płatki owsiane - 8462 przepisów (strona:405/565)

Chlebek bananowy z żurawiną i płatkami owsianymi 150

pierwotną wersję znalezioną tutaj oraz zmniejszyłam ilość cukru o połowę, bo przypominał mi bardziej keks niż chleb. I chyba taki mi bardziej odpowiada. W swym składzie zawiera między innymi płatki owsiane, mąkę pełnoziarnistą i suszoną żurawinę. Najczęściej jem go sam popijając kawą z mlekiem lub z twarożkiem wiejskim.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Wiosenne śniadanie 117

Obowiązkowo jego podstawowym składnikiem musi być twarożek lub jogurt. Dodatki komponuję w zależności od pory roku. Dzisiejsze było z dodatkiem świeżych warzyw, które już pojawiają się w naszych sklepach, płatków owsianych, zarodków pszennych i pestek słonecznika. Było smacznie i zdrowo.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Chleb bezglutenowy na drożdżach 172

pory unikałam jej ze względu na tę specyficzną goryczkę jaką posiada. Uprażona na suchej patelni traci ją. Moje modyfikacje polegają na zrobieniu wcześniej tzw. namoczki z siemienia lnianego i płatków owsianych co moim zdaniem poprawia kleistość chleba. Dodałam też, jak już wyżej wspomniałam, mąkę jaglaną. W wyniku tego wyszło mi trochę więcej ciasta i piekłam w związku

Wiem co jem
Mleko migdałowe 152

bogate w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, E i PP oraz magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, mangan i miedź. Ma wiele właściwości zdrowotnych. Pasuje do kawy, płatków owsianych i jako baza do koktajli. Ja używam do jego przygotowania migdałów ze skórką, ale jeśli komuś to przeszkadza, można je wcześniej zalać wrzątkiem i po około 6 minutach obrać

Wiem co jem
.842. jaglanka w ricottcie 104

uwielbiam świeże ciasto drożdżowe :)), po kliknięciu na poniższe zdjęcie przejdziecie do przepisu: Jeszcze przepis na dzisiejsze śniadanie. Było przepyszne :) Robiłam kiedyś coś podobnego, ale zamiast kaszy jaglanej były płatki owsiane, a zamiast ricotty twaróg. Jadłam wypiek od razy po wyjęciu z piekarnika, ale polecam upiec serniczek wieczorem i zostawić na noc w piekarniku - będzie jeszcze lepszy, bardziej zwarty, smaki się

breakfast of dreams
.958. najgrubsze placki 169

pojechaliśmy nigdzie. Troche lenistwa się przyda ;) Zwłaszcza, że jutro chcę jechać z tatą do pracy i trochę tam pomóc, bo kasa się przyda, nie powiem :D Granola bez płatków owsianych? Wegańska i bezglutenowa? Dlaczego nie?! Chcesz poznać przepis? KLIK

breakfast of dreams
bezglutenowe oponki serowe 140

można zajadać się faworkami czy pączkami! Na takie pyszności zawsze jest dobra pora :) Ale dlaczego bezglutenowe? Od początku tego roku staram się odżywiać zgodnie z dietą bezglutenową (z wyłączeniem płatków owsianych, które jem) i czuję się bardzo dobrze! W dzieciństwie miałam alergię na gluten i całkiem niedawno znów zaczęłam mieć nieprzyjemne dolegliwości... Szukając w internecie przepisów na bezglutenowe wypieki okazało

chili & sugar
100% chleb na zakwasie z automatu 145

chleb gotowy. Chleb wyjąć na kratkę - przed krojeniem trzeba odczekać z 2h aby odparował, inaczej zrobią się dziury. Przydatne informacje: - do składników można dodać ziarna słonecznika, dyni, płatki owsiane itp itd - w trakcie rośnięcia nie czekać nie wiadomo ile, bo chleb może przerosnąć i wtedy opadnie w trakcie pieczenia (ale do tego dochodzi się praktyką, nie martwcie się

Marder&Marder Manufacture
Chleb wiejski III 121

robić będę. W sumie powinienem się już przyzwyczaić... No to jaki chlebek zrobić? Zaglądam do szafki w kuchni, a tam właściwie nic nie ma! Ani orzechów, ani rodzynek, ani płatków owsianych, czy otrębów, nawet mąki kukurydzianej! No nic, masakra po prostu, wszystko się skończyło! Mąka tylko, pszenna i żytnia, ocalała. No to nie mając zbyt wielkiego wyboru zrobiłem pszenno-żytni

Marder&Marder Manufacture
Chleb z ziarnami na podpiwku 133

sezam                   - 3 dag płatki owsiane      - 5 dag Opis technologiczny: Żurek zamieszać z podanych składników do jednolitej rzadkiej konsystencji. Ważne jest, żeby po zamieszaniu posiadał temperaturę pokojową ok. 22-25 °C i pozostawić na 16-18 godzin, również

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenny z siemieniem lnianym 126

wtedy radośnie o 5 rano i pół dnia piekłem pieczywo :) Składniki na 2 bochenki: 700 g mąki pszennej typ 550 3 łyżeczki soli 150 g siemienia lnianego 80 g płatków owsianych 700 g letniej wody 18 g drożdży instant (ok. 50 g świeżych) 1 łyżeczka cukru Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w dużej misce. Ciasto będzie raczej luźne i lepkie

Marder&Marder Manufacture
Wieloziarnisty chleb pszenno-żytni 134

tyle mniej więcej pewnie wyrośnie. 600 ml wody 200 ml maślanki 300 g pełnoziarnistej mąki żytniej (typ 2000) 250 g mąki pszennej 150 ml jasnego piwa 300 g płatków owsianych 225 g siemienia lnianego 150 g ziaren słonecznika 115 g sezamu 30 g soli 10 g świeżych drożdży Do dużej miski wlewamy płyny i wkruszamy drożdże. Mieszamy łyżką

Marder&Marder Manufacture
Domowe musli z maślanką 135

wartości odżywcze; po 10-20 sztuk  orzechów laskowych kilka sztuk rodzynek po około 5-10 sztuk kilka sztuk żurawiny suszonej po około 5-10 sztuk około 10 g płatków owsianych około 5 g otrębów zbożowych opcjonalnie 1/3 łyżeczki miodu naturalnego- uwaga na sklepowe wersje które często nie maja nic wspólnego z miodem a jest to tylko i wyłącznie cukier

KreatywnePiny
Koktajl zdrowia 133

jabłek i paru dodatków pozwoli uzyskać tak fantastyczną kombinację.  Koktajl należy raczej do tych niskokalorycznych i świetnie nadaje się na podwieczorek. Myślę, że śmiało można dodać do niego także płatki owsiane, otręby czy musli, wtedy mamy pyszne i zdrowe śniadanko :) (Postaram się niebawem wypróbować :)) W oryginalnym przepisie przewidywane jest użycie również surowych żółtek, jednak pominęłam ten dodatek i prezentuję wersję

My simple kitchen
Szybkie ciasto z truskawkami i kruszonką pod polewą kakaową. 190

pieczenia. Masę przekładamy na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Wykładamy zwarcie całe truskawki. Posypka: -duża łyżka masła twardego posiekanego -duża garść cukru -garść mąki pszennej TYP550 -garść płatków owsianych -garść zmielonych orzechów laskowych Wszystkie składniki zagniatamy na sypko i wykładamy na truskawki. Wkładamy na 52-55 minut do piekarnika góra - dół w temperaturze 180 stopni. Polewa: -łyżka masła

BaRepas