Składniki (na 10 porcji) - 2 szklanki płatków owsianych (ok. 220 g), - 5 łyżek zarodków pszennych (ok. 50 g), - 2 jabłka (ok. 376 g), - 5 łyżek orzechów włoskich (ok. 50 g), - 5 łyżek suszone żurawiny (ok. 50 g), - 5 łyżek orzechów ziemnych (ok. 50 g), - 2 łyżeczki cynamonu. Sposób przygotowania 1. Jabłka trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach. 2. Tarte jabłka(...)łączymy z płatkami owsianymi, zarodkami i cynamonem. 3. Przygotowaną masę rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Granolę pieczemy w 160 stopniach C przez ok. 30-40 min. (warto co jakiś czas granolę przemieszać). 5. Do granoli dodajemy orzechy i żurawinę. Granola jest bogata w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych), który daje uczucie sytości, - wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące
Zdrowe odżywianie w pięciu smakacharomatyczny deser. Miło, kiedy nasze plany, choć zrealizowane w odbiegający od naszych wyobrażeń sposób, okazują się dla nas najkorzystniejsze. Składniki (tortownica o średnicy 20 cm): Spód: 1 szklanka płatków owsianych ½ szklanki migdałów 2 duże łyżki (40 g) oleju kokosowego 2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego szczypta soli morskiej Masa: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki waniliowego ryżowego mleka ziarenka(...)dodać inne suszone owoce) Wierzch: 4 łyżki płatków migdałowych 2 łyżeczki morelowej konfitury (opcjonalnie) Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Płatki owsiane oraz migdały zmiksuj w blenderze na proszek (wygodniej będzie zrobić to osobno). Na patelnię wrzuć olej kokosowy i delikatnie roztop go na małym ogniu tak, aby uzyskał płynną konsystencję. Zdejmij
Roślinna - blog wegańskiciasto wyszło lepsze niż się spodziewałam, a miałam tylko jakoś spożytkować zalegający w lodówce serek homogenizowany. Wszystkie smaki doskonale się uzupełniają, od słodyczy spodu na bazie płatków owsianych, daktyli kakao, po nutę serową i lekko kwaśny mus z rabarbaru – po prostu bajka. Spód na tyle mi smakuje, że stwierdziłam, że będzie fajną bazą do zdrowych batoników bez pieczenia. Z pewnością(...)jeszcze nie raz go wykorzystam. Składniki na tortownicę o średnicy 18cm Spód: ¾ szklanki płatków owsianych górskich 1 łyżka kakao 1 łyżka oleju kokosowego (lub masła) 10 suszonych daktyli Masa serowa: 400g serka homogenizowanego 2 łyżki miodu/ksylitolu (lub cukru) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki żelatyny Mus z rabarbaru: 300-350g rabarbaru 2 łyżki ksylitolu (lub cukru) Odrobina wody
Fabryka pomysłówkotlety mielone kotletami z kapusty. Bakalie w PRLu również nie były ogólnie dostępne, ale przed świętami znacznie łatwiej było je kupić. Stąd w tym kryzysowym przepisie taki rarytas :) Dzisiaj płatków owsianych używamy w kuchni ze względów zdrowotnych, lub z wyboru. Kiedyś to był prawdziwy wyczyn, żeby podać je gościom w takiej formie, żeby prosili o dokładkę. Jak dla mnie, ciastka(...)jeżyki mają w sobie to coś – wyciągam rękę po więcej :) Składniki na 25 sztuk: 2 szklanki płatków owsianych 100 g masła (w oryginale margaryna) 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka rodzynek W mojej „uwspółcześnionej” wersji dodałam marmoladę (skądinąd również PRL-owską) i połówki orzechów. Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Masło
Trzeci talerzJedno z lepszych ciast typu "wymieszaj i upiecz" jaki jadłam! Fantastyczna babka z batatów, z dodatkiem płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej oraz cynamonu. Słony karmel z chrupiącymi migdałami doskonale dopełnia smak. Idealne ciasto do kawy! Składniki: 300g puree z batatów (około 3 średnie sztuki) 150g mąki pszennej typ 650 170g mąki pełnoziarnistej 50g płatków owsianych 150g cukru trzcinowego dark(...)miękkości). Opcjonalnie zamiast pieczenia możemy skorzystać z gotowania w mundurkach. Słodkie ziemniaki studzimy, obieramy z łupinek i miksujemy na gładko. Odważamy 300g puree. W miseczce mieszamy mąki z płatkami owsianymi, cukrem, sodą, cynamonem i solą oraz opcjonalnie z babką lancetowatą. Masło roztapiamy, studzimy. Do miski z sypkimi składnikami dodajemy przestudzone masło, jajka i puree oraz ocet. Mieszamy łyżką do połączenia
