cenią zdrowe jedzenie. Wok to zmyślna głęboka chińska patelnia (najlepsza, najtańsza i ta prawdziwa chińska zawsze wykonana ze stali węglowej) dzięki której przygotujesz pyszny obiad w niesamowicie krótkim czasie. Potrawy z woka są aromatyczne, pełne smaku i bardzo chrupiące. Na 1 łyżce oleju przygotujesz cały obiad i nie nie ma opcji, że coś przypalisz lub rozgotujesz. Smażenie, duszenie(...)dlatego przedtem konieczne jest przygotowanie wszystkich komponentów i pokrojenie na mniej więcej równej wielkości kawałki. Expresowy, kolorowy, pyszny obiad, polecam! Ogrzewane nadmiary smakują jeszcze lepiej! Skladniki: 1 filet z kurczaka 1 łyżka oleju sezamowego - rafinowanego 1 cebula/ kilka szalotek 3 cm imbiru 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki sosu sojowego 2 marchewki 1 seler naciowy 1 czerwona papryka ciemne pieczarki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Burrito to potrawa pochodząca z Meksyku i to pochodzące stamtąd różni się od tego co ja dziś tu prezentuję. Moje a la "burrito" jest bardziej takim jakie serwują w Stanach Zjednoczonych. Składniki: 100g ryżu pełnoziarnistego, 120g czerwonej fasoli z puszki, 80g kukurydzy konserwowej, 55g suszonych pomidorów, 75g wędliny drobiowej lub piersi kurczaka gotowanej lub podsmażonej, 1/2 świeżej czerwonej(...)żaroodpornego, posypać górę serem żółtym. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C i zapiekać 10-15min. Uwaga!!! Jeżeli uważasz, że farsz jest za suchy i nie będziesz potrawy podawać z sosem, proponuję dać do farszu sosu salsa. Najlepiej smakuje z sosami. Ja polecam sos majonezowo czosnkowy. Smacznego
W kuchni u Monikismażenia Przygotowanie: Na oleju podsmażyć pokrojone w kostkę mięso kurczaka wraz z pokrojoną w drobną kosteczkę cebulą, zmiażdżonymi ząbkami czosnku oraz pastą curry. Po paru minutach dodać suchą soczewicę, kurkumę, curry oraz cukier do smaku oraz pieprz cayenne. Cukinię i dynię pokroić w większą kostkę, paprykę drobniej- dodać do potrawy. Dodać również fasolkę szparagową ( u mnie mrożona). Całość zalać
W garach u Gosiżeberek wieprzowych, 1 łyżeczka soli, 1 korpus kurczaka, kilka kurzych żołądków, 3 ziela angielskie, 2 listki laurowe, 5 ziarenek pieprzu, włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/5 selera, 1/2 pora, 2 kostki rosołowe, 1 cebula, 4 gałązki natki pietruszki, 400 g ogórków kiszonych, 700 g ziemniaków, 2 łyżki posiekanego koperku, 200 g śmietany gęstej 18% (w kubeczku, homogenizowanej(...)kwaśnej"). Zupa ogórkowa, to jedna z typowych potraw kuchni polskiej. Jej podstawą jest dobry, treściwy wywar i dodatek tartych kiszonych ogórków. Ten przepis jest dosyć pracochłonny, ale dzięki temu zupa jest niesamowita :) To najlepsza ogórkowa jaką jadłam do tej pory. Żeberka opłukać i pokroić na porcje z 2 żeberkami. Do większego garnka włożyć żeberka i wlać zimną wodę
Świat Domowej KuchniJakoś ostatnio tak się stało że jadaliśmy mało mięsa drobiowego. W daniu orientalnym nie mogło go jednak zabraknąć. Użyłam tutaj polędwiczek z kurczaka a jeśli nie
Moje Małe CzarowanieFajny obiad trafił na mój stół. Lubicie takie indyjskie wariacje z mięsem? Tutaj użyłam podudzi z kurczaka bez kości, ale z kostkami też będzie ok. Aromat
Moje Małe CzarowanieJak stara, rodzinna tradycja nakazuje na Święta musi być galareta, ale nie taka delikatna z kurczaka, tylko poczciwa, staropolska galareta wieprzowo-wołowa. Jest trochę
Rozpustne gotowaniedania gotowane na parze. Są dietetyczne i lekkostrawne. Idealne dla osób o delikatnych żołądkach, dla dzieci czy po prostu dla tych, którzy lubią zdrowo jeść. Większość osób nie lubi potraw gotowanych na parze, twierdząc, że są suche i bez smaku. Ta pierś obala ten mit. Jest mięsista, soczysta i bardzo aromatyczna. Koniecznie wypróbujcie 😊😘 (function(...)a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -2 duże piersi z kurczaka -1/2 kg młodych ziemniaków -kilka mrożonych marchewek mini -kilka mrożonych sztuk fasolki szparagowej żółtej -2 cebule - łyżeczka suszonego tymianku -1 łyżka masła -1 łyżeczka soku z cytryny -szczypta
Kulinarne przemysleniaJarmuż jest to roślina z rodziny kapusty warzywnej. Znana była już w starożytności i była wykorzystywana jako roślina ozdobna, jak i jadalna. Niestety w Polsce, mało
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wysokiej zawartośći pektyn. Doskonale podbija smak potraw, a także łagodzi ich ciężkość, dzięki delikatnie przeczyszczającym właściwościom. SKŁADNIKI: 2 łyżki masła klarowanego 2 średnie cebule ok. 4 cm korzenia imbiru 4 ząbki czosnku 1 duża papryka (u nas 1/2 żółtej i 1/2 czerwonej) 2 świeże ostre papryczki 500 g filetu z kurczaka 250 g passaty lub krojonych pomidorów
Kuchnia od dwojgaabsolutna klasyka, którą z pewnością każdy zna – nawet jeśli do tej pory nie próbował. Kaczka na polskich stołach królowała przez wieki pod bardzo różną postacią. Cenioną i powszechnie znaną potrawą była też kaczka w majeranku, której nie mogło zabraknąć w czasie ważniejszych świąt i uroczystości. Mięso z kaczki może pełnić rolę dania obiadowego, jak i przekąski na zimno. Obecnie kaczka(...)przepisach tradycyjnych, jak i współczesnych (ciekawą propozycją jest przepis na kaczkę znajdujący się TUTAJ ) . Kaczka w diecie Kacze mięso jest o wiele bardziej kaloryczne niż mięso innego drobiu, jak kurczak czy indyk, bo zawiera znacznie więcej tłuszczu. Z tego względu dietetycy odradzają spożywania go w dużych ilościach na co dzień. Kaczka broni się jednak korzystnym profilem kwasów tłuszczowych, gdyż
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bardzo często poszukujemy przepisu na szybkie w przygotowaniu przekąski. Nasze zmartwienie może rozwiązać bruschetta, której przygotowanie jest niezwykle szybkie i nie wymaga od nas niezliczonej liczby
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pełni funkcję dekoracyjną potraw zamiast sałaty. W Polsce nie jest tak zany,natomiast w Niemczech zajadają się tym cennym warzywkiem. Jest nieodzownym składnikiem kuchni portugalskiej i holenderskiej. Tyle o jarmużu. Postanowiłam go kupić i coś z niego przyrządzić. Będą więc roladki. A jak mowa o roladkach to polecam również: ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA Z OLIWKAMI KAPARAMI
potrawyregionalneodmówią dokładki? A co powiecie na kotlety z siekanego fileta drobiowego? Te kotleciki posmakują zarówno małym, jak i dużym smakoszom. Soczyste, delikatne mięso wręcz rozpływa się w ustach. To potrawa, która w zależności od przypraw zmienia swój charakter: wielbiciele czosnku mogą dodać kilka ząbków więcej, miłośnicy ostrych smaków niech dosypią szczyptę chili. Kotlety można podać tradycyjnie jako danie obiadowe(...)przekąskę i zajadać zanurzając w ulubionym sosie. Ba, świetnie się sprawdzają również w burgerach albo z lekką sałatką jako lunch do pracy. Składniki (na 8 kotletów): 300g filetu z kurczaka 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 kopiasta łyżka majonezu 1 łyżka maki 1 jajko sól pieprz czarny pół łyżeczki pieprzu ziołowego pół łyżeczki słodkiej papryki (może być wędzona) szczypta
Obiad gotowyJest kilka potraw, do których często wracamy. Taka potrawka od zawsze kojarzy nam się z sosem śmietanowym, marchewką i groszkiem. Pyszna klasyka. Tym razem postanowiliśmy troszkę poeksperymentować i wyszło mega! Polecamy. Składniki 500 g pieczonego mięsa z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchew 1/2 słoika selera konserwowego 1 szklanka mrożonego groszku 1/3 kalafiora 3 łyżki oleju rzepakowego
R'n'G Kitchen