przepisem zajęłam I miejsce w konkursie "makaronowe love" w Polska Gotuje :) Składniki na 2 porcje:0,5 kg polędwiczki wieprzowejok.20 suszonych grzybków100 ml śmietanki kremówki1 duża cebulaopakowanie makaronu pappardellesuszony tymianek do sosu1 główka czosnku4 liście laurowe3 kulki ziela angielskiegosuszony majeranek do polędwiczkisól, pieprzoliwa z oliwek do marynowania i pieczenia1 łyżka masła2 łyżki tartego parmezanuPolędwiczkę marynujemy w oliwie, suszonym(...)pieprzem. Polędwiczkę podsmażamy na oliwie z każdej strony, następnie pieczemy w całości w piekarniku w 190 stopniach C. przez 15-20 minut. Po upieczeniu kroimy w plastry. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem, z sosem grzybowo-śmietanowym oraz z plastrami polędwiczki. Całość posypujemy tartym parmezanem. Dekorujemy świeżymi ziołami. marynowanie polędwiczkiPappardelle z polędwiczkami wieprzowymi w sosie grzybowo-śmietanowym
Bon Appetit MałgorzatySkładniki: 500 g polędwiczek wieprzowych 1 opakowanie pieprzu cytrynowego 1 opakowanie pieprzu ziarnistego 3 łyżki oliwy z oliwek Sos: 250 g pieczarek 1 garść suszonych grzybów 1 włoszczyzna 600 ml wody 1 natka pietruszki 1 duża cebula - najlepiej czosnkowa 1 śmietana 18 % 250 ml pieprz i sól do smaku 1 kostka grzybowa knorr 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego(...)kawałki, to już kwestia uznania. Mogą to być plasterki lub paski. Mięso obtaczamy w mieszance pieprzowej ( ziarnisty pieprz ubijamy w moździerzu ). Na rozgrzaną patelnię dodajemy oliwę i nakładamy polędwiczki, dobrze żeby nam się zmieściły wszystkie gdyż później będziemy tę patelnie przekładać do piekarnika wraz w mięsem. Podczas przygotowywania marynatki, włączamy piekarnik na 180 stopni
ClauditteMissCookingJadłam kilka razy polędwiczkę wieprzową, ale nigdy sama jej nie przyrządzałam. Ostatnio wymyśliłam przepis na sałatkę właśnie z dodatkiem polędwiczek, które przez dodatek pieprzu są mocno wyraziste i sosem porzeczkowym, którego naturalna słodycz doskonale komponuje się z mięsem. Zastanawiałam się nad serem, który pasowałby do tej sałatki i po spróbowaniu różnych rodzajów postawiłam na ser kozi. Ważnym elementem sosu(...)łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka gorącej wody Wykonanie: Sos porzeczkowy: Dżem wymieszać z octem, miodem i przyprawami. Następnie dodać olej i dobrze wymieszać trzepaczką. Gotową masę przetrzeć przez sito, by uzyskać sos. Jeśli sos jest zbyt gęsty warto dodać gorącą wodę i jeszcze raz wszystko dobrze połączyć za pomocą trzepaczki. Polędwiczkę wieprzową umyć i osuszyć. Oczyścić z nadmiaru błon
Pasja SmakuSezon na kurki dopiero przed nami, ale jego przedsmak możemy poczuć już dziś :) Zapraszam na wieprzowe polędwiczki duszone w sosie kurkowym, wzbogaconym smakiem wędzonego twarogu, serwowane z kaszą kuskus. Mniam:) Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym z wędzonym twarogiem Do przygotowania potrzebować będziesz: na 5 porcji: 600 g polędwiczki wieprzowej 400 g kurek (u mnie mrożone, oczywiście wskazane świeże
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSkładniki:2 polędwiczki wieprzowe, umyte i osuszonesólbiały pieprzniewielka ilość olejuSos:1 szalotka, posiekanaskórka i sok z 1/2 cytryny400ml śmietany 30%1 łyżeczka miodu2 łyżeczki musztardy Dijon2 łyżeczki różowego pieprzu ziarnistegosólPrzygotowanie:Polędwiczki kroimy na pół, doprawiamy pieprzem, solą. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy polędwiczki z obu stron. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem pergaminowym(...)nagrzanego do 180 stopni na 5-6 minut. Wyciągamy delikatnie podpieczone, ale jeszcze surowe w środku polędwiczki, odstawiamy w temperaturze pokojowej na mniej więcej 10 minut. Przed podaniem polędwiczki wkładamy ponownie do piekarnika na 2 minuty.Sos Na patelni (na której wcześniej smażyliśmy polędwiczki) szklimy szalotkę. Doprawiamy skórką startą z cytryny. Mieszamy. Zalewamy śmietanką. Gotujemy na wolnym ogniu
Smakowity Blog Kulinarnypolędwiczki wieprzowej 4 papryki (najlepiej w różnych kolorach) 2 ząbki czosnku 1 cebula 4+4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej papryki sól pieprz 1 łyżka masła ryż jaśminowy Wieprzowina w sosie sojowym – przepis Polędwiczkę wieprzową dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy ją następnie w paseczki o szerokości ok. 1 cm. Dodajemy do niej 4 łyżki sosu sojowego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Nie wiem czy wiecie ale ze względu na swoje właściwości zdrowotne powinniśmy jeść ryby co najmniej 3 razy w tygodniu. Właśnie dlatego tym razem przygotujemy pyszne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Już na tym etapie polędwiczki absolutnie rewelacyjne. A następnie delikatny i kremowy sos koperkowy, w którym lądują plastry mięsa. Sos bardzo prosty do zrobienia, dzięki czemu, danie tak pyszne i złożone w smaku jest niebywale łatwe i szybkie w przygotowaniu. Jak zrobić najlepsze polędwiczki w sosie koperkowym? Zobacz wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie polędwiczek wieprzowych w sosie krok(...)obsmażyć z każdej strony polędwiczki - mięso przełożyć do rondla. Na tej samej patelni poddusić cebulę oraz czosnek, dodać gałązkę rozmarynu i kilka listków szałwii, wlać rosół i zagotować - całość przelać do polędwiczek, rondel przykryć i dusić około 30 minut. W tym czasie przygotować sos koperkowy wg. tego przepisu>> > Krok 3. Uduszone polędwiczki wieprzowe wyjąć z rondla. Kiedy
Moja Książka Kucharskabardzo przyjemną propozycję obiadową. Dawno nie serwowałyśmy tutaj dań typowo mięsnych, ale jesień to bardzo dobra pora roku, by to nadrobić. Dlatego nadrabianie zaległości rozpoczynamy dziś od polędwiczek wieprzowych w sosie czekoladowo - winnym! O tak, doskonale wiemy, że ta propozycja nie jest taka typowa i dla niektórych może brzmieć abstrakycjnie, ale uwierzcie, że kto pierwszy raz skosztuje mięsa(...)ciepło.. Do marynaty również nie przez przypadek trafiły dość goryczkowe goździki oraz czarnuszka nadając w kombinacji nieco goryczki. Wszystkie składniki idealnie komponują się z delikatnym, soczystym smakiem polędwiczki. Obiad jest strzałem w dziesiątkę jeśli macie więcej czasu,chęci oraz gości żądnych czegoś nowego na swoich talerzach! Nigdy nie bójcie się eksperymentować w kuchni, sos czekoladowo - winny jest wspaniałym komponentem
Symfonia Smakówpolędwica wieprzowa (ok. 0,5 kg) - 2 łyżki oleju - łyżka masła - 2 łyżki kremowego serka śmietankowego lub gęstej śmietany (18 %) - łyżka musztardy delikatesowej - ok. 250 g pieczarek - cebula - ząbek czosnku - kilka suszonych śliwek - przyprawy : sól,pieprz, 2 liście laurowe, łyżeczka suszonego rozmarynu - łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu Przygotowanie: Polędwiczkę umyć, wysuszyć i oczyścić z białej
Kuchnia EllieSos jest kremowy i słodki i naprawdę dobrze oraz smacznie komponuje się z polędwiczką.Ja podałam do tego sałatę z dodatkami, które akurat miałam pod ręką.Do tej polędwiczki świetnym dodatkiem będzie kasza gryczana.Na ten prosty, łatwy i zarazem perfekcyjny obiad potrzebujecie tylko 25 minut- więc do dzieła!Smak tego dania na pewno Was urzeknie :)Polędwiczka: * polędwiczka wieprzowa(...)podsmażyć, z dwóch stron, na rozgrzanym maśle klarowanym.Podsmażoną polędwiczkę włożyć do rękawa do pieczenia, ułożyć na blaszce i dusić 20 min. (ja niestety swojej nie pilnowałam, bo 'siedziała' w piekarniku ponad 30 min., dlatego nie wyszła soczysta- co widać na zdjęciu, ale też nie sucha więc tragedii nie było;)).Sos śliwkowy:Na patelnię, na której smażyło się mięso, wrzucić
Kraina Miodem PłynącaSezon grzybowy w pełni, zapraszam więc na polędwiczki w sosie kurkowym ze śmietaną i świeżymi ziołamiSKŁADNIKI 450g polędwiczek wieprzowych 300g kurek1 cebula 200g śmietany 18%1 łyżka mąki1/2 szklanki wodysól, pieprz (najlepiej świeżo zmielone)papryka czerwona słodkaszczypta kurkumygałązka rozmarynukilka gałązek majerankuolej do smażenia PRZYGOTOWANIEKurki czyścimy i jeżeli są duże - kroimy na mniejsze kawałki.Cebulę kroimy w drobną kostkę
Moje Kuchenne RewelacjeDziś na moim stole zawitały polędwiczki wieprzowe. Przygotowałem je w pikantnym sosie pomidorowym co nadało im wyrazistego smaku. Sos przygotowałem ze świeżych pomidorków koktajlowych. Gdyż inne pomidory w tym okresie nie mają już wyrazistego smaku i zapachu jak te które kupowaliśmy kilka miesięcy temu na straganach i w warzywniakach. Danie nie wymaga dużego nakładu pracy i nie jest skomplikowane(...)przygotowanie tego dania, gdyż nadaje się na spotkania rodzinne i towarzyskie. Pozdrawiam i zachęcam do czerpania inspiracji.Czas przygotowania: 90 minPorcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 17,00 złSKŁADNIKI:300 g polędwiczki wieprzowejświeże pomidory ( ja użyłem w 90% pomidorków koktajlowych)1 cebula3 ząbki czosnku5 średnik ziemniaków1/2 koncentratu pomidorowegoświeży rozmarynświeża bazyliasuszona papryczka peperoncinooliwa z oliwekmajeranek, sól, pieprzPRZYGOTOWANIE polędwiczek:Polędwiczki myjemy i osuszamy ręcznikiem
kulinarnyJamarynaty, zamarynować mięso i upiec w piekarniku. Sos teriyaki dodaje daniu odrobinę azjatyckiej egzotyki. Polędwiczki przypadną zdecydowanie do gustu wszystkim miłośnikom słodko-ostrych smaków. Jeśli poszukujecie ciekawych inspiracji na obiad to zachęcam do wypróbowania przepisu. Polędwiczki wieprzowe w glazurze z miodu i sosu teriyaki(...)Składniki: 400 g polędwiczki wieprzowej ½ łyżeczki imbiru 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka czosnku granulowanego pieprz oliwa z oliwek Sos (glazura): 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 4 łyżki sosu teriyaki 4 łyżki miodu 1 łyżka musztardy Dijon ½ papryczki chili Przygotowanie: Umyte polędwiczki przyprawiamy pieprzem, jasnym sosem sojowym, imbirem i czosnkiem. Odstawiamy do lodówki na około
Mania GotowaniaDanie pyszne i nieskomplikowane.Do tego efektowne i idealne na niedzielny obiad.Polędwiczki nie mogą się nie udać :) Czytaj więcej »
bistro mama