polędwiczki - 3023 przepisów (strona:104/202)

POLĘDWICA OTULONA CIASTEM FRANCUSKIM 120

Polędwiczka w takiej formie jest doskonała na obiad na ciepło, jak również na zimno na kanapki. SKŁADNIKI 1 polędwiczka wieprzowa, 2 łyżki musztardy, 1łyżeczka majeranku, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki słodkiej papryki, ¼ łyżeczki pieprzu, 2 ząbki czosnku Dodatkowo: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 jajko WYKONANIE   Musztardę mieszamy z przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Marynatą nacieramy mięso. Odstawiamy do lodówki najlepiej

słodki bratek
Dietetyczne jajka faszerowane kurczakiem 143

równie pyszne, lekkie i mają dużo mniej kalorii niż przygotowywane tradycyjnie.  Takie małe zmiany, a naprawdę warto ;) Składniki: 5 jajek jeden plaster piersi z kurczaka lub jedna polędwiczka z kury (polędwiczka to ta część pod piersią kury) łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz, kolendra szczypiorek i sałata do dekoracji  Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Pierś z kurczaka nacieramy

Czerwona Porzeczka
Roladki drobiowe w sosie sojowym nadziewane kaszą gryczaną i mięsem mielonym 178

farszu i nie wiesz, co z nim zrobić? Wykorzystaj go do nadziania pysznych roladek lub usmaż jak kotlety mielone! Składniki na 6 niedużych roladek: 2 filety z kurczaka z polędwiczkami (ok 500g) 6-8 kopiastych łyżek farszu pozostałego po przygotowaniu pierogów z kaszą gryczaną i mięsem mielonym (ja wykorzystałam ten bez selera i natki selera i lubczyku opisanego na końcu(...)ziołowej przyprawy: pieprz mielony i ziołowy, zioła prowansalskie, papryka czerwona  2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka masła Przygotowanie: Mięso umyj, osusz i podziel każde na trzy części: odetnij polędwiczkę z kawałkiem fileta, resztę fileta przetnij na pół jak bułkę. Każdy kawałek delikatnie, ale cienko rozbij tłuczkiem, najlepiej przez warstwę folii spożywczej. W miseczce wymieszaj ze sobą sól ziołową

Anioszek w kuchni
Polędwica z dorsza po prowansalsku 166

delikatny. Ryba przy tym zachowuje swój oryginalny smak, bo sos pomimo tego, że bogaty w wyraziste składniki, nie przytłacza jej smaku. Jedzmy ryby! 3-4 porcje - 2 polędwiczki z dorsza - 1 puszka pomidorów 400g - 1 czerwona papryka - 1 czerwona cebula - czarne oliwki -kapary 2 łyżki - czarne oliwki (dodałam pół słoiczka 340g) -oliwa z oliwek 2-3 łyżki(...)przygotowanego wcześniej dorsza. Naczynie przykrywany folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20-30 minut w zależności od wielkości/grubości polędwiczek. Danie jest świetne na lekki niedzielny obiad! Smacznego

Simple Dish
Polędwiczki z kurkami 119

makaronem, mięsem, różnymi sosami czy w śniadaniowej jajecznicy. Ze świeżych, w sezonie korzystam, aż do przejedzenia, ale kilka porcji po przesmażeniu zamrażam na zimę (surowe będą po rozmrożeniu gorzkie). POLĘDWICZKI Z KURKAMI Składniki: 1,2 szt polędwicy wieprzowej 250 g świeżych kurek 1 cebula 1 szklanka wody 2,3 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu(...)masła, na którym smażymy kilka minut kurki. Kiedy będą miękkie dodajemy cebulę, a potem doprawiamy do smaku solą i pieprzem (opcjonalnie sos można zabielić śmietaną, u mnie bez) . Kiedy polędwiczki będą miękkie dodajemy do nich wcześniej przygotowane kurki, mieszamy i dusimy razem jeszcze około 10 minut

