stir fry zaczynamy od zagrzana w woku na mocnym ogniu oleju – olej powinien znosić wysokie temperatury i nie może się palić, dlatego najlepszy będzie olej arachidowy, rzepakowy, słonecznikowy lub kukurydziany. Do oleju wsypujemy nasze bazowe przyprawy, aby przez podgrzanie ich zinfuzować olej i pozwolić im uwolnić jak najwięcej aromatu. Jako bazę wrzucamy wyciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir bądź posiekaną(...)tyle, by maksymalnie 0,5cm warstwą wypełnił dno. Ruszając patelnią rozprowadzamy go po ściankach woka. Wrzucamy do niego posiekany bardzo drobno imbir i posiekany ząbek czosnku. Dosypujemy odrobinę płatków chili i mieszamy, aż czosnek lekko zmięknie, a imbir i chili uwolnią swój smak. Następne w kolejności jest mięso, pokrojone w drobniejsze kawałki. W przypadku steku bavette krojone w poprzek włókien
Karo in the Kitchenjajka (wcześniej roztrzepane) i dokładnie mieszamy. W łyżce-dwóch mleka rozpuszczamy sodę, którą następnie wlewamy do masy. Dodajemy mąkę cały czas mieszając.Ponieważ używamy mąki razowej (mielony len, skrobia kukurydziana, otręby grochu, otręby ryżowe, błonnik pokarmowy,) a nie mąkę tradycyjną, nasze ciasto jest na początku dość rzadkie, dlatego po wymieszaniu odstawiamy, aż napęcznieje.Masa będzie zmieniać swoją konsystencję i twardnieć(...)się robi pierniki to czas trzeba mieć i koniec kropka :) /Jeśli nie zastygnie to... posypać można cukrem pudem lub dowolnymi dodatkami od wiórek kokosowych, po migdałowe płatki.PIERNIKI! Wyszły wspaniale! Są kruchutkie a zarazem delikatnie wilgotne w samym cieniutkim środeczku. Szczerze mówiąc te bezglutenowe smakują nam o niebo bardziej niż jakiekolwiek "normalne" jakie w życiu jadłyśmy - opinia potwierdzona przez
Wypisz Wymalujtygodniu: Twaróg chudy Ser feta/żółty Jogurt naturalny Mleko bez laktozy/roślinne Węglowodany: Kasza: gryczana (biała, prażona), jaglana, jęczmienna, owsiana Ryż: jaśminowy, dziki, kolorowy, czarny, brązowy Mąka: o rkiszowa, kukurydziana, pełnoziarnista, razowa, ryżowa, gryczana, owsiana, kokosowa, migdałowa itd. Bardzo rzadko używam ziemniaczanej, a zwykłej pszennej wcale. Makaron: ryżowy, pełnoziarnisty, z mąki durum Wafle ryżowe, podpłomyki bez cukru Bataty Owoce Tłuszcze(...)olej sezamowy 8 1. Owsianka z malinami i orzechami 2. Cynamonowo-orzechowe orkiszowe ciasto z nutą malinową 3. Penne z ostrymi małżami 4. Jogurt z orzechami i płatkami owsianymi 5. Ryżowa pizza z patelni 9 1. Mini protein cakes 2. Czekoladowa babeczka z lodami kokosowymi 3. Makaron z sosem pomidorowym 4. Wafle ryżowe
Czarnawisienkapraktyce oznacza to nie więcej, niż 1,5 porcji płynu w stosunku do 1 porcji mąki. NIE MUSICIE NICZYM ZAMIENIAĆ JAJKA. Żadnych glutów z siemienia lnianego, zmielonych płatków owsianych ani specjalnych zamienników jajek. Jeśli użyjecie mąki, która sama w sobie zawiera gluten, naprawdę nie jest to konieczne. Możecie dodać do ciasta troszeczkę oleju, będzie bardziej elastyczne i nie trzeba(...)wpisie pochwalicie się tu w komentarzach jednak sukcesami! Smacznych :) P.s. Ciasto można zrobić również z samej mąki gryczanej, albo mieszanki pół na pół mąki pszennej i kukurydzianej (chociaż to polecam raczej do wytrawnego nadzienia). Nie robię naleśników bezglutenowych, z wyjątkiem czasem gryczanych, więc o to mnie nie pytajcie. Nie róbcie ich na pewno z mąki żytniej, no i zdecydowanie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEsmakiem? * Allos Frühstücksbrei Vital z amarantusem i nasionami chia Od strony wizualnej, opakowanie jest estetyczne i zachęca do spróbowania. W środku znajdziemy: pełnoziarniste płatki owsiane*, pełnoziarniste płatki orkiszowe*, zmielony popping z amarantusa 16%*, nasiona chia 9%* (Salvia hispanica), jabłka suszone*, migdały siekane, mielone siemię lniane*, wanilię burbońską *. * składniki z upraw ekologicznych Jak widać, skład jest wprost idealny. Do przygotowania(...)mimo wszystko świadczy o braku sztucznych dodatków i można to uznać za dowód "naturalności" :) Testowałam w połączeniu z lodami, na gorącej grzance jak i z kaszką kukurydzianą. We wszystkich zestawieniach wypadł wyśmienicie. * Allos Hochlandblütenhonig - miód wysokogórski z obszaru Sierra Madre. Ciekawostką jest fakt, że Sierra Madre (położone w Meksyku) jest jednym z ostatnich naturalnych "rajów" na świecie
Poranek na słodko