Babka czekoladowa a'la murzynek, z prawdziwą gorzką czekoladą, przygotowana na kwaśnej śmietanie. Na wierzchu z polewą z gorzkiej czekolady. Jedna z moich ulubionych ♡ Wychodzi wilgotna, a zarazem miękka, delikatna i lekko sypka. Do tego mocno czekoladowa, ale nie za słodka - miłośnicy naprawdę słodkich wypieków powinni dodać więcej cukru lub wykonać polewę z czekolady mlecznej. Prosty i szybki przepis, który(...)suchego patyczka. Studzimy na kratce. Polewa: W miseczce do rozpuszczania czekolady umieszczamy posiekaną czekoladę gorzką oraz olej. Miseczkę umieszczamy nad rondelkiem z gotującą się wodą. Czekamy, aż czekolada roztopi się pod wpływem pary wodnej, a następnie mieszamy do połączenia składników. Polewę rozprowadzamy po wierzchu babki i posypujemy posypką czekoladową. Rada: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Kuchnia MagdaLenyBabka czekoladowa a'la murzynek, z prawdziwą gorzką czekoladą, przygotowana na kwaśnej śmietanie. Na wierzchu z polewą z gorzkiej czekolady. Jedna z moich ulubionych ♡ Wychodzi wilgotna, a zarazem miękka, delikatna i lekko sypka. Do tego mocno czekoladowa, ale nie za słodka - miłośnicy naprawdę słodkich wypieków powinni dodać więcej cukru lub wykonać polewę z czekolady mlecznej. Prosty i szybki przepis, który(...)suchego patyczka. Studzimy na kratce. Polewa: W miseczce do rozpuszczania czekolady umieszczamy posiekaną czekoladę gorzką oraz olej. Miseczkę umieszczamy nad rondelkiem z gotującą się wodą. Czekamy, aż czekolada roztopi się pod wpływem pary wodnej, a następnie mieszamy do połączenia składników. Polewę rozprowadzamy po wierzchu babki i posypujemy posypką czekoladową. Rada: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Kuchnia MagdaLenybrązowego cukru pół opakowania cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400 g wydrylowanych wiśni * + 1 łyżka mąki pszennej 100 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady gorzkiej lub deserowej Polewa: 80 g czekolady deserowej lub gorzkiej 80 ml śmietany kremówki 30% Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia(...)miseczce. Śmietankę kremówkę podgrzać w małym garnuszku prawie do wrzenia, następnie zalać nią czekoladę. Odstawić na około 2 minuty, następnie wymieszać do otrzymania jednolitego sosu czekoladowego. Odczekać do momentu, aż polewa zacznie gęstnieć ( często mieszać w tym czasie ) i taką tężejącą polewę rozsmarować na wystudzonym cieście. * Wiśnie, szczególnie te mrożone, muszą być dobrze odsączone z soku. Mrożone najlepiej
Opowieści z piekarnikaśrednich obrotach miksera. Całość. Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia kolejno ułożyć warstwę herbatników, połowę masy orzechowej, herbatniki, resztę masy i ponownie ciastka. Wierzch ciastek posmarować kremem czekoladowym (ew. polać polewą) i obsypać posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą noc, aby herbatniki zmiękły. (*) Tym razem użyłam kremowego nadzienia o smaku czekoladowym Lauretta . Jest bardzo stabilne
Di gotujeczekoladowej wylewamy na spód foremek (u mnie silikonowe foremki na muffinki). Wkładamy do zamrażarki na 5-10 minut. Blendujemy wszystkie składniki na nadzienie i wykładamy na czekoladki. Następnie polewamy pozostałą masą czekoladową. Wkładamy do zamrażarki na 10 minut. Przechowujemy w lodówce! Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuoraz uprażone orzechy laskowe. Do jasnej dodajemy ekstrakt waniliowy oraz starte orzechy brazylijskie. Delikatnie mieszamy dodatkowo napowietrzając masę. Przekładamy do pucharków 5. Wierzch możemy przyozdobić polewą z likieru czekoladowego lub roztopioną czekoladą. Schładzamy przed podaniem min.30
vaniliowoczekoladowaPyszne ciasto o mocnym czekoladowym smaku. Doskonale smakuje z owocami... Składniki: 200 g margaryny, 200 g cukru, 4 jajka, 250 g mąki 50 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g czekolady w proszku, Dekoracja: 1 duża polewa lub rozpuszczona czekolada w kąpieli wodnej. Wykonanie: Margarynę utrzyj z cukrem, dodając po jednym jajku. Obie mąki(...)bułką tartą tortownicy o średnicy 25 cm. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180 st. C około 45 minut. Ostudzone ciasto polej po całej powierzchni polewą. Propozycja: Ciasto czekoladowe doskonale komponuje się z owocami (1 banan pokrojony w plasterki lub 100 g odsączonych wiśni należy ułożyć na wierzchu ciasta przed upieczeniem). Doskonale smakuje z bitą śmietaną. Przepis