Bon appetit mon amie
Roladki z kurczaka z pieczarkami i serem 434

serem... Potrzebne będą: podwójna pierś z kurczaka 250 g pieczarek trochę startego żółtego sera sól, pieprz ew. przyprawa do kurczaka Z podanej porcji wychodzi 6 roladek + ew. dwie polędwiczki. Pierś myjemy, oczyszczamy. Dzielimy na połowę. Delikatnie rozklepujemy tłuczkiem, najlepiej z płaską końcówką przez folię spożywczą, aby nie porozrywać mięsa. Powstały płat mięsa, posypujemy przyprawami, posypujemy startym serem i pieczarkami(...)dzielimy na 3 części (3 małe roladki), obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej smażymy na oleju na niezbyt dużym ogniu, żeby nie były od środka surowe. Pozostałe polędwiczki możemy usmażyć jak kotleciki albo gdy powstanie nam jakaś dziura w roladzie, możemy załatać

Pelusiowa Kuchnia
Kurczakowe kąski. 256

Składniki: -polędwiczki z kurczaka (ilość zależy od tego ile chcemy zjeść) -1/3 szklanki mąki -1/2 szklanki bułki tartej -przyprawy (sól, pieprz, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki) -jajko -olej Sposób przygotowania: Polędwiczki myjemy, odkrawamy błonę i oprószamy solą i pieprzem. Na talerzu szykujemy panierkę z mąki, bułki tartej i papryki ostrej i słodkiej. Obtaczamy kurczaczki kolejno

Magia jedzenia.
Przebudzenie Barbary 116

największy komplement z mojej strony - po raz pierwszy zjadłem żeberko ze smakiem. Łatwo odchodziło od kości, a tym samym było idealnie wypieczone. Jednak prawdziwą gwiazdą programu była wyborna polędwiczka wieprzowa na purée z selera i jarmużem. Mięso rozpływało się wprost w ustach i było podane ze świetnym sosem oraz gorczycą, które tworzyły integralną całość. Zwieńczeniem naszego posiłku były domowe lody(...)Dolinie Baryczy Sery z Ekologicznego Gospodarstwa Agroturystycznego Wańczykówka Rosół z kaczki Pasztet z gęsich wątróbek z konfiturą z czerwonej cebuli Żeberko z żółtym burakiem i pieczonymi ziemniakami Polędwiczka na pur é e z selera z jarmużem i gorczycą Kruche ciastko z lodami o smaku orzecha włoskiego Szef kuchni Tomasz Biliczak Wnętrze baru Barbara I Wnętrze baru Barbara II Wnętrze baru

Food Square
Imbirowe polędwiczki z warzywami po chińsku 157

Blueberry Corner by "jagodzianka" Kolor, świeżość i smak to główne atuty tego dania. Imbirowe polędwiczki z ryżowym makaronem i warzywami to kombinacja wielu smaków … Przeczytaj cały artykuł Post Imbirowe polędwiczki z warzywami po chińsku pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z PAPRYKĄ 126

Składniki:  1 wieprzowa polędwiczka ok. 500g 1 mały por 1 świeża czerwona papryka  sól pieprz  papryka słodka  majeranek  olej do smażenia  1 szklanka bulionu  2 łyżki mąki  1 łyżka śmietany 18%   3/4 szklanki wody Sposób wykonanie:  Polędwicę pokroić w plastry, lekko rozbić dłonią, oprószyć solą i pieprzem z każdej(...)strony i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zarumienienia.  Pora pokroić w talarki a paprykę w paski.  Warzywa dodać do polędwiczek i smażyć do zeszklenia.  Następnie podlać bulionem i dusić pod przykryciem ok. 15-20 min.  W międzyczasie doprawić papryką, solą i pieprzem.  Mąkę i śmietanę wymieszać w kubku z wodą i pomału

