polewa na ciasto - 2000 przepisów (strona:7/134)

Wuzetka, czyli ciasto W-Z 256

Lubicie Wuzetkę? Bo ja baaardzo, ale w zasadzie sama robiłam ją po raz pierwszy:) Dacie wiarę? Teraz już wiem, że wykonanie ciasta jest bardzo proste a

Z miłości do słodkości
Bajaderka 149

marmolada Polewa:2 tabliczki czekolady + 50 g masła lub gotowa polewa czekoladowa Ciasto : Z podanych składników zagnieść na stolnicy ciasto. Podzielić na dwie części i każdą osobno piec w 180st. C  przez 15 - 20 min. Jeden placek drobno pokruszyć.Pokruszone ciasto wymieszać z mlekiem, kakao, bakaliami, masłem i cukrem. Gotować na małym ogniu do chwili uzyskania jednolitej(...)Placek posmarować dżemem lub marmoladą i na to wyłożyć gotową masę, odstawić na ok 1 godz w zimne miejsce.Dwie tabliczki czekolady i 50g masła rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewą polać ciasto, zostawić do chwili wystygnięcia czekolady

charlotte gotuje
Ciasto korzenne z gruszkami i daktylami / Pear and date gingerbread cake 181

pyszne ciasto z gruszkami, daktylami i orzechami, które zapewniam, że zniknie ze świątecznego stołu w kilka chwil. Jest słodkie, puszyste i wilgotne, szczególnie za sprawą syropu z brandy którym polewamy ciasto zaraz po upieczeniu. Aby ciasto się udało, zawsze używam sprawdzonych marek, tym razem była to mąka z Lubelli , którą gorąco polecam! Zapraszam po przepis:) Scroll down for recipe

karmelowy
Piernik ze śliwkami i marcepanem 168

jednak i tak w masie pozostały mi kawałki śliwek. Jednak nie są one wyczuwalne w cieście. Masa jest dosyć klejąca. Przecięte blaty posmarować powidłami śliwkowymi. Na jednym z blatów rozsmarować masę śliwkowo-marcepanową. Przykryć drugim blatem, stroną posmarowaną powidłami zwróconą ku masie. Polewa(...)gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 150 ml śmietany kremówki 30% Śmietanę kremówkę doprowadzić prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż do rozpuszczenia. Polać polewą ciasto. Włożyć do lodówki. Ciasto z czasem będzie coraz smaczniejsze

Moja Galeria Smaku
Ciasto od Gordona R. 146

piekarnika, przed wyjęciem z obręczy ciasto odcinamy nożem od formy. Kładziemy na kratkę do wystygnięcia. Krem imbirowy: 300 ml śmietanki kremówki, świeży imbir Kremówkę ubijamy na sztywno, kiedy będzie już ubita dodajemy drobno starty imbir - u mnie tego imbiru było dużo, proponuje dodawać po trochu i dosmakować - wszystko według upodobań.  Polewa.  Z nią miałam mały dylemat, według(...)czekoladą i masłem, całość bardzo dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się czekolady.  Ciasto przecinamy delikatnie na pół. Na dół nakładamy równo śmietankę imbirową, delikatnie nakładamy górę, lekko całość dociskając. Ciasto polewamy czekoladą, rozprowadzając łyżką, bądź małą chochelką.  Smacznego

Plate of Joy
Bounty 153

piecyka i... uwaga(!) z odległości ok. 15-20 cm rzucamy delikatnie blaszką płasko o podłogę. Co to daje? Szok dla ciasta, który powoduje, że ciasto już nie opadnie Ciasto odstawimy do wystygnięcia i robimy masę kokosową :) Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym Wsypujemy wiórki kokosowe i gotujemy do zagęszczenia masy (ok. 15-20 minut). Pamiętajmy, żeby cały czas mieszać(...)już ostygnie wylewamy na biszkopt Ostatni etap to polewa czekoladowa , którą robimy w taki sposób: obie tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem margaryny (garnek z wodą stawiamy na gazie, na małym ogniu a na nim naczynie, do którego przekładamy czekoladę) Mieszamy do połączenia składników i polewamy ciasto. Ja, dla ułatwienia sobie pracy, przelałam sos do sosjerki. Dzięki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sernikobrownie 9324

zupełnie nieuzasadnione. Na pierwszy raz postanowiłam wypróbować przepis z bloga Kwestia Smaku. Piekłam w nieco większej formie dlatego zwiększyłam ilość użytego sera (pozostawiając tę samą ilość pozostałych składników). Ciasto polałam polewa czekoladową. Polecam bo jest bardzo smaczne. Sernikobrownie Temperatura pieczenia: 170oC | Czas pieczenia: 1 h 15 min. (brownie 20 min, masa serowa 55 min.)| Blacha(...)garnuszku na bardzo małym ogniu rozpuścić masło i czekoladę cały czas mieszając. Dodać mleko skondensowane. Całość wymieszać. Jeśli masa jest gęsta dodać 1-2 łyżki mleka.Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto. UWAGA Masa serowa po upieczeniu jest dość gęsta. Można zwiększyć ilość jajek.Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Wesołego Alleluja ! 126

szklanki mocnej kawy łączymy z pozostałym cukrem oraz orzechowym syropem. Podgrzewamy na niewielkim ogniu aż do połączenia składników, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Gorącym syropem ostrożnie polewamy ciasto. Gdy ciasto wchłonie syrop, możemy je pokroić na porcje

noteskulinarnyfiga
Pizza ze szpinakiem 184

była za gorąca bo to zabije drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy nieco soli, łyżkę oliwy i wodę z drożdżami. Intensywnie mieszamy łyżką. Na blat wysypujemy nieco mąki, wykładamy ciasto, polewamy ręce oliwą i wyrabiamy. Następnie odstawiamy je na jakieś 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotowanie sosu: W miseczce umieszczamy ketchup i dolewamy nieco wody. Dodajemy oregano

Kolizje Smaków
Ciasto Bounty 2958

ciasto bardzo mi smakowało.Składniki: (Ciasto robiłam w blaszce 24x36 cm)Biszkopt:6 jajek1 szklanka cukru3/4 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki mąki mąki ziemniaczanej2 łyżki kakao2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa kokosowa: 450 ml mleka220 g wiórków kokosowych200 g masła2 łyżeczki cukru waniliowego100 g białej czekolady4 łyżki cukru (lub do smaku)Polewa:100 g czekolady mlecznej50 g czekolady deserowej3(...)koniec dodajemy masło, mieszamy aż się rozpuści i masę studzimy i wkładamy do na 1 godzinę, by stężała.4. Zimną masą przekładamy biszkopt.5. Robimy polewę: wszystkie składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy ciasto i schładzamy całość.6. Bounty najlepiej smakuje na drugi dzień.Smacznego!!!Źródło: Kuchnia szeroko otwarta

Kuchnia domowa Ani
Karpatka 379

jajka i za każdym razem dobrze ucierać mikserem. Można dodać proszek do pieczenia, ale można pominąć ten składnik. Ciasto podzielić na pół. Połowę ciasta wyłożyć nierównomiernie na papierze do pieczenia w blaszce 25x30 cm. Na cieście widelcem lub łyżką porobić tzw. zadziorki do góry (dzięki temu zabiegowi otrzymamy charakterystyczne górki). Placek piec przez 10 min. w temp. 220°C, następnie(...)kakao. Dodać gorącą wodę. Podgrzewać całość na ogniu ok. 3 minut. Zdjąć z ognia. Dodać masło. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać 1 łyżkę śmietany. Wymieszać. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto.< Złożenie ciasta. Dwa upieczone placki przełożyć przygotowanym kremem. Można polać polewą czekoladową (do czego bardzo zachęcam). Ciasto wstawić do lodówki na noc. Dopiero wtedy krem nabiera właściwej konsystencji. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Czekoladowe Ciasto Cukiniowe 127

ostygnięcia. Ganache: 200 g gorzkiej czekolady 110 ml śmietany kremówki 36% Śmietanę zagotowujemy. Odstawiamy z palnika i wrzucamy połamaną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty, po czym dokładnie mieszamy. Polewamy ciasto. The post Czekoladowe Ciasto Cukiniowe appeared first on Made

Made By Mom And Son
Ciasto marchewkowe z chili 216

dodać czekoladę. Odstawić z ognia i mieszając rozpuścić ją w śmietance. Najbezpieczniej robić to w kąpieli wodnej czyli wstawić garnuszek z polewą do większego garnka z wrzącą wodą. Minimalizujemy wtedy ryzyko przypalenia czekolady ;)Lekko ciepłą czekoladą polewamy ciasto i obsypujemy kandyzowaną skórką.UWAGA!Powyższy przepis można wykorzystać do zrobienia klasycznego ciasta marchewkowego. W takim przypadku wytłoki i śmietanę zamieniamy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tort migdałowy z czekoladą 104

momentu połączenia się składników. Schłodzoną śmietanę ubij mikserem z dodatkiem cukru pudru. Blaty biszkoptu posmaruj czekolada i nałóż na nie grubą warstwę śmietany ( poza ostatnią, którą smarujemy tylko czekoladową polewą). Ciasto odstaw w zimne miejsce. Smacznego!     Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Zebra Hanki 143

mieszamy przez chwilę do uzyskania gładkiej konsystencji na bardzo wolnym ogniu. Dodajemy mleko i energicznie mieszając, chwilkę jeszcze pogotujmy. Gotową plewę zestawić z ognia, jeszcze ciepłą polewamy ciasto. Ciasto przygotowała Hanna Smacznego

kgwjanczewo