryż i pokrojoną na ćwiartki cebulę. Na koniec posypać solidną porcją posiekanej natki pietruszki

Di gotuje
Szwajcarska zupa serowa 328

Zapraszam na pyszną, sycącą i prostą w przygotowaniu szwajcarską zupę serową podaną z czosnkowymi grzankami. Przygotowanie zupy zajęło mi godzinę, stanowi ona smaczny i pełnowartościowy posiłek, gdyż z uwagi na dużą zawartość żółtego sera. Danie jest doskonałe na chłodniejsze dni, gdyż doskonale rozgrzewa.Do przygotowania zupy użyłem:1 litra bulionu wołowego,1 bagietki,100 gram sera gruyere,100 gram sera

Wyprawy kulinarne
Wegański chłodnik z botwinki, ogórka i rzodkiewki 183

Uffff ależ dzisiaj było gorąco! W takie dni idealnie sprawdzi się zupa i to nie byle jaka, bo jak sama nazwa wskazuje przynosi ulgę w wysokich temperaturach. Chłodnik to świetna zupa na dni kiedy aura rozpieszcza nas słońcem i ciepłem. Wegańska wersja chłodnika w żaden sposób nie ustępuje tej ze śmietaną o czym świadczy fakt, że już od momentu(...)razem zrobiłam podwójną porcję i tylko dzięki temu udało mi się go obfotografować :) Kiedyś przygotowanie chłodnika wydawało mi się niezwykle skomplikowane, ale zapewniam Cię, że to banalnie prosta w przygotowaniu zupa, która świetnie smakuje i robi się ją ekspresowo. Jest lekka i orzeźwiająca, w sam raz na nadchodzące upalne dni. Wegański chłodnik z botwinki, ogórka i rzodkiewki Drukuj Porcje

Book of spells
Pyszna zupa z zielonej soczewicy-szybka i sycąca 197

Bardzo prosta w przygotowaniu ,robi się ją błyskawicznie i chociaż bez mięsa -to jest bardzo sycąca i naprawdę pyszn a Składniki: 250 g zielonej soczewicy (suchej!) puszka krojonych pomidorów 4 łyżki oliwy z oliwek 2 marchewki obrane i pokrojone w kostkę 2 cebule pokrojone w kostkę 2 obrane i zmiażdżone ząbki czosnku 1 listek laurowy 1 litr wody (można(...)użyć więcej lub mniej, zależnie od gustu) sól, pieprz i sporo suszonego oregano do smaku 2 łyżki octu z czerwonego wina Przygotowanie: W dużym garnku, w którym będziesz gotować zupę, rozgrzej oliwę i przesmaż na niej cebulę i czosnek. Nie mają się zrumienić, tylko zmięknąć. Dodaj pokrojoną marchewkę i listek laurowy, smaż przez chwilę, mieszając. Następnie dodaj opłukaną zieloną soczewicę

Swojskie jedzonko
Wegański chłodnik z botwinki, ogórka i rzodkiewki 139

Wegański chłodnik na upalne dni Uffff ależ dzisiaj było gorąco! W takie dni idealnie sprawdzi się zupa i to nie byle jaka, bo jak sama nazwa wskazuje przynosi ulgę w wysokich temperaturach. Wegański chłodnik to świetna zupa na dni kiedy aura rozpieszcza nas słońcem i ciepłem. Wegańska wersja chłodnika w żaden sposób nie ustępuje tej ze zwykłą śmietaną o czym(...)podwójną porcję i tylko dzięki temu udało mi się go w końcu obfotografować :) Kiedyś przygotowanie chłodnika wydawało mi się niezwykle skomplikowane, ale zapewniam Cię, że to banalnie prosta w przygotowaniu zupa, która świetnie smakuje i robi się ją ekspresowo. Jest lekka i orzeźwiająca, w sam raz na nadchodzące upalne dni. Jeśli akurat planujesz przygotowanie chłodnika na następny dzień

Book of spells
Zupa grzybowa 100

lasów, a ich lista jest dłuuuuga! Dostojne sowy, grubaśne prawdziwki czy chrupiące rydze … Podobnie jak dania z grzybami w roli głównej – dziś jedno z nich. Prosta i przepyszna zupa grzybowa. Przepis na czasie, w tym roku wysyp zaskoczył wszystkich i chyba wszędzie. Ja już mam zapasy na dwie kolejne zimy, jednak ciągle mi mało… Bo niby

Garniec Magalie
Zupa paprykowa z grzankami 110

sklepach. Bądźmy jednak szczerzy, nie smakują one tak samo jak te kupione w okresie letnim. Na całe szczęście do zupy, którą robimy nie potrzebna jest oszłamiająca ilość papryki. Wystaczą trzy a smak uzupełnimy papryką w proszku. Zupa jest bardzo prosta i papryka jest faktycznie jej królową. Czasami nie ma potrzeby za bardzo eksperymentować ze smakami i warto stawiać(...)pieprzu (do smaku) 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżka oliwy opcjonalnie śmietana do serwowania jeśli lubimy Grzanki: 1 jajko 3 kromki pieczywa tostowego 2 łyżeczki sezamu 50 ml mleka Zupa paprykowa z grzankami Przygotowanie. Do przygotowania tej zupy najlepiej użyć mixu papryk. Każdą z papryk przekroić na pół, wyciągnąć ziarna. Ułożyć na blasze do pieczenia skórką do góry, skropić oliwą

