placuszków 3 białka 1/2 - 3/4 szkl mąki pszennej 3-4 łyżki cukru razem z waniliowym 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia ( u mnie kokosowy ) cukier puder do obsypania placuszków i ewent (rodzynki) 1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. 2. Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy. 3. Patelnie rozgrzewamy
Gotowanie...to proste !lubi placuszków. Słodkie, z owocami są idealnym pomysłem na zdrowe śniadanie. Oto przepis na bananowe placuszki z nutą cynamonu. Czas przygotowania i ilość porcji 30 minut, około 16 placków. Produkty 2 banany, 2 jajka, 5 łyżek mąki owsianej, 1 łyżeczka oleju kokosowego (opcjonalnie), 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka cynamonu. Przygotowanie Banana obierz(...)skórki i umyj, a następnie pokrój w plasterki i zmiksuj za pomocą blendera. Dodaj jajka, miód, cynamon i całość jeszcze raz zmiksuj. Na patelni rozpuść odrobinę oleju kokosowego i usmaż na niej placuszki. Spróbuj także: Placki z cukini cukinia koperek szczypiorek Placuszki ze szpinakiem szpinak twarożek
Fit&Fast Kitchenweekend, kiedy się z nim zobaczę, a Wy co szykujecie? Propozycją na dziś, są pomarańczowe placuszki, które zrobiły furorę u mnie w domu. Są delikatne w smaku, mięciutkie i przepełnione smakiem pomarańczy! W dodatku, sos przygotowany z resztek po wyciskaniu pomarańczy i oleju kokosowego, swym kunsztownym smakiem doprowadzi w stan euforii nasze kubeczki smakowe. Składniki na ciasto: - 220g mąki orkiszowej(...)łyżeczki ksylitolu - resztki z wyciskania pomaranczy Wszystkie składniki na ciasto miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji i smażymy na patelni muśniętej oliwą z oliwek lub olejem kokosowym, pamiętając o zasadzie: 1 łyżka = 1 placuszek . W tym czasie przygotowujemy sos. Pomarańcze obieramy ze skórki i każdą z cząstek przekrajemy na pół. Na patelni rozpuszamy olej kokosowy wraz z ksylitolem, pomarańczą i resztkami
Be Fit Be Strongtaka ma być dzięki temu placuszki będą grube i mięsiste. Placuszki smażymy na złoty kolor, na maśle połączonym z olejem rzepakowym, możesz też użyć oleju kokosowego. Podajemy póki gorące. Jeśli podajesz placuszki dzieciakom, możesz też dodatkowo przełożyć je bananami jak torcik, to na pewno jeszcze bardziej ich zachęci do jedzenia
SMYKWKUCHNItemperaturze pokojowej i całość dokładnie wymieszałam. Wymieszane składniki nakryłam folią aluminiową i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę Rozgrzałam 3 łyżki oleju kokosowego na patelni. Powinno go być na tyle dużo, aby placuszki delikatnie się w nim zanurzyły Z masy formowałam kulki, delikatnie spłaszczałam(...)placuszki i smażyłam na dużym ogniu, na bardzo dobrze rozgrzanym oleju, po ok. 3 minuty z każdej strony (olej będzie się redukował, dlatego po przełożeniu placuszków na drugą stronę dodałam jeszcze 2 łyżki oleju kokosowego) Po usmażeniu odkładałam do odsączenia na ręcznik papierowy Podałam z sałatką z rukoli, pomidora, papryki, kiełkami rzodkiewki i polałam oliwą truflową Na zdrowie :) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comtemperaturze pokojowej i całość dokładnie wymieszałam. Wymieszane składniki nakryłam folią aluminiową i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę Rozgrzałam 3 łyżki oleju kokosowego na patelni. Powinno go być na tyle dużo, aby placuszki delikatnie się w nim zanurzyły Z masy formowałam kulki, delikatnie spłaszczałam(...)placuszki i smażyłam na dużym ogniu, na bardzo dobrze rozgrzanym oleju, po ok. 3 minuty z każdej strony (olej będzie się redukował, dlatego po przełożeniu placuszków na drugą stronę dodałam jeszcze 2 łyżki oleju kokosowego) Po usmażeniu odkładałam do odsączenia na ręcznik papierowy Podałam z sałatką z rukoli, pomidora, papryki, kiełkami rzodkiewki i polałam oliwą truflową Na zdrowie :) Smacznego
Szczęśliwa kuchniawięc dziś zapodałam jej placuszki z miodem , nie nadążyłam smażyć tak jej smakowały , zapraszam do wypróbowania przepisu może i tobie zasmakują . Składniki 1 szklanka mąki otrębowej 3 łyżki mąki ryżowej 3 jajka 1 szklanka mleka sojowego naturalnego 4 łyżki miodu ( według uznania ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej kokosowy do smażenia Wykonanie(...)zaczynamy mieszać , ciasto ma być bardziej gęste niż na naleśniki , kiedy wymieszamy ciasto a będzie za bardzo gęste dodajemy mleko sojowe i mieszamy . Patelnie rozgrzewamy z olejem kokosowym i zaczynamy smażyć nasze placuszki na złoty kolor . Jak mamy placuszki usmażone , podajemy polane miodem , bądź posypane cukrem pudrem , czy z owocami świeżymi , to już według uznania