Pyry na Gazosób prowadzących zdrowy styl życia. Są w 100% produktem ekologicznym. Wyjątkowy smak słodkich paluszków BIO zapewnia naturalny, nieprzetworzony miód BIO. Paluszki z tej linii zawierają płatki owsiane BIO, mąkę orkiszową BIO, otręby pszenne BIO oraz wiele innych pełnoziarnistych składników. To wszystko dlatego, że produkty o wysokiej zawartości minerałów i błonnika spożywczego są bardziej odżywcze niż(...)sody niż zwykła sól kamienna. Istotnym czynnikiem mającym wpływ na wyjątkowy smak są wyselekcjonowane, naturalne przyprawy i dodatki. Paluszki te są bogate w błonnik spożywczy i minerały płatki owsiane BIO, mąka orkiszowa BIO, otręby pszenne BIO oraz wiele innych pełnoziarnistych składników. Jest to idealna przekąska dla smakoszy, którym zależy na zdrowiu i ekologii." Twings&Sticks
Di gotujetruskawek Crumble: 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej 100 g cukru pudru 2 łyżki brązowego cukru 4 łodygi rabarbaru 500 g truskawek 2 łyżki olejku waniliowego Chrupiąca kruszonka: 100 g płatków owsianych 100 g cukru brązowego 100 g rozpuszczonego masła 40 g dowolnej mąki 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli Przepis – Crumble z rabarbaru i truskawek Usuwamy szypułki z truskawek(...)mieszamy i odstawiamy na około 10 minut. Niech rabarbar puści trochę soku. Uruchamiamy piekarnik – ustawiamy go na 180 st. Zabieramy się teraz za kruszonkę. Do miski wsypujemy kolejno płatki owsiane, mąkę, cukier brązowy, cynamon i zalewamy to rozpuszczonym masłem. Możemy dodać soli. Ja robię bez. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Naszą owocową bazę przekładamy do kokilek bądź szkła
Kuchennyviral.plskórek), uprażonych na suchej patelni na złoto, zmielonych na mąkę 60 g syropu daktylowego (lub zblendowanych na gładką masę: 30 g wrzątku i 30 g daktyli) 120 g bezglutenowych płatków owsianych 150 g niepalonej kaszy gryczanej zmielonej na mąkę 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego kilka kropel olejku migdałowego 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli Formę do pieczenia wysmarować olejem kokosowym, spód(...)jedną kulkę z ciasta. Dla posiadaczy blendera wysokoobrotowego: W kielichu umieścić migdały, kaszę gryczaną, zmielić na mąkę, dodać olej, syrop, ekstrakt, olejek, cynamon, sól. Zblendować na gładką masę. dodać płatki owsiane, wymieszać. Masę przełożyć do formy, dłońmi wysmarowanymi w olejem kokosowym, równomiernie rozłożyć ciasto, również na bokach formy (3-4 cm). Ciasto piec 15-20 min w rozgrzanym piekarniku. Spód
moj przepis nawyrośnięcie chleba. Do chleba dodałam czarnuszki, bo ostatnio to jeden z naszych ulubionych chlebowych dodatków. Nie byłabym sobą, jakbym do środka nie wrzuciła siemienia, pestek dynii, słonecznika i płatków owsianych. Pamiętajmy, że do pieczenia używamy zakwasu aktywnego, czyli dokarmionego min. 2h przed pieczeniem. Ja zwykle karmię zakwas w dniu pieczenia samą mąką, bez dodatku wody. Ja po upieczeniu chleb zawinęłam(...)pszennej chlebowej 75g letniej wody Ciasto właściwe 300 g mąki żytniej graham 140 g mąki pszennej chlebowej 160 g mąki pszennej wieloziarnistej 1 szkl. nasion (siemię, dynia, kminek, słonecznik, płatki owsiane - nie nasionko:) 500-600 g letniej wody 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka miodu gryczanego 1 łyżka oliwy Zaczyn Wykonanie Zaczyn Wszystkie składniki zaczynu łączymy. Przykrywamy folią i odstawiamy
Mieszam w GarnkuPrzepyszne i proste w przygotowaniu muffinki, które idealnie nadają się na zdrowy podwieczorek lub drugie śniadanie. Z dodatkiem płatków owsianych, jogurtu naturalnego j jabłek. Pamiętajcie, szczególnie na jesień, kupując jabłka wybierajcie nasze, krajowe, mają najlepszy smak a ich wybór jest ogromny 15 muffinek 40 minut składniki: 70 g brązowego cukru 70 g cukru opakowanie cukru waniliowego 170 g jogurtu naturalnego(...)oleju rzepakowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g mąki pszennej 2 jabłka 50 g płatków owsianych góralskich wykonanie: Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać olej i jogurt i ponownie wymieszać. Mąkę przesiać i połączyć z ciastem, dodając również proszek do pieczenia (Miksować przez 1-2 minuty na najmniejszych obrotach miksera) Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę
Ania i Marcin gotująbardziej wilgotne. Jest to niebanalna alternatywa dla popularnych batoników sklepowych, jednak o niebo zdrowsza. Orzechy nerkowca, włoskie, rodzynki i suszone śliwki to samo zdrowie. Dodatkowo w batonikach są płatki owsiane, które w ogóle nie są wyczuwalne. Tego typu przekąska to świetny sposób by przemycić do naszej diety odpowiednie składniki mineralne i witaminy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu(...)marchwi* 100 ml świeżego soku z marchwi marki Marwit 50 ml oleju rzepakowego lub rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego 80 gram mąki orkiszowej typ 2000 100 gram płatków owsianych pełnoziarnistych 80 gram orzechów nerkowca 50 gram orzechów włoskich 50 gram rodzynek 50 gram suszonych śliwek 4 łyżki miodu (użyłam akacjowego) 2 jaja Marwitki ścieramy na tarce o drobnych oczkach
Mango Papajatowarzyszy mi zawsze, w codziennym tygodniu pracy. Nie wymaga gotowania , a tym samym "czatowania" przy rondelku i pilnowania, aby mleko nie wykipiało, czy płatki nie przywarły do denka. Płatki owsiane zalane wrzątkiem cierpliwie czekają, aż skończę poranne ablucje w łazience. Potem tylko szybko dodaję resztę składników i całość przez chwilę "mikrofaluję". Szybko, smacznie i nieskomplikowanie! Ciepłą owsiankę zajadam(...)wczesnym wstawaniu nie gustuję... Śniadanko wybitnie wpisuje się w ideę akcji Błyskawiczny Piątek :) Jej p odsumowanie można znaleźć na blogu ... - link wkrótce. Składniki na 1 porcję: 1/3 szkl. płatków owsianych górskich 2/3 szkl. gorącej wody - wrzątek z czajnika 2 łyżki jogurtu naturalnego - gęstego 4 łyżki musu truskawkowego - zblendowane mrożone lub świeże truskawki 1 łyżeczka nasion chia 1 łyżeczka miodu
Grunt to przepis!Owoce zapiekane pod kruszonką to jeden z najsmaczniejszych deserów na ciepło jakie znam. Rodzaj owoców dowolny jak i dobór składników na kruszonkę. Ja bardzo lubię do kruszonki dodawać płatki owsiane,jaglane czy też orkiszowe. Dziś moje crumble jest z dodatkiem płatków ryżowych i owsianych Kupiec oraz z pysznymi malinami i jeżynami,których teraz jest pod dostatkiem. 1 szklanka mleka(...)szklanki płatków ryżowych (użyłam Kupiec) 1 łyżeczka cukru kruszonka: 70 g zimnego masła 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych (użyłam Kupiec) 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka cukru z wanilią ponadto: 100 g malin 100 g jeżyn Mleko zagotować,wsypać płatki ryżowe i cukier. Gotować 2-3 minuty mieszając. Odstawić do wystygnięcia
Kolorowa kuchnia Elkibędzie doskonały dla wszystkich, którzy myślą o odchudzaniu. Dzięki temu, że zjedzenie owsianki daje uczucie sytości, jemy mniej, a jednocześnie dostarczamy organizmowi wielu niezbędnych składników. Co jeszcze jest ważne? Płatki owsiane zapewnią nam wiele innych ważnych składników. Do najważniejszych z pewnością należą aminokwasy i witaminy z grupy B, szczególnie B6 i B1. Wspomagają one pracę mózgu i układu nerwowego. Jeśli(...)serce Udowodniono, że składniki ukryte w owsiance wspomagają pracę serca. Zawarte w niej przeciwutleniacze hamują produkcję cytokin, które negatywnie wpływają na ten najważniejszy w naszym ciele mięsień. Dla cukrzyków Płatki owsiane regulują poziom cukru w naszej krwi. Dzięki błonnikowi są one trawione powoli, a co za tym idzie, mają bardzo niski indeks glikemiczny. Dlatego też po porannym zjedzeniu owsianki
Kuchcik gotujeStęskniona za smakiem koktajli przygotowałam dzisiaj na śniadanie owocowy napój z pomarańczy, banana, jogurtu greckiego. Z dodatkiem marakui i płatków owsianych. Pyszne! Więcej przepisów na kolorowe koktajle znajdziecie na blogu pod tym linkiem 68 przepisów na koktajle Koktajl pomarańczowy z bananem i marakują / 2 porcje Składniki: 400 g jogurtu greckiego 1/2 soczystej i słodkiej pomarańczy 1 marakuja(...)banan miód do smaku 2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy 2 łyżeczki płatków owsianych górskich listki bazylii do dekoracji Przygotowanie: Do kielicha blendera przekładamy jogurt grecki. Dodajemy obranego banana. Z pomarańczy ścieramy na tarce na dużych oczkach skórkę. Pomarańczę bez skóry dodajemy do kielicha blendera. Całość miksujemy na jednolity płyn. Dodajemy do smaku nieco miodu
Moja smaczna kuchnia