Prosto i Smacznie z Anetą
Wołowina a la Stroganow 110

mieszając, aż cebulki lekko nabiorą złotego koloru. Jeśli cebulki będą większe to przekroić je na pół. Pieczarki umyć pokroić w plasterki i dodać do cebulek. Smażyć chwilkę, doprawić solą. Polędwiczkę wołową pokroić na cienkie paski, doprawić solą,musztardą, białym pieprzem, papryką słodką i ostrą, wymieszać. Wrzucić polędwiczkę na patelnię i smażyć, mieszając aż straci kolor surowizny. Dodać plasterki ogórków. Wlać

Kuchnia Pokoleń
Flaczki drobiowo - wołowe 188

więc dla nich skusiłam się i ugotowałam. Mogę rzec, że nie ma nic prostszego.  Flaczki drobiowo - wołowe SKŁADNIKI : 1 udko z kurczaka bez skóry 400 g polędwiczek drobiowych 1 - 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 500 g wołowych flaków 2 łyżki przyprawy do flaków sól i pieprz czosnek granulowany majeranek PRZYGOTOWANIE : Do garnka przekładamy udko z polędwiczkami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Czerwone curry z wieprzowiny 170

się je bardzo prosto i szybko. Na szczęście składniki kuchni wschodu są już ogólnodostępne nawet w małych miastach, więc możemy szaleć w kuchni z tajlandzkimi smakami :) SKŁADNIKI 600 g polędwiczki wieprzowej 1 żółta papryka 2 łyżki czerwonej pasty curry 1 mała papryczka chili 1 puszka mleczka kokosowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżka soku z limonki/cytryny(...)cytrynowej 3 woreczki ryżu jaśminowego świeża kolendra do posypania (w razie braku bazylia też da radę jak u mnie) 2 łyżki oleju PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Polędwiczki i paprykę kroimy w kostkę. Papryczkę chili (bez pestek) drobno siekamy. W woku rozgrzewamy olej i podsmażamy przez 2 minuty pastę curry. Następnie dodajemy mięso wraz z żółtą papryką

Moje Kuchenne Rewelacje
Kurczak Parmigiana 184

patelnię ·          duże naczynie żaroodporne Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Piersi z kurczaka dokładnie oczyszczamy, a następnie odcinamy polędwiczki. Wkładamy je do solidnego woreczka (np. z Lidla) i rozbijamy z obu stron na dość cienkie i duże płaty, tak by nie zrobić w nich dziur. Wyjmujemy i solimy oraz pieprzymy z obu stron(...)wymieszaną w proporcji 1:1 z Parmezanem startym na drobnych oczkach. Najlepiej zacząć od połowy Parmezanu (ok. 70g) i dodać do niego tyle samo bułki tartej. Każdy kotlet (i polędwiczki) obtaczamy najpierw w mące, później w jajku, a następnie w bułce wymieszanej z parmezanem. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu jeśli mamy patelnię z  nieprzywierającym dnem, a w głębokim tłuszczu

Bazując na smaku
Kanapki z rukolą, chipsem z szynki parmeńskiej oraz duszoną w cydrze polędwicą wieprzową 125

suchej patelni smażymy szynkę parmeńską po 2-3 minuty z każdej strony do momentu aż będzie mocno chrupiąca. Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Polędwiczkę oczyszczamy z błon, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oliwie z oliwek po 3-4 minuty z każdej strony, dodajemy zioła (mogą być z łodygami), wlewamy cydr i bulion(...)Polędwiczkę dusimy 13-15 minut na średnim ogniu. Wyciągamy polędwicę z patelni i odstawiamy na 20 minut, by odpoczęła. Następnie kroimy w cienkie plastry. Kromki chleba grillujemy na patelni po 2-3 minuty z każdej strony. Każdą smarujemy cienko serkiem chrzanowym, kładziemy po kilka listków rukoli oraz po plastrze polędwicy i kawałku chipsa z szynki parmeńskiej. Możemy w każdą

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania