Pappardelle z polędwiczkami wieprzowymi w sosie grzybowo-śmietanowym 232przepisem zajęłam I miejsce w konkursie "makaronowe love" w Polska Gotuje :) Składniki na 2 porcje:0,5 kg polędwiczki wieprzowejok.20 suszonych grzybków100 ml śmietanki kremówki1 duża cebulaopakowanie makaronu pappardellesuszony tymianek do sosu1 główka czosnku4 liście laurowe3 kulki ziela angielskiegosuszony majeranek do polędwiczkisól, pieprzoliwa z oliwek do marynowania i pieczenia1 łyżka masła2 łyżki tartego parmezanuPolędwiczkę marynujemy w oliwie, suszonym(...)pieprzem. Polędwiczkę podsmażamy na oliwie z każdej strony, następnie pieczemy w całości w piekarniku w 190 stopniach C. przez 15-20 minut. Po upieczeniu kroimy w plastry. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem, z sosem grzybowo-śmietanowym oraz z plastrami polędwiczki. Całość posypujemy tartym parmezanem. Dekorujemy świeżymi ziołami. marynowanie polędwiczkiPappardelle z polędwiczkami wieprzowymi w sosie grzybowo-śmietanowym
Bon Appetit Małgorzaty
Pieprzowe Polędwiczki Wieprzowe z Sosem Śmietanowo-Grzybowo-Pieczarkowym 206Składniki: 500 g polędwiczek wieprzowych 1 opakowanie pieprzu cytrynowego 1 opakowanie pieprzu ziarnistego 3 łyżki oliwy z oliwek Sos: 250 g pieczarek 1 garść suszonych grzybów 1 włoszczyzna 600 ml wody 1 natka pietruszki 1 duża cebula - najlepiej czosnkowa 1 śmietana 18 % 250 ml pieprz i sól do smaku 1 kostka grzybowa knorr 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego(...)kawałki, to już kwestia uznania. Mogą to być plasterki lub paski. Mięso obtaczamy w mieszance pieprzowej ( ziarnisty pieprz ubijamy w moździerzu ). Na rozgrzaną patelnię dodajemy oliwę i nakładamy polędwiczki, dobrze żeby nam się zmieściły wszystkie gdyż później będziemy tę patelnie przekładać do piekarnika wraz w mięsem. Podczas przygotowywania marynatki, włączamy piekarnik na 180 stopni
ClauditteMissCooking
Sałatka z polędwiczką wieprzową i sosem porzeczkowym z dodatkiem oleju rzepakowego 447Jadłam kilka razy polędwiczkę wieprzową, ale nigdy sama jej nie przyrządzałam. Ostatnio wymyśliłam przepis na sałatkę właśnie z dodatkiem polędwiczek, które przez dodatek pieprzu są mocno wyraziste i sosem porzeczkowym, którego naturalna słodycz doskonale komponuje się z mięsem. Zastanawiałam się nad serem, który pasowałby do tej sałatki i po spróbowaniu różnych rodzajów postawiłam na ser kozi. Ważnym elementem sosu(...)łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka gorącej wody Wykonanie: Sos porzeczkowy: Dżem wymieszać z octem, miodem i przyprawami. Następnie dodać olej i dobrze wymieszać trzepaczką. Gotową masę przetrzeć przez sito, by uzyskać sos. Jeśli sos jest zbyt gęsty warto dodać gorącą wodę i jeszcze raz wszystko dobrze połączyć za pomocą trzepaczki. Polędwiczkę wieprzową umyć i osuszyć. Oczyścić z nadmiaru błon
Pasja Smaku
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym z wędzonym twarogiem, serwowane z kaszą kuskus / Pork tenderloin in mushroom sauce wit 290Sezon na kurki dopiero przed nami, ale jego przedsmak możemy poczuć już dziś :) Zapraszam na wieprzowe polędwiczki duszone w sosie kurkowym, wzbogaconym smakiem wędzonego twarogu, serwowane z kaszą kuskus. Mniam:) Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym z wędzonym twarogiem Do przygotowania potrzebować będziesz: na 5 porcji: 600 g polędwiczki wieprzowej 400 g kurek (u mnie mrożone, oczywiście wskazane świeże
