pieprzem, następnie zmiksuj wszystko za pomocą blendera (ten krok można pominąć, my wolimy jednak, gdy farsz ma gładką konsystencję), dodaj jajko i wmieszaj. Z masy odrywaj kawałki, rozpłaszcz na placuszki wielkości dłoni, nakładaj możliwie jak najwięcej farszu, następnie formuj kluski. Gotuj porcjami w osolonej wodzie na małym ogniu przez 5 minut po wypłynięciu. Rada: kluski tradycyjnie podaliśmy z okrasą
Kulinarna Polskajest olejem uniwersalnym poprzez co nadaje się do przygotowywania dań tych na słodko, jak i tych na wytrawnie. Ma też jeszcze jedną istotną cechę - łatwo go odsączyć np. z placuszków, wystarczy położyć placki na ręczniku papierowym. Szacuje się, że w ten sposób możemy ograniczyć o około 10% kaloryczność dania. Olej rzepakowy tłoczony na zimno, powinien być natomiast spożywany również
SMYKWKUCHNIJeśli zostały ci trochę ziemniaków z obiadu, to masz prawie wszystko, żeby zrobić pyszne i łatwe naleśniki. Do przygotowania placuszków z resztek ziemniaków potrzeba tylko odrobiny mąki. Czas : 10 minut plus czas na gotowanie ziemniaków Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji: 4 naleśniki Przepis na naleśniki z resztek ziemniaków to świetny sposób na przygotowanie naprawdę bardzo smacznej przekąski z produktów
Niedzielny kucharzSzybki i prosty sposób na smaczną kolację? Nie ma problemu! Placuszki są mega łatwe w przygotowaniu, zajmują nie więcej niż 15-20 minut (chociaż ja akurat nie umiem gotować szybko ;)). Składniki: 1 szklanka płatków owsianych (użyłam błyskawicznych) 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 2 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej roślinny do smażenia (najczęściej wybieram kokosowy
Prosto z Kotłatakiej sytuacji zrobić, aby zadowolić fanów piłki nożnej, gdy mecz rozpoczynał się już za pół godziny? Takie oto cudeńka wymyśliłam - panowie byli zachwyceni. Jestem pewna, że te placuszki pojawią się u nas jeszcze nie raz i nie dwa ;) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 1 jajko 50 ml oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru
Prosto z Kotłamisce i przykryć folią spożywczą, odstawić ciasto na co najmniej pół godziny aby odpoczęło. Od ciasta odkrawać małe kawałki, ciasto cienko rozwałkować i wycinać dość duże kółka. Do placuszków nakładać dużą ilość farszu-pierogi mają być pękate, i bardzo dokładnie sklejać. Pierogi gotować w dużej ilości posolonej wody przez ok 2 minuty od wypłynięcia. Podawać z zeszkloną cebulką lub kwaśną
Krylowa Kuchniapieprz i sól. Wszystko razem dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić. Mięso podzielić na 12 części. Foremki na babeczki wysmarować olejem za pomocą pędzelka i obsypać bułką tartą. Z mięsa formować placuszki i wypełniać nimi foremki tak, aby zostawić wgłębienie na jajko. Do wgłębień w mięsie wbić po jednym jajku, posypać je solą i na każdym jajku ułożyć wiórki masła. Zapiekać
Krylowa Kuchniacukru. Wyrabiać miękkie, elastyczne ciasto. Odstawić do wyrosnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 h, ciasto musi podwoić objętość. Ciasto podzielić na 16 równych części, z kazdej zrobić placuszek. Na kazdym ułożyć porcję jagód. Kazdą porcję posypać 1/2 łyzeczki cukru pudru. Bułeczki zawijać do środka i dokladnie zaklejać. Układać zawinięciem do spodu na wyłożonej papierem blasze. Odstawić na 15 minut
Krylowa Kuchniagładkie. Ciasto przykryć czystą ścierką i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 h-ma podwoić objętość. Gotowe ciasto podzielić na 8 części. Z każdego ciasta zrobić prostokątny placuszek, na środku ułożyć ser. Zawinąć krótsze brzegi a następnie zawinąć ciasto i dokładnie zakleić. Poturlać parę razy w dłoniach, aby wyszły zgrabne paszteciki. Odłożyć na 10 minut do wyrośnięcia. Olej rozgrzać
Krylowa Kuchniatego dnia maksymalnie się skupić na obowiązkach, żeby wieczorem mieć czas dla siebie. Na blogu mam kilka pomysłów na śniadania, które zwalają z nóg: Panini z pieczarkami i serem Placuszki z serka homogenizowanego Śniadaniowy tost Omlet na słono Pomysł na obiad! Kiedy w domu masz tyle sobotnich obowiązków warto pomyśleć o daniu jednogarnkowym, bo po co jeszcze dokładać sobie roboty
MamaOskarkaPrzepis na racuchy drożdżowe mam od Siostry, która z kolei dostała go od Koleżanki. Bardzo się cieszę, że spisałam go na jakimś skrawku papieru, bo drożdżowe placuszki wychodzą puszyste, miękkie i lekkie. Jakiś czas temu zamieniłam mąkę pszenną na żytnią, innym razem na kukurydzianą i w obu przypadkach racuszki drożdżowe były tak samo pyszne. Niestety, wszystko robiłam
niecodziennikparyPancakes do tej pory robiliśmy z gotowej mieszanki, którą przysyłała nam Siostra Agata. Tym razem sami przygotowaliśmy mieszankę na pyszne, puszyste, lekkie amerykańskie naleśniki . Pancakes zazwyczaj
niecodziennikparydziąsełkami miękkie naleśniki bez ryzyka zakrztuszenia się. To danie, które maluch łatwo może wziąć w rączkę i uczyć się chwytać i jeść samodzielnie. Dla mniejszych dzieci, można te okrągłe placuszki jeszcze pokroić w paski lub w kosteczkę by łatwiej im była je rozdrabniać. Jeśli wasze dzieci rozpoczynają przygodę z BLW i szukać inspiracji na dania, koniecznie zajrzyjcie do tagu
Dorota Smakujeciasto na stolnicy podsypanej mąką lekko rozwałkowujemy a następnie szklanką wycinamy krążki, powstałe krążki rozwałkowujemy na cienkie koła, na środek nakładamy porcję/kulkę ruskiego farszu, zawijamy brzegi tworząc placuszki, Pierożańce smażymy na patelni na rozgrzanym oleju pod przykryciem na małym gazie z obu stron na złoty kolor tak aby ładnie się wysmażyły i ciasto nie było w środku surowe
Blog kulinarny S9.PLwyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny żeby wyrosło. 4. Ciasto przekładamy na stolnicę przesypaną mąką i ugniatamy. Dzielimy na 12 równych części. Wałkujemy placuszki o średnicy od 10-15 cm i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 5. Na środek każdego placka przekładamy farsz a boki smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem łyżeczki wody. Zostawiamy
karolgotuje