poledwiczka wieprzowa w sosie - 509 przepisów (strona:30/34)

Wołowe klopsiki z serem mozzarella w pomidorowym sosie 250

Wołowe klopsiki z serem mozzarella to dobry pomysł gdy domowe mielone już się trochę przejadły Twoim domownikom. Klopsiki możesz podawać z ryżem lub makaronem spaghetti. Przepis

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym 252

kurek, 1 polędwiczka wieprzowa ok. 350 g, 2 łyżki masła klarowanego, 1/2 cebuli, 50 ml białego wytrawnego wina, 125 ml śmietanki kremówki 30%, szczypta kurkumy. Ostatnio na straganie zobaczyłam kurki. Wyglądały tak malowniczo, że od razu nabrałam ochoty na jakieś danie z ich wykorzystaniem. I stało się.... na obiad przygotowałam pyszne polędwiczki z kurkami. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu(...)Polędwiczkę umyć, dokładnie osuszyć, odciąć błonę na boku, pokroić na 1,5 cm plastry. Rozgrzać patelnię, włożyć 1 łyżkę masła klarowanego. Gdy będzie już gorące, ułożyć plastry polędwiczki, doprawione przed samym smażeniem solą i pieprzem. Smażyć na większym ogniu przez 2 minuty aż mięso się zrumieni od spodu, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Usmażone mięso włożyć w sos

Świat Domowej Kuchni
Pieczona polędwiczka wieprzowa z sosem ogórkowym i puree ziemniaczano-chrzanowym 157

gram polędwiczki wieprzowej sól, pieprz 2 ogórki konserwowe 1/2 lampki białego, wytrawnego wina 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu 1/2 kg młodych ziemniaków 1-2 łyżki tartego chrzanu koperek 6-7 młodych marchewek 150 gram zielonej fasolki szparagowej 3 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek 1 szalotka 1 ząbek czosnku 2 łyżki mleka Polędwiczkę pozbawiamy niepotrzebnych błon(...)masła z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek. Następnie smażymy na niej polędwiczkę po 1-2 minuty z każdej strony, niech nabierze koloru. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wkładamy mięso, najlepiej wraz z patelnią (jeśli ma odpowiednią lub odczepianą rączkę) i pieczemy 15 minut. Po tym czasie wyciągamy polędwiczkę i odstawiamy na 8-9 minut by odpoczęła. Dopiero

Mango Papaja
32 rozgrzewające dania na jesień 1784

Nadeszła jesień, a wraz z nią chłodniejsze noce i poranki, krótsze dni. To pora roku w której króluje dynia, moja ulubiona to hokkaido, z której można przygotować rozgrzewające zapiekanki, sosy do makaronów, zdrowe frytki z piekarnika czy kremowe zupy z rozgrzewającymi przyprawami jak imbir, chili czy kardamon i cynamon.  Jesień w kuchni kojarzy mi się z gorącymi zapiekankami, gęstymi(...)Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pikantna wieprzowina w pomidorach Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Ravioli z semoliny z ricottą Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego

Moja smaczna kuchnia
Restaurant Week 164

smakował mi pieróg biłgorajski (który smakował dla mnie jak babka ziemniaczana), podany do mięsnej przystawki oraz mus chałwowy, podawany na deser. Lekkie ravioli z selera mogłabym jadać codziennie. Wędzona polędwiczka wieprzowa, aioli z kiszonego ogórka, marynowane rydze, palona szalotka, plastyczne żółtko Ravioli z kompresowanego w kokosie selera ze szparagami, szparagi białe i zielone, kawa z selera, veloute z cebuli Policzki(...)domowy makaron, który bardzo mi smakował. I za wątróbkę, bo lubię – choć już wiem, że kaczą niekoniecznie. Tarta z porem, kozim serem i orzechami włoskimi podana z sosem musztardowym Tradycyjna zupa cebulowa zapiekana serem, podana z grzanką maślaną Karmelizowane gęsie wątróbki podane na pieczonej brukwi i marchwi z chipsem z jarmużu Domowy makaron z borowikami, szpinakiem i polskim serem

Kucharzyca
PRODUKTY NATURALNE SCHRONISKO SMAKÓW MAGDA GESSLER 252

domu. Oferta sklepu jest naprawdę bogata i jest w czym wybierać. W ofercie znajdziemy m.in. chleby na zakwasie, wędliny i mięsa wędzone, sery, przetwory, miody, syropy owocowe, oleje, oliwy, sosy i wiele innych produktów. Kilka z nich miałam okazję spróbować i chętnie podzielę się z Wami moimi doznaniami smakowymi... Degustowane przeze mnie produkty: 1) Chleb żytni razowy To prawdziwy, ciężki(...)woreczka lnianego i rozkoszowaliśmy się jego smakiem przez tydzień. 2) Wędliny wędzone Polędwiczka wędzona to niebo w gębie. Naprawdę! Dawno nie jadłam tak dobrej wędliny. Bardzo delikatna w smaku, nieprzesolona, dobrze uwędzona. Bez konserwantów i zbędnych dodatków - tylko mięso, sól i przyprawy. Polędwiczki sprzedawane są w całości i pakowane próżniowo. Należy je spożyć w przeciągu 12 dni. Kiełbasa bukowiańska wędzona

Kuchnia MagdaLeny
PRODUKTY NATURALNE SCHRONISKO SMAKÓW MAGDA GESSLER 252

domu. Oferta sklepu jest naprawdę bogata i jest w czym wybierać. W ofercie znajdziemy m.in. chleby na zakwasie, wędliny i mięsa wędzone, sery, przetwory, miody, syropy owocowe, oleje, oliwy, sosy i wiele innych produktów. Kilka z nich miałam okazję spróbować i chętnie podzielę się z Wami moimi doznaniami smakowymi... Degustowane przeze mnie produkty: 1) Chleb żytni razowy To prawdziwy, ciężki(...)woreczka lnianego i rozkoszowaliśmy się jego smakiem przez tydzień. 2) Wędliny wędzone Polędwiczka wędzona to niebo w gębie. Naprawdę! Dawno nie jadłam tak dobrej wędliny. Bardzo delikatna w smaku, nieprzesolona, dobrze uwędzona. Bez konserwantów i zbędnych dodatków - tylko mięso, sól i przyprawy. Polędwiczki sprzedawane są w całości i pakowane próżniowo. Należy je spożyć w przeciągu 12 dni. Kiełbasa bukowiańska wędzona

Kuchnia MagdaLeny
Polędwiczki z kurkami w sosie śmietanowym z winem 169

ząbki czosnku sól, świeżo zmielony czarny i czerwony pieprz, świeży tymianek oliwa z oliwek, masło 200 g śmietany kremówki 1 duża polędwiczka wieprzowa Wykonanie: Kaszę, makaron lub ziemniaki ugotuj. Cebulę pokrój w drobno kostkę, czosnek posiekaj. Polędwiczkę oczyść z błon, pokrój w 1 cm plastry. Kurki umyj i dokładnie oczyść. Ps. Błyskawiczna metoda czyszczenia kurek: kurki wrzuć do dużego garnka(...)wino częściowo odparuje. Następnie dodaj czubatą łyżkę masła, po minucie – śmietanę. Wymieszaj dokładnie i gotuj 2 – 3 minuty. W razie potrzeby – ponownie dopraw. Kaszę / ziemniaki / makaron oraz polędwiczki z sosem wyłóż na talerze. Posyp świeżym tymiankiem i świeżo zmielonym czerwonym pieprzem. Smacznego ! Artykuł Polędwiczki z kurkami w sosie śmietanowym z winem pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku

Moja pasja smaku
Polędwiczki z kurkami w sosie śmietanowym z winem 152

ząbki czosnku sól, świeżo zmielony czarny i czerwony pieprz, świeży tymianek oliwa z oliwek, masło 200 g śmietany kremówki 1 duża polędwiczka wieprzowa Wykonanie: Kaszę, makaron lub ziemniaki ugotuj. Cebulę pokrój w drobno kostkę, czosnek posiekaj. Polędwiczkę oczyść z błon, pokrój w 1 cm plastry. Kurki umyj i dokładnie oczyść. Ps. Błyskawiczna metoda czyszczenia kurek: kurki wrzuć do dużego garnka(...)wino częściowo odparuje. Następnie dodaj czubatą łyżkę masła, po minucie – śmietanę. Wymieszaj dokładnie i gotuj 2 – 3 minuty. W razie potrzeby – ponownie dopraw. Kaszę / ziemniaki / makaron oraz polędwiczki z sosem wyłóż na talerze. Posyp świeżym tymiankiem i świeżo zmielonym czerwonym pieprzem. Smacznego

Moja pasja smaku
BLOGERCHEF 2 - III PÓŁFINAŁ, 14.03-16.03.2014, KOMBORNIA 182

kolana, zupełnie jak i barwena. fot.: Karmel-itka / łosoś zamiast polędwiczki wieprzowej (nie spożywam mięsa od jakiegoś czasu), pozycja 1. z menu. fot.: Karmel-itka. / krem buraczany fot.: Karmel-itka. / barwena fot.: Karmel-itka. / amouse bouche fot.: Karmel-itka. / mus z białej czekolady Menu kolacji:- polędwiczka wieprzowa sous vide z trawą żubrową i galaretką z czerwonej kapusty- krem buraczany(...)ekipy ruszyły do dzieła.A za nimi kolejne. Ach, działo się przy stanowiskach, emocje sięgnęły zenitu. Gdyby nie wsparcie i zaangażowanie moich pomocników, nie dałabym rady. Alicja uratowała mój sos serowy do roladek, przy pomocy samego Mirka Drewniaka. A Piotr usmażył te roladki idealnie. Chyba nieco spanikowałam i nie mogłam się sama pozbierać z tych emocji. Ale wspólnymi siłami daliśmy

W kuchni Karmel-itki
Jesienna sałatka dobrze przyprawiona godna mistrza 188

Produkty potrzebne: polędwiczka wieprzowa - 300 gr burak- 80 gram dynia( obrana)- 80 gram rukola- 300 gr owoce leśne( malina, jeżyna, czarna porzeczka, czerwona porzeczka)- 200 gr musztarda(dijon)- 2 łyżeczki miód- 2 łyżeczki ser kozi- 200 gr oliwa z oliwek - 50 ml ząbek czosnku migdały- 30 gram sól himalajska- 1 łyżeczka pieprz kolorowy i rózowy- po pół łyżeczki papryczka chili(...)czasu. po 30 minutach c nagrzewamy grilla lub patelnię grilową, skropioną resztą oliwy i podsmażamy nasze zamarynowane medaliony z polędwiczki po 4 minuty z każdej strony. Talerz dekorujemy rukolą, owocami, upieczonymi warzywami, serem kozim. Nakładamy na to mięso, polewamy sosem leśnym, posypujemy migdałami, solą i kolorowym pieprzem. Smacznego

pichciszto
PĘCZOTTO Z POLĘDWICZKĄ I MŁODĄ KAPUSTĄ 207

porcje): 1 polędwiczka wieprzowa (około 500-600 g) 2 duże ząbki czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki sól świeżo zmielony pieprz 1 szklanka kaszy pęczak (200 g) 1 duża cebula 2 średnie marchewki 600 ml bulionu (warzywnego lub np. drobiowego) 0,5 główki młodej kapusty (3,5 szklanki) WYKONANIE: Polędwiczkę obierz z błonek(...)gotuj kaszę pod przykryciem do jego całkowitego wchłonięcia. Zrób tak samo z ostatnią porcją bulionu . Całość powinna zająć jakieś 20-25 minut . Na koniec dodaj polędwiczki wraz z powstałym z nich w pojemniku sosem oraz posiekaną w 3 cm paski kapustę. Podduś całość jeszcze jakieś 2-3 minuty , aż kapusta zmięknie. W razie potrzeby posól i popieprz do smaku. Gotowe

Słodko-Słony Świat Ilony
polędwiczka wieprzowa nadziewana wędzonymi śliwkami 158

polędwiczka ze śliwkami Delikatne, kruche mięso z polędwiczki połączone z aromatycznymi suszonymi  i obwędzanymi śliwkami. To przecież łatwe i proste danie, które prezentuje się, iście po królewsku. składniki na trzy osoby 450 g polędwiczki wieprzowej 80 g  suszonych śliwek  ( najlepiej podwędzanych) 15 g masła 100 ml słodkiej śmietany 30% marynata 1 łyżki oleju 1 łyżka octu balsamicznego(...)zalewamy wrzątkiem.  Po  minucie, na sicie, odlewamy wodę ze śliwek. Polędwiczki wyjmujemy z lodówki, układamy kawałki mięsa na desce i na jednym z końców robimy nożem nacięcie, wzdłuż całej długości mięsa, wykrajając w mięsie wewnętrzną kieszeń ( uważamy przy tym, aby nie rozciąć polędwiczki i nie przeciąć na wylot). W tak powstałe kieszenie wkładamy dwie trzecie naszych namoczonych śliwek

Miód i pieprz
Grilowana polędwica z pieczonymi pszczółkami  205

może miec wiele wariantów smakowych w zależności od humoru oraz maryntay i przypraw które wybierzemy... Skladniki na 2 osoby. Czas przygotowania i pieczenia: 30 - 40 min Przygotowac: 1 poledwiczka wieprzowa 1 cukinia 4 srednie ziemniaki liscie rukoli (wedlug uznania) male soczyscie czerowne i pachnace pomidorki  olej z oliwek extra virgin sol marynata do poledwicy: 1 lyzka oliwy z oliwek(...)rukoli. Umyta cukinie kroimy, najlepiej za pomocą tarki płaskiej do sera, na plastry (bez koniecznosci obiernia ze skórki). Cienkie podłużne platki cukini polwamy deliktanie oliwa, posypujemy swieżo zmielonym pieprzem. Sos 1 lyżka miodu, 1 łyzka musztardy Dijon, 1 lyżka musztardy zwykłej (nie ostrej), pół główki cytryny, 1 lyżka wody, 1 lyżka oliwy z oliwek. Calość mieszamy, aż  powstanie jednolity

Lajtkraft food intolerance
30 przepisów na listopad 175

zdecydowanie w tym roku królują te drugie, w sałatkach przede wszystkim; żurawina świeża i suszona , świeżą możecie użyć jako dodatek do serów pleśniowych i przygotować pyszny wytrawny w smaku sos, suszoną zaś dodajcie do ulubionej sałatki, np. takiej owocowej, którą zamieściłam w zestawieniu.  Ostatnio znacznie częściej sięgam po orzechy , zwłaszcza włoskie, oprószam nimi sałtki, dodaję do śniadań i deserów(...)kaszą jęczmienną Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami Sałatka z kukurydzą i kalafiorem Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi

Moja smaczna kuchnia