Dzisiaj zapraszam na polędwiczki wieprzowe w świątecznej odsłonie. Bardzo lubię ten rodzaj mięsa, z uwagi na jego delikatność i kruchość. Dodatkową zaletą jest to, że nie wymaga zbyt wielu zabiegów, aby wyczarować pyszne danie. Polędwiczki usmażyłam na oleju rzepakowym, który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest podstawowym produktem w mojej kuchni. SKŁADNIKI: 500 g polędwicy wieprzowej
Kuchnia w opałachCześć! Pomysł na smaczny i szybki w wykonaniu obiad. Polecam! Składniki: * ok. 50 dkg polędwiczki wieprzowej * 30 dkg kurek * 1/2 szklanki śmietanki 30% * olej do smażenia polędwiczek * 2 łyżki masła do smażenia kurek * 1 mała cebulka * sól, sól hiszpańska * natka z pietruszki Polędwiczkę umyłam pod bieżącą wodą i okroiłam ze zbędnych tłustych kawałków. Pokroiłam na grubość
Pieprzyć z FantazjąGotuj przez kolejne 5 minut. Warzywny gulasz dopraw do smaku cukrem, sokiem z limonki i solą. Szaszłyki wieprzowe z salsą z mango Składniki na 4 sztuki: 500 g polędwiczki wieprzowej opakowanie Przyprawy Cajun Knorr 2 pomidory malinowe świeże mango czerwona cebula limonka pęczek i kolendry łyżeczka sosu Worchester 100 ml oliwy z oliwek szczypta cukru łyżeczka soli Przepis
Ugotowane pozamiataneroślina. A szkoda, bo dania z jego udziałem smakują świetnie a ostatecznie przekonać powinny nas jego właściwości zdrowotne. Sięgajmy po niego częściej, np. posypując nim smażone mięso:). 300g polędwiczki wieprzowej 2-3 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego sól, pieprz olej 1. Polędwiczki kroimy na plastry około 3 cm szerokości. Delikatnie roztłukujemy dłonią każdy kawałek. 2. Mięso
Szefowa kuchniSkładniki: polędwiczki wieprzowe szpinak baby masło 2 ząbki czosnku sól świeżo zmielony pieprz Polędwiczkę oczyszczam i osuszam. Na patelnię wkładam masła, smażę polędwiczkę z każdej strony tak by zrobiła się biała. Powinno trwać to dosłownie 2 minuty. Piekarnik nagrzewam do temperatury 170 stopni. Pieczemy polędwiczki w naczyniu żaroodpornym – otwarte przez 7-10 minut. Wykładamy polędwiczki na folię aluminiową
MojaQchnia.plraczej cięższe niż lżejsze danie, takie typowo męskie. Świetne z grilla i moim zdaniem jeszcze lepsze z piekarnika - pieczone w rękawie są mięciutkie i delikatne. 1/2 kg polędwiczek wieprzowych 3-4 nieduże cebule przyprawa gyros 3 łyżki oleju 1. Polędwiczki kroimy w plastry. Dodajemy olej, przyprawę gyros i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, najlepiej
Szefowa kuchniśmietanki wylądowały na kaszy gryczanej pachnącej czosnkiem i liściem laurowym. Na wierzchu ułożyłam plasterki krótko smażonej polędwicy wieprzowej przyprawionej jedynie solą i pieprzem. SKŁADNIKI (porcja na 3 osoby) 1 polędwiczka wieprzowa średniej wielkości 1 duży czubaty kubek kaszy gryczanej 4 duże garście kurek Listki z kilku gałązek estragonu posiekany koperek 2 średnie białe cebule 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku(...)myjemy i dokładnie czyścimy ze ścięgien. Nacieramy solą morską, pieprzem i olejem rzepakowym. Smażymy na oleju kilka minut z każdej strony. Mięso powinno być miękkie, w środku różowe. Zdejmujemy polędwiczki na talerz, przykrywamy folią aluminiową i dajemy im odpocząć. Na środku talerza układamy pasmo kaszy, na krzyż układamy pasmo z kurek. Polędwice kroimy w cienkie plasterki i układamy na kaszy
