placki - 22990 przepisów (strona:964/1533)

Ach ta rolada… 163

troszeczkę się spiekł dlatego w środku widoczny jest ciemny pasek :-D. Smacznego!!! Uwagi! Do jednej części masy biszkoptowej postanowiłam dodać kakao co nie było dobrym pomysłem gdyż po upieczeniu placek przykleił się do ściereczki i rolada nie dała się zwinąć

sierotka maRysia w kuchni
Pocałunek murzyna 385

powstałą masę postawić na palniku i gotować aż zgęstnieje - ja ją ciągle miksowałam aby nie powstały grudki. Ostudzić. Masło utrzeć na puch i powoli dodawać masę jajeczną. Kremem przełożyć placki. Całość polać polewą czekoladową. Wstawić do lodówki na ok 2 h. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Grillowanie trwa – szaszłyki po ormiańsku 264

ogniem nabić mięso (wtedy je grubiej kroimy) na szpady do szaszłyków i w ten sposób upiec. Powstaje nam wtedy pyszne mięso które oryginalnie powinno się jadać zawinięte w ormiańskie placki - lawasz. Bardzo ważne jest aby nie dodawać kiwi wcześniej do mięsa gdyż może nam je rozpuścić - lepiej dodać go za mało niż za dużo.  Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Wątróbka w sosie śmietanowo – musztardowym 148

Mieszamy śmietaną z musztardą i ziołami - dodajemy do wątróbki - dokładnie mieszamy i podgrzewamy ok 5 minut. Solimy przed samym podaniem. Podajemy z dowolnymi dodatkami u mnie na zdjeciu z plackami ziemniaczanymi. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Faworki – ciasteczka dla znerwicowanych 158

sił w naszych rękach czynność tą powtórzyć kilka razy aż na cieście pojawią się pęcherzyki powietrza. Podzielić ciasto na 3 części każdą po kolei rozwałkować na baaardzo cienki placek - ok 1 mm pociąć w paski a następnie paski w mniejsze kwadraty - tak 3 na 8 cm. Na środku każdego kwadratu zrobić małe nacięcie i przełożyć koniec kwadratu przez środek

sierotka maRysia w kuchni
Urodzinowa chatka zwana Monasterską izbą 188

się rozmroziły i ściekł z nich cały sok. (tą czynność również wykonałam dzień wcześniej). Rano ciasto podzieliłam na 15 części. Każdą część zrolowałam w taki wałeczek:   Rozwałkowałam na placek długości 30 cm i szerokości ok 10 cm i na jednym jego brzegu rozłożyłam rząd, dokładnie odsączonych wiśni, które dodatkowo obtoczyłam w bułce tartej zwinęłam w rulonik - jak naleśnika

sierotka maRysia w kuchni
Rieska! Mniam! 170

mąki 1 jajko szczypta soli Do dzieła! Przepis jest bajecznie prosty - mieszamy składniki i lekko je zagniatamy na gładka masę. Dzielimy ,,ciasto" na 4 porcje i każdą wałkujemy na placek wielkości rozpostartej dłoni - grubości ok 1/2 cm. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok 10-15 minut. Muszą się zarumienić. Podajemy - najlepiej na ciepło

sierotka maRysia w kuchni
Pancake waniliowo pomarańczowe 183

czasu poświęcić a ja jednak wolę dłużej spać a zresztą nie można się tak rozpieszczać i za często takie pyszności na śniadanie zjadać Metodę smażenia pancake dalej dopracowuję - płaskie placki to nie są ale mogły by być bardziej wyrośnięte - ale daję sobie jeszcze troszkę czasu - na pewno w końcu wyrosną mi ślicznie Przepis ten opracowałam sama metodą prób

sierotka maRysia w kuchni
Drożdżówka do odrywania z cynamonem, orzechami i żurawiną 193

smarujemy rozpuszczonym masłem (zostawiamy łyżkę do posmarowania po wierzchu), posypujemy cynamonem, cukrem, posiekanymi orzechami i żurawiną. Aby składniki nadzienia nie odpadały delikatnie przycisnęłam je dłonią do ciasta. Tak powstały placek kroimy na podłużne plastry o wymiarach 30 na 10 cm i układamy jeden na drugim - nadzieniem ku górze. Formę na keksa smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub wykładamy

sierotka maRysia w kuchni
Placki marchwiowe z kaszą gryczaną – Lubelski Kociołek IV 178

wiele inspirujących i smacznych przepisów na dania z użyciem kasz... od gryczanej, przez jaglaną i jęczmienną do kus kusu i pęczaku Polecam bo jest to naprawdę bardzo fajna pozycja Placki marchwiowe z kaszą gryczaną Składniki: 40 dag marchwi - 2 duże 10 dag pestek z dyni (dodałam jeszcze słonecznika i siemię lniane) 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej (w przepisie była

sierotka maRysia w kuchni
Amoniaczki – retro ciasteczka 200

zaprezentować. Ja zajęłam się przygotowaniem ziemniaków z ogniska (z pomocą przyszedł mi przepis na ziemniaki jak z ogniska oraz ciastek które zawsze piecze moja Babcia - amoniaczków. Edyta natomiast zrobiła placki z fajerki, barszcz ze szczawiem, chleb na zakwasie i załatwiła nam domowe zsiadłe mleko. Było naprawdę pysznie Amoniaczki - przepis pochodzi z Kuchni Polskiej wydanej w 1967 roku przez Państwowe

sierotka maRysia w kuchni
Smażona pierś kaczki na czosnkowym naleśniku z mąki gryczanej 185

marynatą. Odstawiamy na około pół godziny. Ciasto naleśnikowe robimy identycznie jak przy klasycznym przepisie, jednak dodajemy do niego zmiażdżony lub starty czosnek. Smażymy na niedużej patelni lub składamy duży placek w trójkąt. Gdy mięso przejdzie składnikami, każdy kawałeczek kaczki kładziemy na rozgrzanej patelni i smażymy bez tłuszczu dosłownie po kilka sekund z każdej strony. Talerze do podania podgrzewamy. Kładziemy

Kuchenna Kontrrewolucya
Quesadillas z czerwonym farszem| razowe | wege 255

ciasta ulepić kulę i podzielić ją na mniejsze kawałki. Przykryć mokrą ściereczką i odstawić na co najmniej godzinkę do lodówki. Po minimum godzinie wyciągamy kulki i wałkujemy na cienkie placki. Patelnię dobrze rozgrzewamy i smażymy ok. 30-40 sekund z każdej strony BEZ DODATKOWEGO TŁUSZCZU. Można je przechowywać w lodówce lub zamrażać.  Składniki na Quesadillas na jedną sztukę

Czarnawisienka
Miodownik 166

zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Każde ciasto wykładać na brytfannę wyłożoną i wysmarowaną tłuszczem.  Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop, do zrumienienia ciasta.  Upiec każdy placek oddzielnie.  KREM  W garnku zagotować mleko z cukrem, na mleko sypać kaszę manną, energicznie mieszając, doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania masy, ostudzić.  Masło  przełożyć

Kuchnia Danusi
moje naleśniki z twarogiem i wiśniowym powidłem 182

olejem( najlepiej wlać kilka kropli oleju na gorąca patelnię a następnie przetrzeć ją papierowym ręcznikiem) . Twaróg mieszamy z miodem i jogurtem, rozcierając wszystko na jednolitą masę. Usmażone, gorące, naleśnikowe placki  smarujemy po jednej stronie twarogiem, zwijamy je w rulony i układamy na talerze. Przed podaniem na każdy naleśnik układamy powidła z wiśni

Kuchnia Babci Basi