mecooks
Lekka zupa kalafiorowo-koperkowa 137

Prosta w przygotowaniu i lekka. Uwielbiam takie warzywne zupki. Kto lub kalafiora i koperek z pewnością pokocha ją tak samo jak i ja! :) Składniki: pół kalafiora pęczek koperku trzy marchewki litr bulionu sól  pieprz szczypta chili w płatkach szczypta oregano dwa liście laurowe ziele angielskie Kalafiora dzielimy na różyczki, marchewkę kroimy w talarki. Warzywa wrzucamy do garnka, wlewamy(...)płatkach, oregano i gotujemy około 30 minut.  Po tym czasie warzywa powinny być już miękkie wyłączamy gaz i dodajemy posiekany drobno koperek. Odstawiamy na pięć minut aby zupa przeszła smakiem koperku. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Zupa grzybowa 211

naszych polskich lasów, a ich lista jest dłuuuuga! Dostojne sowy, grubaśne prawdziwki czy chrupiące rydze ... Podobnie jak dania z grzybami w roli głównej - dziś jedno z nich. Prosta i przepyszna zupa grzybowa. Przepis na czasie, w tym roku wysyp zaskoczył wszystkich i chyba wszędzie. Ja już mam zapasy na dwie kolejne zimy, jednak ciągle mi mało... Bo niby

Garniec Magalie
Flaczki z boczniaków 377

mnie. Pierwszy raz o flakach z boczniaków przeczytałam w książce „Dania z grzybów”. Bardzo mnie zainteresowała i postanowiłam zrobić swoją wersję. Zupa jest bardzo prosta do przygotowania. Doskonała na chłodniejsze dni. Takie flaczki na pewno jeszczce zagoszczą na moim stole. Składniki: 800 ml przegotowanej wody lub bulionu 400 g boczniaków 2 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku(...)imbiru w proszku 1/3 łyżeczki mielonej gałki sól morska świeżo mielony pieprz szczypta cukru Boczniaki kroimy w plasterki, cebulę w półplasterki, a marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej. Zupę przygotowujemy w dużej, wysokiej patelni z nieprzywierającym dnem, ale można także w szerokim rondlu. Rozgrzewamy olej wraz z masłem. Podsmażamy na nim przez 2 minuty cebulę. Po tym czasie dorzucamy

Poezja smaku
Zupa krem ziemniaczany z majerankiem i tymiankiem 157

Bardzo prosta zupka krem z ziemniaków. Taka zwykła ale z dodatkiem aromatycznych ziół i chrupiących plasterków smakuje wybornie i jest bardzo sycąca. składniki: 900 g obranych ziemniaków 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól do smaku 1,5 l bulionu cienka kiełbasa i/lub wędzony boczek natka pietruszki Cebulę pokroić(...)zeszklić cebulę z czosnkiem. Następnie dodać pokrojone ziemniaki i całość zalać bulionem. Dodać majeranek i tymianek. Gotować aż warzywa będą miękkie. Następnie zupkę zmiksować blenderem na gładki krem. Gdyby zupa była za gęsta dolać bulionu. Doprawić do smaku solą jeśli potrzeba. Kiełbaskę lub boczek pokroić w cienkie plasterki i zrumienić na patelni. Gotową zupkę nałożyć na talerze, udekorować  natka

Monia miesza i gotuje
Zupa rybna 236

zostają nam resztki w postaci chociażby głowy czy ogona. Można je oczywiście wyrzucić, ale każda oszczędna pani domu wie, że lepiej z nich ugotować pyszną i aromatyczną zupę rybną. Bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Polecamy! Składniki: Kawałki ryb (np. głowa, płetwy, resztki kręgosłupa po filetowaniu) 2 duże marchewki 2 pietruszki Kawałek selera Pół pora  Cebula(...)zmniejszamy gaz. Kiedy marchewka będzie miękka ( po około poł godz.) dorzucamy rybę. Gotujemy całość około godzinki na małym ogniu. Następnie wyjmujemy warzywa, a resztę ryby przecedzamy przez sito. Zupę podajemy z makaronem i marchewką. Można przez podaniem zabielić, ale nie jest to konieczne

Kolizje Smaków
Zupa śmietankowo-kalafiorowa z zielonym groszkiem 149

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com    Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu, a dodatkowo niezwykle smaczna, delikatna i taka śmietankowa... Lubię takie! A Wy?   mięso na wywar (u mnie z kurczaka) 400g kalafiora 1 szklanka zielonego groszku (mrożonego, może być w puszce) 4 ziemniaki 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora + 1 łyżeczka masła 2 łyżki natki(...)wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego. Do garnka wrzucić pokrojone ziemniaki, marchew pietruszkę, selera oraz podduszonego na maśle pora. Około 10 minut przed końcem gotowania się zupy - dodać różyczki kalafiora oraz mrożony groszek. (Korzystając z groszka w puszce - należy dodać go na samym końcu.) Obie śmietany rozmieszać z odrobiną zimnej wody i połączyć z zupą. Całość doprawić

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania