niezwykle aromatycznym grzybowym sosem na bazie pachnących lasem podgrzybków, wytrawnego wina i aromatycznej natki z pietruszki. Świetne połączenie smaków i idealna propozycja na niedzielny wykwintny obiad. Składniki: 700g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki) 8-10 plastrów wędzonego boczku 2 łyżki oleju Wielkopolski kilka gałązek świeżego tymianku sól pieprz Sos grzybowy: 600g leśnych podgrzybków 1 cebula 1 ząbek czosnku 200ml białego półwytrawnego(...)wina 200ml śmietany 30% 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki natki z pietruszki szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki masła sól pieprz Dodatkowo: 200g kaszy jęczmiennej pęczak Wykonanie: 1. Polędwiczki oczyścić z błon i pokroić na plastry o grubości około 2 cm, lekko rozpłaszczyć dłonią. Każdy plaster oprószyć solą, pieprzem, posypać posiekanym świeżym tymiankiem i odstawić na około 30 minut
Szalona Kuchnia EwelinyIdealne na obiad polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowym. Są pyszne, niebanalne w smaku i dość wyraziste! Danie do zrobienia jest proste i wykwintne. Spróbujcie koniecznie! Składniki: 550 g polędwiczki wieprzowej 1 łyżka masła sól pieprz papryka słodka papryka ostra Sos: 1 szklanka śmietany 18% 2 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżeczki musztardy delikatesowej Surówka: 1 połowa kapusty pekińskiej 2 marchewki(...)puszki kukurydzy 1/2 cebuli sos do surówki: 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, 1/2 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, szczypta soli i mała kropla octu Przygotowanie: Polędwiczki myjemy, dokładnie osuszamy, odcinamy błonkę i kroimy w plastry o grubości 1 cm. Obsypujemy z dwóch stron solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Na patelni rozgrzewamy masło, a następnie smażymy polędwiczki
Gotuj z MąkąDziś coś dla wielbicieli kuchni chińskiej. Bardzo proste danie, a zapewniam, że smakuje rewelacyjnie. Gorąco polecam, bo naprawdę warto spróbować :) Przepis znaleziony tutaj . Składniki: 500g polędwiczki wieprzowej po połowie czerwonej i zółtej papryki 1 marchewka 1 cebula ok. 10 cm białej części pora 4 ząbki czosnku ok. 2 cm świeżego imbiru 1 papryczka chili (bez pestek) 2 łyżki mąki(...)ziemniaczanej olej kokosowy lub słonecznikowy sól biały pieprz Sos: sok z jednej cytryny 6 łyżek wody 10 łyżek sosu sojowego 5 łyżek brązowego cukru (można zastąpić białym) Polędwiczki przekroić wzdłuż a następnie pokroić w jak najcieńsze plasterki. Doprawić solą i pieprzem i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Cebulę i paprykę pokroić w około 2 cm kawałki, a marchewkę i pora
kuchnia doskiwracają do domu, a bez obiadu obejść się nie potrafią. Kaszę jaglaną można zastąpić ryżem, soczewicą lub inną kaszą, które gotować należy na bieżąco. Polecam na jesienny obiad. Składniki : polędwiczka wieprzowa 2 marchewki papryka czerwona cebula kawałek selera korzeniowego kilka grzybów suszonych łyżka koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe sól pieprz olej kasza jaglana Marchew i seler zetrzeć na tarce(...)oczkach. Cebulę lub pora pokroić w kostkę lub półtalarki. Paprykę pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do garnka i zalać do połowy wodą. Dorzucić liście laurowe. Gotować na małym ogniu. Polędwiczkę pokroić na kawałki grubości 1,5 cm i rozpłaszczyć je palcami. Smażyć kawałki na rozgrzanym oleju (1 łyżka wystarczy) na rumiano po obu stronach. Smażąc, posypać polędwiczki
Weekendy w domu i ogrodziePolędwiczki w sosie pieczarkowym to ulubione danie mojego Męża. Gdyby mógł, jadłby tylko to. Dla mnie jest to szczególna potrawa, ponieważ mój Mąż, który nigdy w
