Pewnie już w tym roku mało kto ma jeszcze czarną porzeczkę, ale w razie gdyby jednak, to podaję przepis na dżemik. Jest bardzo prosty i tylko dwuskładnikowy. Skórka i pestki przyjemnie chrupią podczas jedzenia, co odróżnia go od galaretki. Idealny do przekładania ciast. Składniki: • 2 kg czarnej porzeczki(...)cukru Wykonanie: • Czarną porzeczkę włożyć do garnka z grubym dnem i utłuc tłuczkiem. • Zagotować, dodać cukier i mieszać, aż się rozpuści, po czym zmniejszyć ogień i smażyć często mieszając, aż dżem zrobi się gęsty. • Można odstawić i smażyć na drugi dzień. • Gorący dżem włożyć do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcić, odwrócić
To co kochamdziś odnawiam go z wielką chęcią! Uwielbiam tą galaretkę, która idealnie nadaje się do ciast, naleśników, czy wymieszania z kubkiem herbaty. Polecam! 1 litr soku z czarnej porzeczki 60 dag cukru Dojrzałe czarne porzeczki dokładnie umyć, oczyścić i przełożyć do garnka. Owoce lekko podusić, wlać około 1/2 szklanki wody na 1 kg porzeczek i rozgotować. Następnie gorące przełożyć na sito
Di gotujeprzekładaniem masą i owocami. Od początku wiedziałam (tu nie musiało być żadnych przemyśleń), jaki ma być smak tortu i jakie owoce mają się w nim pojawić - postawiłam na czerwoną porzeczkę i wybór okazał się być świetny. Jak dokładnie wykonywałam więc ten tort? Biszkopt jasny (do przekrojenia): - 6 jajek - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 5 płaskich łyżek mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku(...)kwiatów czarnego bzu (link) do nasączania biszkoptów Masa do przełożenia tortu: - 2 opakowania serków mascarpone - 2 opakowania śmietanki 30% - 3 łyżki białego cukru Dodatkowo do przełożenia: - dżem z czerwonej porzeczki (link) Masa do posmarowania tortu na wierzchu i do dekoracji: - 1 opakowanie serka mascarpone - 1 opakowanie śmietanki 30% - 2 łyżki białego cukru - barwnik spożywczy czerwony (użyłam barwnika w kropelkach
Wielopokolenioworazem nie będziemy jeść eklerek z kremem budyniowym ( patissiere ) , a z przepysznym kremem cappuccino. Chrupiące ptysiowe ciasto, delikatny, niezbyt słodki krem, obłędnie słodka biała czekolada i lekko kwaśne porzeczki tworzą fantastyczną całość! Smaki idealnie się łączą, przegryzają … a to sprawia, że cały czas ma się ochotę na więcej! Takie eklerki z kremem cappuccino ( kremem kawowym ) są świetnym pomysłem(...)mąka pszenna – 40 g * mąka ziemniaczana – 20 g * cukier – 150 g * cukier waniliowy – 1 op * masło – 2 łyżki DODATKOWO: * dobrej jakości biała czekolada * porzeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Wodę gotujemy z masłem, a następnie do wrzącej wsypujemy mąkę i bardzo energicznie mieszamy. Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek, studzimy. Do wystudzonego ciasta wbijamy
Ostra na SłodkoAromatyczne, puchate, delikatne, słodko - kwaskowe - takie są te moje placuszki. Porzeczki czarne zajadam jak szalona, zawsze je lubiłam choć większość osób mnie wyśmiewało mawiając że zajadam "aptekę". No to powiem tak: wolę zajadać taką "aptekę" niż potem biegać po leki do apteki. Porzeczki czarne w tych placuszkach sprawdzają się idealnie. Kokosowe placuszki z czarną porzeczką. ROZWIŃ
Moje Małe CzarowaniePorzeczka to prawdziwa bomba witaminy C, zawiera jej najwięcej spośród... Artykuł Jogurt z porzeczkowym musem pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEKolejny przepis z wykorzystaniem porzeczek, tym razem na słodko. Dodatek banana sprawia, że koktajl staje się słodszy i bardziej kremowy. Za intensywny fioletowy kolor odpowiedzialne są jagody. Polecam ten letni, sezonowy koktajl. Składniki: ½ szklanki czerwonych porzeczek ½ szklanki czarnych porzeczek ½ szklanki jagód 1 dojrzały banan 2 szklanki kefiru 1 łyżeczka miodu nasiona chia do posypania Owoce wrzucić do wysokiego naczynia
