własnoręcznie..polecam..ja w sumie dawno nie robiłam takiego..no, a że chęć mnie naszła to zrobiłam..część wykorzystałam do rosołku,pomidorowej, a drugą część d innej potrawki..pokażę oczywiście [ też pyszna zupka wyszła]. 2 szkl.mąki 2 jajka szczypta soli kilka łyżek wody lubczyk suszony Mąkę wysypać na blat, zrobić dołeczek i wlać roztrzepane jajka . troszkę
Moje domowe kucharzeniesię po lodówce. Tu troszkę majonezu, tam skrawki pora i selera oraz pół torebki ugotowanej kaszy gryczanej… Pozornie nie zapowiada to pysznej pasty, a prędzej sałatkę lub potrawkę. A jednak da się nawet z tego ukręcić coś ciekawego! Ja do uprażenia kaszy gryczanej użyłem przyprawy do złocistego kurczaka, która jest klasyką. Ty oczywiście możesz sięgnąć po inną ulubioną mieszankę
Blendmangodzinę. Zdrowe gotowanie wiąże się z pewną inwestycją naszego czasu w przygotowanie wartościowych i odżywczych potraw. Nie warto oszczędzać na tym ani minuty! Tym razem błyskawiczna w przygotowaniu potrawka z warzywami, kaszą jaglaną i jajkami inspirowana przepisem z bloga gdy w brzuchu burczy . Warzywa z kaszą jaglaną i jajkiem Składniki: 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej 1 /3 łyżeczki
Moja Mama Gotujemnie wyznacznikiem dobrej potrawy jest to jak często ją przygotowuję. Fasolkę w takiej wersji gotuję bardzo często, ponieważ jej smak wszystkim, którzy ją próbowali bardzo przypadł do gustu. Pyszna potrawka z białej fasolki Składniki: 80 dag suszonej białej fasoli (średniej wielkości, raczej nie tej największej typu Jaś ) albo 1 kg już namoczonej 2 marchewki 2 pietruszki 1 duży por ( tylko
Moja Mama Gotujeprzez 10-13 minut. Dodajemy odsączoną z wody fasolkę, upieczonego bakłażana, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy 1 minutę. Nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Dodatkowo do potrawki można podać bagietkę, ugotowany na sypko brązowy ryż lub kaszę. Smacznego! Autor: Córka
Moja Mama Gotujemożna ewentualnie przelać wrzątkiem), zalewamy wodą w proporcji 1:2, lekko solimy, dodajemy kurkumę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 7 minut (kasza będzie jeszcze gotowana w potrawce). Po ugotowaniu mieszamy widelcem i zostawiamy pod przykryciem. Cukinię myjemy i razem ze skórką kroimy na średniej wielkości kawałki. Pora kroimy w półtalarki. Na głębszej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy
Moja Mama Gotujeugotowaną ciecierzycę , jarmuż sól, cukier, kumin, pieprz cayenne , posiekany czosnek. Dusimy około 5 minut ( przypadku szpinaku dodajemy go na sam koniec i już nie gotujemy tylko mieszamy z potrawką). Zjadamy z dodatkiem chleba, lub ryżu. Smacznego! Autor: Córka
Moja Mama Gotujegrudniowe poranki, pierwsze przymrozki, żałosne drzewa bez liści. Każdy miesiąc cieszy mnie z innych przyczyn, ale tylko grudzień - wzrusza." Krystyna Siesicka (z książki Zapałka na zakręcie). Witaj Grudniu! :) Zimowa potrawka z dynią Na podstawie przepisu ZdrowieNaTalerzu Składniki: 4-5 szt. pomidorów 2 szklanki pokrojonej dyni 2 średnie ziemniaki 3 ząbki czosnku 1 cebula ¼ szklanki surowej quinoa lub kaszy jaglanej
Moja Mama Gotujejeden z pyszniejszych jaki uwielbiam, smaczny soczysty i łatwy w przygotowaniu. Marynowany w zalewie z miodu, musztardy, oliwy i czosnku smakuje po upieczeniu rewelacyjnie. Do steku przygotowałam potrawkę z ciecierzycy i pieczarek. Danie podajemy z miksem sałat. SKŁADNIKI : 500 g karczku wieprzowego 3 plastry centymetrowej grubości 1 puszka ciecierzycy 200 g pieczarek 1 cebula
Kulinarne Fantazje MarioliBardzo lubię połączenie wędzonej kiełbasy i suszonych śliwek jak w tym przepisie , więc danie to bardzo przypadło mi do gustu. Kiedy poprosiłam o przepis byłam zaskoczona prostotą wykonania tej potrawki . Kiełbasa przygotowana w ten sposób idealnie nada się zarówno na obiad . Może być także bardzo ciekawą propozycją na różnego rodzaju przyjęcia i imprezy . Składniki: 1,20 dag kiełbasy śląskiej
Pobite gary Barbarypuszkę (400ml) mleka kokosowego, zmniejszamy ogień i redukujemy mniej więcej o połowę. Ryż gotujemy wg wskazań na opakowaniu. Ja użyłem gotowego ryżu z warzywami, może być jednak tradycyjny. Do potrawki dodajemy niecałą szklankę wypłukanej wcześniej czerwonej soczewicy. Gdy mleko kokosowe nieco odparuje, dodajemy kilka łyżek śmietanki i nieco cukru do smaku. Chwilę dusimy. Na patelni podsmażamy sezam, którym posypujemy gotowe
MarcinChefPyszna i szybka potrawka z drobiu. Składniki: 1/2 kg marchewki, 1/2 kg udźca indyka bez kości, cynamon, estragon,curry, pieprz, sól. Przygotowanie: do garnka wlać trochę wody i doprowadzić do wrzenia. W tym czasie mięso pokroić na mniejsze kawałki, a marchewkę w plasterki lub półplasterki. Do gotującej się wody wrzucić mięso, przemieszać i potrzymać na większym ogniu, aby całe mięso
Państwo Wojtczuk gotująmięsa włożyć pomidory. Te w całości rozdrobnić, przesmażyć. Dodać do garnka. 6. Dolać wodę. Jej ilość zależy od tego, jaką konsystencję zupy chcemy otrzymać. Moja była dość gęsta, jak potrawka, ale może być rzadsza. 7. Wszystkie składniki wymieszać, zagotować. Dodać szczyptę cukru. Doprawić. 8. Gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut. 9. Podawać gorącą zupę posypaną zieloną natką pietruszki. Smacznego
W mojej kuchniwiem dlaczego, ale wcześniej jadłam tylko soczewice czerwoną. Dopiero pod koniec grudnia spróbowałam tę zieloną i bardzo mi zasmakowała. Szczególnie do gustu przypadły mi z nią pierogi, kotlety oraz potrawka warzywna. Następnym ulubieńcem jest farsz a'la mięsny zrobiony z zielonej soczewicy, cebuli i wędzonego tofu. Pierwszy raz zrobiłam go na święta do pierogów i od tamtej pory pojawiał się
wegujemy