OstryKęsostatni w tym roku na jesienne smaki Prawdę powiedziawszy polędwiczka w sosie borowikowym może być również pomysłem na przepyszne świąteczne dania XD A ja już od jakiegoś czasu miałam smaka na intensywny, grzybowy sos. Takie proste i aromatyczne danie. Jako bazy użyłam borowików i polędwicy wieprzowej(...)prawdziwa bomba smakowa. Jest intensywnie grzybowy i kremowy z lekko wyczuwalną nutą rozmarynu i whisky. Idealnym dodatkiem do niego będą kluski lub kopytka . Polędwiczka w sosie borowikowym Składniki: polędwiczka wieprzowa 150 – 200 g borowików (mogą być mrożone) 2 łyżki oleju 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka sosu sojowego 2 ząbki czosnku gałązka rozmarynu 50 ml whisky 250 ml wody/bulionu
PatiGotujejednak właśnie ten rodzaj mięsa wieprzowego (głównie ze względu na swoją delikatność) najlepiej tu pasuje. Danie przypomina moje ukochane koreańskie bulgogi (bo nim się inspirowałam, to taka uproszczona wersja), lecz głęboki smak melasy z marynaty czyni z niego zupełnie inne danie. Podajemy z ryżem lub grubym makaronem ryżowym. Polędwiczka w melasie: 2 polędwiczki wieprzowe (każda(...)misce melasę należy dokładnie wymieszać z sosem sojowym do połączenia – następnie dodajemy sok z cytryny, oliwę, drobno starty imbir, wyciśnięty ząbek czosnku oraz chili w proszku. Ponownie mieszamy. Polędwiczki myjemy i oczyszczamy z błon. Kroimy na bardzo cienkie plasterki (niemal przezroczyste), jeśli mięso się rozpada to nic, nie muszą być równe. Dodajemy mięso do marynaty. Marchewkę i pora obieramy
Poezja smakuszklanki ugotowanych batatów, zmiksować je na gładkie puree i z powrotem dodać do rondla. W ten sposób naturalnie i zdrowo zagęścicie sos. Taki gulasz przygotujecie też z polędwiczek wieprzowych - ugotuje się znacznie szybciej, bo już po 40 minutach mięsko zacznie się rozpadać, a sos nabierze głębokiego smaku i aromatu. Warto pamiętać, że w szybszej wersji dynię dodajemy do podsmażonej(...)polędwiczki już na początku, a nie w połowie gotowania jak to ma miejsce gdy gotujemy szynkę lub łopatkę. SKŁADNIKI / 4 porcje SOS 500 g łopatki lub szynki wieprzowej 100 g chudego boczku 2 szklanki batatów / obranych i pokrojonych w 1 cm. kostkę 1 mała papryka 1 cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy
cool and mintyMUSZTARDOWEJ KUPIŁAM POLĘDWICZKI,SAMA NIE WIEDZIAŁAM CO Z NIMI ZROBIĆ, WIĘC IMPROWIZOWAŁAM I WYSZŁY GENIALNE,SOCZYSTE,KRUCHE I NAPRAWDĘ PYSZNE SPRÓBUJCIE SAMI SKŁADNIKI: MUSZTARDA 2 ZĄBKI CZOSNKU 2 POLĘDWICZKI WIEPRZOWE ZIOŁA PROWANSALSKIE SÓL,PIEPRZ PAPRYKA SŁODKA MIESZAMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI I NACIERAMY POLĘDWICZKI I ZOSTAWIAMY NA KILKA GODZIN W LODÓWCE NASTĘPNIE OBSMAŻAMY PO 3-4 MIN Z KAŻDEJ STRONY NAJLEPIEJ
Swojskie jedzonkolata nieużywany. Odkurzyłam go i wykorzystałam do zrobienia obiadu. Polecam każdemu :) Przepis znalazłam w książce Biblioteczki Poradnika Domowego pt. Mięso na różne sposoby 1/2009. Składniki: 70 dag polędwiczek wieprzowych 2 łyżki słodkiej mielonej papryki pieprz ziołowy sól Sposób wykonania: 1. Polędwiczki opłukać, osuszyć, natrzeć papryką i pieprzem, odstawić na 30 minut. 2. Po tym czasie w garnku go dotowania
Kuchnia domowa AniPolędwiczki wieprzowe duszone z zieloną fasolką szparagową i pieczarkami. Składniki: polędwica wieprzowa 300 g fasolki szparagowej 200 g pieczarek 2 cebule przyprawy olej Polędwiczkę obsmażamy na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Dolewamy wodę i dusimy pół godziny. Mięso przekładamy na deskę i kroimy na kawałki. W tym czasie na patelni obsmażamy poszatkowaną cebulę i pieczarki, dodajemy fasolkę
prawdziwe jedzenieSos: obgotowujemy grzyby. Sos- Do garnka dajemy pol kostki masla, dwie lyzki maki - laczymy. Dodajemy bulionu wolowego -250 ml. Laczymy. Zciagamy z gazu I dodajemy ok
Smaki Edyty