Anioły w kuchniserowej, jak i polewie i na polewie. Czyli iście czekoladowo . Sernik jest przepyszny! Ma kremową konsystencję i wyważoną słodycz, a czekolady świetnie dopełniają smak. Składniki: 250 g twarogu półtłustego 1 jajko 40 g ksylitolu 40 g białej czekolady z wanilią (Vivani) 1 łyżeczka budyniu waniliowego polewa: czekolada słony karmel (Vivani), kawałki czekolady nugatowej z białą
Zdrowie na języku :Pbyła gotowa do pieczenia. Po kilkunastu minutach w całym domu unosił się niesamowity zapach czekolady i piernika... Spód kruchutki - jak na tartę przystało, masa serowa - kremowa, intensywnie czekoladowa, a biała polewa - idealnie wieńcząca cały wypiek. Przepis koniecznie do powtórzenia! ;) Składniki : piernikowy spód 200 g ciasteczek zbożowych lub pełnoziarnistych herbatników 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/4 kostki masła(...)odrobina ciepłego mleka Ciasteczka rozkruszyć przy pomocy malaksera na drobny pył, dodać przyprawę do piernika. Połączyć w misce z roztopionym masłem i odrobiną mleka. masa czekoladowo-serowa 500 g serka wiejskiego ( wiaderko ) ze śmietanką tabliczka gorzkiej czekolady ( u mnie 72%, z pomarańczą ) 2 jajka 1/2 szklanki miodu 2 opakowania budyniu śmietankowego szczypta soli Serek wiejski zmiksować na kremową masę. Czekoladę
Kuchnia EllieBabeczki z ciasteczkowym kremem czekoladowym Dziś zapraszam Was na kruche babeczki nadziane pysznym ciasteczkowym kremem czekoladowym. Do tego polewa z czekolady i… nic więcej mi nie trzeba Deser idealny do kawy czy herbaty lub od tak, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Krem, którym nadziałam moje kruche spody możecie spokojnie podawać również jako deser w szklaneczkach(...)dodatkiem świeżych owoców. Przygotowanie takiego kremu czekoladowego zajmie Wam dosłownie chwilę i nie trzeba tu nawet używać miksera. Prosto, a jak smacznie. Spróbujcie. Składniki: Na krem: 50 g czekolady mlecznej 125 g mascarpone 2 markizy kakaowe Cukry Nyskie 2 łyżki zimnej śmietanki 30% Kruche spody (babeczki): przygotowałam z połowy składników z tego przepisu ( klik ) Dodatkowo: około 40-50 g gorzkiej
Słodkie okruszkiszklanki mleka w proszku ¾ szklanki słodkiej śmietanki 30% 1 budyń czekoladowy 1 tabliczka gorzkiej czekolady 10 dag cukru Dodatkowo: 20 dag jeżyn 20 dag malin Polewa z gorzkiej czekolady Twister czekoladowy mięta do dekoracji Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem i kakao, dodać zimne pokrojone masło, oraz żołtka, szybko zagnieść ciasto, wylepić dno wyłożonej pergaminem tortownicy(...)jeżyn –resztę odłożyć do dekoracji, włożyć do nagrzanego do 160*c piekarnika i piec około 55 minut. Studzić przy otwartych drzwiczkach. Zimny udekorować polewą z gorzkiej czekolady posypać grubo jeżynami i malinami, miętą oraz twisterem czekoladowym, schłodzić w lodówce . Słodkich wypieków
Wanilia i KardamonTort intensywnie czekoladowy . Ciężki biszkopt w stylu brownie, krem custard z dużą ilością czekolady i polewa-ganache to smaki, którym czekoladoholik się nie oprze. A zaczęło się od kakao i czekolady, którą dostałam od Makro . Czekolady marki Horeca Select , sprzedawane są w 1-kg opakowaniach – tak więc jedna kostka odpowiada ok. 60 gramom(...)ponad 20% tłuszczu kakaowego, a co za tym idzie wypieki mają prawdziwy, czekoladowy smak. Opakowanie ma fajne strunowe zapięcie – dzięki temu możemy je długo przechowywać. Czekolada zaś świetnie nadaje się do obróbki w kuchni – można robić z niej czekoladowe ozdoby, rozpuszczać, tworzyć pralinki, polewy, fondue itp. Produkty przetestowałam na torcie (kakao ma napis Ideale per Torte
Poezja smakunasączmy go lekko posłodzoną, wystudzoną herbatą. Wykładamy 1/3 kremu czekoladowego, rozprowadzamy równomiernie. Na masie układamy wiśnie, lekko dociskamy. Układamy kolejny blat, ponownie nasączamy, rozsmarowujemy krem i układamy wiśnie. Kończymy trzecim blatem, który również nasączamy. Wierzch i boki smarujemy pozostałą częścią kremu. Tort wstawiamy do lodówki do stężenia. Polewa: wodę umieszczamy w rondelku i wstawiamy na palnik o średniej
Smak mojej kuchni