Dzisiaj, tak jak obiecałyśmy- chlebek z razowej mąki żytniej. Pieczywo wychodzi bardzo smaczne, zbite, nie rozpada się. Przepis na keksówkę. Składniki: 0,5kg mąki razowej żytniej 100g płatków owsianych (my użyłyśmy błyskawicznych) 2,5 szklanki ciepłej wody 1 płaska łyżka soli (my użyłyśmy himalajskiej) 0,5 łyżki cukru 50g drożdży 6 łyżek słonecznika 2,5 szklanki ciepłej wody
kuchnia do kwadratubrzoskwinie, jaja, mleko i serek Almette! Polecam! CIASTO BEZ MĄKI, CUKRU I MASŁA! SKŁADNIKI: - 1 szklanka mleka 1,5% - 4 jaja - 200g burgolu drobnego - 3/4 serka Almette fruit - łyżka płatków owsianych - 3 jabłka pokrojone w kostkę - 1 duża brzoskwinia pokrojona w kostkę -100 ml wody - łyżka miodu Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w misce, przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia
SMYKWKUCHNImleka 150 g wody 200 g dokarmionego zakwasu 600 g mąki pszennej (dałam typ 650) 50 g maki żytniej jasnej (ja dałam typ 2000) 100 g płatków owsianych 15 g soli 3 łyżki cukru, miodu, melasy (dałam miód) Wykonanie: Wszystkie składniki włożyć do misy robota i wyrabiać przez kilka minut, aż powstanie gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć
Sto kolorów kuchniuwielbiam letnie jabłka! :) - pół szklanki malin - 2 łyżki jagód Goji - łyżka siemienia lnianego - łyżka sezamu - łyżka miodu - pół łyżeczki cynamonu - pół łyżeczki kardamonu - 5 czubatych łyżek płatków owsianych górskich - 4 białka jaj Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy białko jaj, cynamon, kardamon i mieszamy łyżką. Do jabłek dodajemy maliny, sparzone wrzątkiem jagody Goji
Sajkofanka smakuSkładniki : zakwas na żur (płatki owsiane i przyprawy) wywar z warzyw (marchew, pietruszka, seler, cebula, por) ziemniaki natka pietruszki, koperek lub rzeżucha Przejdź do przepisu na żurek bez mięsa
w kuchni i w ogrodziewyrosło. Piana musi być sztywna, po przechyleniu pojemnika nie wypływa płynne białko. Piekarnik już nastawiam na 180 stopni. Tortownicę smaruję po dnie tłuszczem i posypuję bułką tartą lub zmielonymi płatkami owsianymi. Boki pozostają suche. Czasem zamiast tego dno wykładam papierem do pieczenia i dopiero zamykam obręcz. Do ciasta delikanie przekładam pianę i szybko mieszam. Masę przelewam do tortownicy. Pieczenie trwa
prawdziwe jedzeniełyżką lub widelcem, aby kształtem przypominały kotlety. Kotleciki są bardzo delikatne w swojej konsystencji przed usmażeniem, dlatego też trzeba się z nimi delikatnie obchodzić (myślałam o dodaniu namoczonych płatków owsianych, aby lepiej się lepiły, ale w końcu obeszłam się bez). Smażymy z obydwu stron i wykładamy na talerz. Kocham owoce. Wyobrażam sobie nawet, że mogłabym jeść
Weganizm infantylnykażdy ma inne gusta i smaki..ja co prawda nie dałam siemienia lnianego, bo nie miałam, ale ciut pozwiększałam resztę dodatków. 200 ml otrębów pszennych Kupiec 200 ml płatków owsianych Kupiec 200 ml pestek dyni 200 ml pełnoziarnistej mąki żytniej 200 ml ziaren słonecznika 100 ml siemienia lnianego [ nie dałam] 100 ml ziaren sezamu 2 łyżeczki soli
Moje domowe kucharzeniegłowie zrodził się iście szatański plan ich niecnego wykorzystania :> Potrzebujemy (na 4 kokilki o średnicy 8cm): 2 małe jabłka 50g masła 1,5 łyżeczki syropu ryżowego 3 łyżki płatków owsianych 50g cukru 150g mąki Odrobinę octu balsamicznego Odrobinę przyprawy do piernika Ciut wiórek kokosowych Obrałam jabłka ze skórki, pokroiłam w kostkę, skropiłam octem balsamicznym, posypałam szczyptą przyprawy do piernika
Emcia PichciWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Granola to domowa mieszanka bakalii. Podstawą są płatki owsiane, a resztę składników możecie dowolnie skomponować (u mnie z orzechami, migdałami, morelami, żurawiną i rodzynkami). Wszystko pieczone do chrupkości z miodem, oprócz suszonych owoców, które dodaje na sam koniec pieczenia. Nie ma nic lepszego niż domowe musli, te sprzedawane
Marta Gotujeroztopionego masła 40ml oleju 2 jajka 3 laski rabarbaru 3-5 łyżek cukru (wg uznania) Kruszonka: 50g brązowego cukru pół łyżeczki cynamonu 30 g zmielonych migdałów 1 łyżka płatków owsianych 2-3 łyżki roztopionego masła Przygotowanie: Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do rondelka i smażymy na małym ogniu przez około 15 minut, aż całkowicie się rozpadnie. Pamiętamy
Mania Gotowaniaproces trawienia, przedłuża sytość w żołądku oraz zaopatruje organizm w białko.. Papryczka chili Jej ostry smak, który powoduje bardzo duże odczucie gorąca i palenia przyspiesza procesy trawienne jedzenia. Płatki owsiane Bogate w błonnik, sprawiają sytość przez bardzo długi czas, przyspieszają proces trawienny. Jabłka Zawarte w nich antyoksydanty zatrzymują powstawanie chorób, zawiera dużo błonnika oraz sprawiają odczucie sytości
Truskawkowa Fiestaoczkach 2 śliwki, pokrojone w kostkę 7 suszonych śliwek, pokrojonych na pół 50 gram mąki typu 550 70 gram mąki pełnoziarnistej typu 1850 2 łyżki siemienia lnianego 50 gram płatków owsianych 50 gram otrębów pszennych 3 łyżki cukru brązowego nierafinowanego (plus łyżka do zrobienia cukru pudru) łyżka proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu szczypta soli SKŁADNIKI MOKRE
Mango Papajainnymi moimi wypiekami: Galette z serem i truskawkami Kruche ciasto z truskawkami i śmietankową pianką na oleju rzepakowym Skubaniec z owocami (kruche ciasto z owocami) Ciasto z truskawkami i płatkami owsianymi Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g margaryny konfitura czereśniowa Przygotowanie ciasta: Mieszamy suche składniki, dodajemy żółtka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędzień. Na jedną patelenkę wrzucamy: plaster szynki, jajko, kilka plasterków pomidora, parówkę faszerowaną serem żółtym - tyle. Całość powinna być gotowa równocześnie, dodatkowo troszkę białka czyli twarożku i bułeczka z płatkami owsianymi. Całość możemy obsypać koperkiem. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszki