polewa czekoladowa - 8716 przepisów (strona:266/582)

Proste ciasto piernikowe 202

bardzo wykwintnie. Proste ciasto piernikowe ma jeszcze jedną ogromną zaletę - można je przygotować na dzień lub dwa przed  świętami, a po upieczeniu przełożyć powidłami lub kremem i ozdobić polewą czekoladową. Proste ciasto piernikowe składniki na dwie formy Heritage  z kominem o średnicy 22 cm i wysokości 8 cm 120 g masła 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Piernik staropolski 150

przygotowany obciążamy np. deską do krojenia i odstawiamy na 1-2 dni, aby piernik zmiękł. Piernik można podzielić na 3 równe części i każdą  z nich polać polewą czekoladową (posiekaną czekoladę rozpuszczamy w podgrzanej śmietance

Bon appetit mon amie
Piernik 173

uzyskania jednolitej konsystencji. Upieczone ciasto wyciągamy na kratkę i odstawiamy do ostudzenia. Po przestudzeniu przekrawamy na 3 blaty i nakładamy do środka powidła śliwkowe. Wierzch ciasta smarujemy przestudzoną polewą czekoladową. Dodatkowo zdecydowałam się na dekorację z gwiazdek z opłatka. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Piernik pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY

Ciastkozercy
Czekoladowe ciasto "Błoto Mississippi" 156

cieście na stronach "Misianki". Jest to bardzo czekoladowe ciasto. Mokre w środku. W "Misiance" dekorowane płatkami migdałowymi. Ja jeszcze nie zdecydowałam czy będzie dekorowane czy zostanie z samą czekoladową polewą. Przepis znalazłam na najpopularniejszym słodkim blogu  https://www.mojewypieki.com/ W moim cieście zamiast kawy rozpuszczalnej znalazło się espresso. Po prostu nie używam kawy rozpuszczalnej i nie chciałam jej kupować(...)środek zdecydowałam, że jeszcze potrzebuje 10 minut). Ciasto wyjąć, przenieść na kratkę do ostudzenia. Wystudzone obłożyć polewą: 50 ml. śmietanki 30% zagotować. Do gorącej dodać posiekaną czekoladę i mieszać ( w moim przypadku dodałam jeszcze 2 łyżki gorącej śmietanki, ponieważ moja polewa nie była zbyt kremowa - dolanie pozwoliło mi uzyskać polewę kremową, która łatwo się rozprowadzała). Ciasto jest mokre

AZgotuj!
Ser do naleśników 139

dodaję 2 żółtka, cukier puder i ugniatam dobrze widelcem łącząc masę. Smaruję nią naleśniki, zwijam w rulon lub trójkąt i podsmażam na tłuszczu. Podaję gorące, czasem zdarza się z polewą czekoladową i świeżymi owocami – rozpusta! Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Trufle orzechowe w czekoladzie – całkiem zdrowe! 168

tłusta i spoista, idealna do lepienia w dłoniach. Gotowe kulki układamy na desce i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny – przed dalszą pracą powinny się porządnie schłodzić. Polewa czekoladowa to nic innego jak rozpuszczona czekolada. Czekolada gorzka – jeśli jesteście koneserami wytrawnych słodyczy, mleczna – jeśli jesteście łasuchami. Połączenie obu według mnie było najbardziej trafne – trufle

Karo in the Kitchen
Keks z bakaliami i płatkami migdałów 127

minut (środkowa półka piekarnika, grzanie góra plus dół bez termoobiegu). Sprawdzam cienkim nożykiem czy wychodzi suchy, wtedy wyłączam piekarnik, studzę na blacie. Podaję:) Rada: Keks można udekorować cukrem pudrem, polewą czekoladową jasną lub ciemną, lukrem klasycznym, kolorowym, smakowym, posypać posiekanymi bakaliami. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Trufle orzechowe w czekoladzie – całkiem zdrowe! 162

tłusta i spoista, idealna do lepienia w dłoniach. Gotowe kulki układamy na desce i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny – przed dalszą pracą powinny się porządnie schłodzić. Polewa czekoladowa to nic innego jak rozpuszczona czekolada. Czekolada gorzka – jeśli jesteście koneserami wytrawnych słodyczy, mleczna – jeśli jesteście łasuchami. Połączenie obu według mnie było najbardziej trafne – trufle

Karo in the Kitchen
Pralinki a la Ferrero Rocher 790

pokruszonymi ciasteczkami, dodajemy nutellę, mieszamy. Odkładamy na pół godziny do lodówki, by masa lekko zastygła. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Czekoladę roztapiamy razem z olejem. Kuleczki obtaczamy w polewie czekoladowej. Odkładamy od zastygnięcia. Przechowujemy w chłodnym miejscu.   Źródło

Smaki Na Talerzu
Piernik na ostatnią chwilę 188

minut. ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia. Po przekrojeniu ciasta smarujemy dolną część powidłami, przykrywamy górną i posypujemy cukrem pudrem. Zamiast cukru pudru można piernik polać polewą czekoladową. http://ambition.pl

Kulinarne życie
Świąteczne Pierniczki 164

około 3mm. Wycinamy dowolne kształty. Pieczemy na papierze przez 9 minut. Jeśli pieczemy grubsze pierniczki, zalecam 11 minut. Pierniczki po upieczeniu są miekkie, odstawiamy do ostudzenia.  Polewa czekoladowa:  * 100g czekolady mlecznej lub gorzkiej * 80g masła Czekolade rozpuszczamy razem z masłem. Pierniczki moczymy w czekoladzie i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.  Smacznego

Klasyka Gotowania
Piernik pomidorowy - prosty, rewelacyjny 381

się każdemu. Mieszamy suche składniki z mokrymi i do piekarnika. To ciasto bez dodatku jajek, a jest  niebywale puszyste i mięciutkie, wilgotne i bardzo pyszne. Jeśli do przygotowania polewy czekoladowej pominiesz śmietankę otrzymasz ciasto wegańskie. Gotowe ciasto możesz przełożyć powidłami lub upiec z dodatkiem ulubionych bakalii. Teraz właśnie raczymy się wersją z orzechami włoskimi i rodzynkami. Bardzo polecam! Składniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Piernik bez jajek 131

cukru 30 g kakao łyżeczka przyprawy do piernika łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki sody 500 ml mleka 125 ml oleju rzepakowego 3 łyżki powidła śliwkowego lub dowolnego ciemnego dżemu polewa czekoladowa, cukier puder, bakalie do dekoracji Piernik pieczony w keksówce o wymiarach: 31 x 12 cm. Składniki w temp. pokojowej. PRZYGOTOWANIE: W misce mieszamy razem mokre składniki. W innej łączymy

Zasmakuj Kuchni
Ciasto pijana śliwka | Zdrowsza wersja! | 858

łyżka po łyżce).  Śliwki odcedzamy, a alkohol ze śliwek dodajemy do masy budyniowej.  Masę wykładamy na biszkopt, a na masę śliwki. Pierwszą warstwę mocno wciskamy.  Polewa czekoladowa: 1 gorzka czekolada 1 łyżka masła Odrobina mleka 4 łyżki kakao Czekoladę dzielimy na kostki. Rozpuszczamy w rondelku z resztą składników.  Przekładamy pędzelkiem na śliwki.  Ciasto najlepsze

Czarnawisienka
Ciasto chałwowe bez pieczenia. 215

powtarzamy, czyli, herbatniki, dżem, krem i na górę herbatniki. - w rondelku podgrzewamy 100 ml. śmietanki kremówki, dodajemy 100 gr. gorzkiej czekolady i dobrze mieszamy do dokładnego rozpuszczenia się czekolady. - polewę czekoladową wylewamy na górę ciasta czyli na herbatniki i posypujemy ją krokantem dla ozdoby. - ciasto przykrywamy folią spożywczą, i wsadzamy do lodówki na całą noc. Uwagi:  - ciasto należy podawać

RITA food channel