Często musimy coś szybko ugotować, ja w takiej sytuacji gotuję zupę chlebowo- pomidorową. Chleb i co najmniej jedną puszkę pomidorów mam w domu. Robi się ja bardzo szybko a bogactwo smaku jakie się uzyskuję z chleba na zakwasie, ziół i samych pomidorów zadowoli nie jednego przeciwnika. Jest to też bardzo dobre rozwiązanie gdy pozostanie nam chleb a mamy ochotę
Basia w kuchniblogu słodkości więc mała odskocznia się przyda :) Typowe mielone osobiście trochę już mi się znudziły, więc postanowiłam zabrać się za coś innego. Jak dla mnie fajne połączenie, uwielbiam sos pomidorowy i wszelkie grzyby, no a pieczarki to wręcz wielbię ;) Składniki:1 kg mięsa mielonego1 kg pieczarek4 cebule2 jajka2 łyżki koncentratu pomidorowego10 łyżek ketchupu pikantnegopieprz, sól, cukier do smakubułka tartaPrzygotowanie(...)plasterki na pół. Umieszczamy je razem z pulpecikami w garnuszku.Cebulę obieramy, kroimy i podsmażamy, a następnie dodajemy do garnuszka z klopsikami i pieczarkami.W 1 szklance wody rozcieramy koncentrat pomidorowy, 10 łyżek ketchupu, ok. 2-3 łyżek cukru oraz doprawiamy solą, pieprzem lub vegetą. Tak przygotowany sos wlewamy do pulpecików i dusimy wszystko razem ok. 40 min, pamiętając o mieszaniu
charlotte gotujeObiad miał być na szybko, do tego zupa :) Jak szybko to szybko- i powstał krem pomidorowy na bazie bulionu kurczakowego. Kremowy smak przełamany lekką kwaskowatością pomidorów, był hitem naszego obiadu- grzanki dopełnieniem :) Polecam Wam prostą i smaczną zupę, która z pewnością rozgrzeje Was w jesienne i zimowe dni. Zaczynamy: Składniki:2 puszki pomidorów3-4 świeże pomidory100 ml koncentratu pomidorowego(...)blenderem na krem. Gotujemy od zagotowania - około 5 min.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Gotowe Grzanki:Przepis na grzanki znajdziecie tutaj .Zamiast tymianku użyłam rozmarynu do grzanek.Przepyszne :) polecam Kochani , krem pomidorowy był przepyszny, polecam przepis i życzę smacznego
Smaki Edytywybornej pomidorówki, nawet dla wybrednych Maluszków:). Banalnie prosta, a jednak zmienia jej smak i zapach!, a do tego jeśli po talerzu wędrować będą dinozaury to sukces gwarantowany:) Składniki; Koncentrat pomidorowy 1 średnia cebula duża łyżka smalcu sól pieprz 2 kostki rosołowe 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki mąki Rodzaj makaronu wybieramy wg.upodobań domowników Zabieramy się do pracy; Do garnka(...)smalec i obsmażamy drobno pokrojoną cebulę, lekko solimy pod sam koniec. Do dobrze wysmażonej cebuli dodajemy cały koncentrat i mieszamy na ogniu jeszcze przez kilka minut. Tak przygotowaną masę pomidorową dodajemy do naszego bulionu, (jeśli dzieci nie lubią cebuli pływającej w zupie to należy ją przetrzeć przez sito podczas dodawania). W 1/2 szklance wody roztrzepujemy mąkę i śmietanę
Apetyczna babeczkapodawać go tylko w postaci naszych tradycyjnych polskich schabowych. Chcę Was namówić do korzystania z tych mięs częściej i smaczniej :) Dzisiaj zapraszam na pachnące pulpety w sosie pomidorowym :)Składniki na pulpety:30 dkg schabu lub szynki (lub innego chudego mięsa),1 jajko,1 sucha bułka,1 łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie,1 łyżeczka świeżego
Codzienna kuchnia niecodziennaSkąd taka nazwa? Według jednej z teorii od chwytania salsy palcem wskazującym i kciukiem, co przypominało właśnie dziób lub też dziobanie. Pico de gallo to rodzaj drobno posiekanej sałatki pomidorowej. Podstawą tej salsy zawsze są pomidory, biała cebula i jalapeño lub serrano. Jednak w zależności od regionu mogą pojawiać się też inne dodatki np: natka kolendry, sok z limonki
Pełny talerzsoli ¼ łyżeczki pieprzu 1 jajo 2-4 łyżek zimnej wody Sos 1 cebula 1 marchewka 2 łodygi selera naciowego 1 łyżeczka suszonego oregano ½ łyżeczki suszonej bazylii 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 puszka pomidorów (400 g) ½ szklanki mleka zagęszczonego 2 ząbki czosnku 1 sól i pieprz Dodatkowo 400 g pełnoziarnistego makaronu świderki 90 g sera mozzarella (twardszy rodzaj bez zalewy) Mięso(...)półplasterki lub zetrzeć na tarce. Seler naciowy opłukać, pokroić na kawałki. Rozgrzać głęboką patelnię. Na oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek, marchewkę, seler i oregano. Krótko podsmażyć. Wlać przecier pomidorowy, dodać pomidory z puszki (jeżeli są całe lekko porozgniatać). Puszkę po pomidorach kilkoma łyżkami wody, dodać do sosu. Wlać mleko zagęszczone. Całość gotować na małym ogniu ok. 5 minut. Jeżeli
