placuszki kokosowe - 566 przepisów (strona:10/38)

Racuchy z żurawiną i lekkim aromatem cytrynowym 159

brązowy 4 łyżki, jajko 1 szt, drożdże suche 1 łyżeczka, skorka z cytryny 1 łyżeczka, mleko 1 szklanka, żurawina 4 łyżki, olej kokosowy do smażenia, cukier puder do posypania placuszków Sposób  przygotowania: Mleko podgrzać, następnie wsypać wszystkie składniki ciasta do miski, wymieszać z mlekiem i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Olej kokosowy rozgrzewamy

kulinarne odsłony pati
PLACUSZKI ORKISZOWE 160

syropem klonowym, ale można również podać z ulubionym dżemem, czy cukrem pudrem.  Płatki orkiszowe są cennym źródłem błonnika, a olej kokosowy ma wiele właściwości korzystnych dla zdrowia i urody. Do ciasta nie dodałam cukru, gdyż osłodziłam placuszki polewając je syropem klonowym.   SKŁADNIKI 150 g serka z wiaderka (lub homogenizowanego), ½ szkl. mąki pszennej tortowej , ½ szkl. płatków orkiszowych , 1 jajko(...)Dodatki: syrop klonowy, gruszka WYKONANIE Jajko miksujemy z serkiem oraz mąką, dodajemy sodę, płatki, rozpuszczony i ostudzony olej kokosowy oraz sól, mieszamy. Gdyby ciasto miało zbyt gęstą konsystencję dodajemy trochę mleka. Odstawiamy ciasto na 10 min.  Następnie nakładamy łyżką placuszki na patelnię, smażymy nie dodając już tłuszczu na złoty kolor z obu stron.  Z podanej porcji wyszło

słodki bratek
Placuszki serowo-różane z truskawkami (bez glutenu) 166

jajami, twarożkiem i maślanką. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia po czym mieszamy na gładką masę. Na patelni (najlepiej nieprzywieralnej, do naleśników) rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego. Nakładamy po łyżce masy formując placuszki. W momencie gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę. Podajemy z truskawkami, polane syropem klonowym. Smacznego :)   Artykuł Placuszki serowo-różane z truskawkami

Mienta blog
Delikatne placuszki białkowo-tłuszczowe z truskawkami 322

tłuściutka i idealnie nadaje się na śniadania BT. Do tego słodka odżywa białkowa, trochę kreatywności i można wyczarować super słodki posiłek z małą ilością węgli.  PLACUSZKI BT Z TRUSKAWKAMI Składniki : - 20g mąki kokosowej - 15g WPI (u mnie kokosowy) - jajko - 30g serka śmietankowego (u mnie bieluch naturalny) - łyżeczka proszku do pieczenia - 5g oleju kokosowego - 5g wiórków kokosowych - opcjonalnie - łyżka syropu

Zgrabne Gotowanie
Orzechowe placuszki waniliowe 212

placuszków, więc jeśli zamierzacie przygotować je dla większej liczby osób należy zwiększyć proporcje. Spróbujcie, polecam. Składniki: (na około 8 placuszków) 300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym (u mnie wersja z dodatkiem pokruszonej laski wanilii) 2 łyżeczki oleju kokosowego + 2 smażenia (u mnie Woj-len) 7 łyżek mąki pszennej szczypta sody 2 i 1/2 łyżki orzechowego krokantu 1 jajko(...)miękkiego) i mąkę ze szczyptą sody, znów wszystko mieszamy do połączenia. Na koniec wsypujemy 2 i 1/2 łyżki orzechowego krokantu, mieszamy. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy (u mnie około 3/4 łyżeczki na porcję placuszków). Smażymy placuszki na mniejszym ogniu z obu stron na złoto (1 łyżka = 1 placuszek). Podajemy od razu np. oprószone cukrem pudrem i posypane orzechowym krokantem. Orzechowo