Słodko-Słony Świat Ilonysiebie i będzie pyszne. Więc po zmieszaniu i wpałaszowaniu całego talerza przez niego usłyszałam lepsze niż w restauracji jak jadłem więc chyba wyszło oki :) Składniki 350-400 g polędwiczki wieprzowej 100 ml białego wina 100 g gorgonzoli 6-8 suszonych pomidorów pokrojonych w paski 400 g śmietany 18% 1-2 łyżki kaparów 200 g pieczarek pokrojonych w paski 1/2 pęczka(...)posiekanej opcjonalnie olej Marynata 1 łyżka musztardy rosyjskiej 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżka suszonego tymianku 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 1 łyżeczka soli Polędwiczki oczyszczamy z białych błon, kroimy po skosie w grube plastry i lekko rozbijamy ręką. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z pozostałymi składnikami marynaty i dokładnie mieszamy. Kawałki polędwicy dokładnie
Piekielna Kuchnia Patiktórej w smaczny sposób zagospodarujemy pozostałe w lodówce warzywa. Nauczyłam się od Mamy, że końcówki warzyw najlepiej jest wygotować w zupie - tak robię i zawsze jest smacznie :) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1/2 małego selera (lub 1/4 dużego) 3 marchewki 1 papryka 1/2 pora kilka ziemniaków 1/2 bloczka (50g) serka topionego z papryką 2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego(...)lubczyku suszonego 1 łyżka oregano 2 łyżki papryki słodkiej mielonej 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 100 ml śmietany 30% sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Polędwiczkę dokładnie myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu około pół godziny z liśćmi laurowymi i zielem angielskim
Kolorowy Przepisowniksposoby podane. Zamiast maccheroni jak spaghetti dodamy, to już nieco inne danie mamy. Moja propozycja jest ekspresowa, smaczna, pomarańczowa, z marchewkowymi paseczkami i pomidorowymi polędwiczkami. Składniki: ok. 300 g makaronu np. maccheroni, 1 duża polędwiczka wieprzowa, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 3 łyżki sosu sojowego ciemnego, ok. 500 g przecieru pomidorowego, 1 duża marchew, 3 ząbki czosnku(...)łyżeczka cukru, 1 łyżeczka przyprawy do pizzy, świeży tymianek, ser twardy np. grana padano, sól do smaku. Przygotowanie: Marynata: Sos sojowy mieszamy z przecierem pomidorowym, dodajemy pieprz do smaku. Polędwiczkę myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z błonki. Kroimy w cienkie plasterki (można delikatnie rozbić palcami) i przekładamy do marynaty pomidorowej. Odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników. Cebulę kroimy
Moniki Smakołykipieczenia, następnie do piekarnika i obiad mamy gotowy. Tak przygotowana polędwica doskonale smakuje również na zimno, pokrojona w plastry na kanapki. SKŁADNIKI 60 dag polędwiczki wieprzowej, 5 ziemniaków, 1 mała cebula, 1 marchew, przyprawa do ziemniaków, 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki marynaty: 1 ząbek czosnku, 2 łyżki musztardy, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki(...)pieprzu, 1 łyżeczka majeranku \ WYKONANIE Składniki na marynatę mieszamy ze sobą, smarujemy nią mięso. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc. Następnie zamarynowaną polędwiczkę przekładamy do rękawa do pieczenia. Ziemniaki kroimy w plastry, polewamy oliwą, posypujemy przyprawą do ziemniaków. Marchew kroimy w paski, a cebulę w piórka. Warzywa przekładamy do rękawa do mięsa. Całość
słodki brateksię je bardzo prosto i szybko. Na szczęście składniki kuchni wschodu są już ogólnodostępne nawet w małych miastach, więc możemy szaleć w kuchni z tajlandzkimi smakami :) SKŁADNIKI 600 g polędwiczki wieprzowej 1 żółta papryka 2 łyżki czerwonej pasty curry 1 mała papryczka chili 1 puszka mleczka kokosowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżka soku z limonki/cytryny(...)cytrynowej 3 woreczki ryżu jaśminowego świeża kolendra do posypania (w razie braku bazylia też da radę jak u mnie) 2 łyżki oleju PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Polędwiczki i paprykę kroimy w kostkę. Papryczkę chili (bez pestek) drobno siekamy. W woku rozgrzewamy olej i podsmażamy przez 2 minuty pastę curry. Następnie dodajemy mięso wraz z żółtą papryką
Moje Kuchenne Rewelacjejaką robiliśmy z Bartkiem były polędwiczki z sosem cytrynowo-gruszkowo-miodowym z ziemniaczanymi rozetkami Delikatne ziemniaki, pyszne mięso i słodkie gruszki to połączenie, które naprawdę może smakować Składniki: - 500g polędwiczki wieprzowej - 100 ml wina czerwonego - gałązka rozmarynu - 150g koziego sera - 3 łyżki oliwy - 2 cytryny - 2 łyżki miodu - 125 ml cydru gruszkowego - 2 gruszki - kilka ziaren czerwonego pieprzu - 1 łyżka(...)wody - 1 łyżeczka octu balsamicznego - sól - 1 kg ziemniaków - 3 żółtka - 50g masła - szczypta suszonych pomidorów w płatkach - truskawki do dekoracji Powyższe składniki są na 4 porcje. Najpierw kroimy polędwiczki na grubsze plastry, solimy i podlewamy winem, wrzucamy rozmaryn i pozostawiamy żeby mięsko nam przeszło winkiem. W między czasie przygotowujemy sos cytrynowo-gruszkowo-miodowy. Z cytryny wyciskamy sok, dodajemy miód
Kuchenne WariacjeDobry wieczór. Dzisiaj zapraszam Was na szybki obiad, pyszne polędwiczki w sosie musztardowym z puree ziemniaczanym. Składniki: mięso: 1 polędwiczka wieprzowa 3 łyżki masła 3 łyżki oleju sól puree: 5 ziemniaków 1 łyżeczka masła 1 łyżka śmietany 2 łyżki musztardy DIJON, np. Develey sos musztardowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki tortowej 1,5 szkl bulionu 1 łyżka musztardy DIJON(...)Develey sól pieprz sok z cytryny śmietana koperek Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ugnieść z masłem, śmietaną i musztardą. Polędwiczki pokroić w plastry, posypać solą, odstawić na 15 minut. Po tym czasie usmażyć z obu stron na oleju wymieszanym z masłem. Przygotować sos musztardowy. Masło rozpuścić, dodać mąkę, wymieszać i stopniowo podlewać bulionem, aż do uzyskania
Trufelkowoszafranem (przepis inspirowany tym właśnie daniem tu) oszalałam na jego punkcie. Tym razem zmodyfikowałam i odchudziłam przepis na ten sos. Wyszedł jedwabisty, rozmarynowy i bardzo stanowczy. Idealnie przyrządzone polędwiczki wieprzowe oraz sos podałam na puree ziemniaczano- kalafiorowym (przepis tu) i prostą surówką również tego z przepisu. Składniki (na 2 porcje): 250 gram polędwicy wieprzowej sól i pieprz(...)tego przepisu Polędwicę kroję w plastry i delikatnie rozbijam. Doprawiam solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek z dodatkiem masła i aromatyzuję ją gałązkami rozmarynu. Smażę polędwiczki po 30-40 sekund z każdej strony na dużym ogniu i przekładam do naczynia żaroodpornego (patelnię i tłuszcz pozostawiam) do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 3-4 minuty
Mango Papajatrakcie tematycznych tygodni, a większe markety na stałe posiadają półki z produktami z różnych kuchni świata. Składniki na 4 porcje: 150g makaronu z fasoli mung lub ryżowego 400g polędwiczki wieprzowej (można zastąpić innym mięsem np. indykiem, kurczakiem) 2 marchewki 250g mrożonej fasolki szparagowej zielonej 150g pieczarek 1/2 łyżki oleju sezamowego Sos: 6 łyżek sosu sojowego* 1 łyżka sambal oelek(...)sezamowego 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru trzcinowego Szczypta ostrej papryki w proszku *w wersji bezglutenowej użyj odpowiedniego sosu sojowego Przygotowanie: Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Polędwiczkę pokroić w nieduże paski - ja pokroiłam w plasterki, które przekroiłam jeszcze na pół. Pieczarki pokroić w plasterki, a marchewkę w słupki. Na patelni, na oleju sezamowym podsmażyć na złoty kolor
Fabryka pomysłówjest równie smaczne jak mięsiwa "cięższego kalibru" a jednoczesne będzie delikatniejsze dla naszego żołądka. składniki dla czterech osób 6-8 szt ładnych pieczarek 1-2 niewielkie cukinie 2 polędwiczki wieprzowe ( każda o wadze ok 500 g) 3-4 łyżki oliwy sól, czarny pieprz dodatkowo do marynaty 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki domowego maggi 2 łyżki oleju szczypta ostrej(...)rozmarynu i ząbek czosnku) sposób przygotowania Przygotowujemy składniki marynaty, mieszamy ocet jabłkowy z olejem, dodajemy maggi, pieprz ziołowy, ostrą paprykę, rozmaryn, zmiażdżony ząbek czosnku i niewielką ilość soli. Polędwiczkę myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w plastry grubości około trzech centymetrów. Mięso dokładnie nacieramy marynatą i wkładamy w chłodne miejsce na co najmniej dwie, trzy godziny
Miód i pieprz