śródziemnomorska w dodatku bez soli i bez majonezu. Składniki : 150 g makaronu penne 50 g oliwek zielonych 1 nieduża czerwona cebula pół czerwonej papryki garść rukoli 100 g pomidorków koktajlowych 4 suszone pomidory z zalewy łyżeczka siekanego koperku płaska łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz do smaku Przygotowanie : Makaron gotuję al'dente i każdą rurkę dzielę(...)ukośnie na 3 na tzw. krótkie penne. Oliwki przecinam na pół, cebulę w ćwierć plastry, paprykę w kostkę, pomidorki koktajlowe na ćwiartki a suszone w kostkę. Wszystko mieszam dodając oliwę z oliwek, zioła prowansalskie, koperek i doprawiłem odrobiną pieprzu. Pomysł z przygotowaniem tej sałatki dzień wcześniej okazał się bardzo trafny bo smaki się nieco przegryzły a papryka i cebulka idealnie
Mechanik w kuchnimleku, sporo osób zaczęło mi zachwalać smak jajecznicy na parze . Dzisiaj więc przygotowałam na dietetyczne niedzielne śniadanie jajecznicę na parze . Dietetyczna jajecznica na parze z 2 jajek, z 2 pomidorkami koktajlowymi, szczypiorkiem, natką i odrobiną papryczki. Trochę się jej przykleiło do ścianek naczynia, gdyż nie stosowałam tłuszczu, więc zjadłam 1,5 jajka W zakładce coś na ząb/ dieta znajdziecie więcej(...)tłuszczu. Zagotowujemy wodę w garnku i umieszczamy na nim miseczkę, wbijamy 2 roztrzepane jajka, mieszamy jajecznicę trzepaczką aż do ścięcia się białka, na koniec dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki, posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Doprawiamy jajecznice solą i pieprzem, oraz odrobiną posiekanej ostrej papryczki. The post Jajecznica na parze z pomidorami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoliwa z oliwekPRZYGOTOWANIE:W pierwszej kolejności musimy ugotować makaron, ważne aby był aldente. Studzimy makaron dodając oliwy aby nam się nie posklejał.Dodajemy pokrojonego w kostkę wędzonego kurczaka, oliwki, pomidorki koktajlowe, suszone pomidory i ser mozzarella. Dokładamy pesto, dodajemy oliwyz oliwek i doprawiamy oregano, solą i pieprzem
kulinarnyJaDodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Następnie dodajemy porwane plastry szynki parmeńskiej i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy sos Pesto. Łączymy makaron z usmażoną cukinią. Przed podaniem dodajemy świeżo pokrojone pomidorki cherry
kulinarnyJaprzyprawami : bazylią, solą i pieprzem. W między czasie wstawiamy makaron do gotowania (aldente do 8 min.) Do ugotowanego i odcedzonego makaronu dodajemy usmażone kurki. Posypujemy świeżo posiekana natką i pomidorkami koktajlowymi
kulinarnyJawarzyw. Wrzucamy je do gotującej się i osolonej wody. Po 4-5 min. powinny być idealne.Przygotowanie sałatki:Na talerzu układamy mix z rukoli i roszponki. Dodajemy pokrojone oliwki i pomidorki koktajlowe. Następnie dodajemy ostudzonego kurczaka i szparagi. Polewamy wszystko sosem
kulinarnyJasamym końcu smażenia sosu. Gdy makaron będzie aldente, odcedzamy go i dodajemy do sosu, mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły.Wykładamy na talerz, posypujemy tartym serem i dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe. Smacznego
kulinarnyJaproste i szybkie w przygotowaniu danie. Zarówno na lunch jak i kolację.Czas przygotowania: 20 minPorcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: 11,50 złSKŁADNIKI:120 g steku wołowego1/2 granatu6 pomidorków koktajlowych20 g sera pleśniowegoMix sałat z radicchio, rukoli i cykoriiOliwa z oliwekRedukcja balsamicznaSól, pieprzPRZYGOTOWANIE:W pierwszej kolejności na talerz nakładamy mix sałat. Następnie dodajemy nasze składniki: pomidorki koktajlowe oraz pokrojony
kulinarnyJaDziś na moim stole zawitały polędwiczki wieprzowe. Przygotowałem je w pikantnym sosie pomidorowym co nadało im wyrazistego smaku. Sos przygotowałem ze świeżych pomidorków koktajlowych. Gdyż inne pomidory w tym okresie nie mają już wyrazistego smaku i zapachu jak te które kupowaliśmy kilka miesięcy temu na straganach i w warzywniakach. Danie nie wymaga dużego nakładu pracy i nie jest skomplikowane(...)spotkania rodzinne i towarzyskie. Pozdrawiam i zachęcam do czerpania inspiracji.Czas przygotowania: 90 minPorcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 17,00 złSKŁADNIKI:300 g polędwiczki wieprzowejświeże pomidory ( ja użyłem w 90% pomidorków koktajlowych)1 cebula3 ząbki czosnku5 średnik ziemniaków1/2 koncentratu pomidorowegoświeży rozmarynświeża bazyliasuszona papryczka peperoncinooliwa z oliwekmajeranek, sól, pieprzPRZYGOTOWANIE polędwiczek:Polędwiczki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oczyszczamy mięso i kroimy na plastry