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Polędwiczka wieprzowa w sosie miodowo-musztardowym z różowym pieprzem 248Składniki:2 polędwiczki wieprzowe, umyte i osuszonesólbiały pieprzniewielka ilość olejuSos:1 szalotka, posiekanaskórka i sok z 1/2 cytryny400ml śmietany 30%1 łyżeczka miodu2 łyżeczki musztardy Dijon2 łyżeczki różowego pieprzu ziarnistegosólPrzygotowanie:Polędwiczki kroimy na pół, doprawiamy pieprzem, solą. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy polędwiczki z obu stron. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem pergaminowym(...)nagrzanego do 180 stopni na 5-6 minut. Wyciągamy delikatnie podpieczone, ale jeszcze surowe w środku polędwiczki, odstawiamy w temperaturze pokojowej na mniej więcej 10 minut. Przed podaniem polędwiczki wkładamy ponownie do piekarnika na 2 minuty.Sos Na patelni (na której wcześniej smażyliśmy polędwiczki) szklimy szalotkę. Doprawiamy skórką startą z cytryny. Mieszamy. Zalewamy śmietanką. Gotujemy na wolnym ogniu
Smakowity Blog Kulinarny
Wieprzowina w sosie sojowym 241polędwiczki wieprzowej 4 papryki (najlepiej w różnych kolorach) 2 ząbki czosnku 1 cebula 4+4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej papryki sól pieprz 1 łyżka masła ryż jaśminowy Wieprzowina w sosie sojowym – przepis Polędwiczkę wieprzową dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy ją następnie w paseczki o szerokości ok. 1 cm. Dodajemy do niej 4 łyżki sosu sojowego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Polędwica z dorsza z ratatouille 296Nie wiem czy wiecie ale ze względu na swoje właściwości zdrowotne powinniśmy jeść ryby co najmniej 3 razy w tygodniu. Właśnie dlatego tym razem przygotujemy pyszne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE KOPERKOWYM: najlepszy, wypróbowany przepis 190Już na tym etapie polędwiczki absolutnie rewelacyjne. A następnie delikatny i kremowy sos koperkowy, w którym lądują plastry mięsa. Sos bardzo prosty do zrobienia, dzięki czemu, danie tak pyszne i złożone w smaku jest niebywale łatwe i szybkie w przygotowaniu. Jak zrobić najlepsze polędwiczki w sosie koperkowym? Zobacz wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie polędwiczek wieprzowych w sosie krok(...)obsmażyć z każdej strony polędwiczki - mięso przełożyć do rondla. Na tej samej patelni poddusić cebulę oraz czosnek, dodać gałązkę rozmarynu i kilka listków szałwii, wlać rosół i zagotować - całość przelać do polędwiczek, rondel przykryć i dusić około 30 minut. W tym czasie przygotować sos koperkowy wg. tego przepisu>> > Krok 3. Uduszone polędwiczki wieprzowe wyjąć z rondla. Kiedy
Moja Książka Kucharska
93.Obiadowe, małe eksperymenty: czyli polędwiczki wieprzowe w sosie czekoladowo - winnym, mini kluseczki śląskie i pieczone  231bardzo przyjemną propozycję obiadową. Dawno nie serwowałyśmy tutaj dań typowo mięsnych, ale jesień to bardzo dobra pora roku, by to nadrobić. Dlatego nadrabianie zaległości rozpoczynamy dziś od polędwiczek wieprzowych w sosie czekoladowo - winnym! O tak, doskonale wiemy, że ta propozycja nie jest taka typowa i dla niektórych może brzmieć abstrakycjnie, ale uwierzcie, że kto pierwszy raz skosztuje mięsa(...)ciepło.. Do marynaty również nie przez przypadek trafiły dość goryczkowe goździki oraz czarnuszka nadając w kombinacji nieco goryczki. Wszystkie składniki idealnie komponują się z delikatnym, soczystym smakiem polędwiczki. Obiad jest strzałem w dziesiątkę jeśli macie więcej czasu,chęci oraz gości żądnych czegoś nowego na swoich talerzach! Nigdy nie bójcie się eksperymentować w kuchni, sos czekoladowo - winny jest wspaniałym komponentem
Symfonia Smaków
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowo-musztardowym a'la Strogonow 226polędwica wieprzowa (ok. 0,5 kg) - 2 łyżki oleju - łyżka masła - 2 łyżki kremowego serka śmietankowego lub gęstej śmietany (18 %) - łyżka musztardy delikatesowej - ok. 250 g pieczarek - cebula - ząbek czosnku - kilka suszonych śliwek - przyprawy : sól,pieprz, 2 liście laurowe, łyżeczka suszonego rozmarynu - łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu Przygotowanie: Polędwiczkę umyć, wysuszyć i oczyścić z białej
Kuchnia Ellie
Soczysta polędwiczka wieprzowa w śliwkowym sosie 235Sos jest kremowy i słodki i naprawdę dobrze oraz smacznie komponuje się z polędwiczką.Ja podałam do tego sałatę z dodatkami, które akurat miałam pod ręką.Do tej polędwiczki świetnym dodatkiem będzie kasza gryczana.Na ten prosty, łatwy i zarazem perfekcyjny obiad potrzebujecie tylko 25 minut- więc do dzieła!Smak tego dania na pewno Was urzeknie :)Polędwiczka: * polędwiczka wieprzowa(...)podsmażyć, z dwóch stron, na rozgrzanym maśle klarowanym.Podsmażoną polędwiczkę włożyć do rękawa do pieczenia, ułożyć na blaszce i dusić 20 min. (ja niestety swojej nie pilnowałam, bo 'siedziała' w piekarniku ponad 30 min., dlatego nie wyszła soczysta- co widać na zdjęciu, ale też nie sucha więc tragedii nie było;)).Sos śliwkowy:Na patelnię, na której smażyło się mięso, wrzucić
Kraina Miodem Płynąca
Polędwiczki wieprzowe z kurkami w śmietanowo-ziołowym sosie 234Sezon grzybowy w pełni, zapraszam więc na polędwiczki w sosie kurkowym ze śmietaną i świeżymi ziołamiSKŁADNIKI 450g polędwiczek wieprzowych 300g kurek1 cebula 200g śmietany 18%1 łyżka mąki1/2 szklanki wodysól, pieprz (najlepiej świeżo zmielone)papryka czerwona słodkaszczypta kurkumygałązka rozmarynukilka gałązek majerankuolej do smażenia PRZYGOTOWANIEKurki czyścimy i jeżeli są duże - kroimy na mniejsze kawałki.Cebulę kroimy w drobną kostkę
Moje Kuchenne Rewelacje
Eskalopki z polędwiczek wieprzowych w pikantnym sosie pomidorowym 189Dziś na moim stole zawitały polędwiczki wieprzowe. Przygotowałem je w pikantnym sosie pomidorowym co nadało im wyrazistego smaku. Sos przygotowałem ze świeżych pomidorków koktajlowych. Gdyż inne pomidory w tym okresie nie mają już wyrazistego smaku i zapachu jak te które kupowaliśmy kilka miesięcy temu na straganach i w warzywniakach. Danie nie wymaga dużego nakładu pracy i nie jest skomplikowane(...)przygotowanie tego dania, gdyż nadaje się na spotkania rodzinne i towarzyskie. Pozdrawiam i zachęcam do czerpania inspiracji.Czas przygotowania: 90 minPorcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 17,00 złSKŁADNIKI:300 g polędwiczki wieprzowejświeże pomidory ( ja użyłem w 90% pomidorków koktajlowych)1 cebula3 ząbki czosnku5 średnik ziemniaków1/2 koncentratu pomidorowegoświeży rozmarynświeża bazyliasuszona papryczka peperoncinooliwa z oliwekmajeranek, sól, pieprzPRZYGOTOWANIE polędwiczek:Polędwiczki myjemy i osuszamy ręcznikiem
kulinarnyJa
Polędwiczki wieprzowe w glazurze z miodu i sosu teriyaki 268marynaty, zamarynować mięso i upiec w piekarniku. Sos teriyaki dodaje daniu odrobinę azjatyckiej egzotyki. Polędwiczki przypadną zdecydowanie do gustu wszystkim miłośnikom słodko-ostrych smaków. Jeśli poszukujecie ciekawych inspiracji na obiad to zachęcam do wypróbowania przepisu. Polędwiczki wieprzowe w glazurze z miodu i sosu teriyaki(...)Składniki: 400 g polędwiczki wieprzowej ½ łyżeczki imbiru 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka czosnku granulowanego pieprz oliwa z oliwek Sos (glazura): 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 4 łyżki sosu teriyaki 4 łyżki miodu 1 łyżka musztardy Dijon ½ papryczki chili Przygotowanie: Umyte polędwiczki przyprawiamy pieprzem, jasnym sosem sojowym, imbirem i czosnkiem. Odstawiamy do lodówki na około
Mania Gotowania
Miodowo-musztardowe polędwiczki wieprzowe z warzywami w sosie serowym 206Danie pyszne i nieskomplikowane.Do tego efektowne i idealne na niedzielny obiad.Polędwiczki nie mogą się nie udać :) Czytaj więcej »
bistro mama