Garnek do tajinu, służy nam nie tylko do tajinu. :) Ola wykorzystuje go praktycznie do wszystkich duszonych mięs na przemian z wolnowarem. Pod moją nieobecność wypróbowała
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPonieważ kuchnia marokańska bardzo nam przypadła do gustu i zebrało się nam na wspomnienia, więć na naszym blogu o Arabii Saudyjskiej , możecie też obejrzeć fotorelację z
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCiekawy pomysł dla amatorów kurczaka! Filet zapleciony w warkocz, 3 rodzaje przypraw, 3 kuszące kolory. Rewelacyjnie współgra z pieczonymi ziemniakami i świeżą surówką. Oryginalny wygląd a
Za drzwiami kuchniChińszczyzna - dość szerokie określenie potraw, które swoje korzenie wywodzą z dalekiego wschodu. Nie ma chyba takiego, który nie próbowałby kurczaka czy wieprzowiny z ryżem przyprawionych orientalnymi przyprawami, a przede wszystkim sosem sojowym. Pewnie te potrawy mają niewiele wspólnego z ich oryginalnymi odpowiednikami, no ale .... ;) Dziś chcę Was zaprosić na taką polską chińszczyznę czyli wieprzowinę zamarynowaną
Codzienna kuchnia niecodziennaZapiekanka z kaszy gryczanej i kurczaka... Warstwa soczystego kurczaka przykryta pieczarkowo-porowo-cebulową kołderką. Na wierzchu kasza gryczana, natka pietruszki i feta. Pyszna kompozycja! Składniki: 1
Gospodyni MiejskaKurczak pieczony w glazurze... Rumiany, soczysty kurczak, pieczony wraz z warzywami. Zamarynowany w mieszance przypraw, oleju, musztardy i sosu sojowego. Oblany słodko-pikantną glazurą. Pyszny na
Gospodyni MiejskaJesienna sałatka z rukolą, smażoną dynią, serem feta i piersią kurczaka z dodatkiem uwielbianego przeze mnie czosnku niedźwiedziego, który jest niezwykle zdrowy i smaczny Składniki: 2
Oryginalny smakPorcje potraw szykowanych na codzienne posiłki jak i od święta sukcesywnie się zmniejszają . I pewnie tak ma być. Ile bym nie zrobiła jest za dużo
Buniabaje w kuchnidrogi obiad. Przygotowaliśmy, zjedliśmy i możemy ze spokojnym sumieniem zarekomendować wszystkim miłośnikom kuchni tajskiej. Jeśli nie lubicie zbyt ostrych potraw, możecie zamiast chili dodać czerwoną paprykę. Tajskie czerwone curry / Red thai chicken curry Składniki: około 75 dag piersi z kurczaka 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 1 lub 2 papryczki chili 10-12 strąków zielonej fasolki
Cztery FajeryKolejny testowany przepis ,tym razem z miesięcznika "Moje Gotowanie". Wyszło pysznie ,więc polecamy. Składniki 2 filety z kurczaka łyżeczka przyprawy "Pięć smaków" lub innej do potraw chińskich łyżeczka słodkiej papryki 5 łyżek jasnego sosu sojowego 1 brokuł 2 ząbki czosnku 2 szalotki 1 papryka czerwona 150 g boczniaków 250 g makaronu mie 2 cm świeżego imbiru 2 łyżki oleju(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kurczaka kroimy w kostkę ,przekładamy do miski ,oprószamy przyprawą chińską ,papryką i skrapiamy łyżką sosu sojowego. Dokładnie mieszamy. Brokuły dzielimy na różyczki i blanszujemy w lekko osłodzonym wrzątku
R'n'G Kitchenbazyliowo-czosnkowy. Idealny do chrupiącego kurczaka i dań z grilla. Prosta i szybka propozycja, która wzbogaci nie jedną potrawę. Taki sos możecie również wykorzystać do różnych sałatek. U nas najlepiej sprawdza się w towarzystwie kęsków z kurczaka , chrupiących polędwiczek z kurczaka (na zdjęciu) oraz rożnych dań z grilla (czy to mięsnych czy warzyw). Polecam. Składniki: 2-3 ząbki czosnku
Słodkie okruszkikurczaka z tą przyprawą. Fajne i oryginalne połączenie smaków zaowocowało fantastyczną zapiekanką. Delikatnie wyczuwalny sok z mango nadaje potrawie atrakcyjności, poza tym łatwo i szybko ją przygotować. 1 podwójna pierś z kurczaka 2 średnie bataty 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 3 czerwone cebule 2 łyżeczki musztardy z całymi ziarnkami gorczycy 200 ml soku
Jadło i czytadłoPomysł na obiad mniej kaloryczny. Ziemniaki umyć i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika 240 C i piec tak
Kuchnia Pokoleńtypowa potrawa kuchni sycylijskiej. Najpopularniejsze są arancini con ragù, składające się z ryżu, mięsa, groszku i mozarelli. Inne odmiany to: arancini con burro (z masłem), arancini con funghi (z grzybami) i arancini con melanzane (z bakłażanem), con salsiccia (z kiełbasą), con gorgonzola, con salmone (z łososiem), con pollo (z kurczakiem), con frutti di mare (z owocami morza). Nazwa potrawy
mojewypiekiinietylko