Krem cytrynowy 200 ml soku z cytryny 4 żółtka 100 ml wody 180 g cukru 30 g kukurydzianej skrobii 50 g masła, niesolonego Mus truskawkowy 250 g truskawek, u mnie mrożone 90 g cukru 300 ml śmietanki kremówki, u mnie 38% 5 płatków żelatyny, do świeżych truskawek wystarczą 3 liski Dodatkowo 600 g śmietanki kremówki, 38% 300 g świeżych truskawek
codojedzeniaDzień dobry, Dziś zapraszam Was na pide (czyli turecką pizzę) w wersji wegetariańskiej, z cukinią, fetą i płatkami chilli. Placek jest cienki i chrupiący, w smaku przypomina mi podpłomyk. Zwróćcie uwagę jak pięknie prezentują się na nim cienkie podłużne plasterki cukinii! Specjalnie szukałam na targu małych sztuk w kolorze zielonym i żółtym, aby osiągnąć ten efekt podpatrzony w książce Rebecci(...)cukru 2 łyżki oliwy 500 g mąki pszennej typ 650 lub mąki chlebowej 2 łyżeczki soli semolina lub kaszka kukurydziana do posypania blachy do pieczenia na wierzch: 2 małe cukinie 200 g sera feta 4 łyżki oliwy pul biber lub płatki chilli do smaku Przygotowanie: W miseczce wymieszaj drożdże, cukier, oliwę i 100 ml wody. Odstaw na 10-15 minut
Chilli Czosnek i Oliwaśmietany lub gałkę lodów. SKŁADNIKI 350g małego, nie do końca dojrzałego agrestu 350g truskawek 1 łyżka skrobi ziemniaczanej /mąki kukurydzianej / mąki ryżowej 2 łyżki cukru lub wybrany słodzik SKŁADNIKI KRUSZONKI ½ szklanki brązowego cukru ½ szklanki mąki migdałowej ½ szklanki płatków owsianych drobnych, błyskawicznych 75g masła 2-3 szczypty soli
Karo in the Kitchenszklana mąki kukurydzianej 1 płaska łyżeczka soli 3/4 szklanki cukru demerara 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jaja 1 szklanka mleka 1/2 szklanki musu jabłkowego 2 łyżki soku z cytryny 2 garści płatków migdałowych(...)czas miksując). Po połączeniu się składników dodajemy sok z cytryny, płatki migdałowe i agrest ( rozmrożony). Mieszamy przy pomocy łyżki. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami do których wykładamy przygotowane ciasto. Wierzch możemy posypać niewielką ilością grubego cukru. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 220 stopni. Przed podaniem studzimy. Muffiny żytnio-kukurydziane z agrestem SMACZNEGO
peggiwkuchnimąki kasztanowej lub kukurydzianej jedna trzecia szklanki oleju kokosowego lub innego tłoczonego na zimno jedna trzecia mleka migdałowego lub wody zródlanej MUS JABŁKOWY 2 kg słodko-kwaśnych jabłek 1 łyżeczka cynamonu jedna trzecia łyżeczki kardamonu pół szklanki suszonej żurawiny, ja dałam nieco więcej 10 daktyli WIERZCH pół szklanki siekanych orzechów włoskich HELIO pół szklanki płatków migdałowych HELIO polewa(...)ciepłą kaszę jaglaną wymieszaj z mąką kukurydzianą lub kasztanową. Dodaj sezam, mleko roślinne lub wodę, olej kokosowy albo inny tłoczony na zimno. Wyrób zwarte ciasto, wylep nim tortownicę pokrytą pergaminem. Dociskaj na brzegach. Piecz w 180 stopniach około 10 minut, po czym wyjmij spód i wyłóż masę jabłkową na wierzch. Wyrównaj i posyp płatkami migdałów oraz orzechami. Przykryj wierzch folią
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: Ciasto: drożdże (30 g) woda (1/2 szklanki) mąka pszenna (1 1/2 szklanki) mąka kukurydziana (1/2 szklanki) oliwa z oliwek 1 łyżeczka Propozycja dodatków: cukinia (1/4 szt.) pieczarki (4 duże) pomidory (2 szt.) płatki drożdżowe (2 łyżki) czosnek (1 ząbek) oliwa z oliwek (1 - 2 łyżki) oregano Czas przygotowania: 50 min Liczba porcji: ok. 5 Przygotowanie: Drożdże mieszany
Weganka gotujegrecki mieszamy z ugotowanym amarantusem. Dosładzamy odrobinę miodem. Granata obieramy, wyjmujemy ziarenka. Do szklanek lub pucharków układamy warstwami ulubione płatki śniadaniowe, granata i jogurt z dodatkiem kaszki na przemian. Amarantus można zastąpić inną drobna kaszką np. jaglana albo kukurydzianą
Bon appetit mon amieodmiany wołowina w sosiku, z ziemniaczkami i surówką. Składniki: -mięso wołowe - ok. 0,7 kg -sól, pieprz -płatki słodkiej czerwonej papryki -czosnek niedźwiedzi -świeża lub mielona kolendra -olej -łyżka masła -2 łyżki sosu sojowego -łyżeczka mąki kukurydzianej -woda Mięso kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. i rozbijamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, czosnkiem niedźwiedzim, skrapiamy olejem
Maminek kulinarnykroi się ją na dowolne kawałki, a następnie grilluje z każdej strony. Składniki: - 2 szklanki kaszy kukurydzianej* - 6 szklanek wody * - sól morska - 1 łyżka masła - papryka czerwona i zielona - 1 cebula - szczypiorek - 1 łyżeczka oregano - chilli w płatkach - 3 – 4 ząbki czosnku - olej lub oliwa do smażenia * szklanka – miarka o pojemności 250ml Na rozgrzanym oleju podsmażamy(...)trójkąty… Polentę smażymy na patelni na rozgrzanym oleju (lub oliwie do smażenia), na rumiano. Podajemy do mięs, ryb, owoców morza, jajek sadzonych, z sezonową surówką… i nie tylko. Kaszka kukurydziana to składnik tortilli, omletów, chlebów, placków, zup, wszelkiej maści zapiekanek czy słodkich wypieków. Z łatwością zastąpi też panierkę do kotleta. Ugotowana, jest produktem wyjściowym do przygotowania ciekawych i smacznych potraw
mojewypiekiinietylkoSkładniki: makaron kukurydziany (100 g) szpinak (jeśli świeży to 1/2 pęczka, a mrożonego 100 g) mleczko kokosowe (1/2 puszki) pieczarki (3 duże) płatki drożdżowe (1 łyżka) oliwa z oliwek sól pieprz woda Czas przygotowania: 40 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Gotujemy przez chwilę makaron. Wyjmujemy jeszcze twardy. Odcedzamy. Rozdrobniony szpinak smażymy na odrobinie oliwy. Dodajemy sól i pieprz. Kroimy pieczarki
Weganka gotujeJeszcze bardziej rozciągnąć ciasto, aby nacięcia się otworzyły (Rys. B) .Przełożyć chlebki na ładownik/łopatę posypana semoliną lub kaszką kukurydzianą. Posmarować oliwą i posypać ulubionymi przyprawami. U mnie jeden posypany jest suszonym rozmarynem i gruboziarnistą solą a drugi pieprzem, płatkami chili i startym parmezanem.Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 st, naparować go umieszczając na dole naczynie z gorącą wodą lub wrzucając
UgotujmyTo.plszpinak, gałkę muszkatołową i sól. Mieszając przesmażyć, tak aby wszystkie liście „złapały” masło. Odstawić do ostudzenia. Mąkę pszenną i kukurydzianą wymieszać, posolić, dolać wodę mineralną i lekko wymieszać trzepaczką. Wymieszać, ale niezbyt dokładnie. Powstała mieszanina powinna być jak gęsta śmietana. Płatki kwiatów cukinii lekko rozchylić, wyrwać słupek, Do środka włożyć trochę szpinaku, następnie delikatnie włożyć żółtko, przykryć szpinakiem, posypać serem
królestwo garówkurczak kukurydziany (może być zwykły), 90 g placka drożdżowego, 80 g wątróbki, 100 g rodzynek, 100 ml porto, 2 jajka, 60 g płatków migdałów, Kurczaka umyć, oczyścić, odciąć kuper, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć. Ja kurczaka wyluzowałam – wyjęłam kości. Trochę zabawy przy luzowaniu jest ale o ile łatwiej jeść, gdy nie trzeba dłubać w kostkach. Kurczaka ułożyć na grzbiecie
królestwo garówrabarbar i truskawki zapiekane pod wegańską tofu-owsianką, podane ze słodem kukurydzianym ~ Dziękuję za Wasze komentarzy dot. wczorajszych zdjęć :) Na prawdę bardzo miło było mi je czytać! :* Wczoraj ogólnie miły dzień - zakończenie roku szkolnego, sesja udana... :) A żeby dobrze rozpocząć wakacje - dzisiaj i jutro zumbowy maraton w Warszawie - impereza LOVE2MOVE - może ktoś się wybiera? :D Tak więc wracam(...)smaku Rabarbar i truskawki kroimy i wrzucamy do garnka z małą ilością wody na dnie. Dusimy do momentu aż się rozpadną i będą miękkie, dosładzamy do smaku. ~60g płatków owsianych ~150g tofu naturalnego ~3 łyżki soku z cytryny ~cukier/stevia do smaku ~1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia ~mleko roślinne do odpowiedniej konsystencji Tofu i sok z cytryny blendujemy na gładką
breakfast of dreamsznaleźć przepisy na budynie "fit" z mielonym lnem lub mąką kukurydzianą. Szczerze powiem, że nie przypadły mi do gustu ze względu na konsystencję. Muszę przyznać, że ten spełnia wszystkie moje wymagania. Kremowy, aksamitny, sycący i bardzo wartościowy... budyń z błonnikiem? Czemu nie :) Składniki: 3 łyżki mielonych płatków owsianych 1 szklanka mleka ewentualnie miód, syrop z agawy, ksylitol
Chocolate Muffin Blog