się okazało można by nawet wykorzystać jeden, ale było by to bardziej czasochłonne (ryż gotowałby się wtedy razem z resztą potrawy od samego początku). Porcja na 2-3 osoby. SKŁADNIKI 1 cebula 1 pierś z kurczaka 1 cukinia 1 por 2 saszetki ryżu (2 x 100g) 1 kostka rosołowa (z kurczaka) oliwa przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie WYKONANIE Obraną(...)cebulę pokroić w kostkę, wrzucić do głębokiej patelni/garnka/brytfanny. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Całość polać oliwą i przyprawić lekko solą, zaś mocno pieprzem (u mnie pieprz biały i nieco świeżo mielonego kolorowego) i ziołami prowansalskimi (ziół należy nasypać bardzo dużo). Wymieszać i włączyć palnik na lekki ogień. Do garnka nalać wody, wrzucić kostkę rosołową
Passions hobbies lifeChyba każdy z nas ma swoją taka potrawę "z dzieciństwa", moją jest marchewka z groszkiem i dla odmiany jest daniem stricte wyimaginowanym :) No być może jadłam ją w poprzednim wcieleniu dlatego tak często wracam do niej i myślami i na talerzu :) Poniżej przedstawiam przepis na pierś z kurczaka w korelacji z marchewką i groszkiem :) Składniki: - podwójna pierś z kurczaka
upichconaDynia często gości w naszej kuchni więc zapraszamy na kolejne dyniowe wariacje, gdzie tym razem będzie makaron dyniowy z kurczakiem i pieczarkami :) Składniki na dyniowy makaron
Kuchenne WariacjeOstatnio zaserwowałam na obiad roladki z kurczaka panierowane i faszerowane suszonymi pomidorami i miękkim serem. Pomijam, że nieco się napracowałam, bo było ich aż 22 ale znikały ze smakiem w towarzystwie długo wyszukiwanego sosu. Sos veolute wspaniale komponuje się z białym mięsem, jak dla mnie strzał w dziesiątkę do drobiu i owoców morza. Może stanowić świetną bazę do innych sosów(...)sosu beszamelowego, który uwielbiam w zapiekankach, potrawach z mięsa i warzyw. Dziś sos kuchni francuskiej, idealnie podkreśli smak białego mięsa, a potrawy zyskają głębszego i wyraźniejszego aromatu Składniki: 500 ml bulionu mięsnego, np. wywaru z kurczaka lub mięsa wołowego, bulionu warzywnego lub rybnego łyżka masła 3 łyżki mąki sól, pieprz, gałka muszkatołowa, szczypta do smaku Przygotowanie: Robimy zasmażkę
Zasmakuj KuchniTortille to kolejna smaczna potrawa, ale ... też kolejna potrawa, które nie lubi zdjęć... :) Czasem dostaję szału jak chcę zrobić zdjęcie, a nic mi nie wychodzi... wszyscy walą sztućcami, że chcą już jeść... a ja próbuję zrobić kolejne zdjęcia... Składniki: 8 placków tortili, sałatka: 1 ogórek zielony, 1 pomidor, 1 papryka czerwona, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 puszki groszku, 1/2 puszki czerwonej(...)fasoli, 1/2 kapusty pekińskiej, sos: 400 ml jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, mięso: 2 piersi kurczaka, 2-3 łyżeczki przyprawy do gyrosa. Przygotowanie: Piersi kurczaka dokładnie myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa i smażymy na rozgrzanym oleju. Warzywa dokładnie myjemy i kroimy w kostkę: ogórka, pomidora oraz paprykę. Warzywa z puszki odsączamy. Kapustę pekińską
Aga w kuchnifiletów kurczaka podsmażonych z cebulą, czosnkiem i imbirem, a następnie duszonych w kremowym sosie z mleka kokosowego. Pierś z kurczaka przygotowana w ten sposób jest przepyszna, cudownie mięciutka, z dużą ilością bardzo aromatycznego sosu. Imbir dodaje pikanterii potrawie, ale dodatek mleczka kokosowego ją łagodzi. Danie pozostaje w klimatach azjatyckich, dokładnie dominuje w nim nuta indyjska. Proste, smaczne, szybkie. Polecam(...)danie będzie gotowe zanim ryż się ugotuje. Składniki: 600 g filetu z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 czubate łyżki posiekanego imbiru 1/2 cytryny-bio 2-3 łyżki neutralnego oleju 1/2 łyżeczki kuminu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 300-400 ml mleczka kokosowego 1 łyżka miodu sól Wykonanie: piersi z kurczaka umyć, osuszyć, następnie pokroić w 2-cm kostkę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Moja Książka Kucharska Sos barbecue. Jak zrobić sos barbecue. Domowy sos barbecue to pyszny dodatek zazwyczaj do grillowanych potraw. Sos może mieć gęstą lub rzadką konsystencję i doskonale podkreśla smak oraz aromat pieczonego na ruszcie mięsa. Przygotowanie sosu jest dziecinnie proste i na pewno każdy może przygotować go w domu, a przygotowany samodzielnie jest o wiele lepszy od tego(...)mięso na jakiś czas w chłodne miejsce. Tak zamarynowane będzie bardzo soczyste, smaczne i aromatyczne. Oto kilka pomysłów na grillowane potrawy z sosem barbecue: żeberka w sosie BBQ filet z indyka w sosie BBQ skrzydełka kurczaka w sosie BBQ szaszłyki drobiowe marynowane w sosie BBQ karkówka wieprzowa marynowana w sosie BBQ Smacznego :) Sos BBQ fot. Moja Książka
Moja Książka Kucharskapomidorowy jest oczywiście wiele. Ten poniżej charakteryzuje się jednak dość dużą uniwersalnością – można go zastosować jako dodatek do szerokiego wachlarza potraw. Ja np. używam go do gołąbków, niektórych rodzajów mielonych kotletów czy fileta z kurczaka faszerowanego boczkiem i serem . W dodatku bardzo łatwo wprowadzać w nim modyfikacje dopasowujące go do jeszcze większej ilości dań – stosownie do potrzeb sos może(...)zimno, aczkolwiek najlepiej smakuje ciepły. Sos pomidorowy 2015-03-06 23:33:51 Uniwersalny sos pomidorowy z dodatkiem śródziemnomorskich ziół oraz czosnku. Pasuje do szerokiego wachlarza potraw, a przy tym łatwo modyfikować jego smak i właściwości stosownie do potrzeb. Zapisz przepis Drukuj Składniki 400g krojonych pomidorów z puszki 1-2 ząbki czosnku 1 mała lub 1/2 dużej cebuli
Kulinarna Pokusaksiążki Ani Starmach "Pyszne 25" z prostym sosem śmietanowym. Ania Starmach w swoim przepisie oprócz kurczaka i suszonych pomidorów dodaje cukinie. Nigdy nie korzystałam z takiego połączenia, ale zainspirowało mnie ono do próby odtworzenia, choćby w części, smaku i aromatu potrawy, która urzekła mnie w wyżej opisanej restauracji. Podkreślam, że danie jest idealne dla kucharzy leniwych. Składniki wystarczy pokroić(...)pierś z kurczaka 10 suszonych pomidorów pół cukinii makaron kokardki mała śmietanka 30 % 150 ml 2 ząbki czosnku 1/4 cebuli sól, pieprz, oregano pestki dyni Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i odstaw do czasu przygotowania sosu. Teraz potrzebujesz wyłącznie 1 patelni. Zacznij razem ze mną... Kurczaka pokrój w kostkę, przypraw solą, pieprzem. Gdy kurczak będzie podsmażony dodajemy
Mój Smak na Życiesię ją dość prosto. Kolejny dowód na to, że gotowanie nie musi być nudne! Bawmy się w kuchni i eksperymentujmy a nasze potrawy z pewnością będą wychodzić smacznie i różnorodnie! Dziś potrzebujemy: 500 g fileta z kurczaka, 1,5 litra bulionu, 1 cebula, 2 łyżki sosu z grzybów shitake, pasta z zielonego curry, 2 łyżki soku z limonki
Przepis na Dzień DobryPolędwiczka po indyjsku to moja wariacja na temat przygotowania standardowego dania z polędwiczką. Wyjątkowy aromat uzyskamy dzięki dodaniu przyprawy garam masala. Garam masala to wyjątkowe połączenie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zrezygnuję, bo uwielbiam ten rytuał, ale na pewno będę wykorzystywała dym w płynie do różnych potraw. Naturalny dym wędzarniczy w płynie oraz olej o dymnym aromacie kupicie w sklepie Dobra kiełbasa . Udźce z kurczaka w dymnym sosie Czas przygotowania: 60 minut + marynowanie Składniki Marynata: 500 ml wody 1 łyżka soli 3 łyżki
Kulinarne przygody Gatitybardzo smaczny. Jak wiecie duszą sztuki kulinarnej w Indiach są przyprawy, które wzbogacają smak, aromat i wygląd potraw. Jestem miłośniczką tej kuchni i dlatego na moim blogu można wyszukać sporo przepisów z kuchni hinduskiej. Głównie są to mięsa. 1 kurczak 1 puszka mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki imbiru 4 ziarenka kardamonu 4 goździki 1 łyżeczka kolendry 1/2 łyżeczki ostrej papryki
O kuchni z uczuciemPaella, hiszpańska potrawa z typu dań jednogarnkowych. Syta, treściwa a przenikające się smaki idealnie ze sobą współgrają no i prosta w przygotowaniu. Składniki : 300 gr ryżu do paelli ew. carnarolli lub arborio (są to ryże do risotto) 1 litr bulionu drobiowego 40 dag filetu z kurczaka 100 gr kiełbasy (najlepiej chorizo) kilkanaście nitek szafranu 2-3 ząbki czosnku 1 papryka
Mechanik w kuchni