Mój Smakszkl.puree z dyni ✔ 1 szkl. mąki np.owsianej /ryżowej ✔ 2 łyżki jogurtu naturalnego ✔ 2 jajka ✔ 2 łyżeczki proszku do pieczenia ✔ cynamon, kardamon Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy z obu stron na oleju kokosowym na rozgrzanej patelni. POLEWA ✔ 2 łyżki masła orzechowego ✔ woda Mieszamy i polewamy placuszki. Smacznego 😘 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
TetiisheriDziś zapraszam Was na pyszne placuszki z płatkami kukurydzianymi (na maślance). Uwielbiamy zacząć dzień od takich placuszków lub po prostu miseczki mleka z klasycznymi płatkami Corn Flakes Lubella. Szybko, smacznie i mamy energię na początek dnia Polecam i Wam. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej niepełna (u mnie 4/5) szklanka maślanki około 1/2 szklanki płatków Corn Flakes klasycznych Lubella + do podania(...)Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy maślankę i wbijamy jajko, całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy cukier, znów mieszamy. Na koniec wsypujemy pokruszone w dłoniach płatki kukurydziane. Placuszki smażymy na małej ilości oleju kokosowego (na niedużym ogniu) z obu stron na złoto. Podajemy posypane płatkami i polane syropem daktylowym. Smacznego
Słodkie okruszkiformie śniadania). Składniki: (na 1 porcję – 5 placuszków) 3 łyżki białego sera 1 jajko 4 płaskie łyżki mąki ( u mnie koszalińska Młyny Stoisław ) 4 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej (u mnie perłowa Młyny Stoisław ) 1 łyżka posiekanego koperku + szczypta do dekoracji sól i pieprz do smaku około 1/2 łyżeczki oleju kokosowego do smażenia (lub innego) Przygotowanie: Kaszę gotujemy w osolonej(...)pacynka”), posikany koperek, mąkę i 4 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej (najlepiej jeszcze lekko ciepłej). Całość dokładnie łączymy przy pomocy widelca. Naszą masę na placuszki doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, próbujemy. Rozgrzewamy patelnię z olejem kokosowym, zmniejszamy płomień i łyżką stołową wykładamy masę (1 łyżka, to jeden placuszek). Placuszki smażymy z obu stron na złoto. Podajemy od razu posypane odrobiną
Słodkie okruszkiwięcej filmików - i to nie tylko o gotowaniu! :D Trochę rozczuliłam się na samym wstępie, także już nie będę więcej przedłużać... miłego oglądania! ;) Składniki: na 12 owsianych placuszków 100 g płatków owsianych 2 jajka 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 duże jabłko 1 banan Przygotowanie: KROK 1 : Mielimy płatki owsiane na drobną mąkę. KROK 2 : W blenderze miksujemy(...)mąkę owsianą i sodę oczyszczoną. Ciasto należy rozrzedzić niewielką ilością wody. KROK 4 : Mocno rozgrzewamy teflonową patelnię i smarujemy niewielką ilością tłuszczu - u mnie jest to olej kokosowy. KROK 5 : Nakładamy porcjami placuszki. Na jeden naleśnik przypada ok. 1,5 łyżki ciasta. KROK 6 : Gdy na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki powietrza, układamy plasterki jabłka. KROK 7 : Przewracamy
Kuchnia EllieRozgrzaną teflonową patelnię (do innej mogą przywierać) smarować niewielką ilością oleju kokosowego, łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron do zrumienienia. Odwracać ostrożnie, ponieważ placuszki są dość delikatne. Podawać ze śmietanką kokosową i pestkami granatu lub innym kwaskowym dodatkiem
Kuchenne zapiski Edytyplacek. Od kilku dni w mojej kuchennej szafce gości mąka kokosowa i póki co nie mogę się nią nacieszyć, dlatego też jest dzisiaj głównym składnikiem pieczonego placuszka z warzywami. SKŁADNIKI : 4 łyżki mąki kokosowe łyżka łuski gryczanej mielonej garść zielonej fasolki szparagowej 1/2 małej cukinii kawałek zielonej papryki 2 białka jajka 1/2 szklanki wody łyżeczka oleju kokosowego przyprawy: cynamon, płatki
healthy dreamsPrzygotowanie Banana kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy na jednolitą, gładką masę. Masa w konsystencji powinna przypominać tradycyjne ciasto naleśnikowe. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni (z odrobiną np. oleju kokosowego lub oliwy z oliwek) z obu stron na złoty kolor. Placuszki powinny być wielkości małego talerzyka deserowego. Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami. Smacznego Notes
Słodkie okruszkibyła jakoś specjalnie trudna, ale to tylko moje odczucie. Teraz została mi już tylko matura próbna z j.angielskiego i koniec... jak na razie :) Znów placuszki, tym razem jęczmienne o wspaniałym kokosowym smaku. Są lekko puszyste, ale bardzo sycące :) ~ Jogurtowe placki jęczmienne z wiórkami kokosowymi ~ Składniki: 60g zmielonej kaszy jęczmiennej pęczak (suchej) 150g jogurtu naturalnego 1 łyżka wiórek kokosowych mniej
Kuchenny Skrawek Nieba