Słodkie okruszki
Bezglutenowe placuszki z płatków quinoa i mąki z migdałów ziemnych, podane ze świeżmi figami i gorącymi malinami 166

malinami i orzechami włoskimi podbiły moje serce, więc dzielę się z Wami przepisem ;) Placuszki te można potraktować jako deser, przekąskę popołudniową, albo niedzielne leniwe śniadanko.  Składniki: 7 łyżek płatków quinoa 6 łyżek mąki z migdałów ziemnych 2 jajka 100 ml wody 2 łyżeczki cukru kokosowego olej kokosowy do smażenia 2 świeże figi 1 szklanka malin 10 orzechów włoskich(...)płatków quinoa, mąki, cukru kokosowego i jajek ugniatamy ciasto, dolewamy stopniowo wodę, ale uważamy, żeby konsystencja nie zrobiła się zbyt luźna i kleista. Placuszki formujemy ręcznie lub bezpośrednio na patelni i smażymy na oleju kokosowym, z obu stron na złoty kolor. Ja używam malutkiej patelni (takiej na jedno jajko), wtedy placki mają odpowiedni rozmiar i kształt.  Maliny myjemy, rozgniatamy

Quinoa Raz!
PLACUSZKI Z CUKINII I ZIEMNIAKÓW Z JOGURTOWYM SOSEM 616

najbliższe dni. Z przepisu wyszło mi ok.20 placuszków. Składniki masy na placuszki: - 2 mniejsze cukinie (ok.-300-350g każda) - 5 większych ziemniaków (ok.0,5kg po obraniu) - 2 jajka - 180g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750) - 60g skrobi (mąki)ziemniaczanej - 1 płaska łyżeczka soli - olej kokosowy (bezzapachowy) do smażenia Składniki sosu jogurtowo-czosnkowego: - 400g jogurtu greckiego - 1 łyżka majonezu(...)Masa będzie dość gęsta, po chwili puści trochę płynów. Najlepiej przygotowywać je kilka minut przed smażeniem, ale niezbyt długo. Na rozgrzaną patelnię włożyć ok.3 łyżek oleju kokosowego, gdy się stopi nakładamy masę na placuszki. Ja nakładam po 1 łyżce masy na każdy placuszek, który następnie ropłaszczam łyżką, by był cieńszy. Smażyć po kilka minut z każdej strony, kilkakrotnie przewracając

Smaczne Zdrowe
Jogurtowe placuszki kakaowe 139

kokosowe rozdrobnione orzechy włoskie dodatkowo: olej do smażenia Przygotowanie: W misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki na placuszki. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy placuszki z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy polane czekoladą, oprószone wiórkami kokosowymi i orzechami

Moja smaczna kuchnia
Amarantusowe placuszki z mąką ryżową i jabłkiem. Zdrowe bezglutenowe śniadanie. 214

niecodzienny przepis na placuszki z ziaren amarantusa. Takie amarantusowe placuszki z mąką ryżową i jabłkiem, to idealny początek dnia dla dużych i małych domowników. Zdrowie, energia, łatwo przyswajalne składniki. Placuszki sprawdzą się również bardzo dobrze, jako posiłek dla osób uprawiających sport. Warto wprowadzić ziarna amarantusa do swojej diety. „Amarantus nosi miano zboża XXI wieku, nazywany również złotem Inków. Charakteryzuje(...)Następnie dodajemy mleko i mąkę ryżową, całość znów dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy starte na dużych oczkach (obrane) jabłko, znów mieszamy. Placuszki (1 łyżka stołowa = 1 placuszek) smażymy na patelni z odrobiną oleju kokosowego, na mniejszym ogniu z obu stron na złoto. Podajemy od razu np. polane syropem daktylowym. Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie

Słodkie okruszki
Pancakes czekoladowo-kokosowe 188

posypania Rozgrzewany patelnię*. W misce umieszczamy wszystkie składniki i łyżką dokładnie mieszamy. Nakładamy małe porcje i smażymy równomiernie z każdej strony.  Na każdy placuszek nakładamy łyżeczkę jogurtu naturalnego, posypujemy obficie wiórkami kokosowymi i posiekaną czekoladą. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Placuszki z mąki jaglanej 182

jajka. Poniższe placuszki możecie podać z dżemem, kremem czekoladowym jak i posypać cukrem pudrem. Świetnie smakują podane z owocowymi sosami. Zachęcam do smażenia ;)  Składniki na porcję dla 2-3 osób: 1 szklanka mąki jaglanej (110 g) 4/5 szklanki jogurtu naturalnego 3 płaskie łyżki ksylitolu (lub zwykłego cukru) 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 1 jajko olej kokosowy do smażenia *jeśli(...)naturalny. Za pomocą trzepaczki całość ze sobą połączyć. Musi utworzyć się w miarę gęste ciasto. Odstawić na kilkanaście minut. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju kokosowego. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu

Ugotować
Zdrowe orkiszowe placuszki z syropem daktylowym i rodzynkami 168

porcje) 1 kubeczek jogurtu naturalnego 180 g 1 kubeczek mąki orkiszowej BIO (u mnie typ 1850) 1 łyżka syropu daktylowego + do polania placuszków ze sklepu eSłoneczko 2 małe jajka 11/2 łyżki pokrojonej rodzynki królewskiej olej kokosowy do smażenia * do odmierzenia ilości mąki używam kubeczka po jogurcie 180 g Przygotowanie: Do miski przekładamy cały jogurt naturalny, następnie dodajemy 1 kubeczek (używając(...)koniec do masy dodajemy rodzynki królewskie, które uprzednio tniemy na mniejsze kawałki. Całość znów chwile mieszamy. Na patelni rozpuszczamy niewielką ilość oleju kokosowego. Ciasto wykładamy łyżką stołową (1 łyżka = 1 placek) na rozgrzaną patelnię. Placuszki smażymy na mniejszym ogniu z obu stron na złoto. Placuszki podajemy polane słodkim syropem daktylowym. Smacznego

Słodkie okruszki
Styczniowe śniadanie. Obłędne placuszki ryżowo-orzechowe. 193

nazwę tych placuszków, literki same wciskały się w klawiaturze. Bo to nie są po prostu placuszki, ani pankejki takie klasyczne, to naprawdę obłędne śniadanie, które oprócz tego, że baaardzo smakuje całej mojej rodzinie (dzieci wciągają, aż miło patrzeć), to jeszcze pachną tak (olej kokosowy!), że można oszaleć z nadmiaru porannego szczęścia.  Pod warunkiem oczywiście, że poranek zaczyna się(...)Zaklinając sobotni i niedzielny poranek.... ciągle zapalam na choince światełka. Żadnych wczesnych pobudek w ten weekend!  składniki: na ok. 10-12 placuszków 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki mleka 2 jajka 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego (lub masła) 1 łyżeczka syropu klonowego (lub miodu) 1/2 szklanki mielonych orzechów lub migdałów 1/2 szklanki mąki ryżowej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

bistro mama
Śniadaniowe kwiatki z malinowym Łowiczem na dżem dobry 226

sobie twaróg, mąkę gryczaną i orkiszową oraz popping z amarantusa, a więc same zdrowe dodatki. Smażone na oleju kokosowym, podane z pysznym, bezcukrową konfiturą malinową. Do tego są proste w przygotowaniu, puszyste - idealne na ciepłe śniadanie w jesienne poranki. Zapraszam :) Puszyste placuszki twarogowe z amarantusem i dżemem malinowym Składniki: 200g twarogu chudego 1 jajko 2 łyżki mleka w proszku(...)pozostałe składniki, mieszamy do uzyskania gęstej masy, z której będzie można formować placki. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy niewielkie placuszki(ja swoje dodatkowo wycięłam za pomocą foremki w kształcie kwiatka - przed smażeniem). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju kokosowego i smażymy przygotowane placki z obu stron. Nakładamy dżem malinowy i serek lub jogurt. Podajemy ze świeżymi owocami.  Smacznego

FitKot
Placuszki z masłem orzechowym FIT 197

mleka sojowego , ciasto ma być troszkę bardziej gęstsze niż na naleśniki . Jak ciasto mamy gotowe , odstawiamy na 20 minut , po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i kładziemy nasze formy , smażymy nasze placuszki , ( dla tych co nie mają form , wykładają ciasto na rozgrzaną patelnie standardowo ) , smażymy po obu stronach , na złoty kolor , następnie po usmażeniu wykładamy na talerz

Mój Smak