Pełny talerzgdyż jego można potem podgrzać, a z plackami jest już gorzej. Składniki: 75 dag polędwicy 1 duża cebula 200ml słodkiej śmietany (12% lub 30%) 5 łyżek oliwy 1 koncentrat pomidorowy (80-90g) Sól, pieprz, 1 łyżeczka mielonej papryki (łagodnej) 1 łyżka mąki Nać pietruszki Polędwicę myjemy i kroimy w podłużne, cienkie kawałeczki. Cebulę kroimy w ząbki, a następnie rzucamy(...)polędwicę. Każdą część smażymy około 5 minut, po czym przekładamy ją do naczynia z cebulą. Usmażoną polędwicę doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką, podlewamy około 100ml śmietanki, dodajemy koncentrat pomidorowy, po czym dusimy około jeszcze około 5 minut. Następnie robimy roztwór z pozostałych 100ml śmietanki i mąki, tak by nie było grudek. Można go zrobić w szklance i mieszać łyżką
Smakowy RajMiechunka pomidorowa jest dobrym źródłem witaminy C (dzięki temu poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego i odpornościowego). Pochodzi z Meksyku, gdzie używana jest głównie jako baza do sosów i dipów. W Polsce uprawiana raczej rzadko (dostałam od rodziców, szukajcie na lokalnych targach). Miechunka może być jedzona na surowo lub w przetworach. Smakuje trochę jak kombinacja pomidora z agrestem. Jak dla mnie
Qlinarnie i Qlinarniepoznalibyśmy się. Dzięki Pani M. Czego użyłem? -mozzarella w plastry grube pokrojona -kilka migdałów zgniecionych w moździerzu -pomidory -szalotka -śmietana 12% -pieprz ziołowy -sól -pieczywo Cały sekret tej pomidorowej sałatki tkwi w czasie jej przygotowania. W życiu bym sam nie wpadł na to, by zostawić na tak długo pomidory. Tu jednak chodzi o to, by pomidory puściły jak najwięcej
BaRepaswszystko brakuje mi czasu.Dziś szybko i na temat pomidorów z małym udoskonaleniem.Składniki.-jak zrobić dobry bulion pisałem tutaj -pomidory w puszcze-3 świeże pomidory malinowe-sok pomidorowy szklanka-kawałek imbiru-cebula-oliwa-2 ząbki czosnku-bazylia-sól i pieprzNa patelni szklimy cebulę, dodajemy czosnek i imbir (posiekane), smażymy chwilkę. Solimy i pieprzymy. Dodajemy świeże pomidory pokrojone w kostkę(...)przesmażamy. Wrzucamy pomidory z puszki i sok pomidorowy oraz bazylię. Smażymy kilka minut, łączymy z bulionem, doprowadzamy do wrzenia, miksujemy w blenderze i podajemy z jogurtem naturalnym.Smacznego
BaRepasWczorajszy obiad. Lekki i bardzo smaczny, jeśli zastąpić pistacje pestkami dyni i pominąć ser w pesto idealne danie dla mam karmiących lub alergików (oczywiście nie uczulonych
Dzieje kuchennej Wiewiórywydrążamy miąższ. Do środka dajemy farsz z salsy a wierzch pokrywamy plastrem mozzarelli. Bakłażana pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach około 20 minut. Bakłażan faszerowany salsą pomidorową
Bon Appetit MałgorzatyWyjątkowo bogaty, tegoroczny, wybór różnych gatunków pomidorów, skłania do eksperymentów. Nigdy wcześniej nie gotowałam zupy pomidorowej z pieczonych pomidorów. Było warto. Jest zdecydowanie inna w smaku niż tradycyjna pomidorówka a to dzięki pieczonym pomidorom i dużej ilości bazylii. Zupa wyszła dosyć gęsta i bardzo smaczna. Można ja jeść i ciepłą i zimną. Polecam. Inspiracją był przepis
Stare Garynajlepsza zupa pomidorowa jaka jadlam.Przepis dlugo juz czekal w kolejce do wyprobowania,a ze teraz najlepszy czas na pomidory,doczekal sie realizycji.Znalazlam ten przepis w ksiazce z wloskimi specjalami.Zupa ze swiezych pomidorow i selera naciowego.Dodatek domowych spätzli i swiezych listkow oregano pochodzi ode mnie,ale tylko dodal jej charakteru.Choc kazdy bialy makaron bedzie rowniez pasowal.Smakowitosci tej pomidorowce zapewne dodal
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!