kulinarnyJacamembert i smażoną szynką szwarcwaldzką w miodowo-balsamicznym vinaigrette. Smacznego :)Czas przygotowania: 20 minPorcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: ok 8,00 złSKŁADNIKI:50 g sera camembert2 plastry szynki szwarcwaldzkiej6 pomidorków koktajlowychkilka płatków grana padanoSałata: dębowa, karbowana i rukolanatka pietruszki1 jajkobułka tartaSKŁADNIKI na miodowo-balsmiczny vinaigrette:80 ml oliwy z oliwek3 łyżeczki octu balsamicznegosok z 1/2 cytryny2 łyżeczki miodusól, pieprzPRZYGOTOWANIE miodowo(...)oleju z obu stron, aż nabierze złocistego koloru. Usmażony układamy na ręczniku papierowym. Następnie delikatnie podsmażamy na oliwie szynkę szwarcwaldzką. Na talerzu układamy liście sałaty i rukoli. Dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe. Na sałacie układamy usmażony ser i szynkę szwarcwaldzką. Posypujemy płatkami grana padano i posiekaną natką pietruszki. Wszystko polewamy miodowo-balsamicznym vinaigrette
kulinarnyJasobą łączymy za pomocą trzepaczki/ ubijaczki na jednolity sos.PRZYGOTOWANIE sałatki:Umyte i osuszone sałaty (dębowa, rzymska, rukola) rwiemy i układamy na talerzu. Następnie na mixie sałat układamy pokrojone pomidorki koktajlowe, koper włoski i mozzarellę. Dodajemy filety z grejpfruta. Na końcu układamy nacięte w paski avocado, polewamy cytrynowym vinaigrette i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego
kulinarnyJakomentarze. Pozdrawiam Czas przygotowania: 15 min.Porcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: 8,50 złSKŁADNIKI:50 g wędzonej piersi z kurczaka50 g sera feta1/4 czerwonej papryki4 grube plastry świeżego ogórka6 pomidorków koktajlowych8 zielonych oliwekczerwona cebulaMix sałat: dębowa, radicchio, cykoria, rukolaSKŁADNIKI na cytrynowo-koperkowy vinaigrette:1/2 cytryna60 ml oliwy z oliwekposikany świeży koperekszczypta soli, pieprzu i cukruPRZYGOTOWANIE cytrynowego vinaigrette:Do miseczki wlewamy(...)cukru. Wszystkie składniki ze sobą łączymy za pomocą trzepaczki/ ubijaczki na jednolity sos.PRZYGOTOWANIE sałatki:Na talerzu układamy mix sałat. Na nim pokrojoną w paski czerwoną paprykę. Dodajemy pokrojonego ogórka, pomidorki koktajlowe i posiekaną czerwoną cebulę. Następnie na sałacie układamy plastry fety i pokrojonego w paseczki wędzonego kurczaka. Dodajemy zielone oliwki i polewamy wszystko cytrynowo-koperkowym vinaigrette
kulinarnyJaŚwietne połączenie sałaty i grzybów w aromacie oliwy truflowej oraz świeżo siekanej natki pietruszki. Czas przygotowania: 15 min.Porcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: 9,00 złSKŁADNIKI:4 średnie boczniaki5 pomidorków koktajlowychpłatki z sera grana padanonatka pietruszki1/2 szklanki mlekabułka tartamix sałat (dębowa, rzymska, rukola)oliwa truflowaPRZYGOTOWANIE:Boczniaki myjemy i osuszamy. Zanurzamy w mleku i obtaczamy w bułce tartej. Następnie smażymy(...)rozgrzanej oliwie. Usmażone układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.Na talerzu układamy umyte i porwane sałaty. Dodajemy pokrojone pomidorki i wcześniej usmażone boczniaki. Wszystko polewamy oliwą truflową i posypujemy płatkami grana padano, oraz posiekaną natką pietruszki. Smacznego
kulinarnyJapobudziłem Wasze kubki smakowe? Czekam na komentarze.Czas przygotowania: 20 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 28,00 zł ( 2-3 porcje)SKŁADNIKI na sałatkę:250 g krewetek tiger1 mango1 awokado8 pomidorków daktylowychmix sałatrukola1 ząbek czosnku1 cytryna1 łyżka masła klarowanego1 łyżka posikanej natki pietruszkisól, pieprzSKŁADNIKI na dresing miętowo-limonkowy:5 łyżek oliwy z oliwek2 limonkigarść listków miętyszczypta soli1/2 łyżeczki cukruszczypta pieprzuPRZYGOTOWANIE krewetek(...)cukrem. Wszystko miksujemy na jednolitą konsystencję.PRZYGOTOWANIE sałatki:Na talerzu układamy porwane liście sałat oraz rukolę. Na niej układamy pokrojone w półksiężyce mango i awokado. Dodajemy krewetki i pokrojone pomidorki daktylowe. Wszystko polewamy dresingiem miętowo-limonkowym. Smacznego
kulinarnyJaWedług mnie, były delikatne, no i soczyste dzięki dodatkom jabłka i ananasa. Ale oczywiście, wypróbujcie sami. "Składniki:0,5 kg piersi z kurczaka2 duże jabłka pomidorki cherrybazyliasól morska pieprz kolorowyDodatkowo:sos słodko-kwaśny ananasowy Uncle Ben'sryż pełno ziarnisty Uncle Ben'sSposób przygotowania:Piersi z kurczaka kroimy w małe kawałeczki i cienko rozbijamy tłuczkiem. Jabłka obieramy(...)jabłko i zawijamy, wykałaczki nadziewamy u góry, aby sakiewki nam się nie otworzyły podczas pieczenia. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego.Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy bazylią i wrzucamy pomidorki cherry. Wierzch naczynia przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`CW tym czasie gotujemy ryż pełnoziarnisty i podgrzewamy sos słodko-kwaśny. Na talerzu wysypujemy
Słodkie Przyjemności