pomysł na obiad - 8009 przepisów (strona:262/534)

Warzywno-pieczarkowy ryż z patelni. Lekki obiad lub syta kolacja. 240

Uwielbiam ryż. Mogłabym go właściwie jeść cały czas. Na śniadanie, obiad, kolację, a nawet deser, te małe ziarenka sprawdzają się wspaniale. Dziś chciałabym podzielić się z Wami pomysłem (przepisem) na szybki warzywno-pieczarkowy ryż z patelni. Przygotowanie jest naprawdę proste. Taki posiłek doskonale sprawdzi się w porze obiadowej, ale też i na kolację, a nawet drugie (syte) śniadanie. Spróbujcie. Składniki

Słodkie okruszki
Naleśniki z dynią, pieczarkami i wędliną 210

Jeszcze póki sezon - dynia. Może ona być również ciekawym dodatkiem do faszerowania naleśników. Inwencją do powstania tego obiadu było tzw. "czyszczenie" lodówki. Tutaj znalazło się kilka pieczarek, kawałek dyni, wędliny i już był fajny pomysł na farsz do naleśników. Ciekawi smaku? Sami spróbujcie  :) Naleśniki możecie przygotować według własnego, sprawdzonego przepisu, a jeśli chodzi o farsz to dodać

My simple kitchen
Pizza owocowa 169

ciepłe dni jak dziś, mamy ochote tylko na lekkie posiłki. Koniecznie z dużą ilością owoców. Jednak gdy przychodzi pora obiadu, należy zjeść coś konkretnego, co powstrzyma głód na dłużej. By zaspokoić te potrzeby zrobiłyśmy pizze owocową. Pomysł ten niektórym moze wydawać się dziwny, ale uwierzcie, jej smak was przekona że warto było! Czas przygotowania: 30 minut + 15 minut pieczenia Ilość

Kolizje Smaków
Sałatka ze grenadierem i sosem pomidorowym 196

przygotowałam swoją wersje pysznego smażonego grenadiera, jednak tym razem podałam rybę jako element pysznej sałatki. Do tego aromatyczny sos pomidorowy i obiad czy tez późna kolacja gotowa. A że za pasem Walentynki to myślę, że dla szukających nadal pomysłu taka sałatka zrobiona z miłości dla ukochanej osoby, będzie równie trafionym daniem. Lekko, kolorowo i pysznie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Latwy makaron z sosem pomidorowym, feta i oliwkami 162

Myśląc o weekendowym obiedzie zajrzałam do jednej z nowych książek jakie mam. "Ekonomia gastronomia" Allegry  McEvedy i Paula Merretta to książka bogata w pomysły. Planowanie posiłków i niewyrzucanie to zasady, którym hołduje od wielu lat. Opisano je tutaj dokładnie. W necie pojawiały się zarzuty, że jaka to ekonomia skoro mowa tu o jagnięcinie. Ja rozumiem ekonomie gastronomię w inny(...)taki własnie sposób i Wam również ten sposób polecam. W "Ekonomii gastronomii" znalazłam przepis na makaron z łatwym sosem pomidorowym. Ten sam sos posłuży mi tez do przygotowani jutrzejszego obiadu. Łatwy makaron z sosem pomidorowym, feta i oliwkami sos pomidorowy (duża porcja): 1 kg dojrzałych pomidorów - sparzone, obrane i pozbawione gniazd nasiennych, posiekane 150 ml przecieru pomidorowego 3 szalotki, obrane

Dzieje kuchennej Wiewióry
Spaghetti z sosem mięsnym na śmietance 364

awaryjnych sytuacjach z gotowców albo pół produktów. Dziś miałam urwnie głowy od rana - obiad z wczorajszych ,, resztek" ( po prostu podgrzałam wczorajszą rybę w sosie i podałam tym razem z ryżem -  syn rano wyjechał , a na nas dwie starczyło wczorajszych pozostałości ).Wstawiam więc archiwalny pomysł bo może się komuś przyda :) Taki prościutki sos .Szybki .Zupełnie nie włoski. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Pieczona pierś gęsi z glazurowanymi buraczkami 253

