placuszki - 9050 przepisów (strona:324/604)

Cebularz lubelski 51

wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny żeby wyrosło. 4. Ciasto przekładamy na stolnicę przesypaną mąką i ugniatamy. Dzielimy na 12 równych części. Wałkujemy placuszki o średnicy od 10-15 cm i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 5. Na środek każdego placka przekładamy farsz a boki smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem łyżeczki wody. Zostawiamy

karolgotuje
Placuszki kukurydziane na jogurcie greckim 74

jagodowy na wierzch Do miski wbijamy jajka oraz przekładamy gęsty jogurt grecki. Miksujemy mikserem lub blenderem. Następnie dodajemy mąkę kukurydzianą, ksylitol, proszek do pieczenia oraz cynamon. Całość ponownie miksujemy. Placuszki smażymy na suchej patelni dosłownie przez chwilę. Po usmażeniu smarujemy skyrem jagodowym oraz obkładamy borówkami

VioletoweKucharzenie
Ziemniaczane placki z gulaszem 141

usmażyłam dwa mniejsze w środek włożyłam gulasz i polałam sosem czosnkowym. 11.              Placuszki gotowe. 12.               Smacznego

Kulinarna Chwila
9 przepisów na Tłusty Czwartek 88

Syrniki w smaku przypominają pieczony sernik. Placki najlepiej smakują podane na ciepło. Przepis: https://ugotowac.blogspot.com/2020/02/syrniki-placki-twarogowe.html 8. Drożdżowe racuchy na bazie jogurtu greckiego z kawałkami jabłka. Wbrew pozorom takie placuszki są szybkie do przyrządzenia (ciasto wyrabiamy łyżką i pozostawiamy do wyrośnięcia). Racuchy z poniższego przepisu są miękkie, puszyste i sycące. Przepis: https://ugotowac.blogspot.com/2019/10/racuchy-na-jogurcie-greckim.html 9. Tradycyjne rauchy z kawałkami jabłka

Ugotować
Pączki III 101

czasie ciasto odgazować uderzając w nie pięścią lub ponownie chwilę wyrobić. Zanurzając dłonie w mące odrywać kawałki ciasta o wadze około 70 g każdy, formować placuszek, na środku kłaść 1 łyżeczkę nadzienia i dokładnie zlepiać nad nadzieniem, tworząc sakiewkę. Odkładać na stolnicę/blat posypany mąką, łączeniem do dołu. Przykryć ściereczką i pozostawić na około 20 - 30 minut

Opowieści z piekarnika
Najlepsze pieczone pączki 95

być elastyczne, ale dość zwarte. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h. Po upływie czasu w rękach z ciasta formujemy małe placuszki, nakładamy marmoladę (1 łyżeczkę), zlepiamy pączki i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Po upływie czasu piekarnik nagrzewamy

Czarnawisienka
Placki z dynią i fetą 59

Puszyste placuszki z dyni to świetna alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych czy racuchów z jabłkami. Mają apetyczny żółty kolor, są mięciutkie w środku i pięknie pachną. Składniki (8 porcje): 870 g mąki 2,5 szklanki wody 250 g sera feta 500 g dyni 1 cebula czerwona kilka gałązek tymianku 1,5 torebki drożdży instant pieprz Sposób przygotowania: Mąkę i drożdże

Wymiar Zdrowia
Placki twarogowe z bananem i jabłkiem 151

Dawno nie było żadnych placków, prawda? Dziś na szybko wymieszałam to co było pod ręką i powstały takie oto pyszne placuszki. Są puszyste, delikatne, robią się ekspresowo, a znikają jeszcze szybciej. Spróbujcie Składniki: – 180g twarogu półtłustego (u mnie klinek) – 100g jabłka – 100g banana – 1 jajko – 50g mąki ryżowej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Smaki Armine
Klopsiki z mozarellą duszone w sosie śmietanowym ze szpinakiem 89

papryka słodka wędzona, czosnek granulowany, sól i pieprz) Mięso zmielić razem z jedną cebulą, dodać 3 łyżki śmietany, przyprawić wg smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Mokrymi dłońmi formować małe placuszki z mięsa, wkładać do środka kulkę mozarelli i formować klopsiki. Nieprzywierająca patelnię mocno rozgrzać i obsmażyć klopsiki z każdej strony na rumiano. Obsmażone klopiki wyjąc na talerz, na patelni rozpuścić

Smaki Armine
Drożdżówki „na bogato” 69

mlekiem. Wszystkie składniki zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagniatam i dzielę na kawałki wielkości piłki golfowej. Każdy kawałek rozgniatam na placuszek tworząc delikatny rant i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej drożdżówce układam łyżkę budyniu, 5 truskawek (większe można pokroić). Następnie z podanych składników zagniatam kruszonkę i dzielę

Słodki sentyment
Sałatka na domówkę z suszoną morelą 130

kuchni sporadycznie. Jednak naprawdę go lubię. Mąka ta zawiera dużo błonnika i białka, a niewiele węglowodanów, dlatego znajduje zastosowanie w różnych dietach. Ja osobiście używam ją do przygotowywania placków, placuszków, ciasteczek i moich ukochanych zdrowych trufli domowych. Dobrej jakości mąka musi dosłownie pachnieć kokosem. I taki właśnie jest ten produkt. Orzechy nerkowca mają wiele cennych dla zdrowia wartości odżywczych

Słodkie okruszki
Pizzerinki 77

oregano, bazylią, solą, pieprzem oraz cukrem. Studzimy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe kawałki (u mnie 8 sztuk), formujemy z nich kule, a następnie wałkujemy lub formujemy w dłoniach okrągłe placuszki. Przygotowane ciasto rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy sosem pomidorowym. Posypujemy niewielką ilością sera. Rozkładamy dowolne dodatki (u mnie listki szpinaku, szynka lub kiełbasa pokrojone na mniejsze kawałki

Smaki Na Talerzu
Placki z dynią i fetą 59

Puszyste placuszki z dyni to świetna alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych czy racuchów z jabłkami. Mają apetyczny żółty kolor, są mięciutkie w środku i pięknie pachną. Składniki (8 porcje): 870 g mąki 2,5 szklanki wody 250 g sera feta 500 g dyni 1 cebula czerwona kilka gałązek tymianku 1,5 torebki drożdży instant pieprz Sposób przygotowania: Mąkę i drożdże

Wymiar Zdrowia