Dobra karmaPołączenie dwóch owoców zamkniętych w jednym słoiku. Wiśnie z dodatkiem czarnej porzeczki nabierają wyrazistego i ciekawego smaku. Składniki 1 kg wydrylowanych wiśni 1 szklanka soku z czarnej porzeczki 2 szkl cukru 1. Cukier i sok z czarnej porzeczki podgrzewamy … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatykilku miesiącach przerwy postanowiłyśmy wznowić akcję „Lubelski kociołek” i tym razem, chociaż niejednogłośnie wybrałyśmy jako temat porzeczki. Ja z racji braku piekarnika musiałam odpuścić sobie wszelkie wypieki. Jednak w mojej głowie dość szybko pojawił się pomysł, by zmienić klasykę i przygotować deser Eton Mess z porzeczkami. Wraz ze mną w akcji biorą udział: Ania, Marta, Dorota, Agnieszka, Gosia(...)Julianna. Zajrzyjcie do nich po garść inspiracji Składniki /2 Czytaj dalej... Artykuł Eton Mess z porzeczkami pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuŻadnych wyszukanych składników... po prostu serek wiejski i pyszne czerwone porzeczki :) Właśnie tym nadziałam dzisiejsze drożdżówki. Dodatkowo wierzch posypałam kruszonką, a po upieczeniu oprószyłam je cukrem pudrem. I voilà! Domowe pulchne bułeczki gotowe ;) Zdecydowanie polecam Wam ten przepis, a większym łasuchom radzę podwoić porcję. Składniki: (na ok. 6 sztuk) Ciasto: 15 g świeżych drożdży(...)łyżeczki mąki pszennej 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru waniliowego Kruszonka: 30 g zimnego masła 40 g mąki pszennej 30 g cukru Dodatkowo: 200 g czerwonej porzeczki białko do posmarowania drożdżówek (te pozostałe po masie z serka wiejskiego) cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto: Drożdże rozpuścić w połowie ilości ciepłego mleka wraz ze szczyptą cukru
Nastoletnie Wypiekanieczekać... do roboty! :) Składniki: (na 2 porcje) 60 g crunchy 150 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 małe jajko 80 g czerwonej porzeczki 100 g truskawek dwie kostki białej czekolady, startej Przygotowanie: Jajko umyć i sparzyć wrzątkiem, by pozbyć się bakterii i zanieczyszczeń. Białko oddzielić od żółtka. Te pierwsze ubić(...)tylko do połączenia się składników. Biały mus wstawić do lodówki. Truskawki zmiksować na puree z pozostałym cukrem pudrem (1 łyżką). Do 2 wysokich szklanek przełożyć czerwone porzeczki (zostawiając kilka do dekoracji). Na owoce wyłożyć schłodzony biały mus oraz crunchy. Na to wylać truskawkowy mus i ponownie posypać crunchy. Wierzch deserków udekorować startą białą czekoladą oraz pozostawionymi
Nastoletnie WypiekanieWeekend minął pod znakiem "piknikowania". Na tę radosną dla wszystkich okoliczność postanowiłam przygotować pyszne drożdżówki z owocami i kruszonką, a ponieważ pod ręką miałam tylko czarne porzeczki, drożdżówki nadziałam właśnie tymi owocami. Wyszło dość kwaskowo, ale pysznie - letnio i wakacyjnie :-) składniki na ciasto: 2 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki letniego mleka 3 czubate łyżki cukru(...)masła roztopionego 12 g świeżych drożdży składniki na kruszonkę: 60 g masła roztopionego 5 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki dodatkowo: ok. 400 g czarnej porzeczki 3 łyżki cukru 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej wykonanie: Przygotowuję zaczyn z drożdży, 3 łyżek mleka i 1 łyżeczki cukru. odstawiam w ciepłe miejsce, aż drożdże "ruszą". Mąkę, cukier, sól, mleko, jajka
babka w formiePorzeczki , tak jak i większość owoców, szczególnie tych kwaśnych, ma bardzo wiele kulinarnych zastosowań. Ja uwielbiam je jako dodatek do naleśników (dżem), ale również jako konfitura do mięs. Składniki: 1 kg jabłek 1 kg czerwonej porzeczki Cukier żelfix na 2 kg owoców 1 aromat cytrynowy 100 gram skórki cytrynowej kandyzowanej Wykonanie: Porzeczki i jabłka opłukać, obrać, rozgnieść i rozgotować
Tradycyjna KuchniaTort upiekłam do świątecznej kawy. Jest pyszny, delikatny, słodki smak kremu przełamuje kwaskowata konfitura z czarnej porzeczki. Mojej rodzinie i gościom bardzo posmakował. A córka po wylizaniu wszystkich misek z kremów, zanim jeszcze skosztowała gotowego tortu, stwierdziła, że jest to najlepszy tort na świecie. I ja też tak myślę. Polecam, naprawdę warto! :) Wbrew pozorom jest bardzo łatwy do przygotowania(...)zimnej śmietanki 30 % 500 g zimnego serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy 2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 tabliczki białej czekolady Dodatkowo: słoiczek konfitury z czarnej porzeczki czekoladowe płatki do posypania Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Ubijać aż masa będzie lśniąca i szklista. Nadal ucierając dodawać po 1 żółtku. Obie mąki, kakao
Smakołyki Asi