lubi mięso. Troszkę się obawiałam, że gęsina może nie przypaść do gustu, szczególnie dziecku. Przygotowałam nawet alternatywny obiad;)  Piekąc piersi gęsi wzorowałam się na przepisie Karola Okrasy, którego przepisy są zawsze perfekcyjnie dopracowane. Troszkę odeszłam od pierwotnego przepisu, ale ideę pomysłu na pieczoną pierś zachowałam. Prawie wszystkie składniki, który znalazły się na talerzu, były słodkie, lekko słodkie lub słodko(...)buraczki w słodko-kwaskowej glazurze, pieczona gruszka z chutneyem porzeczkowym z chilli i delikatne kluseczki ziemniaczane. Do tego zestawu pasują ziemniaczane kluski: kopytka, kluski śląskie lub gnocchi. Dziecko popijało obiad kompotem wiśniowym, dorośli pili Bordeaux, które było składnikiem sosu. Obiad bardzo nam smakował, syn z niecierpliwością czekał kiedy sfotografuję potrawę, żeby zjeść druga porcję;) Składniki: podwójna pierś z gęsi

Codziennik Kuchenny
Sos pomidorowo-paprykowy łagodny i ostry 175

Kolejny pomysł na wykorzystanie pomidorów. Tym razem dodałam trochę kolorowej papryki. Jeżeli macie dostęp do smacznych, mocno aromatycznych i słodkich pomidorów to koniecznie zrobicie ten sos

moj przepis na
Pieczona cieciorka 171

Staram się zwracać uwagę na to, co jem.   W związku z tym chętnie próbuję przepisy na zdrowe ciasta, przekąski czy obiady. Tym razem wypróbowałam sposób

Fabryka pomysłów
Kotlety z kaszy kuskus z sosem pieczarkowym 267

W tygodniu nie ma zbyt wiele czasu na długie przesiadywanie w kuchni stąd bardzo często kombinuję z obiadami, które da się zrobić dość szybko. A wersje

Fabryka pomysłów
Zupa krem z cukinii 185

  Cukinia leżała w mojej lodówce już od kilku dni, a ja nie miałam na nią konkretnego pomysłu. Dlatego kiedy tylko zobaczyłam przepis za zupę krem

Obiad za dychę
Duszona młoda kapusta z koperkiem 245

Lubicie? Chyba nie ma osoby, która nie byłaby jej fanką. Może stanowić świetny dodatek do obiadu, grilla czy być oddzielnym posiłkiem np. na kolację. Nie napracujemy

Fabryka pomysłów
Kapuśniak. Kwaśnica na szybko. 197

ugotować błyskawicznie jak tylko sie zrobi odpowiedni przegląd lodówki. Kompletnie nie miałam dziś pomysłu na obiad.Otwarłam lodówkę i znalazłam tam dwa litrowe słoiki wywaru mięsnego, pół słoja kapusty kiszonej, kawałek kiełbasy, boczku i trochę warzyw. I powiem szczerze wyszła znakomita zupka, syta i pożywna. Obiad jednodaniowy. Składniki - wywar mięsny 2 litry - kapusta kiszona 30 dkg. - kiełbasa cienka - boczek wędzony

Kuchnia z widokiem na ogród
Zapiekanka z gotowanego indyka i marchewki, czyli kolejny pomysł na wykorzystanie pozostałości z rosołu 197

Dzisiaj coś szybkiego dla zabieganych - do których ostatnio ja należę ;) Wystarczy mieć to, co nam pozostało z gotowania rosołu, czyli jakieś mięso i warzywa. Ja tym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wegańskie aromatyczne prawie-puree z marchwi i kalafiora 150

wiatr, pada. I naszła mnie ochota na pieczone warzywa, choć wczoraj miałam na nie zupełnie inny pomysł. Do tej pory jadałam kalafiora klasycznie, jak niemal każdy Polak - ugotowany w osolonej wodzie i podany z bułką tartą podsmażoną na maśle. Przypomniałam sobie jednak proszony obiad u Afgańczyka sprzed lat. Podał wtedy m. in. kalafiora ugotowanego w wodzie z octem (duuuużo octu

Weekendy w domu i ogrodzie